Bugüne kadar bir çok makalemizi kullanıcıların araştırması doğrultusunda yazdık.Dükkan açmak istiyorum diyenlerin talepleri ise oldukça yüksek.Evet bir çok dükkan sahibinin ortak görüşü üzerine dükkan açmak istiyorum diyenlere tavsiyeler başlıklı bir makale oluşturduk.Bu yazımızda yer alan bilgiler doğrultusunda dükkan açma adımlarını uygulayabiliriniz.
Günümüzde pek çok kişi belli bir iş yerinde çalıştıktan sonra işten ayrılmakta ve kendi işini kurmaya karar vermektedir. Bu durumun ise pek çok sebebi bulunmaktadır. Gelirlerin giderleri karşılamaması, çalışma saatlerinin uzun olması ya da kişilerin istemedikleri işleri yapmak durumunda kalmaları gibi pek çok faktör ise bu kararı tetiklemektedir. Elbette iş kurmak isteyen kişiler yüksek birikimleri yok ise daha düşük miktarlar ile işe başlamakta ve zaman içinde işi oturttuktan sonra büyütmeye başlamaktadır. Dükkan açmak ise bu kişilerin ilk olarak gerçekleştirdikleri faktörler arasında yer almaktadır.
Dükkan açmak ve iş hayatına atılmak isteyen kişileri elbette pek çok prosedür beklemektedir. Bu prosedürleri başarılı bir şekilde yerine getiren kişilerin ticaret hayatında da başarı göstermemesi pek de mümkün değildir.
Okuyunuz: En Yeni 30+ Dükkan Açma Fikri
Dükkan Açmak İstiyorum
Ticaret hayatına yeni başlayan kişilerin kararları arasında ilk sırayı dükkan açmak almaktadır. Nedeni ise bu alanda yapılacak olan faaliyetlerin daha düşük maliyetler ile yerine getirilebilecek olmasıdır. Tabii ki açılacak olan dükkanın ne üzerine faaliyet göstereceği, büyüklüğü ve kaç kişinin çalışacağı gibi faktörler de büyük önem teşkil etmektedir. Dükkan açabilmek ve bu iş yerini sürekli olarak ayakta tutabilmek için de faaliyet alanı hakkında az çok bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Dükkan açmayı planlayan kişilerin önce hangi işi yapacaklarına karar vermeleri ve bununla alakalı bir fizibilite çalışması sağlamaları gerekmektedir. Burada en önemli nokta dükkanın yapılacak işe uyup uymayacağıdır. Bu nedenle satın alınacak ya da kiralanacak olan dükkanın büyüklüğü de oldukça önemlidir. Faaliyet gösterilecek olan alan seçildikten sonra bu alana uygun bir dükkan seçimi sağlanması gerekmektedir.
Okuyunuz: En Yeni İş Fikirleri
Dükkan Açmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler
Dükkan açmak isteyen fakat bu konuda daha önceden hiçbir tecrübesi olmayan kişiler epey zorlanmaktadır. Bu nedenle de kişilerin profesyonel birilerinden ufak da olsa yardım almaları gerekmektedir. Bir dükkan açarken en önemli faktör ise doğru dükkan seçimidir. Dükkan seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken faktörler ise aşağıda yer almaktadır.
### Faaliyet gösterilecek olan dükkan yemek üzerine olacak ise kişilerin mutlaka bacasının ve mutfağının olduğu bir dükkan tercih etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu dükkan misafirlerin masalarının rahatlıkla yerleşebileceği büyüklükte olması gerekmektedir.
### Kuaför ya da buna benzer alanlarda faaliyet göstermek isteyen kişilerin açacağı dükkanda su giderinin olması gerekmektedir. Su giderinin yanında su tesisatı da bulunmalıdır.
###Dükkan açmak ve bu işi gerçekten ciddi karlar elde etmek için yapmak isteyen kişilerin yapması gereken şeylerden biri de dükkanın konumunu iyi seçmesi gerektiğidir.
### Faaliyete geçirilecek olan dükkan mutlaka işlek bir caddede olmalı ve yaşam alanlarına uzakta olmamalıdır. Dükkanın bilinirliğinin artmasında bu faktör oldukça önemlidir.
### Dükkanın faaliyet alanına göre camekanı da önem arz etmektedir. Örneğin takı ya da kıyafet üzerine satış yapacak olan bir dükkanın geniş bir vitrine sahip olması gerekmektedir. Böylece ürünler geniş vitrinlerde sergilenebilirken müşteriler de dükkan hakkında daha kolay bilgi edinebilmektedir.
### Dükkan açmak konusunda bir diğer önemli husus ise ışıklandırmadır. İşin alanına göre dükkanın iç ve dış alanlarında doğru ışık sisteminin kullanılması gerekmektedir. Müşteri potansiyelinin artmasında ışıklandırma önem taşımaktadır.
### Son bir faktör ise dükkanın tabelasıdır. Tabela, dükkanın kartviziti anlamına gelmektedir. Yani dışarıdan dükkana bakan ve içeri girme konusunda tereddütte kalan kişiler tabelaya bakmakta ve buna göre değerlendirme yapmaktadır. Çok pahalı görünümlü olan tabelalar müşterilerin çekinmesine, ucuz görünümlü tabelalar ise müşterilerin dükkanı değersiz bulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de kişilerin ortalama bir tabela takmaları tavsiye edilmektedir.
Okuyunuz: Ek İş Yapmak İsteyenlere Fikirler
Dükkan Açma Maliyeti
Dükkan açmak isteyen kişiler, dükkanın kurulum aşamasında belli rakamlar ile karşı karşıya kalmaktadır. Dükkana alınacak malzeme, ekipmanlar, kira, depozito, açılış işlemleri, personel giderleri ve buna benzer pek çok şey de dükkanın maliyetini etkilemektedir. Ortalama bir iş yapmak isteyen kişiler en az 30.000 TL gibi bir rakam ile ticarete atılabilmekte ve faaliyetlerine başlayabilmektedir. Şimdi ortalama bir iş yapmak isteyen bir kişi için örnek fizibilite çalışması yapalım:
Kıyafet üzerine butik açmak isteyen bir kişinin İzmir’de cadde üzerinde bir dükkan kiralayacağını varsayacak olursak en az 2000 TL gibi bir rakamın kira için yazılması gerekmektedir. Mülk sahibi 2000 TL de dükkan için depozito almaktadır. En yüksek tutarlardan hesaplama yapılacak olursa dükkan açmak isteyen bir kişinin dükkanı kiralarken emlakçıya da komisyon vereceği hesaplanmalıdır.
Henüz dükkanı tutma aşamasında 6000 TL gibi bir rakam sadece boş dükkan için cepten çıkmaktadır. Butik açmak isteyen bir kişinin içeriye askılık ya da raf yaptırması gerekmektedir. En az 2000 TL gibi bir rakamı da buna eklemek gerekecektir. Sonrasında ise dükkanda satılacak ürünler ve ürünlerin satışı esnasında kullanılacak dolap ve mobilyalardan bahsetmek gerekmektedir. Ortalama bir butik olduğunu varsayarsak 3000 TL dolaplara, 10.000 TL de ürünlere ayrılmaktadır.
21.000 TL dükkan, dükkana ait dolaplar ve askılıklar ile ürünlere ayrılmış bulunmaktadır. Bu işlemler halledildikten sonra bir diğer aşama olan vergi levhası ve ruhsat aşamasına geçiş sağlanmaktadır.
İş yeri açma ve çalışma ruhsatı için 500, vergi mükellefi olmak ve şahıs şirketi kuruluşu yapabilmek için de 500 TL gibi bir rakam talep edilmektedir. Dükkan açmak için ödenecek bu tutarlar sonucunda ortalama bir işletmeye sahip olunmaktadır. Yani bu rakam net olarak 22.000 TL civarındadır. Tabela yaptırmak, dükkanın içerisine ekstra özellikler eklemek isteyen kişiler de bu rakamı ortalama 30.000 TL olarak hesaplayabilmektedir. Elbette dükkanı kendine ait olan ya da çok daha uygun kiralar üzerinden faaliyet gösterecek olan kişiler için maliyetler giderek düşmektedir. Çok daha farklı alanlarda faaliyet göstermek isteyen kişiler için net bir rakamdan bahsetmek de doğru olmayacaktır.
Dükkan Açma Kredisi Veren Bankalar
Dükkan açmak isteyen kişiler nakit sorunu ile karşı karşıya kaldıkları takdirde krediye ihtiyaç duyabilmektedir. Pek çok banka ise kredi konusunda kullanıcılara destek sunmaktadır. Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler adı ile bilinen KOBİ’lere özel kredilerde vade ve faiz oranları da oldukça çeşitlidir. Bu bankalar ise faiz oranları ile birlikte aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.
Okuyunuz: Esnafa Kredi Veren Bankalar
Akbank Dükkan Kredisi
Akbank, dükkan açmak isteyen kişilere kredi imkanı sunan bankalar arasında yer almaktadır. 48 aya kadar vade seçenekleri ile imkan sunan bu banka, 50.000 TL’lik dükkan kredisini 1,71 faiz oranı ile sunmaktadır. 48 ay vade ile 50.000 TL kredi çekilmek istendiği takdirde ise kredinin aylık ödemesi 1.647 TL iken toplam geri ödeme tutarı 79.324,72 TL’dir. Yani kullanıcılar 48 ay için 29.000 TL faiz ödemektedir. Kullanıcılar dükkan açmak için faydalanabilecekleri bu krediyi herhangi bir Akbank şubesine kimlikleri ile giderek talep edebilmektedir. Akbank şubelerinden sunulan bu kredinin onay sürecinde ise kişilerden ekstra belge talep edilebilmektedir.
TEB Dükkan Kredisi
TEB, dükkan açmayı düşünen kişilere 30.000 TL’ye kadar 36 ay vadeli kredi imkanı sunmaktadır. İlk kez dükkan kurmayı düşünen kişilere destek olan TEB, %1,72 faiz oranı ile kredi kullanımı sağlamaktadır. 30.000 TL için 36 ayda aylık taksit tutarı 1.189 TL iken toplam geri ödenecek rakam ise 42.808 TL’dir. Yani kullanıcılar 36 ay için 12.000 TL toplam faiz ödemektedir. Dükkan açmak amacı ile bu krediyi kullanmak isteyen kişiler ise TEB şubelerine kimlikleri ile müracaat edebilmekte ve kredi kullanımı gerçekleştirebilmektedir. Kredi başvurusunun onaylanıp onaylanmayacağı ise kişilerin banka geçmişleri ile ilgilidir. Banka, kişilerden ekstra belge talep edebilmektedir.
ING Bank Dükkan Kredisi
Dükkan açmak isteyen kişilere ING Bank tarafından 50.000 TL’ye kadar dükkan açma kredisi imkanı sunulmaktadır. 42 aya kadar vadeli olan bu kredi seçeneği ise banka tarafından %1,49 faiz oranı ile sunulmaktadır. Kişilerin 42 ay için ödeyecekleri rakam ise aylık 1.703 TL’dir. Toplam ödenecek rakam ise 71.777 TL olarak belirlenmiştir. Yani kişiler 21.000 TL toplam faiz ödemesi sağlamaktadır. Dükkan açma kredisi kullanmak isteyen kişiler herhangi bir ING Bank şubesine giderek kredi başvurusu yapabilmektedir. Kimlik karşılığı yapılan bu başvurularda onay durumu kişilerin banka geçmişlerine göre farklılık göstermektedir.
Bu bankalar, KOBİ’ler tarafından dükkan açma kredisi için en çok tercih edilen bankalar arasında yer almaktadır. Farklı bankalardan kredi kullanmak isteyen kişiler ise faiz oranlarını inceleyebilmekte ve buna göre tercih yapabilmektedir.
Okuyunuz: Para Kazandıran İş Fİkirleri
Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler
Dükkan açmak isteyen kişilerin belli prosedürleri de yerine getirmesi gerekmektedir. Dükkan açabilmek için hukuken zorunlu olan belli belgeler bulunmaktadır ve bu belgelerin de ilgili makamlara ibraz edilmesi gerekmektedir. Öncelikli olarak kişilerin vergi mükellefi olması ve vergi levhası alması gerekmektedir. Bunun için ise ikamet edilen il ya da ilçedeki vergi dairesine gidilmesi ve gerekli başvuruların yapılması gerekmektedir.
İşe başlamak için imza sirküsü noter tarafından çıkarılmaktadır. Bu evraklar ile birlikte nüfus cüzdanı fotokopisi, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve nüfus kayıt örneği işe başlama formunun ekinde sunulmaktadır.
Dükkan açmak isteyen kişiler Bağkur mükellefi olduklarından dolayı Bağkur’a başvuru yapmak durumundadır. Bunun ardından ise irsaliye ya da fatura işlemlerinin halledilmesi gerekmektedir. Yangın tüpünün alınıp onaylandığına dair belge ile birlikte kira kontratı fotokopisi ya da tapu fotokopisi ile ruhsat başvurusu yapılmaktadır. Yazar kasa ruhsatı da bu dosyanın içinde yer almalıdır.
Bu evraklar tamamlandıktan sonra ilgili belediyelere verilmekte ve sonrasında teftiş için dükkana gelinmektedir. Tutulan tutanakların ardından işe başlama için herhangi bir sakınca görülmediği onaylanmakta ve iş başlangıcı da yapılmaktadır.
Okuyunuz: En Karlı İş Fikirleri
İş Hanında Dükkan Açacaklara Tavsiyeler
Dükkan açmak isteyen kişiler bazen dükkan seçimlerini iş hanlarından yana yapmaktadır. Bu gibi durumlarda ise dükkanın konumu ve tabelası büyük önem taşımaktadır. Yüksek katlardan tutulacak dükkanlar müşteriler için kolaylık sağlamayacağından dolayı müşteri potansiyeli açısından oldukça kısırdır. Bu nedenle de tutulacak olan dükkanların mutlaka iş hanlarının alt katlarında olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Tabela mutlaka dışarıda hemen hemen herkesin görebileceği bir alana yerleştirilmeli ve mümkün ise ışıklandırılmalıdır. Çünkü dükkanın ilk açıldığı dönemlerde müşterilerin dükkanı bilmesi ve alışması için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu dönem ise en ilgi çekici ürünler ile desteklenmelidir.
Dükkan açmak isteyen kişilerin rakipleri ile aynı iş hanında dükkan açmamaları tavsiye edilmektedir. Bu durum yeni açılacak olan iş yerinin zor tutunmasına ve zamanla maddi kayıplara uğramasına da neden olabilmektedir. Bu sebeple mümkün olduğunca az rakibin olduğu alana konumlanılmalıdır.
SERMAYESİZ YAPILABİLECEK İŞ FİKİRLERİ
EN ÇOK KAZANDIRAN İŞ SEKTÖRLERİ LİSTESİ
kaynak: https://www.justbusiness.com/starting-a-small-business/how-to-start-a-retail-business