Hayaliniz kariyer sahibi olabileceğiniz bir mesleğe sahip olmak ise bu durumda Savcı nasıl olunur sorusunun yanıtını arayabilirsiniz. Çevrenizde gördüğünüz örneklerde sizi bu mesleğe teşvik edecek pek çok ayrıntıyla karşılaşabilirsiniz. Peki, Savcı Nasıl Olunur | Savcı Olmak İçin Gereken Şartlar nelerdir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, bu yazımızda sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Cumhuriyet Savcısı Nasıl Olunur, hangi eğitimleri almak gerekir, Savcı Olmak İçin Gerekli Şartlar nelerdir? gibi soruların yanıtları bu sayede sizleri bekliyor olacaktır.

Bazı mesleklerde olduğu gibi yalnızca kurslar ya da üniversitelerin iki yıllık bölümlerinden mezun olmak yeterli değildir. Bu nedenle hangi bölümleri okuyarak savcı olabileceğinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Yalnızca eğitimleri tamamlamakla kalmayıp, belirli yasalara göre savcı olma şartlarını da taşımanız zorunludur. Bu konu hakkında bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Detaylı bir şekilde aktardığımız bilgiler sayesinde Savcı nasıl olunur sorusunun yanı sıra ne iş yapar ve yetkileri nelerdir gibi soruların da yanıtlarını almış olacaksınız.
Her gencin hayalinde olan meslekler arasında yer aldığını belirtebileceğimiz savcılık mesleği toplum içerisinde saygınlık kazanmaktadır. Sırasıyla almanız gereken eğitimleri, bitirmeniz gereken bölümleri ve taşımanız gereken özellikleri öğrenerek daha bilinçli adımları atabilirsiniz. Böylelikle hedeflerinizi gerçekleştirebilmek için daha özgüvenli hareket etmeniz mümkün olacaktır. Hiçbir bilgiye sahip olmasanız dahi savcılık mesleği hakkında tüm bilgileri a’dan z’ye yazımızda bulabileceksiniz.
Farklı meslek grubları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Önü açık olan geleceğin meslekleri listesini inceleyiniz.
Savcı Nasıl Olunur

Sanıldığı kadar kolay olmayan savcılık mesleğini kazanabilmek için bazı aşamaları tamamlamanız gerekmektedir. Savcı nasıl olunur diye merak edenler için bazı aşamalar;
- Öncelikle lise eğitimini tamamlamak,
- Sonrasında üniversite sınavlarına girmek,
- Hukuk fakültesini kazanmak ve başarılı bir şekilde mezun olmak,
- Adli Yargı Sınavına katılmak ve taban puan olan 70 ve üzeri puanla başarılı olmak,
- Mülakat aşamalarını tamamlamak,
- 2 yıllık staj dönemini bitirmektir.
Stajın ilk yılında başarı durumunuza göre savcı olup olamayacağınızın kararı netleşecektir. Ancak yapılacak olan sınavda başarı düzeyinize bakılacaktır. Bu aşamaların herhangi birisinde başarısız olan kişilerin savcılık mesleğine gelmeleri mümkün değildir. Yalnızca mezuniyetin yeterli olmadığı bir meslek olmasından dolayı daha zorlu süreçleri barındırmaktadır.
Cumhuriyet Savcısı Nasıl Olunur
Türk Milletini temsil eden savcıların pek çok sorumluluğu bulunmaktadır. Devletin çıkarlarını korumak amacıyla belirli kararları alırken, görevleri aynı zamanda toplumun hakkını korumaktır. Türkiye Cumhuriyeti adına görev yapmalarından dolayı bu hususa dikkat çekmek amacıyla “Cumhuriyet Savcısı” olarak söz edilmektedir. Buna göre Cumhuriyet Savcısı Nasıl Olunur sorusunun yanıtı yukarıda belirttiğimiz Savcı nasıl olunur sorusunun yanıtı olan içeriklerle aynı şekilde olacaktır. Eğitimleri başarılı şekilde tamamlayan, sınavlardan geçerli notları alan ve staj eğitimlerinin ardından yapılan sınavda başarılı olan kişiler Cumhuriyet Savcısı olmaya hak kazanacaklardır.
Savcı Olmak İçin Gerekli Şartlar

Bu zorlu süreçte sizleri nelerin beklediğini öğrenmek istiyorsanız bazı kanun maddelerini incelemeniz gerekmektedir. Savcı nasıl olunur diye araştırırken, almanız gereken eğitimlerin yanı sıra 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’na göre belirli özellikleri taşımanız gerekmektedir.
Savcı Olmak İçin Gerekli Şartlar arasında;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- İlgili bölümleri başarıyla tamamlamak veya yabancı okuldan mezun olanlar için eksik derslerin alınması,
- Yapılacak yazılı ve sözlü sınavlardan başarılı sonuçları elde etmek,
- Sınava giriş tarihi itibariyle 35 yaşından daha büyük olmamak,
- Kamu haklarından yasaklı olacak herhangi bir davranışta bulunmamış olmak,
- Savcılık görevinin yapılmasını engelleyici nitelikte olan akıl veya vücut sağlığı engelinin bulunmaması,
- Savcılık mesleğine aykırı olabilecek herhangi bir davranış ve tutum içerisine girmeme şartları bulunmaktadır.
Kısaca belirtecek olursak, adli sicil kaydınızın temiz olması gerekmektedir. Mülakat tarihinden önce hastaneden almanız gereken sağlık raporu ile ilgili araştırmalarınızı tamamlamalısınız.
Savcı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı
Lise eğitimini bitirmek üzere olduğunuz süreçlerde geleceğiniz için en uygun meslek gruplarını seçmeye çalışıyorsanız, Savcı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı sorusunu yöneltebilirsiniz. Tercihlerinizi Hukuk fakültelerinden yana yaparak 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamanız gerekmektedir. Ayrıca Adalet Bakanlığı ve ÖSYM aracılığıyla düzenlenen savcı alımlarına yönelik sınavlardan en az 70 puan almanız gerekmektedir. Sınavlarda alan bilgisinden 100, genel kültür bölümünden ise 40 soru sorulmaktadır. Ayrıca savcılık mesleğinin kendi içerisinde branşlarını inceleyerek, hangi alanda savcı olmak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Buna uygun olacak şekilde bölümleri kazanmanız sayesinde hedeflerinize ulaşmanız mümkün olacaktır. Bir örnekle açıklayacak olursak, Danıştay Savcısı olmak için Hukuk Fakültesi’nden veya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olmanıza bakılacaktır.
Başsavcı Nasıl Olunur
Savcı nasıl olunur sorusuna yanıt olarak aktardığımız gerekli şartları taşımanız halinde eğitimleri almak üzere tercihlerinizi yapabilirsiniz. Mezuniyetin ardından staj dönemlerinde başarılı olmanız halinde yapılacak kuralar ile Başsavcı Nasıl Olunur sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Görevinizi icra ettiğiniz süreçler içerisinde göstereceğiniz başarı ve performanslar ile kariyerinizi ilerletmeniz söz konusu olacaktır. Böylece hem kendi kaderinizi, hem de kişilerin ve ülkenin kaderini belirleyecek noktalara gelebileceğinizi vurguluyoruz.
Savcıların Yetkileri Nelerdir
Kanunlara aykırı davranışlara dair şikayet ve ihbarların yapılması halinde gelen bilgilere göre yapılacak araştırmalarda savcılar görev almaktadır. Savcıların Yetkileri Nelerdir diye merak edenler için hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleştirecekleri bazı işlemleri aktarıyoruz. Bunlardan bazıları;
- Davaların açılması söz konusu olduğunda delillerin toplanması,
- İddianame hazırlıklarının tamamlanması,
- Suçlar arasında taksirle veya kasten adam öldürme suçlarının yer alması durumunda muayene takiplerinin yapılması,
- Kamu karşısında veya mağdur olan taraf için haklarını savunmalarının sorumluluğunu üstlenmek şeklindedir.
Meydana gelen suçlara yönelik haberlerin alınmasıyla birlikte gerekli araştırma ve soruşturma işlemleri savcılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Elde edilen bilgilerin ardından kararların verilmesi için iddianame oluşturma görevleri bulunmaktadır.Savcı nasıl olunur sorusunu araştıran kişilerin, hangi alanlarda görevli olduklarına dair detayları da inceledikleri görülmektedir.
Savcı Olmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler
Yapacağınız araştırmalar neticesinde Savcı nasıl olunur sorusuna karşın alacağınız yanıtlar sizler için yol gösterici olacaktır. Eğitim ve sınav konularında detaylı bilgileri elde edebileceğiniz bu hususlarda sizleri bekleyen zorlu süreçleri görebilirsiniz. Bu nedenle çevrenizden duyacağınız veya internet aracılığıyla karşılaşacağınız Savcı Olmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler faydalı olacaktır. Savcılık mesleğini elde edebilmeniz için bol bol okuma çalışmalarını gerçekleştirmeniz gerekecektir. Her ne kadar gerekli bölümleri kazansanız ve başarılı bir şekilde lisans eğitimini tamamlasanız dahi bu hemen savcı olabileceğiniz anlamına gelmemektedir.
Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra avukatlık gibi meslekleri hemen icra edebilirken, savcılık mesleğinde ise bazı sınavları tamamlamanız gerekmektedir. Yazılı ve mülakat aşamalarını tamamlamanızın ardından göreceğiniz staj eğitiminde başarı elde etmeniz gerekecektir. Hukuk eğitimini tamamladıktan sonra askerliğini yedek subay olarak yapan kişilerin, askeriye tarafından açılan “Askeri Savcılık ve Hakimlik” sınavına katılmaları neticesinde Askeri Savcı olmaları mümkündür.
Adliyede meydana gelen sorunlarla ilgilenen, günün 24 saatinde meydana gelen cinayetlerde, kaza veya olaylarda görevli sayılan savcılar ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarını almanız gerekmektedir. Herhangi bir tehlike arz etmeyen bu meslek ile ilgili film karelerinin veya asılsız söylemlerin etkisinde kalmamanızı önermekteyiz. Savcı nasıl olunur sorusunun yanıtını ararken karşınıza çıkacak olan bilgilerin kaynağını incelemeniz önerilecektir.