Trendyol mağazası açmak için şirket sahiplerinin Trendyol’a başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Vergi mükelleflerinin başvuru hakları bulunmaktadır. Trendyol mağaza açma nasıl yapılır sorusuna cevap vermek gerekir ise; Trendyol’un sunduğu başvuru formu doldurulduktan sonra talep edilen başvuru belgelerinin iletilmesi ve ardından başvuru sonucunun değerlendirilmesinin beklenmesi gerekmektedir. 25 milyon üyeye ve aylık 50 milyon ziyaretçiye sahip olduğu için ticaretle uğraşanların ürünlerini satmak için tercih ettikleri bir platformdur. Giyim, kişisel bakım, elektronik, mobilya gibi pek çok kategoriden ürün bu platform üzerinden satışa çıkartılabilmektedir.
Okuyunuz: İnternette Ürün Satabileceğiniz Siteler
Trendyol Mağaza Açma
Trendyol’da satış yapmanın avantajları aşağıdaki gibidir:
- E-ticaret sitesi kurarak satış yapacak olanların belirli bir müşteri kitlesi edinmeleri gerekmektedir. Ancak kısa süre içerisinde müşteri kitlesi edinebilmeleri mümkün değildir. Bu sebeple Trendyol’da mağaza açarak Trendyol’un bilinirliği sayesinde hazır bir müşteri kitlesine sahip olabilme şansları vardır.
- Satışı yapılacak olan ürünleri satan diğer satıcıları takip etmek, Trendyol’da daha kolay olmaktadır. Rakiplerin fiyat politikaları, indirimleri ve kampanyaları devamlı olarak takip edilebilmektedir. Rakip analizinin yapılabilmesi fırsatını sağlamaktadır.
- Trendyol üzerinden ürünlerin ayrıntılı bir şekilde sergilenebilmesi mümkün olduğu için marka bilinirliğinin arttırılması ve reklam aracı olarak Trendyol’un kullanılması gibi avantajları bulunmaktadır.
Trendyol’da Mağaza Açmanın Dezavantajları Nelerdir?
Trendyol’da satış yapmanın olumsuzlukları aşağıda verilmiştir:
- Satıcının ürününü satabilmesi için aracı platform Trendyol olmaktadır. Dolayısı ile satılan her ürün üzerinden belirli bir oranda komisyon talep etmektedir. Bu da satıcının potansiyel kar marjında düşüş meydana gelmesine neden olabilmektedir.
- Trendyol’da satış yapan marka sayısı oldukça fazladır. Ürün çeşitliliği ve markalar arası rekabetin fazla olduğu bir platformdur. Dolayısı ile bir ürünü öne çıkartmak, sanıldığından daha zor olabilmektedir. Aynı zamanda bunun için ekstra reklam bedeli ödemesinin yapılması gerekebilmektedir.
Trendyol’da Mağaza Açabilecek Olanlar Kimlerdir?
Trendyol’da satış yapabilecek olanların şirket sahibi olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda satışını gerçekleştirdikleri ürünleri yasal olarak faturalandırmaları ve vergisini ödüyor olmaları gerekmektedir. Mağaza açmak isteyenlerden Trendyol şirket bilgilerini istemektedir ve aşağıdaki başvuru bilgilerini değerlendirmektedir:
- Şirketin türü ve unvanı belirtilmelidir.
- Vergi kimlik numarasının bildirilmesi gerekmektedir.
- Ticari sicil numarası talep edilmektedir.
- Başvuru sahibinin isim, soyisim ve telefon numarası gerekmektedir.
- E-mail adresi belirtilmelidir.
- Eğer başvuru sahibinin e-ticaret sitesi var ise; e-ticaret sitesinin linkini başvuru sırasında belirtmesi gerekmektedir.
- Mağazanın açılma işlemlerinin problemsiz bir şekilde tamamlanabilmesi için imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve faaliyet belgesi gerekmektedir.
Okuyunuz: Hiç Duyulmamış Para Kazanma Yöntemleri
Trendyol Mağaza Açma İşlemi Nasıl Yapılır?
Trendyol’da satış yapmak isteyenlerin öncelikle https://partner.trendyol.com/onboarding/satici-formu adresine giriş yaparak bu sayfadaki formu doldurmaları gerekmektedir. Formda isim, soyisim, e-posta adresi, cep telefonu numarası, şirket türü ve T.C. kimlik numarası bilgilerinin verilmesi gerekmektedir. Daha önceden başvuru yapmış olan şirketlerin tekrar başvuruda bulunmamaları gerekmektedir. Başvuru sırasında paylaşılan bilgilerin de doğru olmasına özen gösterilmelidir. Formun gönderilmesi sonucunda; Trendyol yetkilileri başvuru sahibi ile e-posta adresi veya cep telefonu numarası aracılığı ile iletişime geçebilmektedir.
Az sermayeyle kurulabilecek iş fikirleri yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Trendyol Mağaza Açma İşlemi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
Trendyol mağaza açma süresi ile ilgili net bir bilgi verebilmek mümkün değildir. İçinde bulunulan dönemin yoğunluğuna göre bu süreç farklılık göstermektedir. Formun doldurulup gönderilmesi ile beraber onay süreci başlamaktadır ve değerlendirme süreci tamamlandığında başvuru sahipleri sonuç ile ilgili bilgilendirilmektedirler.
Trendyol’da Mağaza Açmadan Satış Yapılması Mümkün Müdür?
Trendyol mağazası olmadan satış yapmak gibi bir durum söz konusu değildir. Başvuru şartlarını taşıyan, fatura kesebilen bir şirket olan ve aynı zamanda Trendyol mağaza açma nasıl yapılır sorusunun cevaplarını hayata geçirmiş olanlar satış yapmaya başlayabilmektedirler.
Trendyol Mağazalarının Komisyon Oranları Ne Kadardır?
Trendyol’da ürün kategorilerine göre komisyon oranları şu şekildedir:
- Altın ve gümüş aksesuarların satışından %5 komisyon talep edilmektedir.
- Mücevher kategorisindeki aksesuarlardan talep edilen komisyon oranı %30’dur.
- Spor ekipmanı satışı sonucu Trendyol’a %15 oranında komisyon ödenmesi gerekmektedir.
- Spor giyim ve ayakkabı için belirlenen komisyon oranı %20’dir.
- Çocuk ve anne bakım ürünlerinde %18 oranında komisyon uygulaması vardır.
- Çocuk ve bebek bakım ürünlerine uygulanan komisyon oranı %12’dir.
- Beyaz eşya kategorisindeki elektronik ürünler için %10 oranında komisyon ödenmelidir.
- Cep telefonu satışı yapacak olan mağazaların %6 oranında komisyon ödemeleri gerekmektedir.
- Kırtasiye ve ofis malzemeleri için %20 oranında komisyon istenmektedir.
- Hobi ve eğlence kategorisi altında satılan ürünler için %17 oranında komisyon ödemesi yapılmalıdır.
Trendyol Mağazası Vergi Süreci Nasıldır?
Trendyol’a vergi ödeme sürecine bakıldığında; satış yapılan ürünlerin faturalarının kesilmesi ve bu faturalar doğrultusunda hesaplanan vergilerin ödenmesi gerekmektedir. Mağaza sahipleri; mali müşavirler ve muhasebecileri yardımı ile ödenecek olan vergiler ile alakalı bilgi edinebilmektedirler. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı ve https://www.egirisimci.gov.tr adresi üzerinden vergi süreci ile ilgili bilgi alabilmek mümkündür.
Trendyol Mağaza Faturalandırması Nasıl Olmalıdır?
Trendyol mağazasının fatura kesmesi zorunludur. Yapılan bütün satışların sonucunda satılan ürünün faturasının kesilmesi ve bu faturanın alıcıya gönderilmesi gerekmektedir. Faturasız satış yapmak yasak olduğu için mağaza sahibinin buna göre hareket etmesi gerekmektedir.
Okuyunuz: Güvenilir Yurtdışı Satış Siteleri
Trendyol Mağazası İçin Dijital Pazarlama Çalışmaları Nelerdir?
Trendyol mağaza yönetiminde dijital pazarlamanın yeri önemlidir. Ürünlerin tanıtılabilmesi, satışların arttırılabilmesi için dijital pazarlama çalışmalarının yürütülmesi gerekmektedir. Bu çalışmalar ise aşağıda belirtilmiştir:
- SEO çalışmaları: Trendyol mağaza sayfası üzerinden SEO çalışmaları yönetilebilmektedir. Satışa çıkartılan ürünler ile vaat edilen hizmetler, anahtar kelimeler kullanılarak açıklanabilmektedir. Hem ürünlerin hem de mağazanın açıklaması anahtar kelimeler kullanılarak yapılabilmektedir. Satışa çıkartılmış olan ürünlerin açıklamaları orijinal ve detaylı şekilde hazırlanmaktadır. Kullanılan fotoğraflar yüksek çözünürlüklü olanlardan seçilmelidir. Ürün başlığına ürünün adı düzgün ve doğru şekilde yazılmaktadır. SEO çalışmaları için bir uzmandan yardım alınabileceği gibi mağaza sahibi kendisi de yapabilmektedir.
- Sosyal medya reklamları: Satışların arttırılabilmesi için ürünlerin sadece Trendyol’da değil, sosyal medyada da sergilenmesi gerekmektedir. Bunun için markanın sosyal medya hesaplarında, Trendyol satış sayfasına yönlendiren linkler paylaşılmalıdır. Mağaza sayfasına yapılan yönlendirmeler sayesinde marka ve ürün bilinirliğinin arttırılabilmesi mümkün olmaktadır. Sosyal medyadaki içerik paylaşımları ile marka ve ürün tanıtımı yapılmış olmaktadır.
- Adwords reklamları: Mağazanın öne çıkartılması, mağaza trafiğinin arttırılması için mağaza sayfasına yönlendirme linkleri vererek Adwords reklamlarına ağırlık verilebilmektedir.
Trendyol Mağazası Sahiplerinin E-Ticaret Altyapısına Sahip Olmaları Gerekli Midir?
Trendyol mağazası açanların e-ticaret sitelerinin olması, ticari faaliyetleri için avantajlı olmaktadır. Kendi markasını yaratmış ve marka bilinirliğini arttırmak isteyen kişiler için Trendyol mağazası açmak tek başına yeterli değildir. Bu sebeple e-ticaret altyapı paketleri aracılığı ile kendi online mağazalarını kurmaları tavsiye edilmektedir. Bu sayede markaları daha güçlü ve özgür olmaktadır. Aynı zamanda reklam stratejilerini istedikleri gibi şekillendirebilme imkanları bulunmaktadır. Kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi yaşatmayı benimseyebilmektedirler. Trendyol mağaza açma nasıl yapılır sorusunun cevapları içerisinde dikkat edilmesi gereken noktalara, e-ticaret altyapısı kurulurken de dikkat edilmelidir.
” Trendyol Mağaza Açma ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.