Saanen Keçisi Yetiştiriciliği | Keçi Çiftliği Kurmak 2022

saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur

Saanen keçisi, İsviçre kökenli bir keçi olup İsviçre’nin Saanen kentinde 1900’lü yıllardan itibaren dünyaya yavaş yavaş yayılmaya başlamıştır. Saanen keçi yetiştiriciliği genellikle süt üretimi için yapılmaktadır. Oldukça güçlü ve dayanıklı olan bu keçi türü ince ve uzun vücut yapısına sahiptir. Kraliçe süt keçisi adıyla da anılan bu tür Türkiye’de yüksek yatırımlar yapılarak yetiştirilmektedir. Ancak; saf Saanen keçisini bulmak oldukça zordur. Daha dayanıksız olan keçi ırklarının güçlendirilmesi amacıyla da diğer keçi türleriyle çiftleştirilerek melezleme yöntemine gidilir. Saanen keçisi yetiştiriciliği ile ilgili tüm soruların cevabı için yazımızı okumaya devam ediniz.

Not: Saanen keçi çiftliği kurmak dışında farklı fikirler edinmek istiyorsanız En Yeni 75+ İş Fikri başlıklı makalemizi inceleyiniz.

Saanen Keçisi Yetiştiriciliği

Bu keçi türü insanlara oldukça düşkün olduğundan idare edilmesi de çok kolaydır. Türkiye’de Saanen Keçi Çiftlikleri ile bu keçi türü yetiştirilmekte, melezleme yöntemi de uygulanmaktadır. Gelelim Saanen keçisi yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusuna!

saanen keçi çiftliği nasıl kurulur
saanen keçi çiftliği nasıl kurulur
  • Saanen keçisi, Türkiye’de 4000 TL üzerinden satılmaktadır.
  • Oldukça bol süt üretimi olan bu keçiler adeta fabrika gibi çalışmaktadır.
  • Saanen keçisi çiftliğini Avrupa standartlarında kurabilmek oldukça maliyetli bir iştir ve yaklaşık olarak 2.500.000 TL sermaye gerektirir.
  • Bu cins keçilerle sürekli olarak ilgilenmek gerektiğinden hayvan sevgisi barındırmak da şarttır.
  • Her alanda olduğu gibi keçi yetiştirirken de sevgi olmadan emeğin karşılığını alabilmek mümkün olmayacaktır.
  • Bu alanda personel sorunu çok fazla yaşandığından makineleşmeye gitmekte yarar vardır.
  • Bu alanda çiftlik sahibi olunduğunda kesinlikle tatil, bayram, izin gibi durumlar mümkün olmayacağından tekrar tekrar düşünülmesi gereken bir konudur.
  • Süt üretimi çiftiğin kurulduğu arazinin verimine göre de değişkenlik gösterdiğinden, bulunan alan iyi seçilmeli, keçiler doğal yöntemlerle beslenmelidir.
saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur
saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur

Saanen Keçisi Kaç Kilo Süt Verir? 

Saanen keçisi çiftiği nasıl kurulur? Sorusunun cevabını sizlere vermeye çalıştık. Elbette çiftiğin kuruluşunda harcanacak maliyetler büyükbaş alımına ve sayısına göre de değişkenlik gösterecektir. Keçilerin safkan mı yoksa melezleme yöntemi ile mi yetiştirildiği göz önünde bulundurulmalıdır.

Özellikle Holdinglerin de çok fazla yatırım yaptığı Saanen keçisi yetiştiriciliğinde keçilerin süt verimliliği sürekli takip edilmektedir. Sağlıklı bir Saanen keçisi günde 4 LT kadar süt vermektedir. Özellikle anne sütüne en yakın süt olarak değerlendirilen ve son dönem oldukça popüler olan Saanen keçisi sütü, yurtdışına da ithal edilmektedir.

Üçüz ya da dördüz olarak dünyaya gelen keçiler, yıllık 1400 kiloya kadar süt verebilmektedir. Bu da demek oluyor ki, keçi sayısı ne kadar fazla ise, kar marjı da o denli yüksek olacaktır.

Saanen keçilerinin en belirgin özelliği doğurgan olmalarıdır. Çoğul doğum gerçekleştirdikleri ve yavruları da çabuk yetiştiği için bu keçiler iş adamlarının göz bebeği haline gelmiştir. Bakımı her ne kadar kolay gibi görünse de epey uğraş gerektirir.

saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur
saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur

Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Mantıklı Mı?

 Saanen keçisi yetiştirmeye karar veren kişiler bunu uygulamaya geçmeden önce bu işe ne kadar yatkın olduklarını iyice düşünmelidirler. Saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur? Sorusuna yanıt vermeye çalışırken de bu husus üzerinde durmuştuk.

saanen keçisi yetiştirmek mantıklı mı
saanen keçisi yetiştirmek mantıklı mı

Saanen keçisi yetiştirmek maliyet gerektirdiğinden iyice araştırılmalı, yapılabileceği düşünülüyorsa bu işe girilmelidir. Özellikle son yıllarda “Keçi Çılgınlığı” olarak manşetlerde gördüğümüz keçi çiftliği girişimcileri çok büyük zararlar ile bu işten kendilerini sıyırabilmişlerdir. Keçi yetiştiriciliği bilgi sahibi olmadan, daha öncesinde bu işle ilgili tecrübe bulunmadan yapıldığında ne yazık ki hüsran ile sonuçlanabilecek bir iştir. Bu işi yapmayı düşünen girişimcilere naçizane tavsiyelerimiz ise şu yönde:

  • Keçi yetiştiriciliğine dair bilgisi olan kişilerden konu ile alakalı bilgi alınmalı, maliyet analizi yapılmalıdır.
  • Gerekli analizler sonucu çıkacak olan maliyetin belli bir kısmı ile deneme odaklı çalışmalar gerçekleştirilebilir, böylelikle büyük maddi kayıpların önüne geçilmiş olur.
  • Eğer bu alanda iddialıyım ve bu işi yapacağım diyorsanız büyük markalarla anlaşmanız, sizler için olumsuz sonuçların doğmasına bir nebze olsun set çekecektir.
  • Saanen keçisi hem etinden, hem sütünden hem de tüyünden yararlanılan bir hayvan olduğundan sadece süt için değil, diğer alanlarda da değerlendirilebilecek bir hayvandır. Bu nedenle sadece süt üzerinden düşünülmemesi tavsiyelerimiz arasında yer alır.
  • Saanen keçisinin İsviçre kökenli olması nedeniyle Türkiye iklimine uyum sorunu bulunmaktadır. Bu sebeple Türkiye’nin herhangi bir alanında yetiştiriciliğe çalışmak doğru olmayacaktır. Bu yüzden Saanen keçisi için en uygun bölge ve iklim şartı değerlendirilmeli, yetiştiriciliğe sonrasında başlanmalıdır.
  • Unutulmamalıdır ki iklim şartları, keçinin veriminde oldukça büyük bir etkendir.
  • Saanen keçisi merada yetiştirilebilecek bir hayvan olmadığından, gerekli koşulların araştırılması ve sağlanması gerekmektedir.

 

Kısacası Saanen keçisi üreticiliği çok da mantıklı bir iş değildir. Tüm bu şartları yerine getirebilen kişiler elbette yüksek karlar elde edebilmektedir ancak unutulmamalıdır ki çıraklığının yapılamadığı bir işin ustalığı da yapılmamalıdır. Araştırılmadan, deneyimlenmeden başlanan Saanen keçi yetiştiriciliği büyük maddi kayıplara yol açabilmektedir.

 

 Saanen Keçisi Fiyatları Ne Kadar?

Takipçilerin Saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur? Sorusundan sonra en çok merak ettiği soru da Saanen keçisi fiyatları ne kadar? Sorusudur. Saanen keçisinin bereketinden ve yetiştiriciliğinin maliyetli bir iş olduğundan bahsetmiştik. Bu cins keçilerin fiyatları safkanlığına ya da melezliğine göre değişkenlik göstermektedir. Türkiye’de mi yetiştiği ya da yurtdışından mı ithal edildiği de bu etkenler arasında yer almaktadır.

saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur
saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur

Safkan bir Saanen keçisi 2000 TL ile 3000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Melezleme yöntemi ile üretilen Saanen keçileri ise genellikle 1000 TL civarından başlamaktadır. Elbette bu fiyatlar yetişkin keçiler için geçerlidir. Oğlaklarda fiyatlar biraz daha düşüktür.

Yine safkan Saanen keçisinden ve tekesinden doğan oğlakların fiyatları 750 TL’den başlamaktadır. Elbette oğlakların sağlık durumu, kilosu gibi etkenler de fiyatı etkilemektedir. Melezleme yöntemi ile yetiştirilen oğlakların fiyatı ise 550 TL2den başlamaktadır.

 

Saanen Keçi Çiftliği Projesi Maliyeti 

Saanen keçi çiftliği projesi için yapılan fizibilite çalışmalarında belli kriterlere önem verilmiştir. Saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur sorusunun asıl cevabını tam da bu noktada bulabilirsiniz. 250 baş anaç keçi ile yapılan fizibilite çalışmalarında otlatma imkanı olup olmadığı incelenmiş, buna uygun bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucu kar marjının giderek arttığı, elektrikli çit sistemi ile de gereksiz maliyetlerin önüne geçildiği saptanmıştır.

  • yıl 100 adet anaç damızlık alımı ile 7. yılın sonunda 250 adet anaç damızlığa ulaşılmıştır.
  • yıl damızlık alımı için 348.000 TL, inşaat için 528.000 TL, personel için 126.000 TL, makine ekipman için 400.000 TL, yem giderleri için 156.000 TL, bilinmeyen giderler için ise 46.000 TL gibi bir rakam harcanmış, toplam gider 1.606.000 TL olarak hesaplanmıştır.
  • Bu giderlere karşılık ilk yıl et gelirinden 1895 TL, Sütten 80.500 TL gelir sağlanmış, damızlık dişi ve erkek satışından gelir sağlanmamıştır.
  • yıldan 7. yıla kadar sabitlenen anaç keçi sayısı 250’dir. İkinci yıldan itibaren personel, yem ve bilinmeyen giderler için harcama yapılmış, ilk yıl 82.395 TL olan kar, 7. yılda 1.046, 134’e ulaşmıştır.
  • Bu alanda bilinmesi gereken en önemli husus Saanen keçilerinden elde edilen ürünlerin işlenmediği sürece kar getirmediğidir.
  • (Rapor ve fizibilite çalışmalarına dair detaylar Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Nihal GÜVEN’in fizibilite raporu aracılığı ile örneklendirilmiştir.)

 

Saanen Keçisi Özellikleri

 Saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur sorusunu cevaplarken keçilerin özellikleri ile ilgili detaya girmemiştik. Şimdi biraz da keçilerin özelliklerinden bahsedelim. 

  • Dişi Saanenler %3-4 yağ içeren süt sağlarlar.
  • Tipik sütçü tipi hayvanlar olup yuvarlak veya düz yüz hatlıdırlar ve üçgen şeklinde bir vücuda sahiptirler.
  • Saanenler diğer Alpine türleri ile kıyaslandığında orta boyludurlar. Beyaz veya süt beyazı renkte tüyleri bulunur.
  • Boynuzlu veya boynuzsuz doğarlar.
  • Saanenler fazla güneş ışığına hassas olup ılık ortamlarda daha iyi performans gösterirler. Genellikle gündüzleri gölgelerde bulundurulmaları gereklidir.
  • Uysal hayvanlardır ve alıştıkları hareketleri yapmaktan hoşlanırlar.
  • Bu nedenle de sağım makineleriyle sütlerinin sağılmasına çabuk uyum sağlarlar.
  • Değişik etkilere de hızlı bir şekilde yanıt verirler.
  • Erkek Saanenin döl verimi onun üreme performansı, dölünün kalitesi esas alınarak değerlendirilmelidir.
  • Gövdesinde derinlik ve düzgünlük esas olmalı, kaba görünüm vermemeli ve dinç görünmelidir.
  • Genel Özellikleri; Adaptasyon kabiliyeti yüksektir. Sağılan gün sayısı ortalama 280 gündür.  Süt verimi ortalama 2-3 lt/gün, Laktasyonun pik dönemlerinde 3,5-4 lt/gün’e ulaşır.  Bir yıllık süt verimi ortalama 700 lt’dir. Her doğumda yavrulama oranı ortalama 1,7-1,9 oğlak’tır. İdeal Saanen ortalama 81 cm yükseklikte, 61 kg ağırlığındadır.

 

Keçi Çiftliği Devlet Hibesi

Saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur adlı yazımızda son olarak devlet hibesinden bahsedeceğiz. Keçi yetiştirme alanında KOSGEB’in pek çok hibe desteği olduğunu duymaktayız. Ancak, KOSGEB’in bu alanda herhangi bir hibe desteği bulunmamaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Saanen ya da farklı bir ırkta keçi yetiştiriciliği için 30.000 TL geri ödemesiz kredi vermektedir. Hibeyi alabilmek için tarla sahibi olmak, sertifika sahibi olmak, ÇKS kaydı gibi detaylar da gerekmemektedir. Bu işe girişimci olarak başlamak isteyen kişilerin başvuruda bulunması yeterli görülmüştür.

Projesini hazırlayan ve genç çiftçi kredisi ile başvuruda bulunan kişiler bu hibeden hemen faydalanıp çiftliği için çalışmalara başlayabilmektedir. Bu hibeden faydalanmak isteyen girişimcilerin aşağıdaki maddelere dikkat etmesi gerekmektedir.

  • 1000 TL hibeden faydalanmak isteyen çiftçiler küçükbaş ve büyükbaş hayvan projelerinden %50 daha büyük ölçekli bir proje hazırlamalıdır.
  • 40 baş hayvanın 38 adeti dişi 2 adeti erkek olmak zorundadır. Bu sayının altında bir proje ile başvuruda bulunulduğu takdirde hibeden yararlanılamamaktadır.
  • Kapsamda proje onaylanırsa çiftçilere keçiler TİGEM kapsamında verilmektedir.

Bu üç şartı gerçekleştiren girişimciler 30.000 TL hibeden faydalanabilecektir. Hibenin yanı sıra devlet bankalarının da girişimciliği artırmak amacı ile ziraat kredileri bulunmaktadır. Saanen keçisi çiftliği nasıl kurulur adlı yazımızda biraz da bundan bahsedelim.

Ziraat Bankası’nın açıklamasına göre küçükbaş hayvan yetiştiriciliği kapsamında vermekte olduğu kredinin detayları da aşağıda yer almaktadır:

“Keçi yetiştiriciliğinde (Saanen, Kilis, Domaskus, Ankara Keçisi yetiştiriciliği ve kıl keçisi ırk ıslahı amacıyla belirtilen ırklarla melezleme suretiyle yapılan yetiştiricilik) en az 25 baş kapasite ile işletme kurmak ve/veya mevcut işletmenizin kapasitesini bu kapasitelere ve üzerine çıkarmak isteyen üreticilerimize;

#Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği kapsamında Koyun Keçi Sistemine kaydedilmiş (küpelendirilmiş) 9-24 aylık koyun/keçi alımı, barınak yapımı ve tadilatı, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı, yem hazırlama ünitesi, balya makinesi, çayır biçme makinesi, silaj makinesi alımı ve her 10 baş sağmal hayvan başına azami beş dekarı aşmamak üzere çok yıllık yem bitkisi tesisi ve diğer yatırım giderlerinizin finansmanı amacıyla yatırım kredisi,

 #Tek yıllık yem bitkisi üretimi ve diğer işletme giderlerinizin finansmanı amacıyla işletme kredisi”

detaylı bilgiye  www.ziraatbank.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda Selçuk üniversitesi tarafından hazırlanan tezde saanen keçisi yetiştiriciliği ile ilgili kitapçığa göz atabilirsiniz.

Kaz Çiftliği Kurmak

Tavuk Çiftliği Kurmak

Pony At Çiftliği Nasıl Kurulur

kaynak: https://www.roysfarm.com/saanen-goat-farming/

Scroll to Top