Altın doğal ve saf haliyle ortaya çıkan ender elementlerden birisidir. Dünya da Antarktika kıtası hariç bütün kıtalarda Altın bulunabilir. En çok altın ise okyanusların dibinde bulunmaktadır. Ancak günümüz teknolojisi okyanuslardan altın çıkarmak için yeterli değildir. Çıkarması ise çok maliyetlidir. Peki Altın nasıl bulunur ve doğada nasıl oluşur. Bu iki kavramı bilmeniz sizi Altın elementine bir adım daha yaklaştıracaktır. Zira doğada altın bulmak için hazırladığımız makaleyi detaylı bir şekilde okumanız yeterlidir.
Tarih boyunca insanları büyüleyen bir element olmuştur .Nadir ve saf parlaklığa sahip olması kralları, imparatorları ve sanatçıları etkilemiştir.Altın bulmanın zorluğu onun değerini her zaman arttırmıştır. Bütün kıtalarda bulunmasına rağmen çıkarması oldukça emek isteyen bir iştir.Altın nasıl bulunur diyen birisi bunun için detaylı bir bilgi edinmesi gerekir. Dünyada sırasıyla en çok Kanada, ABD, Güney Afrika, Rusya, Peru, Çin, Avustralya, Endonezya gibi ülkelerden çıkarılır.Ülkemizde altın açısından zengindir. Ancak yeterli çıkarma faaliyetleri yapılmamaktadır.
Altın Nasıl Bulunur?
Altının milyarlarca yıl önce yıldız patlaması sonucu dünyaya dağılarak düştüğü tahmin edilmektedir. Süpernova yıldızlar güneşe yakın olduğu için oldukça sıcaktır. Dünya’ya yaklaşan bu yıldız milyarlarca yıl önce atmosfer soğukluğuyla parçalanarak dünyaya düşmüştür.
Altın yoğunluk olarak sudan 19 kat, normal demirden ise 3 kat daha ağırdır. Bu nedenle akarsu aşınması, rüzgar, yağmurlar ve doğal olaylar sonucu en dibe çöken element olmuştur. Çıkarması ise bu yüzden zordur. En derinlerde yer almaktadır. Doğal olayların en az yaşandığı Afrika da bu nedenle altın madenleri çoktur. Yani çıkarması daha kolay olduğu için. Peki ülkemizde Altın nasıl bulunur? Kendi faaliyetleriniz ile Altın bulabilir misiniz ?Bu sorunun cevabı evet. Şimdi adım adım altın nasıl bulunur veya nasıl bulabilirsiniz bahsedelim size.
Altın Nerelerde Bulunur?
Altın dünyanın yüzeyine yakın, genellikle bakır, gümüş ve platin gibi madenlerle birlikte bulunur. Mineral bakımından oldukça zengin olan yerler altın bakımından da zengindir. Tabi tarih boyunca altın yer değiştirmiştir. Profesyonel olarak altın arama işi oldukça maliyetlidir. Tabi hobi olarak altın nasıl bulunur diyorsanız bunun için en kolay adımlardan bahsedeceğiz.
Altın dere yataklarında, nehirlerde, çakıl taşlarının olduğu, yerlerde kayalarda, kuvars taşlarında, kumda ve toprak altında bulunmaktadır. Altının ağırlığından bahsetmiştik size. Altın milyarlarca yıl önce dere yatağına düştükten sonra hareket etmesi için yoğun bir su akıntısına ihtiyaç duymuştur. Akıntının gücü ile nehirde sürüklenen altın pulları akıntıyı bölen, yaran engebeli yerlerde birikmeye ve zamanla tortulaşmaya başlamıştır. Yani nehirin ortasında ki büyük kayalar, engebeli topraklar, akıntı yönündeki kumlar, yosunlu bölgeler altını kendisine çekmiştir. Zamanla akıntı ile birlikte gelen tortular altının bu maddelerin altında birikmesine ve gömülmesine neden olmuştur.
”Altın nasıl bulunur” diyenlerin en kolay altın bulabileceği yerler kaya dipleri, nehir yatakları, çakıl taşları, yosun kümeleri gibi yerlerdir. Altın aynı zamanda nehirde çıkan çimlerin dibinde de olabilir. Bunun nedeni çimlerin elek görevi görmesinden kaynaklanır. Çimlerin olduğu alanları kazıyıp, yıkama işlemi ile altın bulabilirsiniz. Tabi burada bulacağınız altın miktarı çok yüksek olmayacaktır. Sadece biraz şans eseri denk büyük altın pullarına denk gelebilirsiniz.
Dere Yataklarında Altın Nasıl Bulunur?
Hangi dere yataklarında altın nasıl bulunur diye bir soruya sahipseniz, bunu ancak düşünerek bulabilirsiniz. Dere yatağına bakıp düşünmeniz lazım. Siz sudan 19 kat, normal maddeden 6 kat, demirden 3 kat ağır bir element olsanız nereye çarpar ve nereye çökersiniz? Altın bulabileceğiniz en kolay yerler dere yatakları olduğu için bu konu ile ilgili dere yatağından altın nasıl bulunur başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Kumda Altın Nasıl Bulunur?
Kumda altın arayanlar için iki terim vardır. Siyah kum ve sarı kum. Sarı kumlarda bulunan altınlar engelsiz akarsu yataklarından taşınarak kum içinde yer edinir. Siyah kum ise mineral bakımından oldukça zengindir. Doğal olarak altın oluşma ihtimalide yüksektir. Siyah kum içeriğinde hematit, magnatit, demir, demir pirit, silvanitler, kurşun karbonatlar, sfalerit, kromit ve sheelit gibi çok ağır maddeler yer almaktadır. Siyah kumda altın bulma ihtimaliniz sarı kumda bulma ihtimalinizden %80 fazladır.
Kayalardan Altın Çıkarmak
Kayalar akarsu akışlarına karşı set çektikleri altının çarpıp dibe çökmesini sağlar. Tabi bunun dışında kayalarda yer alan yarıklar altın nasıl bulunur diyenler için iyi bir işarettir. Eğer kayalarda yer alan yarıklar akış yönüne denk geliyorsa altın pullarının orada birikme ihtimali yüksektir. O yarıklar akarsu için aynı zamanda girdap oluşturur. Yani kayanın etrafından sürüklenen altın pulları da o yöne doğru sürüklenir. Zamanla kayada biriken altın parçaları tortular ile kaplanır. Eğer nehir içinde bu tarz kayaçlar ile karşılaşır iseniz altın bulma ihtimaliniz yüksektir.
Kuvars Altın İlişkisi
Kuvars taşı mineral bakımından yoğun bir taştır. Magmanın sıcaklığı ile eriyip ve zamanla buharlaşması ile altın gibi elementlerin oluşmasını sağlayabilir. Kuvars damarlı bir taştır. Katman, katman birikinti ile oluşmuş bir taştır. İçeriğinde az da olsa altın bulunma ihtimali yüksektir.1 ton kuvars taşı içinde ortalama 5 gr ağırlığında altın çıkarılır. Aynı zamanda diğer damarlı kayaçlarda altın içerebilir. Tabi bu oran kuvarsa göre düşüktür.
Kayalardan Altın Eleme İşleme
Bir hobby olarak kayalardan altın çıkarmak istiyorsanız, kayaların diplerinde kazı yapıp eleme yöntemiyle altın çıkarabilirsiniz. Kayaların içindeki altını çıkarmak ise oldukça zor. Bunun için parçalama ve kırma yöntemini kullanmanız gerekiyor. Büyük şirketler bunun için kırıcı makinelere sahiptirler. Kayaları kırıp, çeşitli işlemler ile kum tanesi düzeyinde küçültürler. Daha sonra eleme makinesi ve karbon hamuru yöntemi ile altın ayrıştırılır. Aynı zamanda siyanür de kullanılır. Tabi bunu yasal izne sahip olan firmalar yürütebilir sadece.
Son aşamada elektrolizasyon yöntemi kullanılır. Yani siyanürlü suda yer alan altını çıkarmak için su (-) yük ile yüklenir. Daha sonra (+) yük ile su tahliyesi yapılır. Bura da altın nötr olduğu için dipte kalacaktır.
Altın Nasıl Aranır?
Altın arama işlemleri genellikle dedektör yardımı ile yapılır. Ülkemizde tarihi eser ve gömülmüş olan altınlar için dedektör kullanılır. Altın nasıl bulunur diyenler bu doğrultuda da altın bulabilir. Tabi bunun için define işaretleri bilgisine sahip olmanız gerekir. Güneşin yönü, kayalardaki işaretler, doğada belirleyici alanlar, çınar ağaçları gibi faktörler defineye işaret edebilir. Tabi işin bir de doğal olan yönü var. Emin olun doğal oluşan altını bulma ihtimaliniz define bulma ihtimalinizden yüksektir.
Not: Turistik alanlarda kumsallarda dedektör ile arama yapılır. Yapılan bu aramalar insanlar düşürdüğü ziynet eşyalarına yöneliktir. Bu aramalar sezonun belirli dönemlerinde yapılır.Altın bulma ihtimali en yüksek olan aramalar bunlardır.
Akarsuda Dedektör ile Altın Nasıl Bulunur
Akarsularda su geçirmeyen, su altı kullanıma uygun dedektörler yardımıyla altın bulabilirsiniz. Dedektörler yüksek frenkans olduğu zaman demir ve diğer metaller içinde ötmeye başlayacak. Yani ayırma işlemi yapmanız oldukça zor. Bu nedenle düşük frenkas bir dedektör almanızı tavsiye ederiz. Düşük frenkans dedektörler sadece altın için ötme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda düşük frenkans dedektör fiyatları da daha uygundur.
Altın nasıl aranır diyenler için diğer yöntem ise tahmindir. Volkanik arazilerin olduğu akarsular altın bulmak için elverişlidir. Yukarıda bahsettiğimiz kaya dipleri, çimler, yarık alanlar, aşınmış yüzeyler, soğumuş toprak ya da çekilmiş su havzaları altın bulmak için elverişlidir. Altının hareket yönünü kısıtlayıcı alanlar, ihtimalinizi arttıracaktır.
Altın Nasıl Temizlenir
Altın temizleme işlemine ”Pan” lama denir. Yani eleme işi. Bu malzemeye hobby malzemeleri satan platformlardan ulaşabilirsiniz. Akarsulardan ve nehir yataklarından altın çıkardığınız zaman yıkama işlemi yapmalısınız. Tabi altını kumdan ayırmak kolay olmayacak. Önce yıkama yaparak havada kalan hafif kumlardan kurtulursunuz. Bunu 3-4 defa tekrarlarsınız. Daha sonra pan yardımı ile dipte altın ile karışmış olan kum temizlenir. Bu işlem için filtreye ihtiyaç duyabilirsiniz. Kahve kağıt filtreleri bu işlem için uygundur.
Tabi bir de ”Kral Suyu” olarak bilinen bir temizleme yöntemi vardır. Kral suyu içerisinde Hidrolik Asit ve Nitrik Asit vardır. Bu su ile doğada bulunan hemen hemen her şeyi eritebilirsiniz. Altın ve platinle tepkimeye giren Kral Suyu, altını eriterek bir araya toplanmasını sağlamaktadır. Ancak Kral suyunun kullanımı tehlikelidir. İnsan vücuduna temas ettiği anda yakma ve delme etkisi gösterir. Solunum sonucu ise zehirlenmek mümkündür.
Okuyunuz: Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır
Altın Eleme Makinesi
Bu makineye HighBanker denir. Makine hem elek hem de Akarsu gibi katmanlıdır. Makinenin üst bölümünden atılan kum ve kaya parçaları banttan geçer. Tabi sulu bir şekilde olması gerekiyor. Katmanlı olan makineden geçen altın pulları en son ufak kum parçalarıyla elekten aşağı düşer. Yani büyük parçaları elemek için idealdir. Yurtdışı satış fiyatı 100$ dan başlıyor. Bu makineye aynı zamanda ”Sluice Box” denir. Aşağıdaki videoda örneğini görebilir ve sizde aynısından yapabilirsiniz. Bu makine daha yüksek verim alabilirsiniz. Sluice Box’ı kullandıktan sonra en son pan işlemine geçmeniz gerekiyor.
ALTIN BULMA VİDEOSU
Altın Nasıl Eritilir?
Altın 1500 santigrat derecede ateşli fırınlarda eritilir. Bazı atölyelerde kömürde eritme işlemi yapıldığını da görebilirsiniz. Altının saflaşmasını sağlamak için bir takım kimyasal maddeler eklenir. Eğer eldeki altın miktarı düşük ise saf gümüşle karıştırılır. Bu şekilde derecesi düşürülür. Altın eritildikten sonra çubuk şeklinde kalıba dökülür. İşlenme işlemi ise çubuktan çıkarıldıktan sonra yapılır.
Altın İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
###Dünyadaki tüm altın miktarının 152 bin ton olduğu tahmin ediliyor.152 bin ton altın 70 tır büyüklüğündedir.
### Altın mükemmel bir elektrik iletkenidir ve saf bir yansıtıcıdır. Astronotların kaskları altın kaplamadır. Atmosferden gelen zararlı ışınlar bu şekilde yansıtılır.
### Altın toksin içermez ve tadı yoktur. Bu nedenle zararlı da değildir. Bazı içeceklerin içine ufak oranlarda değer katmak için altın eklenir.
### Akıllı telefonlar altın bakımından zengindir. Altının süper bir iletici olduğundan bahsetmiştik. Her akıllı telefon da bağlantılar için altın kullanılır. Kullanılan bu altın telefon başına 4 dolara denk gelmektedir.
### Yukarıda Antarktika kıtasında altın olmadığından bahsetmiştik. Aslında altın olma potansiyeli vardır. Sadece bugüne kadar denenmemiş, ya da denenme fırsatı olmamıştır. Tabi bu ihtimal çok zordur.
### Altının yer kürenin dibinde daha çok olduğu söylenmektedir. Magmanın sıcaklığı ve altının kolay eriyip şekillenen maden olması onu fay kırıklarından yer altına çekmiştir.
### Altın yer altı madenciliği ve çukur madenciliği olmak üzere iki tip madencilik faaliyeti ile çıkarılabilir.
### Kum fabrikalarını veya madenlerini mutlaka biliyorsunuz. Bu madenlerin bir kısmı aslında altın madenidir. Ancak ruhsat durumunda pahalı olduğu için Kum işleme tesisi görünümü verilmiştir. Buna bazı taş ocakları ve mermer ocakları da dahildir.
Elektronik Atıklardan Altın Çıkarmak
Elektronik atıklardan altın çıkarmak hobi olarak yapılabilecek bir iştir. Kazanç bakımında iyi sayılmaz. Yani zarar dahi edebilirsiniz. Eski kullanmadığınız veya bedavaya gelen elektriksel atıklarınız var ise para kazanabilirsiniz. Para ile satın alırsanız zarar edersiniz.
Elektronik atıklardan altın elde etmek için nitrik asit ve filtre kullanılır. Oldukça tehlikeli bir yöntemdir. Gerekli önlemleri aldığınız takdirde sıkıntı yaşamazsınız. Elektronik atıklardan altın nasıl çıkarılır başlıklı makalemizi okuyarak bu konuda bilgi edinebilirsiniz.
Not: 2022 yılında emitia fiyatlarının yükselmesi nedeniyle, elektronik atıklardan altın çıkarmak mantıklı bir hal almaya başlamıştır. Ancak unutmayınız ki alım satımda vermiş olduğunuz fiyatlar kazancınızı belirleyecektir.
Mağara da Altın Nasıl Bulunur?
Mağarada altın nasıl bulunur diye sorular aldık. Mağaralarda doğal olarak bulunabilecek altın oranı belli değildir. Yani mağaranın oluşumu önemlidir. Su aşındırması ile oluşmuşsa bu oran yüksektir. Ancak rüzgar aşındırması sonucu oluşmuş ise bu oran bilinmez. Mağarada altın arayanlar aslında define aramaktadır. Define işaretlerine mağaralarda sık rastlanır. Bu nedenle geçmişte altın bulma olayları yaşanmıştır. Dedektör kullanmadan yapılabilecek bir iş değildir.
” Altın Nasıl Bulunur ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.
kaynak: https://raregoldnuggets.com/?p=4699