İpek Böceği Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği | Kazancı ve Başlangıç Maliyeti

İpek, dünya genelinde kullanılan ve son derece önemli olan maddelerden biri olarak bilinmektedir. İpek böceği larvalarının koza örmek amacı ile salgıladıkları ince salgı sayesinde ortaya şeffaf ve ince teller çıkmaktadır. Bu tellerin de işlenmesi sonucunda günümüzde çok pahalı bir ürün olarak satışa sunulan ipek elde edilmektedir. Sizler için ipek böceği yetiştiriciliği hakkında detaylı bir araştırma yaptık.

İpek Böcekçiliği
İpek Böcekciliği

İpek böceği yetiştiriciliği ile sağlanan ipek, son dönemlerde büyük rağbet görmeye başlamıştır. Özellikle bu alanda Türkiye genelinde de çalışmalar yapılmaktadır. Devlet desteğinin de sunulduğu ipek böceği yetiştiriciliğinde pek çok aile de geçimini sağlayabilmektedir. Hatta Türkiye’de kırsal kesimde yaşayan pek çok aile evlerinde ipek böceği yetiştirerek kazanç elde edebilmektedir. İpek böceği yetiştirebilmek için bazı noktaları bilmek ve buna göre hareket etmek gerekmektedir. Nedeni ise son derece hassas bir iş olması ve bakımı için gerekli şartların en hassas şekilde sağlanması gerektiğidir.

 

Gece kelebeği olarak nitelendirilen bu hayvanlar dut yaprakları ile beslenmektedir. Bir kozadan ise en fazla 800 metre uzunluğa sahip ipek teller elde edilebilmektedir. ipek böcekleri yaklaşık 2 ay yaşadıktan sonra kozalarını örmekte ve sonrasında kelebek olarak hayatlarının geri kalan kısmını tamamlamaktadır. 2 aylık süreleri boyunca sadece dut yaprağı ile beslenmekte ve ipek kozası örmektedirler.

 

Açık krem renginde olan bu hayvanlar tombul ve yumuşak tüylü hayvanlar olarak bilinmektedir. Kelebeklerin yumurtlaması ile ortaya çıkan ipek böcekleri yaklaşık olarak 300 civarında yumurta bırakmaktadır. Bu yumurtalar Türkiye’de pek çok ipekböceği fabrikasından temin edilebilmektedir. Sıcaklığın artış göstermesi ile birlikte kelebeklerin bırakmış oldukları yumurtalar 10 gün içerisinde çatlar ve en az 3 milimetre uzunluğunda olan ipek böceklerinin doğumu gerçekleşir.

Not: İpek böceği yetiştiriciliği dışında En Karlı Tarım Ürünleri başlıklı yazımızı okuyarak farklı fikirler edinebilirsiniz.

İpek Böceği Yetiştiriciliği

İpek Böceği Yetiştiriciliği
İpek Böceği Yetiştiriciliği

İpek böceği yetiştiriciliği yapabilmek için öncelikli olarak detaylı bilgi sahibi olmak gerekmektedir. İpek böceği yetiştiriciliği genellikle ılıman iklimin yaygın olduğu alanlarda sağlanmaktadır. Kuluçka, yetiştiriciliği gerçekleştiren kişiler için en önemli noktalardan biridir. Yetiştiriciliğe genellikle 20.000 adet yumurta ile başlanmaktadır. Bu yumurtaların toplam ağırlığı ise maksimum 13 gram kadardır. Son derece hassas bir şekilde davranılması gereken bu kuluçka evresinde kişiler herhangi bir hata gerçekleştirirler size ipek böceklerinin dayanıksız ve hasta olarak doğması mümkün olabilmektedir. Bu nedenle kuluçka evresine başlanmadan önce mutlaka kuluçka alanının temizliğinin tam olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

İpek böcekciliği ile ilgilenen kişilerin belli unsurlara dikkat etmesi gerekmektedir. Yumurtaların korunması için odada ısısının sağlanması ve belli ısıtıcıların kullanılması gerekmektedir. Kullanılan ısıtıcıların ise en az 2 metre uzaklığa konumlandırılmış olması gerekmektedir. Bir diğer önemli faktör ise kullanılan ısıtıcıların zehirli gaz salgılamadığından emin olunması gerekmektedir. Kuluçkanın da boyalı eşyalar, spreyler ya da ilaç kutuları kesinlikle yer almamalıdır.

 

İpek böceği yumurtaları son derece hassas olduklarından dolayı kesinlikle kuluçka alanında sigara içilmemelidir. İpekböceği yetiştiriciliği sağlanırken kişilerin oda ısısını da mutlaka ayarlamaları gerekmektedir. Kuluçka alanındaki oda ısısı en fazla 26 derece iken nem oranının da en fazla %75 civarında olması gerekmektedir. İpek böceklerinin kozadan sağlıklı bir şekilde çıkabilmesi için gün ışığı kâfidir. ipek böceği kozaları belli bir süre sonra renk değiştirmeye başlamaktadır. Bu durum gözlendiğinde ise mutlaka ışık oranının artırılması ve 18 saat kesintisiz Işık temininin sağlanması gerekmektedir.

 

İpek Böceği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İpek Böceği Yetiştiriciliği
İpek Böceği Yetiştiriciliği

İpek böceği yetiştiriciliği nasıl yapılır? sorusu bu işi ile ilgilenmek isteyen kişilerin sürekli olarak araştırdıkları faktörler arasında yer almaktadır. Bu konuda tecrübesiz olan kişiler de ipek böceği yetiştiriciliği gerçekleştirebilmektedir; ancak kuluçkadan çıkan ve bakımının sağlanması gereken ipek böcekleri için hassas bir dönem de kişileri beklemektedir. Bu sebeple Türkiye’de İpek böcekciliği kursu verilmektedir. Bu sayede kişiler yetiştiricilik alanında kendilerini geliştirmekte ve çok daha yüksek gelirler elde edebilmektedir. Sağlıklı bir yetiştiricilik sağlayabilmek için kursa katılmak ya da bu alanda tecrübeli olan kişilerden destek talep etmek kişilere çok daha büyük bir avantaj sağlayacaktır.

 

İpek Böceği Yetiştiriciliği Kursu

İpek böcekçiliği kursu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kadın girişimcilerin istihdam edilebilmesi adına bir proje kapsamında yürütülmektedir. 18 ile 65 yaş arası çiftçilik yapan kadınlara hitap eden bu kurs kapsamında İpek ürünlerinin geliştirilmesi ve ipek böceğinin yetiştirilmesi alanında kurs hizmeti sunulmaktadır. Bu kurs ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Dokumanın yanı sıra ipek kozası ürünlerine ait tüm detaylar kurs kapsamında verilen dersler arasında da yer almaktadır.

 

İpek böceği yetiştiriciliği kursu devlet tarafından desteklendiğinden dolayı daha çok kırsal kesimlerde ki çiftçilere sunulmaktadır.

İpek böceği yetiştiriciliği kursu günümüzde Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilmektedir. Kursa katılım sağlamak isteyen kişiler kimlik belgeleri ile halk eğitim merkezlerine başvuruda bulunmakta ve açılan sınıflar doğrultusunda kurslara katılım gerçekleştirebilmektedir. Merkezlere göre farklılık gösteren kurs kapsamında kursu başarı ile tamamlayan kişilere ipekböceği yetiştiriciliği sertifikası verilmektedir. Bu kişiler ipek böceği yetiştiriciliği alanında herhangi bir faaliyette bulunmak istiyorlar ise projelerini hazırlayarak KOSGEB’e başvuruda bulunabilmektedir. Kadınların istihdam edilebilmesi ve iş hayatına dahil edilebilmesi adına yürütülen bu proje kapsamında 2018 yılına kadar pek çok ipek böceği yetiştiricisine sertifika verilmiştir.

 

İpek Böceği Yetiştiriciliği Maliyeti

İpek Böcekçiliği maliyeti
İpek Böcekçiliği maliyeti

İpek böceği yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler bu işin maliyetini de araştırılmaktadır. 2018 yılı itibari ile 1 kilogram yaş Koza 55 TL üzerinden satışa sunulmaktadır. Yaklaşık olarak 100 kilogramlık yaş koza ile üretime başlayan kişiler 5500 TL gibi bir rakamı sadece yaş koza için ayırmak durumundadır. ipek böceği yetiştiriciliği gerçekleştirilirken oda ısısının ayarlanması ve yetiştiriciliğe uygun ısıtıcıların satın alınması gerekmektedir. Bu ürünlerin gaz salgılamayan ve kazalara sebep vermeyecek özellikte olmaları gerekmektedir. ipek böceği yetiştiriciliği için gerekli olan alan ise minimum 70 metrekare olmalıdır. Yetiştiriciliğe başlamak isteyen kişiler ise bu alanda daha fazla bilgi verebilmek adına kurslara katılım sağlamalıdır.

 

100 kilogram ipek böceği kozasından 40 gün içerisinde 5000 TL kazanabilmek mümkündür. Damızlık ipek böceği temin etmek isteyen ipek böceği yetiştiricileri, Kozabirlik tarafından yaş kozaları temin edebilmektedir.
Bu rakamlar değerlendirilmeye alınacak olursa 100 kilogramlık yaş koza ile üretime başlayan kişiler yılda 60 bin TL gibi net kârlılık elde edebilmektedir.

 

İpek Böceği Yetiştiriciliği Kazancı

İpek böceği yetiştiriciliği ile ilgilenen kişiler kısa vadede yüksek gelirler elde edebilmektedir. Bu sektörde önemli olan faktör ise ipek böceği yetiştiriciliği alanında herhangi bir donanıma sahip olunması gerekmediğidir. Kişiler kurslara katılım sağlayarak işin püf noktasını öğrendikten sonra yetiştiriciliğe evde de başlayabilmektedir.

 

İpek böcekleri sadece dut yaprakları ile beslenen hayvanlar olduklarından dolayı yetiştiriciliğe başlandığı noktada öncelikli olarak ipek böceklerinin besin kaynağı olan dut yapraklarının temin edilmesi gerekmektedir.

 

İpek böcekçiliğinde bir diğer önemli faktör ipek üretimidir. İpek böcekleri yaklaşık olarak 40 gün içerisinde ipek örmeye başlamaktadır. 100 kg ile başlanan ipek böceği yetiştiriciliğinde ipek böcekleri ayda 200 kilograma kadar ipek üretimi gerçekleştirebilmektedir. İpek satışı gerçekleştirilirken ise 1 kg ipek yaklaşık olarak 50 TL’den satışa sunulmaktadır. Bu da aylık 10.000 TL gibi net bir kazancın elde edilmesine olanak sağlamaktadır.

Okuyunuz: En Karlı İş Fikirleri 

İpek Böceği Yetiştiriciliği Devlet Desteği

ipek böceği yetiştiriciliği devlet desteği
ipek böceği yetiştiriciliği devlet desteği
  • İpek böceği yetiştiriciliği ile ilgilenen kişilere devlet tarafından belli destekler sağlanmaktadır. Kişiler bu sayede yatırım işlemleri gerçekleştirirken devlet tarafından hibe sağlayabilmekte ve bütçe ayarlamalarını da buna göre gerçekleştirebilmektedir. 2015 yılında 2572 aileye 5576 kutu tohum desteği 133.707 kilogram yaş koza ve 2.841,422 TL devlet desteği sağlanmıştır. İpek böcekçiliği yaygın olarak dut ağaçlarının yaygın olduğu alanlarda gerçekleştirilmektedir. Hatta genellikle Marmara bölgesinde İpek böcekçiliği sağlanmaktadır. Türkiye’nin belli bölgelerinden üretilen ipek böceği kozaları ise Bursa’da bulunan Kozahan’da talep eden kişilere satılmaktadır.
    Dut bahçesi olan ya da ipek böceği besleyebilecek alana sahip olan kişiler için devlet tarafından belli destekler sağlanmaktadır.
  • Hibe alabilmek ve devlet desteği ile ipek böceği yetiştiriciliği gerçekleştirebilmek için 3 yıl aralıksız olarak bu işi ile uğraşmış olmak gerekmektedir.
  • İpek böcekçiliği alanında hibe desteği sağlamak için tüzel kişilerin ya da gerçek kişilerin il ya da ilçe müdürlüklerine dilekçe vermeleri gerekmektedir kişilerin bu aşamada belli evrakları temin etmeleri ve il ilçe müdürlüklerine bu evrakları teslim etmeleri gerekmektedir. Kişiler ya da kurumlar gerçekleştirmiş oldukları başvuruları 10 yıl için sağlamaktadır.
  • İpek böceği yetiştiriciliği alanında devlet desteği sağlayabilmek için belli evrakların tamamlanması gerekmektedir. Bu evraklar ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.
  • Kişilerin öncelikli olarak ikamet belgesi temin etmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda hibe için başvuru formu doldurulmalı ve evraklar arasında yerleştirilmelidir.
  • Tüzel kişiler ipekböcekçiliği için başvuruda bulunuyor ise yetkilendirme kararı almaları ve bu evrakları ibraz etmeleri gerekmektedir.
  • Hem gerçek hem de tüzel kişilerden nüfus cüzdan fotokopisi talep edilmektedir. Tüzel kişiler için noter tarafından tasdik edilmiş imza sirküsü yine hibe alabilmek için talep edilen evraklar arasında yer almaktadır.
  • Plan tabloları ve tahmini yatırım tutarı ile yatırımın yapılmış olduğu arazilerin aidiyet belgesi de talep edilen evraklar arasında yer almaktadır.
  • İpek böcekçiliği yapılacak olan İnşaat alanının mutlaka yatırımı gerçekleştirecek olan kişiye ait olması gerekmektedir. Eğer yatırımın sağlanacağı alan, kişinin 1. dereceden akrabalarına ya da kardeşlerini ait ise noter tarafından onaylanmış muvafakat aracılığı ile İnşaat işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
  • Hisseli olan arazilerde izle hisse sahibi olan kişilerin noter aracılığı ile yetki vermesi gerekmektedir. Yine tüzel kişilerden başvuru gerçekleştirecek olan kişilerin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi örneğini noterden tasdik ederek evraklar arasında ibraz etmesi gerekmektedir.
  • Hem gerçek hem de tüzel kişiler il proje yürütme birimine başvuruda bulunarak tüm dökümanları ve başvuru formlarını ücretsiz olarak temin edebilmektedir.
  • İpek böcekçiliği alanında teşvik almak isteyen kişiler rehber yayınlandıktan 10 gün sonra başvuru gerçekleştirebilmektedir. Tarım ve il bakanlıklarının web sitelerinde başvuru zamanları detaylı bir şekilde yer almaktadır. Kişiler başvurularını gerçekleştirip evraklarını teslim ettikten sonra mutlaka evrak numaralarını temin etmelidir. Tarihler açıklandıktan itibaren 30 gün içerisinde evrakların temin edilmesi ve başvuruların şahsen gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • Kişilere ya da kurumlara devlet tarafından sağlanan hibe %100’dür ve 250.000 TL den daha fazla hibe desteği sağlanmamaktadır. Hibe programı içerisinde dut bahçesi tesisi, alet makine ve ekipman alımı ile besleme evi yapımı yer almaktadır.
  • Kişilerde herhangi bir eksik evrak durumunun ortaya çıkması halinde yazılı olarak bilgilendirme gerçekleştirilememektedir. Bu nedenle kişilerin ya da kurumların başvuru tarihinden itibaren tüm evraklarını eksiksiz olarak teslim etmeleri ve hibe sonucunu beklemeleri tavsiye edilmektedir.

İpek böceği yetiştiriciliği başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bu sektörde yer almak istiyorsanız, mutlaka devlet tarafından verilen hibe ve teşviklerden faydalanmalısınız.

Scroll to Top