Altın doğada görebileceğiniz en mucizevi element. Kütle ağırlığı olarak demirden 6 kat, sudan ise 18 kat daha ağırdır. Buna istinaden yumuşak bir metal olması onu değerli kılar. Tarih boyunca çeşitli savaşların çıkmasına neden olmuştur. Peki sahte veya gerçek altın nasıl anlaşılır? Kuyumcular altının gerçek olup olmadığını test ederken zorlanmaz. Ancak siz evde gerçek altını anlayabilmek için bazı yöntemleri denemelisiniz.
Bu yöntemler elinizdeki altının karat ayarına göre değişir. Elinizde bulunan 24 ayar altın saf iken, 14 ayar altın ise bazı elementler ile birleştirilmiştir. Beyaz altın buna en iyi örnektir. Gümüş oranı yüksek olduğu için altın rengi beyaza yakındır. Bunun gibi karıştırıldığı bakır oranına göre kırmızı renkte bile olabilir. Şimdi altın nasıl anlaşılır ile ilgili bir kaç yöntemi sizinle paylaşmak istiyorum.
Okuyunuz: Doğada Altın Nasıl Bulunur
Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?
Bazı yöntemleri evinizde denemeniz mümkün değildir. Bu yöntemlerin hepsi bilgi amaçlı paylaşılır. Asit ve Nitrik asit gibi kimyasallar genellikle ramatçılar tarafından kullanılır. Evde denediğiniz taktirde zehirlenmelere yol açabilir. Basit yöntemlerle altın nasıl anlaşılır diyorsanız, size uygun olanı seçebilirsiniz.
1.Seramik Levha Altın Testi
Gerçek altın nasıl anlaşılır konusunda en basit yöntem. İçeriğinde kil bulunmayan, seramik bir yüzeye altını sürtün. Eğer seramik yüzeyde siyah bir leke oluşuyorsa, altının sahte olduğuna emin olabilirsiniz. Kil içermeyen seramik için evde bulunan tabakları kullanabilirsiniz.
2.Mıknatıs Altın Testi
Altın yapısı gereği mıknatıs ile etkileşime girmez. Karşınıza çıkabilecek en basit testtir. Ancak emin olun imitasyon takıların çoğu altın gibi mıknatısa gelmez. Eğer bilinçli bir şekilde sahte altın üretiliyorsa bu konuda hiç kimse açık vermez. Tabi denemekte fayda var. Kolye, bilezik ve yüzük gibi takıların altın olup olmadığını anlamak için bu yöntemi kullanabilirsiniz.
3.Su ile Altın Testi
Altın nasıl anlaşılır diyenler için en kolay yöntemlerden birisi. Yazının başında altının sudan 18 kat daha ağır olduğundan bahsetmiştik. Dikey uzunluğu yüksek olan bir kaba su doldurun. Bu kabın uzunluğu 40 cm kadar olabilir. Elinizdeki altın ile aynı hacme sahip olan demir bir kütleyi suyun içerisine bırakın. Gerçek altın kaya gibi hızlı bir şekilde kabın tabanına çarpacaktır. Demirin dibe çökmesi ise daha uzun sürer. Eğer elinizdeki altın sahte ise emin olun biraz yüzdükten sonra su dibine çöker.
4.Fondöten ile Altın Testi
Bu test yöntemini daha önce bir yerde duymamış olabilirsiniz. Ancak yurtdışında oldukça bilinen bir yöntem. Sıvı fondöteni yüzünüze sürün. Daha sonra altın ile sürdüğünüz bölgeyi ufakça çizin. Elinizdeki altın sahte ise bu bölgede siyahlık oluşmaya başlayacaktır. Deride oluşan siyahlık vücutta demir eksikliği olan insanlarda daha belirgin olur. Demir sahte altının sürüldüğü bölgede yoğunlaşmaya başlayarak siyah bir çizgi oluşturacaktır.
5.Altın Ses Testi
Yine altını ağırlığından dolayı anlamanızı sağlayacak bir test. Normal bir demirden 6 kat ve diğer metallerden daha ağır olduğundan, yüzeye attığınız zaman çıkardığı seste farklı olacaktır. Eğer altın tok bir ses çıkarıyorsa, yani tek bir ses; o zaman gerçek diyebilirsiniz. Metalde ise ses dağılımı olur. Bunu en iyi kuyumcular anlayabilir. Nasıl taze karpuzun çıkardığı ses ile eski karpuzun sesi farklı ise, altında da aynıdır. Dolu bir ses duyarsınız.
6.Damga ve Ayar Yöntemi
Altın üretimlerinin hemen hemen hepsinde ayar damgası bulunmak zorundadır.”9K, 14K, 18K, 22K ve 24K” gibi işleme yazılar bulunur. Bunların bazıları o kadar küçüktür ki ancak büyüteç yardımı ile görebilirsiniz. Kolyelerin uç kısmında, bilezik ve yüzüklerin iç kısmında bu yazıları bulabilirsiniz. Tabi sahte ve imitasyon altınlarda olmayacak bir durum değil. Bu nedenle çok güvenilecek bir yöntem değil. Yani kesin olarak altın olduğuna bu yöntem ile karar veremezsiniz.
7.Isırarak Altını Test Etmek
Eski Türk filmlerinden bu yöntemin uygulanışına mutlaka denk gelmişsinizdir. Altının işlenebilir, yumuşak bir element olduğundan size bahsetmiştim. Altını dişiniz ile ısırdığınız zaman üzerinde diş izi kalıyorsa, altın diyebilirsiniz. Zira normal bir demirde diş izi çıkması mümkün değildir. Ufak bir ısırık ile altında diş izi çıkarmanız mümkündür. Bu testi özellikle düz olarak sahte çeyrek altınlarda deneyebilirsiniz.
8.Altını Yere Sürtmek
Altın nasıl anlaşır konusunda herkesin bildiği yöntemlerden birisidir. Sahte altınlarda genelde kaplama yapılır. Hatta ucuz olan altın suyuna batırılır. Altının en önemli özelliği saf parlak bir sarı renge sahip olmasıdır. Altını yere sürdüğünüz zaman kolaylıkla çizilebilir yada şekil alabilir. Sonuçta yumuşak bir element. Ancak renginde en ufak bir deforme olamaz. Yani ufakta olsa demir veya gümüş rengi bir görünüm olursa, sahte olduğuna ya da karışım olduğuna emin olabilirsiniz.
9.Altın Deformasyonu ve Oksitlenmesi
Eski altının üzerinden binlerce yıl geçse bile rengini korumaya devam eder. Su veya herhangi bir mineral ile altında deforme olması mümkün değildir. Bazı metallerde olan yeşilimsi küf rengi oksitlenmeyi görmüşsünüzdür. Ya da aklınıza pilleri getirebilirsiniz. Altın için bu deformasyon imkansızdır. Bu yöntemi daha çok antika olduğu düşünülen elementler üzerinde kullanabilirsiniz. Altının her zaman parlak ve saf sarı renge sahip olduğunu unutmayın. Altın nasıl anlaşılır konusunda en basit ibare rengidir.
10.Mihenk Taşı İle Test Etmek
Genellikle kuyumcular tarafından kullanılan bir yöntemdir. Tabi bu yöntem büyük altın külçeleri için yapılır. Aksi taktirde altının gramında mili gramlık eksilme olabilir. Altın mihenk taşına çizgi şeklinde sürülür. Oluşturulan bu çizgilerin üzerine özel bir solüsyon damlatılır. Bu solüsyonun içeriğinde asit bulunur. Altın sahte ise bu çizgi kaybolur. Saf altında ise herhangi bir kayıp söz konusu olmaz. Çizgi ilk başta olduğu gibi durur. Ancak ayarı düşükse ufak kayıplar yaşanır.
11.Sirke ile Altın Testi
Sirkenin içeriğinde Asetik asit bulunur. Bu asit sayesinde bazı metallerin yüzeyini temizleyip parlatabilirsiniz. Altın içinde aynı kural söz konusu. Altının yüzeyinde bulunan lekeler kolaylıkla çıkarılır. Ancak altında kaplama varsa, yani metal üzerine kaplama yapılmışsa durum değişir.20 dakika boyunca altın olduğunu düşündüğünüz nesneyi sirke dolu bir kaba koyun. Ardından nesneyi çıkarıp tekrar bakın. Yüzeyinden çukurlaşma gibi ufak pürüzler varsa altın olmadığına emin olabilirsiniz. Tabi gerçek altın nasıl anlaşılır konusunda kesin bir yöntem değildir.
12.Nitrik Asit Testi
Öncelikle nitrik asidi solumanız durumunda zehirlenebilirsiniz. Bunun için gerekli önlemleri mutlaka alın. Beher glass bir cam kabın içine altın olduğunu düşündüğünüz elementi koyun. Ardından nitrik asit ekleyin. Elinizdeki altın sahte ise süt rengi veya yeşil renkte duman çıkacaktır. Aynı zamanda sıvıda bu renge bürünecektir. Gerçek altın ise Nitrik asitle hiç bir tepkimeye girmez. Normal konumunu koruyacaktır.
Hatta size bu konuda elektronik aletleri örnek verebilirim. Cep telefonundan altın çıkarmak için nitrik asit kullanılır. Altın içeren devre parçaları komple nitrik asitin içine atılır. Asit ise ne var ne yok altın hariç her şeyi yok eder. Sonrasında elinize saf altın geçer. Bu altını eriterek satılabilir hale getirebilirsiniz.
13.Altın Test Cihazı
Her kuyumcuda olması gerektiğini düşündüğüm bir cihaz .Fiyatı ortalama olarak 300 dolardan başlıyor. Alibaba.com sitesi üzerinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Ülkemizde elmas ve pırlanta karat test cihazları mevcut. Ancak bu cihaz henüz yok. Belki kullanan büyük firmalar olabilir. Yapmanız gereken elinizde bulunan altını cihazın içine yerleştirmek. Cihaz 1 dakika içerisinde altının gerçek veya sahte olduğunu size söylüyor. Aynı zamanda kaç ayar olduğunu da kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Altın Alırken Dikkat Etmeniz Gerenler
Altın kolye, bileklik, bilezik, küpe ve kaplama imitasyonları son zamanlarda hediyelik eşya olarak satılmaktadır. İşi yasal kılıfına uydurmak adına, damga veya ayar numarası işlenmez. Ancak bu numaranın kolaylıkla evde yapılabileceğini unutmayın. Bu yöntem ile 3. şahıslar tarafından dolandırıcılık yapılabilir. Yukarıda altın nasıl anlaşılır konusunda 12 yöntem sizinle paylaştım. Bu yöntemlerin uygulanabilir olanlarını sırası ile test edin.
Derede Altın Nasıl Bulunur başlıklı yazımızı okumayı ihmal etmeyin. Bu yazı sayesinden altın oluşması ile daha ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
- Güvendiğiniz yerlerden alışveriş yapın.
- IAR gibi altın sertifikalarına güvenebilirsiniz.(İstanbul altın rafinerisi)
- Değerinin altında satılan altından şüphelenebilirsiniz.
- Bir altının gerçek olduğunu anlamak için herhangi bir kuyumcuya danışın.
- Altın eritme yöntemi ile saf haline getirilir. Ancak bu yöntem ile içine gümüş, bakır ve platin katılabilir.
- Elmas ve gümüş gibi elementler için yapılan testler Altın için geçerli değildir.