Çilek yetiştiriciliği günümüzde alternatif bir ek kazanç yolu olarak görülmeye başlamıştır. Özellikle çilek yetiştiriciliğinin kolay oluşu ve maliyetinin çok üzerinde bir kazanç getirmesi bu alanda yapılan çalışmaların da artmasına neden olmuştur. Ülkemizde ılıman ve karasal iklimin olduğu birçok bölgede çilek yetiştiriciliğinin yapılması mümkündür. Ancak yetiştirilecek olan çileklerin türünün doğru belirlenmesi ve türüne göre bakımlarının yapılarak üretimin gerçekleştirilmesi gerekir.Çilek yetiştiriciliği için ilk olarak karar vermeniz gereken hangi tür çileği ne şekilde ve nereye ekeceğinize karar vermektir. Çilek ekimi için iki farklı yöntem tercih edilebilir. Bunlar:
- Tohum olarak çilek ekimi.
- Fide olarak çilek ekimi.
Olarak iki başlık altında toplanabilir. Tohum yöntemi ile ekimlerde 10 tohum için yaklaşık 5 veya 6 tane filizlenme olacaktır. Ayrıca bu yöntem ile fide elde etmek biraz daha uzun sürecektir. Çilek fidesi yetiştiriciliği ile para kazanmak için fide üretimi için gerekli altyapıyı hazırlamanız ve teknik detayları bilmeniz gerekir.
Çilek Yetiştiriciliği

Çilek yetiştiriciliği için gerekli unsur çilek fidesi veya tohumlarıdır. Çoğu çilek üreticisi fide ekimi gerçekleştirerek daha kısa sürede sonuç aldığı için tohum yerine bu yöntemi tercih eder. Bu nedenle çilek fidesi üreterek kazanç sağlamak mümkündür. Çilek fidesi üretmek için öncelikle yetiştirilecek çilek türüne ait kaliteli tohumları uygun koşullarda ekmeniz ve düzenli olarak bakımlarını yapmanız gerekir.
Çilek fidesi yetiştirmek için uygun zaman genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayalarıdır. Çilek tohumlarını uygun bölgelere ekemeden öce 1 gün suda ya da nemli bir bez içinde bekletilmesi çimlenme oranını artıracaktır. Kap veya violin içinde çimlendirilecek tohumlar için kabın üst seviyesinde 1 cm kadar mesafe kalacak şekilde ince elenmiş toprak ve torf karışımın eklenmesi gerekir. Ardından sprey yardımıyla nemlendirme işlemini yapabilirsiniz.
Sonrasında uygun hale getirilen kap içine tohumlar eklenir. Eklenen tohumların üstüne toprak serpilerek yüzey tekrardan nemlendirilir. Tüm bu ekim işleminin tamamlanmasının ardından streç film yarımıyla veya naylonla kabın üzeri örtülür. 20 – 25 gün gibi bir sürede tohumların çimlenmesi görülecektir. Güneşten koruyarak çimlenen toprağın naylonunu çıkarın. Fide şeklini aldıktan sonra 4 – 5 cm kadar olmasının ardından daha geniş bir saksı veya bahçeye ekebilir ya da satışını yapabilirsiniz.
Çilek Yetiştiriciliği Nerede Yapılır, Çilek Nerelerde Yetişir?

Hobi çilek yetiştiriciliği ile üretim ve satış odaklı çilek fidesi yetiştiriciliği arasında bazı farklar olacaktır. Özellikle kaliteli üretim yapmak ve satışları artırmak için mutlaka uygun ortamın sağlanması ve çilek fidesi yetiştirmek için en uygun ortam ve vaktin seçilmesi gerekir. Evde sera ortamı yaratarak veya doğrudan seralarda sıcaklığı kontrol ederek çilek yetiştirmeniz mümkündür. Çilek fidesi yetiştirmek için ılıman iklimin olduğu bölgelerin tercih edilmesi gerekir. 2°C – 35°C arasında sıcaklığa sahip iklimler ideal olacaktır.
Türkiye’de çilek yetiştiriciliği için en uygun bölgeler:
- Akdeniz
- Ege
- Marmara
Bölgeleridir. Çilek türüne göre bölgenizin uygun koşullara sahip olup olmadığını incelemeniz tavsiye edilir. Bu sayede çok daha verimli bir fide yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Genel olarak çilek ilkbaharda ekimi yapılan bir üründür. Uygun ortamın sağlanması ile çilek tohumlarını ekerek fide yetiştiriciliğe başlayabilirsiniz.
Ayrıca girişimci kredisi veren bankalar yazımızı inceleyebilirsiniz.
Çilek Türü Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çilek fidesi üretimi konusunda ilk olarak yetiştireceğiniz ve satış yapacağınız bölgelere uygun çilek türlerini seçmeniz gerekecektir. Bilinen pek çok çilek türü olması nedeniyle yetiştirmek istediğiniz çilek türünün özelliklerine binaen yetiştirme metotlarının ve yöntemlerinin de buna göre belirlenmesi gerekir. Yetiştirmek istediğiniz çilek fidesine göre tür seçimlerinin ardından tohumların çimlendirilmesine yönelik işlemlere başlayabilirsiniz.
Aliso, Tioga, Pocahontas vb. birçok farklı çilek türü hem ekim zamanı hem de bakımları ve yetiştirildiği alanlara göre ciddi farklar gösterecektir. Çilek yetiştiricileri daha verimli sonuç aldıklarından dolayı fide satın alarak fide dikimi ile çilek üretimine geçmektedir. Kaliteli fideler üretmek ve tercih edilmek için uygun çilek türlerini seçmeniz ve yetiştiricilik için gereken uygun ortamı sağlamanız gerekir.
Çilek Tohumu Nasıl Elde Edilir?
Çilek tohumu elde etmek verimli bir çilek fidesi yetiştiriciliği için gerekli en temel unsurdur. Kaliteli çilek tohumlarını çoğaltarak fide üretiminde etkili bir pazar alanı yakalamanız mümkündür. Genel olarak çilek tohumu elde etmek için üç farklı yöntem kullanılır. Tohum elde etmek için kullanılan başlıca yöntemler:
- Kazıma Yöntemi
- Süzme Yöntemi
- Kurutma Yöntemi
Çilek tohumu elde etmenin en etkili yöntemleri arasında yer alır. Ancak en etkili sonuçların ve organik olarak gerçekleştirilecek tohum elde etme yönteminin kurutuma yöntemi olduğu söylenebilir. Damar hizasında çileklerin kesilmesinin ardında güneşte kurutulması ile tohum elde edilir. Çilek fidesi yetiştiriciliği ile para kazanmak için kaliteli ve organik çilek tohumlarını üretiyor olmanız çok daha profesyonel olmanızı sağlayacaktır.
Okuyunuz: Para Kazandıran Bitkiler
Evde Çilek Fidesi Nasıl Yetiştirilir?
Evde çilek yetiştirmek için hazır fide alımı yeterlidir. Ancak fide yetiştiriciliği çok daha zahmetli ve teknik bilgi gerektirmektedir. Evde çilek fidesi yetiştirmek için alacağınız tohumların saksıda yetişmeye uygun çilekler olduğundan emin olmanız gerekir. Genel anlamda saksıda yetiştirilmeye uygun olmayan çilek tohumları arasından buna uygun olanların seçilmesi şarttır. Osmanlı ya da dağ çileği olarak anılan çilek tohumlar bunun için uygun olabilir.
Çimlendirme yöntemlerini uygulayarak fide yetiştiriciliğine başlayabilirsiniz. Bunun için saksı tercihi bir hayli önemlidir. Çok derin ve küçük olmaması verimli bir üretim için etkili olacaktır. Yaygın olarak 25 – 30 cm derinliğe sahip saksıların kullanımı mümkündür.
Çilek Fidesi İle Para Kazanma Yöntemleri Nelerdir?
Çilek fidesi tavsiye edildikten sonra seçtiğiniz çilek türünü tohumdan başlayarak verimli ve kaliteli bir şekilde üretmeniz gerekecektir. Çilek fidesinin satışını yapmak için fidelerinizin kalitesi en önemli unsur olacaktır. Çilek fidelerinin satış fiyatları çilek türüne ve kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Sadece evde üretim ile iyi bir kazanç elde etmek bu nedenle mümkün değildir.
Çilek fidelerinin güncel satış fiyatlarına göre ortalama olarak 1 dekarlık alanda 200 fide ekimi yapılabilir. Fidelerinizi ürettikten sonra satış yapabileceğiniz kanalları belirlemeniz gerekir. Günümüzde gelişen internet ve teknoloji sayesinde çeşitli e – ticaret veya online platformlar üzerinden satış kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bunun yanı sıra çilek yetiştiricileri ile bağlantı kurarak aracılarla veya doğrudan satış gerçekleştirmeniz mümkündür.
Çilek Fidesi Yetiştiriciliği Maliyeti Ne Kadar?
Çilek yetiştiriciliği maliyeti düşük ve kazancı yüksek bir tarım ürünüdür. Ancak genel olarak fide yetiştiriciliği için tercih edilen çilek türü, ekilen alan ve diğer bakım masrafları göz önünde bulundurularak farklı maliyetler ortaya çıkacaktır. Her ne kadar karlı bir iş olsa da belirli düzeyde üretimin gerçekleştirilmemesi durumunda çilek fidesi üreterek kazanç sağlamak son derece zordur.
Diğer tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi çilek fidesi yetiştirerek para kazanmak için de farklı maliyetler ve giderlerden söz edilebilir. Çilek fidesi yetiştiriciliği ile para kazanmak için pazarlama ağınızı iyi kurmanız ve kaliteli üretim gerçekleştirmeniz gerekir. Maliyetlerde buna göre değişiklik gösterecektir.
” Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Breeding_of_strawberries