başarılı girişimcilik örnekleri

Başarılı Girişimcilik Örnekleri 2022

Başarılı girişimcilik örnekleri genellikle yurt dışında karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde yeterli teşvikler olmadığından dolayı pek fazla bu konuda örnek veremiyoruz. Sizinle paylaşacağımız girişimlerin hemen hemen hepsi yatırımcılar sayesinde hayat bulmuş başarılı olmuş girişimlerdir.

başarılı girşimcilik örnekleri
başarılı girişimcilik örnekleri

Paylaştığımız bu başarılı girişimcilik örnekleri ülkemizde daha önce uygulanmamış güncel fikirleridir. Amacımız bu fikirlerin sizin için ilham kaynağı olmasıdır. Yurtdışında ülkemize gelmiş olan fikir transferi sayısı saymakla bitmez. En güzel örnek ise yemeksepeti.com’dur. Sözü çok fazla uzatmadan beğendiğimiz 2016 yılına ait başarılı girişimcilik örneklerini paylaşalım.

Not: Birbirinden farklı 75+ Yeni İş Fikri başlıklı yazımızı okuyarak farklı fikirler edinebilirsiniz.

Başarılı Girişimcilik Örnekleri

Başarılı girşişm oluşturma
Başarılı girişim oluşturma

Bu fikirlerin hem hemen hepsi sadece yurt dışında icra edilmektedir. Sizde ülkemizde uyarlanabilir bir fikir için detaylı araştırma yapıp, yorumlar üzerinden paylaşabilirsiniz. Aşağıda yer alan fikirlerin sonsuza kadar başarılı olacağının garantisi yoktur. Ancak bir çoğu yatırım almayı başarmıştır.

 

1.ReCharge- Dinlenme Alanı Kiralama Girişimi

başarılı girişim
başarılı girişimcilik örnekleri

San Francisco’ da dört kişilik arkadaş tarafından kurulmuş bir uygulamadır. Otel, apart veya pansiyonlarla anlaşma yapan şirket insanlara saatlik olarak dinlenme, duş alma, misafirleriyle sohbet etme gibi imkanlarla tanımaktadır. Dakika ücreti 0,60 $, saat ücreti olarakta 40$’a kadar ücret talep edilmektedir. Tabi bölgelere göre fiyatlar farklılık göstermektedir.

 

Recharge girişimi kuruluşunun ilk çeyreğinde  2 Miyon 300 bin dolar gibi bir yatırım almıştır. Girişimciler arasında Rick Marini, Eniac Vc, ünlü yatırımcı Scott Banister ve eski Google çalışanlarından Harry Cheung yer almıştır.

 

2.Patreon Girişimi

Patreon, 2013 yılında Alexis Ohanian ve Sam Altman tarafında kurulmuş bir girişimcidir. Patreon’ın amacı sanatçılar için web hizmetleri geliştirmektedir. Yani Youtuber’ların, yazarların, şairlerin, fotoğrafçıların ve müzisyenlerin kendilerine ait web sitesi kurmalarını ve içerik oluşturmalarını desteklemektir. Tabi aynı zamanda içerik oluşturan kullanıcıların finansal destek bağış toplamalarını sağlamaktadır.2016 yılında 17 milyon dolar gibi bir değere ulaşmıştır. Yetenekli sanatçılara ait 2000 den fazla bağış toplanmak için bekleyen içerik bulabilirsiniz.

 

3.Product Hunt Girişimi-Ürün Avcılığı Girişimi

Girişimin amacı en yeni ürünlerin sergilendiği günlük bir afiş oluşturmaktır. Dünya üzerinde günlük ve haftalık en yeni ürünleri kullanıcalarını sunmaktır. Product Hunt’ı en çok yatırımcılar kullanmaktadır. Karşılarını çıkan ürünleri inceleyen yatırımcılar ürün ile ilgili yapılan yorumlar ile de bilgi sahibi olmaktadırlar. ProductHunt.com‘un sayısız yatırımcısı bulunmaktadır. Bunlar arasında Greylock, Naval ve SV Angels yer almaktadır.

 

4.Slack- E-mail’den Uzaklaştırma Girişimi

Slack iş dünyası için bir iletişimi uygulamasıdır. Çıktığı günden itibaren teknoloji dünyasını büyük bir rüzgar estirmiştir. Slack’in amacı uzun uzun yazılan mailleri yok etmek ve iş yerleri arasında kişisel etkileşim sağlamaktır. Kullanıcılarını platformda özel izinlerle anlık mesajlaşma, dosya paylaşma, sohbet grubu oluşturma gibi imkanlar sağlamaktadır. Aynı zamanda kullanıcıların birlikte karşılıklı olarak çalışmalarını sağlamaktadır. Slack adlı bu girişim 340 milyon dolar gibi bir yatırım toplayarak gerçekten fırtına gibi esmiştir.

 

5.Brigade Girişimi-Siyasi tartışma Platformu

Brigade en başarılı girişimcilik örnekleri arasında yer almaktadır. Spencer Platt isimli girişimci insanların daha çok oy kullanmaya teşvik edilmesi ve siyasi tartışmaları tek bir noktada toplamak adına brigade uygulamasını kurmuştur. Sosyal medyada yer alan siyasi karmaşaları ve tartışmaları tek bir yerde tutmak ve insanların görüşlerini birbirlerine karşı açıkça belirtme fırsatı sunmuştur.

Aynı zamanda Bridgade uygulaması gerçek kullanıcılara sahip olduğu için anket çalışmaları yapmaktadır. Amacı siyaseti körüklemek olan bu girişim San Francisco için yapılan ankette seçim sonuçlarını doğru tahmin etmiştir.Sean Parker, Ron Conway, SV Angel ve Marc Benioff’dan toplamda 11 milyon dolar gibi yatırım almıştır.

 

6.Chariot Uygulaması-Servis Paylaşım Platformu

Bizim de dikkatimizi çeken bu girişim gerçekten mükemmel bir örnektir. İlk olarak San Francisco da başlayan bu uygulama yatırımları üzerine çekmeyi başarmıştır. Uygulamanın amacı servis araçları ile insanların ortak rotalar oluşturmasını sağlamaktır. Önce bir kişi tarafında bir rota belirlenir. Sonra ise diğer kullanıcılar bu rotaların etrafında dizilmeye başlarlar. Özellikle işe gidiş saatleri aynı olan çalışanlar arasında oldukça popüler olmuş bir uygulamadır. Cuzi ücretler ile servis tarafından alınır, servis tarafından evinize bırakılırsınız. Ulaşımın oldukça pahalı ve konfor dışı olduğu ülkemizde başarılı bir şekilde uygulanırsa tutması en garanti girişimcilik örneğidir.

Major League Baseball Ventures, Winklevoss Capital, SoftTech VC ve Haystack’ten 3 milyon dolar gibi bir yatırım almıştır. İnanıyorum ki ülkemizde başarılı bir şekilde dizayn edilirse aldığı yatırım tutarı daha fazla olacaktır.

 

7.Shyp Kargo Girişimi

shyp makes mailing packages painless
başarılı girişimcilik örnekleri

İnsanların kargo göndermelerini kolaylaştırmak ve onlar için uygun fiyatlı hizmetler sunmak için oluşturulmuş bir kurye hizmetidir. İnsanların yapması gereken sadece ürünün fotoğrafını çekmektir. Bir kaç dakika içerisinde ise SHYP firmasına ait kurye ayağınıza kadar gelip sizden ürünü alacaktır. Daha sonra ise anlaşmalı oldukları kargo firmasına sizin adınıza gönderinizi yollayacaktır. Günlük gönderi sayısı 10 binleri bulan SHYP %50 ye kadar indirimli olarak gönderi hizmeti sağlamaktadır. Tabi aynı zamanda ek olarak kurye ücreti ekleyecektir.

Uygulamanın güzel olan kısmı adresleriniz hazır kayıtlı olacaktır ve tekrardan girmenize gerek kalmayacaktır. Uygulama üzerinden her şeyi yönlendirebilirsiniz. SHYP kargo-kurye girişimi 64 milyon dolar gibi bir yatırım almıştır.

 

8.Postmates Uygulaması

share.818299ee6a62
girişimcilik fikirleri

Postmates uygulaması istediğiNİz her şeyi 1 saat gibi bir kısa sürede kapınıza getirmenizi sağlayan bir uygulamadır. Sevdiğiniz restoran servis yapmıyor olabilir ya da kuru temizlemeden eşyalarınızı almanız gerekebilir. Postmates bunun için para ödemek isteyen kullanıcılar için hizmet sağlamaktadır.

Bireysel olarak yakınınızdaki postmates çalışanlarıyla etkileşime girip siparişinizi verebilirsiniz. Lojistik alanında büyük bir çözüm olarak görülen postmates uygulaması yatırımcıları tarafından 140 milyon dolar gibi büyük bir yatırım almıştır. Ülkemizde uygulamaya konulursa gerçekten başarılı girişimcilik örnekleri arasında yer alacaktır.

 

9.Operatör Sanal Asistanlık Uygulaması

Sanal asistanlık uygulamalarında gün geçtikçe yeni uygulamalar karşımıza çıkmaktadır. Ama çoğu  gerekli patlamayı yaşamamaktadır. Bize göre de ihtiyaç olunan bir sektör ve gelecekte büyük bir büyümeye sahip ivmesi yakalayacaktır.

Operatör uygulaması ise kullanıcılarına en uygun bilet, çiçek gönderme, hediye seçimi, not tutma, rezervasyon yapma gibi seçenekler sunmaktadır. Operatör Uber’in kurucusu Garret Camp’in ekstra girişimlerinden bir tanesidir. Diğer sanal asistanlık uygulamalarına göre daha kapsamlıdır. Greylock’tan 10 milyon dolar gibi bir yatırım alma başarısını göstermiştir.

Okuyunuz: Acil Para Kazanma Yolları

10.Opinio Uygulaması

Bir nevi esnaf ile etkileşim uygulamasıdır. İlk olarak GPS üzerinden yakın bakkallar ile etkileşim üzerine kurulmuştur. Daha sonra ise restoranlar, eczaneler ve kuru temizlemeler gibi firmalar dahil edilmiştir. Müşteriler bu firmalar ile etkileşim kurup sorular yöneltebilmektedir. Bu sayede bireysel bir müşteri ilişkileri yönetimi fırsatı sunulmuştur. Basit bir fikir gibi görülse de 8 milyon dolar gibi bir yatırım almayı başarmıştır. Opinio uygulamasını bu kadar başarılı yapan firmaların müşterileri ile bire bir etkileşimi kurmasıdır.

 

11.Faircent Girişimciliği

Hindistan’da kurulan bir girişimcilik uygulamasıdır. Uygun fiyatlı kredi teklifleri üzerine kurulmuştur. Borç alanlar ile borç verenler bir araya getirilir. En uygun kredi verme işlemi ise açık arttırma ile yapılır. Tabi güvenilirlik konusunda banka ve sigorta şirketleri ile anlaşma yapılmıştır. Ülkemizde ise daha önce uygulanmamış olan bu fikir, bazı güvenlik konularının aşılması durumunda mutlaka başarılı olacaktır.

 

12)İnshort Haber Girişimi

İnsanlar genellikle haberlerin manşet kısımlarını ya da başlıklarını okurlar. Bunun farkına varan inshort isimli uygulama kullanıcılarına 10 kategoride 60 kelimeyi aşmayan haberler sunmaktadır. İnshort o kadar çok kullanıcıya ulaştı ki şuan aylık yarım milyar gibi bir gösterime sahip. Tabi ulaştığı kişi sayısı bu kadar yüksek olunca yatırımcılarda sırada beklemektedir. İnshort şuana kadar 40 milyon doların üstünde yatırım almıştır.

 

13.Urbanclup Hizmet Girişimi

Yine Hintlilere ait bir girişimdir. Tesisatçı, çilingir, tamirci, bakıcı, fotoğrafçı vs. hizmetlere ihtiyaç duyan insanlar ile meslek sahiplerini bir araya getiren platformdur. Müşteriler ile uzmanları GPS üzerinden buluşturmaktadır. Müşteriler kendilerine en yakın hizmet sağlayıcıyı bulup onlar ile en  kısa zamanda etkileşim kurabileceklerdir. Bizde ki armut.com’ farkı da bu. Anlık GPS üzerinden etkileşim kurulması. Şuan da aktif olarak 5 şehirde 6000 müşteriye ulaşan uygulama ilk etapta 10 milyon dolar gibi bir yatırım almıştır.

 

14.Honestbee Dürüstlük Uygulaması

Alışverişte zaman kazandıran bir uygulamadır. Size dürüst bir şekilde taze meyve, balık ve gıda ürünlerinin alınmasını sağlar.Honestbee çalışanları part-time öğrencilerden oluşmaktadır. Hem size zaman kazandırıp hem de kaliteli ürünlere sahip olmanızı sağlayan bu dürüstlük uygulaması 20 milyon dolar gibi bir yatırım almayı başarmıştır.

 

15.ServisHero Uygulaması

Mikro işletmeleri birbirleri arasında kıyaslamanızı sağlayan yerel işletme ağıdır. Örneğin canınız kebap yemek istedir. Etrafınızda bulunan restoranların fiyatlarına ve kullanıcı yorumlarına uygulama üzerinden bakarak karar verebilirsiniz. Tabi bunu Yemeksepeti.com’da yapıyor. ServisHero’nun farkı ise tüm işletmeleri kaplıyor olması. Anlık ihtiyaçlarınızda  kuru temizleme, petshop, bakkal, tesisatçı  gibi işletmelerin karşılaştırmasını yapabilirsiniz. ServisHero ilk yatırım tutarında 2,6 milyon dolar gibi bir yatırım sahibi olmuştur.

Yukarıda size bahsetmiş olduğumuz girişimcilik örnekleri İngilizce kaynaklı sitelerden alıntı yapılarak çevrilmiştir. Mümkün olduğunca daha önce paylaşılmamış yaratıcı girişim fikirlerini araştırdık. Umuyoruz ki sizlerin fikir yürütmesinde bu yazı faydalı olmuştur. Faydalı buluyorsanız yorumlarınızı eksik etmemenizi rica ederiz.

Scroll to Top