Ceviz Yetiştiriciliği | Ceviz Nerede Yetişir ve Bakımı

Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz tüketimi en fazla olan kuru yemişler arasında yer alır. Sade olarak tüketilebildiği gibi tatlılarda, pastalarda ve çeşitli yemeklerde de kullanılabilen ceviz faydaları sayesinde her geçen gün biraz daha tercih edilebilir hale geliyor. Ceviz yetiştiriciliği alanında faaliyet göstermek isteyen üreticiler son derece yüksek verim alabilecekleri şekilde bir ceviz bahçesi oluşturabilirler. Tarım sektöründe çok eski dönemlerden bu yana ceviz üretiminin yapılıyor olması artık üretim standartlarının da oturmasını sağlamıştır. Bu nedenle ceviz üretimi konusunda bilgiye ulaşmak sanıldığından çok daha kolay olabiliyor. Ceviz üreticiliği konusunda hem yüksek deneyime sahip kişilerden bilgi alabilir hem de çeşitli akademik kitaplardan yararlanabilirsiniz.

Ceviz Yetiştiriciliği
Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız öncelikle cevizin yetişme koşulları ve bitkinin karakteristik özellikleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Cevizgiller ailesinden bir ağaç olan bu bitki ilk olarak yeşil bir zar ile çevrili olur. Çok yağlıdır ve içerisinde nişasta barındırır. En sevilen yemiş türleri arasında yer alan ceviz gıda sanayisinde çok fazla kullanılır. Yani üretebileceğiniz cevizi birçok şekilde satarak kazanç elde etme imkanı bulabilirsiniz.

Cevizin içerisinde bulunan besin değerlerine bakıldığında insanların sağlık açısından en gereksinim duydukları vitaminleri barındırdığı söylenebilir. Özellikle A ve E vitamini bakımından çok zengin bir yapısı vardır. Bunların yanında folik asit kaynağı ve B1, B2, C vitaminlerini bolca bulundurur. Demir, magnezyum, fosfor, çinko, bakır ve pantotenik asit bakımından da zengin bir yemiş türüdür. Sağlık açısından hemen herkesin belli miktarda periyodik olarak tüketmesi gereken yemişler arasında bulunur.

 

Ceviz Nasıl Yetiştirilir?

Cevizler soğuk ve sıcak havaya gereksinim duyan bir bitki olduğundan iklim özelliklerine dikkat etmek gerekir. Kış ve sonbahar aylarında soğuk havalara gereksinimi vardır. Aynı zamanda da ilkbahar ve yaz aylarında da sıcak hava ihtiyacı duyar. Özellikle olgunlaşma dönemlerinde sıcak havaya olan gereksinimleri çok fazladır. Ceviz yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız sıcaklık gereksinimin 25 derece ile 35 derece aralığında bir ortam sağlamanız gerekir. Soğuk havalara olan gereksinimlerinde ise 7 derecenin altında bir hava sıcaklığı ideal olabiliyor. Ancak ilk yetişme dönemlerinde mutlaka don olaylarından korumanız gerekiyor.

Ceviz ağaçlarının toprak gereksinimi de iklim gereksinimi kadar önemlidir. Köklerinin çok sağlıklı ve sağlam olabilmesi için mutlaka toprak kalitesine gereken önemi vermelisiniz. Bu ağaçlar daha çok killi ve kumlu toprakları severler. Ancak bu toprakların organik değerlerini koruyor olmasına da ayrıca önem vermeniz gerekiyor. Milli ve çakıllı topraklar cevizlerin gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor. Ceviz ağaçları dikilirken ortalama olarak toprak derinliğinin 250 cm ile 300 cm arasında olması gerekiyor. Bunun yanında topraklarının pH seviyesinin 6- 7 değerlerinde olması gelişimi açısından dikkat edilenler arasındadır.

Ağaçların dikileceği toprağın önceden dinlendirilmesi ve havalandırılması gerekir. İlkbahar ayları geldiğince derin bir şekilde tarlanın sürülerek havalandırılması fidanların kolayca toprağa uyum sağlamasına yardımcı olur. Derin sürülmesinde ki bir diğer amaç ise yabani otlardan toprağın arındırılmasıdır. Sonbaharda ise toprağı pulluk ile yeniden sürmek gerekir. Bu da hem yağmur hem de kar sularının ağacın gereksinimlerini karşılamasını sağlaması içindir. Ceviz yetiştiriciliği dışarından kolay gibi görünse de son derece özen gerektiren bir alandır.

 

Ceviz Ekimi ve Bakımı

Ceviz ekimi ve bakımı sırasında dikkat edilecek çok fazla püf nokta bulunuyor. Ağaçların uzun yıllar yüksek verim sağlaması için dikim aşamasından sulamasına ve hasat dönemine kadar her aşamayı titizlikle uygulamanız gerekiyor. Ceviz fidanlarının dikilmesi aşamasında şu detaylara önem vermeniz gerekiyor:

  • Uygun iklim koşulları sağlandığında mutlaka toprakların da gerekli hazırlık aşamasından geçirilmesi gerekir.
  • Yerli ceviz fidanı dikmek istiyorsanız ekim aralıklarının 8x 8, 10x 8, 10x 10, 12x 12 şeklinde olmasına önem vermelisiniz.
  • Yabancı ceviz türlerinden birini dikmeyi düşünüyorsanız ekim aralığının 5×7 olması ideal olabilir.
  • Ceviz fideleri için mutlaka çukurların gelişimi engellememesini sağlayacak şekilde açmanız gerekiyor 55- 70 cm aralığında çukurlar yeterli oluyor.
  • Fideler dikilirken aşı noktalarının da toprak üzerinde kalmasına dikkat etmeniz gerekir.

Bunların yanında sulama ve gübreleme konusuna da dikkat edilmesi gerekir. Ceviz yetiştiriciliği konusunda sulama en çok önem verilmesi gereken konular arasında bulunuyor. Bu ağaçlar çok fazla suya çok fazla gereksinim duyuyor. Özellikle dal çıkarma ve gelişme dönemlerinde sulamaya daha çok önem vermeniz gerekiyor. Ceviz ağaçları terleyen bir yapıya sahip olduğundan suya çok fazla ihtiyaç duyuyor. Yağmur beklentisi olmayan dönemlerde mutlaka haftada iki gün ağaçların sulanmasına önem vermelisiniz. Suyun özellikle ağaç köklerine kadar inmesine özen göstermeniz gerekiyor. Sulama konusunda detaylı bir planlama yapmanız gerekebilir.

Ceviz bakımı sırasında önem verilen bir diğer konu ise ağaçlarda budama işlemidir. Ağaçlarınızın kontrollü bir şekilde büyümesini istiyorsanız zaman zaman uygun şekilde budama yapmanız gerekir. Özellikle sık bir şekilde fidan ektiyseniz ağaçların altta kalan dallarının güneş görmesi engellenebilir. Güneşin her yere eşit dağılabilmesi için de budama işlemi yapmalısınız. Fakat her dal yeterli düzeyde ışık alıyor ise budama çok fazla gerekli değildir.

 

Ceviz Yetiştiriciliği Kazancı ve Maliyeti

Ceviz yetiştiriciliği kazancı ve maliyeti bu işe girmeyi planlayan kişiler için son derece önemli bir konudur. Öncelikle bu işi yaparken kredi kullanmak ya da devlet desteklerinden yararlanmak gibi seçenekleriniz de bulunuyor. Eğer devlet desteklerinden yararlanmak istiyorsanız mutlaka kurumlar tarafından projenizin onaylanması gerekiyor. Ceviz yetiştirmek çok uzun bir süreçtir ve bu nedenle de plansız yola çıkmak beraberinde ciddi zararlar getirebilir.

İlk birkaç sene cevizden ciddi anlamda bir karlılık sağlayamayabilirsiniz. Yerli ceviz ağaları her iki senede ürün veriyor. İthal olan ceviz ağaçları ise her sene ürün alma imkanı sunuyor. Ağaçlarınız 5-6 yıllık olduğunda çok yüksek verim kapasitesine ulaşabiliyor. 5. yıl sonrasında kar elde etmek sizin için mümkün oluyor. 10 dönümlük bir arazi üzerine yaklaşık olarak 312 tane ceviz ağacı dikilebiliyor. Bir ceviz ağacı ise ortalama olarak 10 kg ceviz üretir. Ancak ağaçların yaşı ilerledikçe bu miktar daha da artış gösterir.

Cevizin kilogram fiyatı ise satılma şekline göre değişiyor. Kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulan cevizin fiyatı aynı zamanda satılan şehre göre de farklılık gösterir. Ancak bu fiyatlar her durumda sizlere yüksek kar ettirecek seviyededir. Ceviz yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız iyi bir iş planı ile zamanı geldiğinde yüksek kar elde edebilirsiniz.

 

Ceviz Gübrelemesi ve Hasadı

Ceviz ağaçları için uygun topraklar sağlandıktan sonra dikim işlemi ile birlikte gübrelemeye de önem vermeniz gerekir. Vitaminli bir toprak kullanıyorsanız çok fazla gübreleme gereksinimi olmayabilir. Ancak büyüme evresinde sürekli olarak azot ihtiyacı olabilir. Toprak analizi yaptırmadan ceviz yetiştiriciliği işine girmeniz pek uygun olmayacaktır. Çünkü verimsiz bir toprakta maliyetinizi çıkaracak bir hasat elde edemeyebilirsiniz. Ceviz yetiştirmek istiyorsanız aşağıda ki gübre türlerinden kullanabilirsiniz:

  • Azotlu gübre çeşitleri
  • Potasyumlu gübre çeşitleri
  • Diamonyum gübre çeşitleri
  • Kompoze gübre çeşitleri
  • Fosforlu gübre çeşitleri
  • Hayvan gübresi

Gibi birçok gübre çeşidi bu süreçte ihtiyaç duyacağınız türler arasında yer alıyor. Gübreleme kadar önemli olan bir diğer aşama ise ceviz ağaçlarına yapılan aşılama işlemleridir. Aşılamayı doğru bir zamanda yapmadığınız taktirde ağaçlarınız ciddi anlamda zarar görebilir ve tüm emekleriniz boşa gidebilir. Ceviz ağaçları için kullanılabilecek 4 farklı aşı türü bulunuyor. Yama göz aşısı, yarma kalem aşısı, dilcikli aşısı, omega aşısı önemli ceviz ağacı aşısıdır.

Aşı işlemini mutlaka ilkbahar ayında yapmanız gerekiyor. Aşılama sonrasında da ilk bir hafta boyunca bol bir şekilde sulamanız gerekir. Ceviz gübrelemesi ve hasadı konusunda yeterli bilgiye sahip olmak verimin de çok olmasını sağlayacaktır.  Hasat işlemi el ile yapılabileceği gibi ceviz toplama araçlarıyla da yapılabilir. Cevizleri kabuklu bir şekilde kurutmak ve depolamak kalitesini koruması açısından önemlidir.

 

Türkiye’de Ceviz En Çok Nerede Yetişir?

Ceviz Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen yemişler arasında bulunuyor. Bazı evlerin bahçesinde görebileceğiniz ceviz ağaçları profesyoneller tarafından geniş arazilere de dikilebiliyor. Kar etmek ve tarım sektöründe başarıyı yakalamak isteyenler için ceviz son derece önemli alternatifler arasında bulunur. Çok yaygın olarak yetiştirilen ceviz türleri içerisinde Fernette, Fernor, Franquette, Chandler gibi türler vardır. Bu ceviz türlerinin her birinin farklı gereksinimleri olabilir.

Ceviz yetiştiriciliği pek çok yerde yapılıyor olsa da en çok Kahramanmaraş’ta yetiştirilmektedir. Sadece Kahramanmaraş’ta her sene üretilen ceviz miktarı 25 ile 30 ton arasındadır. Ancak Kahramanmaraş dışında da ceviz yetiştirme işi yapılabiliyor. Bununla birlikte İzmir, Aydın, Samsun, Malatya, Ordu, Denizli gibi şehirlerde de ceviz yetiştiriciliği bulunuyor.

Okuyunuz: En Karlı Tarım Ürünleri

Ceviz Yetiştiriciliği Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

Ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız bu konuda daha önceden deneyimi olan birçok yetiştiriciden fikir alabilirsiniz. Bunun yanında kalite standartlarını dikkate alarak bu ağaçların gereksinimlerini sağlayarak de ceviz yetiştirme işine girebilirsiniz. Ceviz hemen kar elde ettirmeyen ancak ağaçlar yaşını aldıkça çok güzel karlar bırakan bir alandır. Bu nedenle de iyi tavsiyeler doğrultusunda boş olan arazilerini karlı bir iş alanına dönüştürebilirsiniz. Ceviz yetiştiriciliği yapmak isteyenlere tavsiyeler konusunda şunlar söylenebilir:

  • Ceviz yetiştirmek için araziniz varsa ancak sermaye konusunda yetersizlik yaşıyorsanız devlet teşviklerinden yararlanabilirsiniz.
  • Mutlaka kalitesi belli olan ve yüksek verim sunan ceviz türlerini tercih etmelisiniz.
  • Geleneksel yöntemlerle yetiştirmek yerine daha yeni nesil yöntemlere başvurmalısınız.
  • Elinizden geldiğince daha az kimyasal kullanarak bu işi yapmaya çalışmalısınız.
  • İşe başlamadan önce toprak analizi mutlaka yaptırmalısınız. Böylece toprağınızda hangi minerallerin eksik olduğunu görerek takviye yapabilirsiniz.
  • Fidanların yetişmesinde dölleme probleminin yaşanmaması için biyolojik tedbirleri önceden almanız gerekir.
  • İklim ve toprak koşulları yetersiz kalıyorsa ceviz dikmeden önce daha detaylı araştırma yapmanız gerekir.
  • En çok önerilen ceviz ağacı türü ise Chandler ceviz türüdür. Yüksek verim ve kazanç miktarı ile birçok yetiştiricinin tercihleri arasında yer alır.
  • Fidanları dikerken mutlaka her fidan arasında belli bir mesafe bırakmanız gerekir.
  • Haziran ayında sulama ve ilaçlama yaparken temmuz ayında yalnızca sulama işlemine devam etmelisiniz.
  • Aralık ayında da arazinizi yabani otlardan temizleme işlemini yapmalısınız.

Aynı zamanda ceviz yetiştirmek için gübreleme miktarını her sene oranında artırmanız da gerekebilir.   Tüm bu detaylar ceviz yetiştiriciliği başarısını yakından etkiler. Bu nedenle bu işe girişmeden önce profesyonel şekilde kazanç ve maliyet planı yapmalısınız. Yüksek başarı elde etmek isterseniz ceviz yetiştirme konusunda verilen kurslara da katılabilirsiniz. Bu kurslar M.E.B onaylı kurslardır. Kurslar kapsamında hem iş sağlığı ve güvenliği hakkında detaylı bilgiler alabilir hem de bu işten ne kadar kazanç sağlayacağınıza dair tüm bilgileri eksiksiz öğrenebilirsiniz.

Scroll to Top