Hava, iklim ve toprak sorunlarıyla uğraşmak istemiyorsanız, dikey tarıma geçiş yapmalısınız. TV’de yada internet üzerinde durgun suda marul yetiştiriciliği gibi haberlere denk gelmişinizdir. Normal tarıma göre hem daha verimli hem de daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Genellikle bu konuda ziraat mühendisleri tarafından açıklama yapılır. Bir kaç kimyasal maddeden bahsedilir. Ancak bunlar sizin gözünüzü korkutmasın. Bu yazıyı okuduğunuzda kolaylıkla evde, balkonda ve serada marul yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Durgun suda marul yetiştiriciliği ile ilgili bahsedilen maliyetler gözünüzü korkutmasın. Bunlar tamamen uçuk kaçık bahsedilmiş rakamlar. Eğer sistemin nasıl işlediğini bilirseniz, maliyetleri istediğiniz kadar aşağıya çekebilirsiniz. Sadece tasarruf etmemeniz gerek bir kaç malzeme var. Bu malzemelerle ilgili yazı içerisinde detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Not: Suda marul yetiştirme dışında En Karlı Tarım Fikirleri başlıklı makalemizi okuyarak farklı fikirler edinebilirsiniz.
Durgun Suda Marul Yetiştiriciliği
Şimdi size dikey tarımın yani topraksız tarımın mantığından bahsedeyim. Bitki kökleri topraktan aldığı mineraller sayesinde büyür ve meyvesini verir.Bu mineraller arasında azot, fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi elementler bulunur. Bu elementlerin biri dahi eksik olsa bitkide sararma veya gelişme sorunu yaşanır.Bu nedenle çiftçiler gübre kullanarak bu eksiklikleri gidermeye çalışır.
Dikey tarımda ise tüm bu elementlerin hazır bulunduğu besin eriyiği vardır. Besin eriyiği sayesinde bitki ihtiyacı olan bütün mineralleri alır.Sonuç olarak gelişim evresini çok hızlı tamamlar. Bu da dikey tarımın, normal tarım yöntemlerine göre %44 daha verimli olmasını sağlar.
Sizin yapmanız gereken ise hazır aldığınız besin çözeltisinin, marul kökleri ile buluşmasını sağlamak. Bunun için kullanacağınız en önemli malzeme su dalgıç motorudur. Bu motor sayesinde besin çözeltisinin bitki köklerine ulaşmasını ve devir daim yapmasını sağlayacaksınız.
Besin çözeltisinin içerisinde kullanmanız gereken minerallerin oranlarından bahsetmiyorum .Eğer hobi amaçlı veya küçük bir sera yetiştiriciliği yapacaksanız, bu çözeltiyi sizin hazırlamanıza gerek yok. Hazır olarak 25 TL – 40 TL arasında bir fiyata internet üzerinden satın alabilirsiniz. Kendiniz hazırlamak isterseniz, maliyet daha yüksek olacaktır. Ama yine de öğrenmek istiyorum diyorsanız ziraat mühendislerinin web sitesinde bu konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Not: Topraksız tarım nasıl yapılır başlıklı yazımda bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Üstelik resimli olarak nasıl yapacağınız ile ilgili görsellere yer verdim. Diğer tarım ürünlerini de bu şekilde yetiştirebilirsiniz.
Marul Yetiştiriciliği Malzemeler ve Yapım
Suda marul yetiştiriciliği için genelde PVC borular kullanılır. Ancak bu yöntem dışında marul yetiştirme gibi olanaklarınızın olduğunu unutmayın. En yaygın olarak bilinen diğer yöntem ise kaya yünü ya da permit içinde marul yetiştirmektir. Önce sizlere PVC boru yardımıyla nasıl yapacağınızı anlatayım.
Yukarıdaki resimde sistem en basit haliyle anlatılmış. Yapmanız gereken besin çözeltisinin PVC boru içerisinden geçerek bitki köklerine ulaşmasını sağlamak. Bitki kökleri ile temas eden besin çözeltisi daha sonra tekrar çözelti bidonuna düşecektir. PH metre yardımı ile sürekli çözelti oranını ölçmeniz gerekiyor. Belli bir zaman sonra çözelti içerisinde yer alan mineraller azalacaktır. Azaldıkça sizin takviye yapmanız gerekiyor.
a) PVC boruların sayısını istediğiniz oranda arttırabilirsiniz. Bunun için boruları ”S” şeklinde birleştirmeniz gerekiyor. Takviye ettiğiniz besin eriyiği, bidona tekrar düşmezse sistem çalışmaz. Marulların arasından su çıkmaya başlar. Tabi sistem büyüdükçe, dalgıç motorunun gücünü de arttırmalısınız.
b) Suda marul yetiştiriciliği için hazır alarak marul fidesi almanız gerekiyor. Yani sıfırdan bir tohum ile topraksız tarım yapamazsınız. En az 1 haftalık bir fideyi oval olarak açtığınız PVC boruya yerleştirerek bu işi yapabilirsiniz. Marul fidesi tane olarak 0.15 kuruşa satılıyor.
c) Marul fidelerini yerleştirmek için ufak bitki saksısına ihtiyacınız olacak. Eğer bu saksılardan tasarruf etmek istiyorsanız, plastik bardak kullanabilirsiniz. Yeter ki bitkinin sabit kalmasını sağlayın. Köklerde besin çözeltisi ile buluşsun.
d) Suda marul yetiştiriciliği konusunda ortam sıcaklığına dikkat etmeniz gerekiyor. Marul için ideal sıcaklık 15 ile 21 derecedir. <Bunun için gerekli koşulları sağlamanız gerekiyor.
e) Dikey tarım ile kıvırcıkların yetişme süresi 1 ile 1 buçuk ay arasında değişir. Dikey tarımın en büyük avantajı hastalık riskinin çok az olmasıdır. Eğer bir marul fidesi hastalığa maruz kalmışsa, hemen ondan kurtulun. Aksi taktirde hızlı bir şekilde diğerlerine bulaşacaktır.
Okuyunuz: Para Kazandıran Bitkiler
Kaya Yünü İle Kıvırcık Yetiştirmek
Volkanik kayaçlardan ısıtılarak elde edilen bir elementtir. Hem yalıtım yönünden hem de su tutma yönünden oldukça avantajlıdır. Kaya yünü içerisinde marul yetiştirmek için bir su kabına ihtiyacınız olacak. Kaya yünü ile suda marul yetiştirmek için aşağıdaki adımları takip edin.
- Öncelikle bir su kabı ayarlayın .Bu kabın yüksekliği 20 CM’i geçmesin.
- Daha sonra kaya yününü su kabının içerisine girecek şekilde kesin.
- Kestikten sonra besin çözeltisini kaya yününe taşmayacak şekilde dökün.
- Kaya yünü uzun bir süre bu çözeltiyi tutacaktır. Sünger gibi düşünebilirsiniz.
- Kaya yününün üzerine açtığınız ufak deliklere, marul fidelerini yerleştirin.
- İşlem bu kadar. Isı, ışık ve mineral ihtiyacını karşıladığınız sürece verim almaya başlarsınız. Kaya yünü genellikle dikey tarım alanlarında kullanılır.
Evde ve Balkonda Marul Yetiştirmek
Marul yetiştirmek için sera gibi bir ortam kurmanıza gerek yok. Hatta sadece marul değil. Diğer bitkileri de yetiştirmeniz mümkün. Marul diğer bitkilere göre daha verimli ve daha dayanaklıdır. Bu nedenle evde yapacağınız marul yetiştiriciliği ile başarılı olma şansınız yüksek.
Tabi yapacağınız ufak çaplı sera için görsel dizayna önem verebilirsiniz. Bunun için Pinterest uygulaması üzerinden binlerce tasarım bulabilirsiniz. Ya da tercihinizi bağlı olarak internet üzerinden hazır kitler bulmanız mümkün. Eğer büyük bir sera kurmayı düşünüyorsanız önce evde başlamanız daha mantıklı. Bu sayede deneme yanılma yapmış olursunuz. Bu işin mantığını çözmenizde fazla zamanınızı almayacaktır.
Suda marul yetiştiriciliği hakkında daha detaylı bilgi için topraksız tarım başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz. Aklınıza takılan sorularda yorumlar bölümünden benimle iletişime geçebilirsiniz.