İstiridye Mantarı Üreten Para Kazanıyor 2017

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği 2022 | Mantarı Tohumu ve Miseli

Mantar üretimi son zamanlarda ülkemizde popüler hale gelmektedir. Akdeniz ve Avrupa mutfağında sıkça kullanılan mantar çeşitleri ihtiyacı karşılamak içinde ihraç edilmektedir. İstiridye mantarı yetiştiriciliği ise son zamanlarda oldukça popülerdir. İstirdye mantarı üreten para kazanıyor diyebiliriz. Karlılığı yüksek olan istiridye mantarı kavak mantarı, kestane mantarı veya kayın mantarı olarakta bilinmektedir. Lezzet olarak et ile benzerlik göstermektedir. Kendi içerisinde baharatlıymış gibi bir izlenim yaratmaktadır.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği
İstiridye mantarı yetiştiriciliği

İstiridye mantarı yetiştirmek istiyorsanız sizler için detaylı bir yazı hazırladık. İstiridye mantarının kilosu 25 TL ile 50 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kapalı 20 metrekarelik alanlarda yapacağınız üretim ile yüksek rakamlarda kazanç sağlama fırsatı sizi bekliyor. Detaylı bilgi için istiridye mantarı yetiştiriciliği makalemizi baştan sonra okumanız tavsiye ederiz.

Okuyunuz: Kuzu Göbeği Mantarı Yetiştiriciliği

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

istiridye mantarı yetiştiriciliği
istiridye mantarı yetiştiriciliği

İstiridye mantarının %95 su içermektedir. Oldukça emici bir yapısı bulunmaktadır ve son bahar ürünüdür. Genelde çürümeye yüz tutmuş nemli bölgelerde kavak, kayın ve kestane gibi ağaçların dibinde bulunmaktadır. Her ağaç 2-3 kilo civarı istiridye mantarı vermektedir. Peki İstiridye mantarı üreterek para nasıl kazanılır inceleyelim.

 

1-İstiridye Mantarı Üretimi, Nasıl Üretilir?

 

İstiridye mantarı üretimi
İstiridye mantarı üretimi

İstiridye mantarı üretimi son zamanlarda oldukça popülerdir. İstiridye mantarı üretmek için talaş ve istiridye tohumu olan misele ihtiyacınız vardır. İstiridye mantarı üretmek için nemli ve 15-20 derecelik bir ortama sahip olmanız gerekmektedir. Talaşlar ile bir tabanlık oluşturduktan sonra her 5 cm lik tabaka aralıkları ile tohum ekimi yapılır. Sonrasında ise talaşlar nemlendirilerek ekim alanı kapatılır.1,5 aylık süreç sonunda ise mantarlar toplanmak için hazırdır.

 

2-İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İstiridye mantarı yetiştiriciliği için öncelikle pazarlama faaliyetleri, finans ve üretim yeri gibi araştırmalar yapmanız gerekmektedir. Daha sonrasında ise bir tesis veya istiridye çadırı kurmak gerekir. Tohumlar yani misel ile ekimler yaparak 1 buçuk ayda verim alabilirsiniz .Bilmeniz gereken zahmeti çok az olan bir mantar tarımıdır. Oldukça da kazançlıdır.

 

3-İstiridye Mantarı Faydaları Nelerdir?

İstiridye mantarı fiyatı
İstiridye mantarı fiyatı

İstiridye mantarının Avrupalılar tarafından keşfedilmesinin öncelikli nedenlerinden birisi sağlıklı olmasıdır. İstiridye mantarı en başta b1 ve b12 vitamini bakımından çok zengindir. İçeriğinde kalsiyum, demir, fosfor ve C vitamini bulunmaktadır. Diyabet hastaları, obezite ve kalp hastaları için tavsiye edilmektedir. Ete benzer bir tadı olduğu için vejeteryanlar tarafından da tercih edilmektedir.

Okuyunuz: En Karlı İş Fikirleri

 

4-İstiridye Mantarı 2020 Fiyatı?

İstiridye mantarını pazarda bulmak pek kolay değildir. Ancak sosyete pazarlarında yer almaktadır. Ülkemizde Migros, Macro Center, Carrefour gibi büyük marketlerde bulunmaktadır. Kilogram fiyatı ise 25-50 TL arasında değişmektedir.

 

5-İstiridye Mantarı Nasıl Pazarlanır?

İstiridye mantarı üretimi kolay olduğu için arz fazlalığı bulunabilecek bir üründür. Basit usullerle evde dahi üretmeniz kolaydır. Bu nedenle pazarlama faaliyetleri büyük bir önem taşımaktadır. Yapmanız gereken teknoloji, internet, otel ve restoran kanallarını kullanmaktır. Taze bir üretim yapıyorsanız daha ön plana çıkabilirsiniz.

6-İstiridye Mantarı Zehirler mi?

İstiridye mantarı dünya üzerinde bulunan en zehirsiz mantardır. İçeriğinde %95 oranında su bulunmaktadır. Ülkemizde pazarlarda olmamasına rağmen halk tarafından doğada bulunan mantarlar tüketilmektedir. Özellikle Kastamonu’da doğada bulunmaktadır.

 

7-İstiridye Mantarı Besin Değerleri Nelerdir?

İstiridye mantarının 100 gramında 35 kalori %11 yağ %65 karbonhidrad ve %25 protein bulunmaktadır. Doymamış yağ yok denilecek kadar azdır.Potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve vitamin bakımından oldukça zengindir.

 

8-İstiridye Mantarı Kazancı ve Karı Ne Kadar?

İstiridye Mantarı rekabet yükseldikçe geliri düşmektedir. Ancak profesyonel anlamda yapıldığı da söylenemez. Bu nedenle önü hep açık bir sektördür. Size kar marjı olarak şöyle bir örnek verebiliriz. Evinizde yapacağınız 3000 TL’lik bir üretim yatırımıyla 2 ay içerisinde 10.000 TL para kazanabilirsiniz. Kar marjı ise aylık %250 olarak hesaplayabiliriz. İstiridye Mantarı Üreten Para Kazanıyor 2022 diyebiliriz.

 

9-İstiridye Mantarı Tesisi Kurmak 

İstiridye mantarı tesisi kurmak istiyorsanız iyi araştırmalar yapmanız gerekmektedir. Nedeni ise verimli üretim yapmaktır. Bir ziraat mühendisiyle anlaşarak gerekli çalışmaları başlatmalısınız. Ayrıca tohum yani misel tedarik firmalarıyla da anlaşmalar yapabilirsiniz. Bu konuda bayilik desteği veren firmalar dahi vardır. Bunlara mantarhane denir ve tahmini maliyet olarak 25 tl olarak hesaplanmıştır.

Taban Kısmı 2000 TL
Elektrik Aksamı 3000 TL 
15 adet Led Lamba 2000 TL
Demir profiler 12000 TL
50 binlik tavan klima 18000 TL
petek 2000 TL
 Fan 3000 TL
100 metrekare fıskıye 400 TL
1000 metrekare özel çadır 20.000 TL
Montaj  5.000 TL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maliyetler yukarıdaki tabloda görüldüğü gibidir. Tabi tedariği siz gerçekleştirerek bu maliyetleri düşürebilirsiniz.

 

10-İstiridye Mantarı Verimliliği

İstiridye mantarı verimliliği
İstiridye mantarı verimliliği

İstiridye mantarı yetiştirilmesi kolay olmakla birlikte arsız bir mantar çeşididir. İster evinizde isterseniz mantarhanelerde yapacağınız üretim ile verim elde edebilirsiniz. Tabi bunun için bir profesyonelden tavsiye almanız gerekir. İlçe tarım müdürlükleri de ziraat mühendisi desteği sunmaktadır.

 

11-İstiridye Mantarı Hibe Programları

İstiridye mantarı 2021 yılında devlet tarafından hibe kapsamları içerisindeydi. Ancak şuan istiridye mantarına özel bir hibe teşvik programı yoktur. Tabi siz genel kapsamlı olarak çiftçi hibe kredilerine başvurabilirsiniz. Ayrıca devlet tarafından tarım yapacaklar için faizsiz kredi başvuruları yapabilirsiniz.

 

12-İstiridye Mantarı Çadırı Kurulumu

Diğer bir adı mantarhanedir. Yalıtımlı çadırlar ve demir profiller yardımıyla kurulmaktadır.100 metrekarelik bir alan yeterli gelmektedir. Alt zemin alanları da kurularak talaş ve misel vasıtasıyla üretime başlanılabilir. Dünya da Hollanda bu konuda öncülük etmektedir. Tabi siz bunu yaparken tamamen sera ortamı elde edeceğiniz için ışıklandırma ve ısınma sistemini ihmal etmemelisiniz.

İstiridye Mantarı Üreten Para Kazanıyor ” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Scroll to Top