Halk eğitim merkezlerinde, İSMEK kurslarında ya da sanat okullarında görev almak üzere devlet tarafından belirlenen bazı şartları karşılayan kişilere usta öğretici belgesi verilir. Örgün öğretim ile sınırlı kalmamak adına meslek ve sanat edindirme kurslarının açılması ile git gide daha fazla değer kazanan usta öğreticilik kavramı ayrıca pek çok kişiye istihdam sağlaması nedeniyle de her geçen gün popüler olmaya devam etmektedir.
Neredeyse her yıl 1 milyon civarında kişi, meslek ve sanat edinme kurslarına katılmakta ve söz konusu kurslarda yeterli başarıyı göstererek usta öğretici belgesi ile mezun olmaktadır. Bu sayede kişiler, edindikleri resmi usta öğretici belgeleri ile farklı pek çok iş kolunda çalışma olanaklarına sahip olmaktadır. Usta öğretici sistemi, bazı iş kollarında yaşanan yığılmayı zaman içerisinde azaltmış olmaya başlaması nedeniyle de oldukça umut verici sistemlerden birisi olarak anılmaktadır. Bu yazı içerisinde sizlere ”usta öğretici belgesi nasıl ve nereden alınır” detaylı olarak aktaracağız.
Okuyunuz: Hiç Duyulmamış Para Kazanma Yöntemleri
Usta Öğretici Belgesi
Usta öğreticilik mesleğinin ne anlama geldiğinden söz edildikten sonra usta öğretici belgesini alabilecek olan kişilerle alakalı daha detaylı bilgilendirmeler de yapılabilir. Buna göre usta öğretici belgesi verilecek olan kişilerin genellikle belli başlı bazı meslek grupları arasından seçildikleri dile getiriliyor. Bu bilgiler ışığında usta öğretici olabilecek kişilerin seçimi yapılırken öncelikle:
- Yüksek öğretim kurumlarında görevli öğretim üyesi ya da öğretim görevlileri
- Yaygın ve örgün öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler
- Resmi ve özel kurum ya da kuruluşlarda çalışan uzmanlar
- Emekli öğretim üyeleri
- Emekli öğretim görevlileri
- Emekli öğretmenler
- Bakanlığa bağlı yaygın eğitim kurumlarında minimum bir kurs dönemini başarılı şekilde geçiren uzmanlar
- Öğreticilik yeterliliğine sahip olan kurum ve kuruluşlarda ya da kendi adına sigortalı çalışanlar
- Bireysel emeklilik ya da BAĞKUR iş sigortalısı olanlar arasından tercih edildikleri söylenebilmektedir.
İSMEK Usta Öğretici Belgesi Nasıl Alınır?
Usta öğretici belgesi alabilmek için ilk olarak usta öğretici olma şartlarının taşınması gerekmektedir. Usta öğretici olma koşullarını taşıyan kişiler, kendi illerinde ya da kendi illerinde yok ise herhangi bir ilde yer alan mesleki eğitim merkezine gidebilmekte ve gerekli belgeleri de yanlarında götürerek usta öğretici olmak için başvurularını yapabilmektedir. Başvurunun ardından kurs açıldığı zaman usta öğretici adayları farklı derslerin verildiği 40 saatlik bir eğitim sürecinden geçirilmektedir. Söz konusu kursu başarıyla sonuçlandıran kişiler de usta öğretici belgesi almaya hak kazanmaktadır.
Usta öğretici kurslarından belge alabilmek için kurs sonunda yapılan usta öğreticilik sınavından minimum 45 puan almaları gerektiği de bu belge türünü nasıl alabileceğini merak edenlere ek olarak belirtilmektedir.
Bunun dışında usta öğreticilik eğitimi esnasında kurs döneminde gösterilen dersler ise aşağıdaki gibidir:
- Eğitim Psikolojisi: 3 saat
- Çıraklık ve Mesleki Eğitim İlkeleri: 4 saat
- İş Güvenliği: 4 saat
- Atölye ve Meslek Dersleri Öğretim Metotları: 8 saat
- Meslek Analizi ve Öğretim Programlarının Hazırlanması: 8 saat
- Eğitimde İletişim ve İletişim Araçları: 4 saat
- İş Kalitesi ve Maliyet İlişkileri: 4 saat
- Öğrenme Ölçme ve Değerlendirme: 3 saat
- Sınav Değerlendirmesi: 2 saat
Not: Ücretsiz sertifika programları başlıklı yazıda yer alan firmalar aracılığı ile hiç bir ücret ödemeden sertifika sahibi olabilirsiniz.
Usta Öğretici Belgesi Ne İşe Yarar?
Milli Eğitim Bakanlığı, İSMEK ya da BELMEK gibi kurum ve kuruluşlar, öğrenim yaşını doldurmuş kişiler için meslek ve sanat edindirme kursları açmaktadır. Bu kurslarda öğretmen olarak ise usta öğreticilerden faydalanılmaktadır. Böylece kendine bir meslek edinmek isteyen kişiler de usta öğretici belgesi alarak söz konusu kurum ve kuruluşlarda bir nevi öğretmen olarak görev alma olanaklarına sahip olmaktadır. Bunun dışında usta öğreticilerin görevlerini merak edenlere de bu meslek grubunun belli başlı sorumluluklarından söz edilebilmektedir. Buna göre usta öğreticiler;
- Öğretim yöntemlerinin ve tekniklerinin yanı sıra öğrenme konularını da bilmelidir. Bunları pratik ve teorik eğitime uygulamalıdır.
- Uygulama çalışmalarını büyük bir titizlikle planlamalıdır. Güvenli ve disiplinli bir çalışma ortamı sağlamalıdır.
- Olumlu ve ağırbaşlı hareketleri ile çalıştıkları iş yerlerinde örnek teşkil etmelidir.
- Farkı öğretim araç gereçlerinin yerinde kullanılmalarını ve söz konusu araç gereçlerin tedarikini sağlamalıdır.
- İyi bir gözlemci olarak görev almalıdır.
- Öğrencilerine doğru şekilde rehberlik etmelidir.
- Öğretmeye her daim istekli olmalıdır.
- Teorik ve uygulamalı çalışmaları objektif bir bakış açısı ile değerlendirmelidir.
İSMEK Öğretmen Maaşları
Usta öğreticilerin kadrolu şekilde halk eğitim merkezlerinde ya da sözleşmeli şekilde saat başı ödeme şeklinde çalışabilecekleri bilinmektedir. Haftada 40 saati aşan bir ders programını takip eden usta öğreticilik mesleği, yüksek maaşları sayesinde her geçen gün daha fazla sayıda kişinin tercihi haline gelmektedir. Buna göre yapılan zamlardan sonra an itibariyle İsmek öğretmen yani usta öğretici maaşlarının ortalama 6000 TL’den başlayıp 9500 TL’ye kadar çıkabildiği söylenebilmektedir.
Özel sektörlerde veya farklı şirketlerde faaliyet gösteren usta öğreticilerin maaşları ise devlet için çalışan usta öğreticilere göre farklılık göstermektedir. Buna göre yapılan anlaşmalara ve tecrübelerine göre usta öğreticilerin maaşlarının özel sektörde çok daha fazla olduğu dile getirilebilmektedir. Zira özel sektörde görev alan usta öğreticiler 8500 TL’den başlayıp 14500 TL’ye kadar giden rakamlarla ciddi kazançlar elde edebilmektedir.
Okuyunuz: En Çok Satan Kişisel Gelişim Kitapları
Usta Öğretici Olma Şartları
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan ve usta öğretici belgesi alabilmek için gerekli olan şartları merak edenlere bu belgeyi alabilmek için karşılamaları gereken kriterlerden söz edilebilir. Buna göre usta öğretici olabilmek için aşağıdaki şartların eksiksiz sağlanması gerekmektedir:
- Türk vatandaşı olmak (Yabancı uyruklu uzmanlar yalnızca Bakanlar Kurulu’nun kararı ile öğretici belgesi alabilir.)
- 18 yaşından büyük olmak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- Eylemli askerliğini yapmış olmak ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak veya askerliğini ertelemiş olmak
- Görevin yapılmasına engel teşkil edebilecek akıl ya da vücut hastalığı bulunmamak, özürlü olmamak
Söz konusu bütün şartları karşılayan kişilerin ise başvuru yapmadan önce aşağıdaki belge ve evrakları temin etmeleri gerekmektedir:
- Diploma fotokopisi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Öğrenim belgesi (Okul diploması ya da kurs sertifika suretleri veya okul çıktı belge sureti)
- Seminer belgesi fotokopisi (Geçmiş yıllarda alınmış belgelerden herhangi bir tanesi)
- Önceden görev yaptığına ilişkin, ilçeden ya da görevde olduğu yerden alınan belge
- 5 adet plastik telli şeffaf dosya
- 5 adet poşet dosya
- Sabıka kaydı
- Yetkili kuruluşlardan ya da internet üzerinden alınabilecek olan başvuru formu
Okuyunuz: Araştırma Görevlisi Olma Şartları
Usta Öğretici Belgesi Nereden Alınır?
Usta öğretici belgesi ile alakalı verilen tüm bu bilgilerden sonra merak edenler için bu belge türünün nereden alınabileceğiyle ilgili açıklamalar da yapılabilir. Buna göre usta öğretici belgesi nereden alınır diyenlere, söz konusu belgenin Milli Eğitim Bakanlığı onaylı mesleki eğitim merkezlerinden alınabileceği söylenebilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın dışında ilçelerde yer alan halk eğitim merkezlerinden, İSMEK ya da KOMEK’ten de usta öğretici belgesi alınabilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra bir iş yerinde kalfa ya da çırak yetiştirebilmek için de aynı iş yerinde çalışan ustalardan en az bir tanesinin usta öğretici belgesine sahip olması gerekmektedir. Bu koşulların sağlanmaması durumunda ise söz konusu iş yerinde usta ya da çırak yetiştirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle günümüzde özellikle atölye tarzı pek çok iş yeri, usta öğretici belgesi alabilmeleri için personellerini eğitime göndermektedir.
Usta öğretici belgesi nasıl ve nereden alınır başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.