Statüsü ve geliri iyi bir meslek sahibi olmak istiyorsanız, yapmanız gereken adımları erken dönemlerde uygulamanız gerekir.Önü açık olan geleceğin meslekleri her 10 yılda bir değişiklik göstermektedir.Adımlarınızı atarken de geleceği göz önünde bulundurup, meslek seçimini bu şartlar altın yapmalısınız.
Sizler için önü açık olan geleceğin meslekleri konusunda bir çok kaynağı rehber alarak detaylı bir yazı hazırladık.Günümüz de ve gelecekte teknolojinin altın çağı olduğunu hepimiz biliyoruz.Teknolojinin olumsuz noktaları ise gelecekte ki konjektürde değişime neden olacaktır.
Örneğin; aşırı teknoloji bağımlılığı, psikologlar tarafından son yıllarda en çok karşılaşılan vaka olarak gözükmeye başlamıştır.Bu şartlar altında mesleklerde de bazı değişimler görmeye başlayacağız.Eskiye nazaran daha az düşünen insanoğlu, düşünmek yerine online olarak araştırma yoluna gitmektedir.Bu nedenle düşünce gücünün daha çok kullanıldığı meslekler oldukça rağbet görecektir.
Not:Meslek seçimi ile ilgili farklı fikirleri edinmek istiyorsanız, Yurtdışında çalışma imkanı olan meslekler başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Önü Açık Olan Meslekler
Önü açık olan meslekler sadece okuduğunuz bölüm ile ilgili değildir.Bulunduğunuz ülkenin mevcut konumu da çok etkili.Örneğin; üretim alt yapısı iyi olan, ancak üretimde kalifiye personel çalıştırma sıkıntısı olan Türkiye’de tecrübeli meslek sahibi olan kişiler daha çok rağbet görmektedir.
Meslek sahibi olmak için öncelikle okumak zorunda olmadığınız kararlaştırmalısınız.Türkiye’de zorunlu eğitim nedeniyle liseye kadar okumak aslında bir dezavantaj.Tercihini okumaktan ziyade, temel olarak bir işletmede staj yaparak geçirmek isteyenler olabilir.Örneğin; bir bayan kuaföründe çalışan birey, ileride uzman kuaför olduğunda aylık en az 10 Bin TL kazancaktır.Bu da bir mühendis maaşından daha yüksektir.
Şimdi genel olarak önü açık olan geleceğin meslekleri listesini sıralayalım.
1.Turizm ve Otel İşletmeciliği
Daha önce yabancı turist ağırlıklı olan turizm kültürne sahip bir ülkeydik.Ancak tüm dünyada stres seviyesinin yüksek olması nedeniyle tatil yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır.Ülkemizde de tatil yapmak kültür haline geliyor.Bu da her yıl yerli ve yabancı turist sayısında artış yaşanmasını sağlıyor.Ancak aynı oranda kalifiye personel sorunu da yaşanmaktadır.
Sektörde yöneticilik için çekirdekten yetişen personeller seçilmek zorunda kalınıyor.Tabi bu da sektörde profesyonelleşmenin önüne geçmektedir.Turizm alanında yönetici olmayı seçmek ise sizin için büyük bir kazanç olacaktır.Bir çok kültürü tanıma fırsatını getiren bu meslekte yöneticilerin maaşı 8 Bin TL’den başlıyor.Tabi bir çok ek gelir elde etme şansınız da mevcut.
Okuyunuz: Turizm ve Otelcilik Bölümü Okumak
2.Pilot Olmak
Pilotların yaptığı mesleklerden ziyade aldığı maaşlar göz önünde bulunmaktadır.Ancak hakkını vermek gerekir ki maaşı en yüksek olan geleceğin meslekleri arasında yer alır.Evet geleceğin meslekleri dememizin nedeni, dünyada uçuş sayılarının her yıl büyük oranda artmasından kaynaklanır.
Siz de pilot olmak istiyorsanız sizler için detaylı bir rehber hazırladık.Pilot nasıl olunur başlıklı yazımızın okuyarak, ya Thy’ye de ya da özel sektörde pilot olabilirsiniz.Uçuş okulları, eğitim akademileri ile iligli detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
3.Hosteslik
Uçuş sayılarının artması ve pilotlara olan talebin artması, beraberinde hosteslere ve hostlara olan talebi de arttırmaktadır.Maaş şartları ise alınan eğitim seviyesine göre oldukça iyi diyebiliriz.En düşük hostes maaşları ise 6 Bin TL’de başlamaktadır.Alınan yan haklar ise maaş seviyesini minimum 10 Bin TL’ye kadar çıkarmaktadır.Bu meslekte kariyer yapmak istiyorsanız Hostes nasıl olunur başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
4.Yazılım Mühendisliği
Yazılım hayatımızın her alanında yer almaya başladı.Sıradan bir meslek iş yaptığı taktirde insanlar tarafından kopyalanır ve aynı iş yapılmaya çalışılınır.Ancak yazılım sektöründe durumlar biraz farklı.En az 4 yıllık sektörde eğitim almadığınız sürece yazılımcı olmanız çok zordur.Bu nedenle yazılımcı sayısı her yıl artsada, ülkemizde bu artış yeterli gelmemektir.
Üniversiteden mezun olan bir çok yazılımcı yurtdışında kariyer seçeneklerini değerlendirdiğinden, ülkemizde yazılımcıya olan ihtiyaç daha da artmaktadır.Önü açık olan geleceğin meslekleri listesinde popülerlik anlamında ilk sırada yer almaktadır.
Okuyunuz: Yazılımcı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekli
5.Veri Analisti
Bilgi çağında yaşadığımız konusuna her yerde binlerce kez değiniliyor.Evet bu iyi bir durum olduğu kadar, kötü bir durum olduğu anlamına da gelir.Artık hangi bilgiyi almamız, hangi bilgiyi almamız gerektiği konusunda karar vermemiz gerekiyor.Aksi taktirde beynimiz bu bilgi savaşına yenik düşecektir.
Veri analistlerine olan ihtiyaç ise dünyanın bir çok ülkesinde artmış durumda.Örnek olarak, Facebook’ta bize ilgili olduğumuz içerikler sunulmaktadır.Veri analistlerinin geliştirmiş olduğu yazılım sayesinde bu kişiye özel bilgi akışı tüketiciye sunulur.
6.Ürün Tasarımcılığı
Dünyada üretim teknolojilerine seri üretim tekniği hakim olmuş durumda.Televizyon ya da bilgisayar gibi yeni bir ürünün icat edilmesini beklemeyin.Ancak bunun yanında ürün tasarımcılığı aktif olarak kullanılmaktadır.Tüketiciler sürekli yeni ürün görmek istedikleri için bunu karşılamak adına ürün tasarımlarından oynamalar yapılır.Örneğin; ihtiyaç olmayacağı bilindiği halde katlamalı ekran telefonların yapılması gibi.Ürün tasarımcısı olmak istiyorsanız, başarılı tasarımlar yaptığınız taktirde bir anda zengin olma şansını yakalayabilirsiniz.Tasarımlarınızı sosyal medya üzerinden sunup bir anda popüler olabilirsiniz.
Okuyunuz: Ürün Alanında İnovasyon Örnekleri
7.Psikololog Olmak
Günümüzde aşırı bilgi akışına sahibiz ve hayatı daha hızlı yaşamaktayız.Buna engel olmanın bir yolu da yok gibi.Ya teknoloji ile vedalaşacağız ya da bu duruma alışacağız.Tabi bu durum da ister istemez psikolojik rahatsızlıkları getirmektedir.Her yıl artan antidepresan kullananların sayısına bakarak bu durumu analiz edebilirsiniz.Tabi psikologlar bu noktada en çok ihtiyaç duyulan hekimler arasında yer alır.Özel bir muaynehanesi olan psikologların geliri aylık 15 Bin TL’den başlamaktadır.
8.Yaşam Koçluğu
Bir üst madde de önü açık olan geleceğin meslekleri listesine psikolog olmayı yazdık.Aslında psikologların yapabileceği bir diğer meslek ise yaşam koçluğu.Gelir seviyesi yüksek olan kişiler, bulundukları ortam nedeniyle mantıklı kararlar vermekte zorlanmaktadırlar.Bu nedenle sürekli danışabilecekleri birilerine ihtiyaç duyarlar.Yaşam koçları ise bu noktada onlar için büyük bir destektir.Yaşam koçu olmak için kendinizi çok iyi geliştirmek ya da psikoloji veya alt dallarında eğitim almanız gerekmektedir.
İlgili Makale: Yaşam Koçu Nasıl Olunur
9.Avukat Olmak
Tarihin en eski meslekleri arasında yer alır.Her zaman kuralların işlemesini sağlayan savunuculara ihtiyaç duyulmuştur.Günümüzde avukatların işsiz olduğu söylense de bu gibi haberlere itibar etmemeniz gerekiyor.Nedeni ise avukata toplumda her zaman ihtiyaç duyulmasıdır.Basit bir davadan bile 10 Bin TL’nin üzerinden gelir elde eden avukatların işsiz kalması imkansızdır.Sadece kendini geliştirmeyen avukatlar işsiz kalabilir.
10.Dedektif Olmak
Dedektiflik gizemli bir meslek gibi gözükebilir.Ancak herkesin ihtiyaç duyabileceği bir alanda faaliyet gösterilen, kazancı da yüksek olan bir meslektir.Borçlu bulma, eş takibi, adres bulma vb. bir çok durumda dedektiflere başvurulur.Sizde bu mesleği yapmak istiyorsanız, özel dedektiflik kurslarına katılmalısınız.Ancak polis ya da askerlik geçmişinin olması, dedektiflikte iş almanızı kolaylaştıracaktır.
11.Finans Danışmanlığı
2020 yılında borsada işlem yapan kişi sayısında rekor bir artış yaşandı.Artık insanlar yatırım yapmaya daha hevesli diyebiliriz.Tabi tecrübesiz ve bilgi sahibi olmayan bir yatırımcı kaybetmeye mahkumdur diyebiliriz.Bu durumda devereye finans danışmanları girmektedir.Finans danışmanı olmak için bankacılık ya da iktisat bölümünü okumanız yeterli.Spk’dan alacağınız lisans ile bir çok yatırımcıya danışmanlık hizmeti verebilirsiniz.
12.İngilizce Öğretmenliği
Ülkemizde ilk öğretimden 4. sınıftan itibaren İngilizce öğretilmesine rağmen, hala yeterli seviyede değiliz.Bu nedenle okul harici de İngilizce öğretmenlerine ihtiyaç duyulmaktadır.Özel ders veren İngilizce öğretmenleri ise bu talebe yetişemiyor.Sizde bu alanda eksikliği doldurmak, İngilizce ile ilgili bir çok mesleği icra etmek istiyorsanız, İngilizce öğretmenliğini okumalısınız.İngilizce öğretmeni nasıl olunur başlıklı yazımızı okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
13.İhracat Danışmanlığı
Türkiye’nin ekonomisi ihracata bağlıdır.Üretim yapan firmaların sayısının artması ve sektörde ihracat yapmak isteyenlerin sayısının artması ile, kalifiye personele ihtiyaç duyulmaktadır.İhracat danışmanlığı ise bu aşamada devreye girmektedir.Bir firmanın ürünlerini yurtdışına nasıl satacağı konusunda yönlendirenlere ihracat danışmanı denir.Önü açık olan geleceğin meslekleri arasında yer almaktadır.Her geçen yıl bu mesleğe olan ihtiyaç da artmaktadır.
14.Gümrük Müşavirliği
Yurtıdışına ürün satan ihracat yapan herkesin yolu, gümrük müşavirlerinden geçer.Gümrük müşaviri olarak hem devlette, hem de özel sektörde çalışabilirsiniz.İhracat yapılan malın evraklarının hazırlanması ya da yurtdışından bir ürünün getirilmesi gibi bir çok alanda faaliyet gösterilir.Tabi bunun yanında yan gelirlerde mevcut.Yurtdışından bireysel olarak ürün getirip piyasaya dağıtan bir çok müşavir mevcuttur.Gümrük müşaviri nasıl olunur başlıklı makalemizi okuyarak bu konuda detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
15.Dış Ticaret Uzmanlığı
Üretilen ürünlerin yurtdışına komisyon karşılığında satılmasını dış ticaret uzmanları sağlar.Tabi sadece komisyon karşılığı satış değil.Dış ticaret okuduğunuz taktirde bir firmanın dış ticaret departmanında çalışıp, aylık 7 Bİn TL’nin üzerinden minimum gelir elde edebilirsiniz.Sektörde ki asıl kazanç ise dış ticaret ofisi açıp, komisyon ile ürün getiren ya da ürün satanlar tarafından elde edilir.Sizde dış ticaret uzmanı olmak istiyorsanız ya dış ticaret okumalısınız ya da dış ticaret üzerine uzun yıllar tecrübe edinebileceğiniz bir işte çalışmalısınız.Tabi 2. seçenek sizi her zaman daha avantajlı kılacaktır.
16.Personal Trainer
Personel trainer sözcüğüne spor salonlarında denk gelebilirsiniz.Kişisel spor hocalığı anlamına gelmektedir.Hızlı bir şekilde forma girmek isteyenler personal trainer ile iş birliği yoluna gider.Saatlik ücretler ise minimum 60 TL’den başlamaktadır.Eğer spora karşı ilginiz var ise sizde personal trainer olabilirsiniz.Detaylı bilgi sahibi olmak için personal trainer nasıl olunur başlıklı makalemizi inceleybilirsiniz.
17.Diyetisyenlik
Bir çok hastanede diyetisyenlik üzerine ayrılmış departmanlar bulunmaktadır.Kilo alma sorunu tüm dünyada yayıldığı gibi, ülkemizde de yayılmış durumda.2018 yılında ilk defa fazla kilodan ölenlerin sayısı açlıktan ölenlerin sayısını geçmiş durumda.Maalesef bu durum her yıl daha da artacaktır.Sizde bu alandaki eksikliği görüp, şimdiden diyetisyen olmak için çalışmalara başlayabilirsiniz.Diyetisyen nasıl olunur maaşı ne kadar başlıklı makalemizi okuyarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
18.Estetik Uzmanı
Estetik özellikle kadınlar arasında oldukça moda.Dudağına dolgu ya da yanaklarına botoks yaptırmayan kalmayacak gibi.Bu sektörde kazanç rakamları ise inanılmaz yüksek.Estetik sektörüne adım atmak ise verebileceğiniz en mantıklı kararlar arasında yer alacaktır.Estetisyen olmak için bu alandan mezun olmanız gerekiyor.Estetik uzmanı nasıl olunur başlıklı makalemizi okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
19.Bayan Kuaförlüğü
Günümüzde bayan kuaförlerinin elde ettiği gelir dudak uçuklatmaktadır.Basit bir boyama işlemi dahi en az 300 TL’ye yapılmakta.Fiyatlar yüksek olsa da talep bir o kadar da yüksek.Bayan kuaförü olmak ise, eğitimden ziyade tecrübe istemektedir.Yani usta çırak ilişkisi ile yetişen bayan kuaförleri sektörde daha başarılı olmaktadır.Tabi eğitime duyulan ihtiyaçta göz ardı edilmemelidir.Sizde bayan kuaförü olmak isitiyorsanız, önce eğitim alıp daha sonra staj yaparak sektörde yerinizi alabilirsiniz.Detaylı bilgi için bayan kuaförü nasıl olunur başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
20.Güzellik Uzmanı
Kişisel bakım alanında güzellik uzmanları da önü açık olan geleceğin meslekleri arasında yer almaktadır.Günümüzde güzellik uzmanı olupta para kazanmıyorum diyen birisini görmeniz imkansız.Özellikle kendi işinizi yaptığınız taktirde aylık minimum 30 Bin TL üzerinde gelir elde etmeniz mümkün.Tabi bu gelirleri bilgi sahibi olmadan yapmak mümkün değil.Öncelikle eğitim almanız gerekiyor.Detaylı bilgi sahibi olmak için güzellik uzmanı nasıl olunur başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
21.Alternatif Tıp Uygulayıcısı
Tamamlayıcı sağlık uyguları ülkemizde devlet tarafından desteklenmekteir.Hacemat, sülük ve ozon terapi gibi alternatif tıp tedavilerine talep ise oldukça yüksek.1 saatlik seans fiyatları ortalama 100 TL’den başlamaktadır.Sizde bu alanda kariyer yapmayı düşünüyorsanız, oldukça mantıklı karar verdiğinize emin olabilirsiniz.Alternatif tıp alanında meslek kurslarına giderek, ya da hemşirelik okuyarak yüksek gelirler elde edebilirsiniz.
22.Hemşirelik
Teknolojinin gelişimi doktorların işni azaltsa da, operatör hemşirelere olan talep artmaktadır.Hemşire maaşları ortalama olarak 4000 TL’den başlamaktadır.Önü açık geleceğin meslekleri arasında olmasının nedeni ise, hemşirelik mezunlarının farklı alanlara yönelebilmesinin daha kolay olması.Bir çok hemşire ek eğitim alarak, saç ekimi, alternatif tıp, estetisyenlik gibi alanlarda çalışmaktadır.
23.Sigortacılık
Sigorta sektörü kayıpları minimize etmek için vardır.Şirketler, evler ve bireyler için vazgeçilmez olmaya başladı.Tabi bunun yanında zorunlu ve seçenekli araç sigortaları da mevcut.Her kesimden insanın ihtiyaç duyduğu sigorta türevlerine aracılık edenler ise iyi gelirler elde etmektedir.Sizde sigorta sektöründen yer almak isitiyorsanız, sigortacı nasıl olunur başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
24.Tarım Danışmanlığı
Çiftçimizin en büyük problemi malesef bilgi eksikliğidir.Toprağın hangi minerale ihtiyacı olduğunu bilmeden, gübre kullanımı yapmaktadırlar.Bu nedenle büyük bir verim eksikliği yaşanır.İlçe tarımlar ise çiftçinin talebini %100 karşılamakta zorlanıyor.Ancak özel olarak gerek online gerekse yüz yüze tarım alanında danışmanlara olan talep artmış durumda.Sizde ziraat alanında eğitim alıp, online tarım ile ilgili destek verebilirsiniz.Ziraat mühendisi nasıl olunur başlıklı makalemizi okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
25.Tekstil ve Moda Tasarımcılığı
Ülkemizin sayılı zenginleri tekstil sektöründen çıkmaktadır.Bunun nedeni toplumun her kesimene tekstilin hitap etmesidir.Sizde zenginliğe adım atıp, zorunlu ihtiyaçlar arasında olan bu kategaride iş yapmak istiyorsanız, tekstil ve moda tasarımcılığını hedeflemelisiniz.Moda tasarımcılığı için üniversitelerde açılmış olan bölümler mevcut.Üniversite okumadan tasarımcı olmanız ise zor.
26.Hakimlik Mesleği
Toplumda statüsü yüksek olan meslekler arasında yer almaktadır.Adelet duygunuza güveniyorsanız, hakimlik mesleği size görebilir.Ancak hakim olmak emin olun hiç kolay olmayacaktır.Hakim olmak için hukuk fakültesini bitirmeniz gerekiyor.Hukuk fakültesini bitirdikten sonra ise snavlara girip, aratanmanız gerekiyor.Detaylı bilgi için hakim nasıl olunur başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
27.Savcı Olmak
Savcılıkta hakimlik kadar statüsü yüksek olan meslekler arasındadır.Yetki bakımından donanımlı olan bu mesleği edinmek, hiçte kolay değil.Ancak önemli olan kendinize bu konuda hedef koymanız.Hukuk fakültesini bitirip, sınavlara girmeniz gerekiyor.Başarılı olduktan sonra ise Adalet bakanlığı tarafından atama yapılmasını beklemelisiniz.Detaylı bilgi için savcı nasıl olunur başlıklı makalemizi inceleyiniz.
28.Oto Tamirciliği
Elde ettiği gelir bakımından günümüzde en popüler meslekler arasında yer almaktadır.Bir oto ustasının maaşı en az 6 Bin TL’den başlamaktadır.Nedeni ise ülkemizde fazla usta yetişmiyor olmasından kaynaklanıyor.Kendi işletmesini açan oto tamircileri ise gelirlerini aylık 50 Bin TL’ye kadar çıkarabiliyor.Bu mesleği edinmek için ya çırak olmalısınız, ya da meslek lisesinde bu bölümü okumalısınız.
29.Cep Telefonu Tamirciliği
En çok para kazanan meslekler arasında yer almaktadır.Bir çok cep telefonun tamircisi ya çıraklıktan yetişmiştir, ya da bu işin eğitimini alıp sektörde yer almışlardır.Önü açık olan geleceğin meslekleri arasında yer almalarının nedeni ise talebin yüksek olması.Basit bir ekran değişimi dahi 250 TL’den başlıyor.Kendi işletmesini açan cep telefoncularının aylık geliri en az 15 Bin TL’den başlamaktadır.
30.Laptop Tamirciliği
Cep telefonu tamircileri gibi laptop tamircileri de yüksek gelir elde etmektedir.Özellikle korona döneminde bir çok kişi evine yeni bilgisayar aldı.Bu bilgisayarlar önümüzdeki dönemlerde mutlaka bir laptop tamircisi ile buluşmak zorunda kalacak.Yani sektöre olan talep artmaya başlayacaktır.Sizde laptop tamircisi olmak istiyorsanız, sadece bu alanda eğitim almanız yeterlidir.
31.Astrolog Olmak
Günümüzde insanların büyük bir bölümü astrolojiye inanmaktadır.Hatta bir çoğu hayatını astrolojiye göre yönlendirir.Ülkemizde ise astrloji alanında eğitim veren bir çok kurum mevcut.Sizinde astrolojiye karşı ilginiz var ise ve bu alanda kariyer yapmak istiyorsanız, eğitim almaya başlayın.Uzman bir astroloğun seans ücretleri 300 TL’den başlıyor.Detaylı bilgi için astrolog nasıl olunur başlıklı makalemizi inceleyiniz.
32.Diş Teknisyenliği
Diş teknisyenlere laboratuvar ortamında protez, ortodontik aletler ve porselen gibi diş ürünlerini hazırlamakla görevlidir.Diş sektörünün ne kadar pahalı olduğunu bilmeyenimiz yok.Diş teknisyenleri de bu pastadan gerekli payı alır.Uzman bir diş teknisyenin aylık geliri 10 Bin TL’nin altına düşmemektedir.
33.Diş Hekimliği
Diş hekimleri ise diş teknisyenlerinden alınan malzemeleri uygulamakla yükümlüdür.Tabi tanım sadece bu değil.Diş sağlığı adına aklınıza gelebilecek her konuda danışılacak tek yetkili meslektir.Elde edilen gelir ise dudak uçuklatıcak cinsten.Bir diş hekiminin aylık maaşı ortalama 15 Bin TL’den başlıyor.Tek bir diş çekiminin 200 TL olduğu düşünülürse, 15 Bin TL az bile diyebiliriz.
34.Gıda Mühendisliği
Gıda alanında üretim yapan her firmanın gıda mühendisi bulundurması gerekiyor.Tabi sadece gıda alanında üretim yapanlar değil.Bir çok alanda gıda mühendislerine duyulmaktadır.Gıda mühendislerinin maaşı ise aylık 6 Bin TL’den başlıyor.Sizde bu alanda meslek sahibi olmak istiyorsanız, üniversitelerin gıda mühendisliği bölümü için hazırlık yapmalısınız.
35.Lojistik Yönetimi
Lojistik sektörü denilince aklınıza kargo sektörü gelebilir.Evet kargo ve taşımacılık sektörü olarakta düşünebilirsiniz.Lojistik alanında çalışanlar taşımacılık maliyetlerinin hem zaman hem de mesafe açısından planlanmasını ve maliyetlerin minimize edilmesini sağlarlar.Özellikle online sipariş sektöründeki artış, lojistik çalışanlarına olan ihtiyacı arttırmış durumdadır.
36.Doktor Olmak
Doktorluk mesleğinin popüler olmadığı bir dönem yoktur diyebiliriz.İnsanlar en muhtaç anlarından doktorları ziyaret ederler.Bu nedenle toplumda doktorlara olan saygı da oldukça fazladır.Doktor olmak ise 6 yıllık tıp eğitimi almayı gerektirir.Eğer sizde bu karizmatik mesleği edinmek istiyorsanız, şimdiden hazırlık yapmalısınız.
37.Polis Memuru Olmak
Polis memurluğu hem popüler hem de önü açık olan meslekler arasında yer alır.Eğer bu meslekte kendinizi geliştirirseniz, yurtdışı görevlere gitme, komiserlik, koruma şube, ya da bir çok farklı görevde bulunma şansınız olabilir.Meslekten emekli olanlar ise dedektiflik bürosu açarak gelirlerini arttırma yoluna gitmektedirler.
38.Kaymakam Olmak
Üniversitelerin işletme, iktisat ve kamu yönetiminden mezunların edinebileceği bir kamu görevidir.Kaymakam olmak hiç kolay olmasa da emin olun imkansız değil.KPSS alan puanı olarak en az 90 puan amanız gerekiyor.Mülakatlar ve alacağınız eğitimlerde cabası.Tabi kaymakam olmanın en güzel tarafı statüsü en yüksek meslekler arasında yer almasıdır.Detaylı bilgi için Kaymakam nasıl olunur başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
39.Vergi Müfettişliği
Özellikle maliye ve işletme bölümü mezunları tarafından vergi müfettişliği mesleği amaçlanmaktadır.Denetçilerin maaşı ise 5 Bin TL’den başlıyor.Önü açık olan geleceğin meslekleri arasında yer almasının nedeni ise her yıl vergi denetçilerine olan ihtiyacın artmasından kaynaklanır.Sizde bu mesleği edinmek istiyorsanız, üniversitelerin ilgili bölümlerini bitirip, KPSS alan sınavına girmeniz gerekiyor.
40.Grafik Tasarımcılığı
Grafik tasarımcılığı iş bulması en kolay meslekler arasında yer alır.Aynı zamanda kendi işinizi yapma olasılığınız oldukça yüksektir.Günümüzde ürünlerde yer alan tasarım zenginliğinin, satışları arttırdığından bir önceki makalelerimizde bahsetmiştik.Grafik tasarımcısı olmak için hem ön lisans hem de lisans bölümleri mevcut.Ya da lise de bu bölümü seçerek meslek edinebilirsiniz.Aylık maaşlar ise ortalama 4 Bin TL’den başlamaktadır.
41.Tekne Kaptanlığı
Tekne kaptanlığı hem yurt içi hem de yurtdışından çalışma olanağı tanımaktadır.Geleceği parlak olan meslekler arasında yer almasının nedeni ise maaş şartlarının her geçen yıl daha da artmasından kaynaklanır.Kariyer sitelerinden iş işlanlarına baktığınız zaman kaptan arayan bir çok şirket görebilirsiniz.Daha detaylı bilgi için Tekne kaptanı nasıl olunur başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
42.Sosyal Medya Uzmanlığı
İnternet üzerinden hizmet veren her şirketin sosyal medya hesabı olmak zorunda diyebiliriz.Satışların büyük bir bölümü sosyal medya üzerinden komisyonsuz bir şekilde gelmektedir.Sizde bu sektörde yer almak istiyorsanız, tecrübeye ihtiyacınız olduğunuz unutmayınız.Daha detaylı bilgi için sosyal medya uzmanı nasıl olunur başlıklı makaleyi inceleyebilirsiniz.
43.E-Ticaret Yöneticiliği
Sosyal medya satışlarının ve online site satışlarının da içinde olduğu tüm bu süreç e-ticaret operasyon yönetici tarafından gerçekleştirilir.Aylık 30 Bin TL ve üzeri net kar sağlayan şirketlerin mutlaka bir operasyon yöneticisi ile çalışması gerekiyor.Sizinden internet sektörüne ilgiliniz var ise, bu alanda kendinizi geliştirerek aylık 5 Bin TL ve üzeri kazanma şansını elde edebilirsiniz.
44.Seo Uzmanlığı
Web sitelerinin arama motorlarında bir üst sayfaya çıkması seo uzmanları tarafından sağlanır.Seo uzmanları ise tek bir site için aylık 3 Bin TL’den başlayan fiyatlar vermektedir.Portföyünden 10 adet site olan bir seo uzmanı aylık 30 Bin TL’den aşağı kazanmamaktadır.Bir çok seo uzmanı ise hem dünyayı gezip, hem de pc başından işlerini yürütmektedir.
45.Reklamcılık
Reklamların hayatımızın her alanında olması bir gerçek.Sizde bu sektörüde yer alıp, yüksek kazançlar elde etme fırsatını yakalayabilirsiniz.Ancak bu bölümü sadece okumak yeterli değil.Aynı zamanda tecrübe sahibi olmanız gerekiyor.Reklamcılık sektörü günümüzde daha çok online kanallara yönlenmiş durumda.Sizde adwords alanında eğitimler alarak kendinizi sektöre adapte etmiş olursunuz.
46.Metin Yazarlığı
Online web siteleri, dergiler ve gazeteler hepsi metin yazarlarının yaratıcılığı sayesinde karşımıza çıkmaktadır.Tüm bu mecraların var olabilmesi için metin yazarlarına olan ihtiyaç maksimum seviyedir.İş bulma sitelerini açtığınız zaman metin yazarları ilanlarını görebilirsiniz.Bir metin yazarı minimum 3 Bin TL maaş alır.Ancak kaliteli bir yazar iseniz gelirinizi aylık 15 Bin TL’ye dahi kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
Seçilebilecek İş İmkanı Olan Meslekler
Google’a önü olan açık geleceğin meslekleri diye yazdığınızda karşınıza ilginç sonuçlar çıkacak.Astronotluk, robot bilimi, gen mühendisliği gibi.Bu meslekler uçuk meslekler gözüküyle bakabilirsiniz.Nedeni ise Türkiye’de bu alanda bir çalışmanın olmaması.Kısacası boş hayal kurmanın gereği yok.
Yurtdışında okuma ve çalışma fırsatınız varsa tabi durumlar farklıdır.Amerika’da üniversite okuyabiliyorsanız, uçuk diye tabir edilen meslekleri okumanız ve icra etmeniz mümkün.Aksi taktirde Türkiye’de astronotluk ile ilgili iş bulmanız imkansız diyebiliriz.
Türkiye’de Geleceğin Meslekleri
Yukarıda vermiş olduğumuz geleceğin meslekleri listesi, Türkiye’de uygulanabilir mesleklerden oluşmaktadır.Bir çok meslek ülkemizin durumu göz önüne alınarak yazılmıştır.Hangi meslek olursa olsun, işini en iyi yapan en çok kazanandır.
Örneğin; bakkallık mesleği size aşırı derecede kolay ve basit gelebilir.O mesleği yapmak istemeyebilirsiniz.Ancak sadece küçük bir bakkal dükkanı ile dev bir holdinge sahip olan bir çok zengin mevcut.Pazarda limon bile satsanız, önemli olan işinizi dört dörtlük yapmanızdır.Yukarıda yer alan meslekler Türkiye’de iş imkanı yönünden de zengindir.
Not: Milli Eğitim Bakanlığı meslek seçimi ile ilgili hazırlamış olduğu sayfada daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Avrupa’da Geleceğin Meslekleri
Google arama hacimlerine baktığımızda, Avrupa’da revaçta olan meslekler oldukça fazla aranmış.Burada amacınıza göre Avrupa’da ki geleceğin mesleklerini bulabilirsiniz.Ancak aralarında pek bir fark olmadığını kabullenmelisiniz.Sonuçta bilginin hızlı aktığı bir çağda yaşıyoruz.
İnternet teknolojileri hayatımıza girmeden önce bu mesleklerde farklılık olabiliyordu.Ancak günümüzde ise hem Avrupa, Hem Amerika Hem de Türkiye’de yapılan meslekler açısından pek bir farklılık olmamaktadır.Bu nedenle yapmanız gereken en önemli araştırma, Türkiye’de iş imkanı olan meslekleri bulmaktır.Yukarıda ki meslekler emin olun bundan 20 yıl sonra bile popüler olacaktır.
Türkiye’de Trend Meslekler
Trend meslekler ile ilgili dikkat etmeniz gereken bir konu var.Bir mesleğin trend olması tamamen basında yapılan haberlere bağlıdır.Onun dışında bir mesleğin popülerliği, ağızdan ağıza yayılan pazarlaması ile ilgili de ortaya çıkar.Ancak trend olma durumu sizi aldatmasın.Size bu konuda basit bir örnek verelim.
2010-2015 yılları arasında polis olmak oldukça popülerdi.Ancak meslek şartları açısından günümüzde polislik mesleğine olan ilgili azalmaktadır.Nedeni ise, mesleğin psikolojik açıdan aşırı yıpratma özelliğine sahip olması.Polis olmak yerine, daha çok kazanabileceğiniz meslekleri seçmek size büyük avantaj kazandıracaktır.
” Önü açık olan geleceğin meslekleri listesi ” başlıklı makalemizin sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.Sorularınız en geç 1 saat içerisinde cevaplandırılacaktır.