Telefon dolandırıcıları son dönemde pek çok insandan para sızdırmanın yollarını daha da geliştiriyor. Özellikle yaşlıları hedef alan dolandırıcılar, para talebinde bulunarak insanları her geçen gün daha da mağdur etmekte. Hatta o kadar profesyonelce hareket ediyorlar ki, çoğu kişi ne yazık ki dolandırıldığının farkına bile varamıyor. Hatta bu dolandırıcıların arasında kendisini son dönem polis, savcı ya da asker şeklinde tanıtanlar da bulunuyor. Telefon dolandırıcılığı yöntemleri ile ilgili tam kapsamlı bilgi sahibi olmak için makalemizi sonuna kadar okuyunuz.
Telefon Dolandırıcılığı Yöntemleri

Telefon dolandırıcılığı yöntemleri de geniş bir yelpaze oluşturuyor. Akıllara durgunluk verecek, yok artık bu kadar da olmaz denilecek yöntemlerle insanların paraları kendi rızaları ile hesaplarına transfer ettiriliyor. Banka hesap ya da kredi kartı bilgilerini telefonda paylaşan mağdurlar da bir iki gün içinde tüm varlıklarının yok olduğunu görünce, soluğu emniyet müdürlüklerinde ya da karakollarda alıyor.
Bundan bir iki sene öncesine kadar çıkan yasa ile birlikte kredi dosya masraflarının iadesi alanında pek çok kişi dolandırılmıştı. Dolandırıcılar paravan bir şirket ve çağrı merkezi kurarak bu işi en profesyonel şekilde yapmışlardı. Mağdurları telefon ile arıyor, kredi dosya masraflarını geri alabileceklerini söylüyor ve kapılarına bir dosya gönderiyorlardı. Dosyayı kapıdan teslim alan mağdur 80 TL ile 100 TL arası bir ödemeyi paravan şirkete gerçekleştiriyordu. Açılan kargonun içinde ise, internetten bile rahatlıkla temin edebileceğiniz dosya masraf talebi dilekçe örneği bulunuyordu.
Telefon dolandırıcılığı yöntemleri seçerken yasaları da takip eden dolandırıcılar, sınırlarını aşmış durumda. Bunların yanında sigorta satışı, KOSGEB teşviki, TV programlarına katılım, otomatik ödeme talimatı, hediye paketi gibi pek çok dolandırıcılık yöntemi bulunmaktadır. Tüketiciler olarak bizlere düşen en büyük görev, arama yapılan numaranın kurumsallığı ve doğruluğu ile ilgili araştırma yapılması olacaktır. Şimdi biraz bu yöntemlerden ve sonunda doğacak olumsuzluklardan bahsedelim.
Otomatik Ödeme Talimatı İle Dolandırıcılık
Dolandırıcılar, mağdurlara telefon yoluyla ulaşmakta ve kendilerini herhangi bir banka adıyla tanıtmaktadır. Otomatik ödeme talimatı ile faturalarını kolayca ödeyebileceklerini belirtmektedir. Mağdurlar onay verdiği anda dolandırıcılar kredi kartı ya da banka kartı numarasına kadar pek çok bilgiyi elde etmeye çalışmaktadır. Kredi kartının görüntüsünü arkalı önlü olacak şekilde internet üzerinden gönderilmesini talep eden dolandırıcılar dahi bulunmaktadır. Böylece kart bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, mağdurların banka hesaplarını boşaltmakta, kredi kartlarından diledikleri gibi çekim yapabilmektedir.
Sigorta Dolandırıcılığı
Telefon dolandırıcılığı yöntemleri arasında en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Hayat boyu sigorta, sağlık sigortası, emeklilik sigortası ya da ferdi kaza sigortası gibi yalanlar ile mağdurları telefonla aramakta ve para talebinde bulunmaktadırlar. Bu dolandırıcılar farklı hesap numaraları vererek paraları ayrı hesaplarda toplamaktadır. Arama yapılan numaralar da voip telefon olduğundan, aranan numara geri arandığında telefon çalmamakta ya da hiçbir şekilde bağlantı kurulamamaktadır.
KOSGEB Dolandırıcılığı
Dolandırıcılar, KOSGEB’e hibe için başvuruda bulunan kişileri hedef almaktadır. Telefonla yaptıkları aramada kişilere, “başvurunuz kabul edildi ancak; kargo masrafları için … hesap numarasına ödeme yapmanız gerekmektedir” şeklinde bilgi aktarımı gerçekleştirmektedir. Mağdurlar KOSGEB başvurularının kabul edildiğine inanarak verilen hesap numarasına para transferi gerçekleştirmektedir. Yine aynı şekilde farklı hesap numaralarına gönderilen paralar tek bir elde toplanmakta ve kişiler kısa sürede mağdur edilmektedir.
Hediye Paketi Dolandırıcılığı
Bir dönemin furyası olan bu dolandırıcılık yöntemi, pek çok kişiyi mağdur etmiştir. Kişilerin cep telefonlarına kısa mesaj gönderimi sağlayan dolandırıcılar, hediye paketi kazandıklarını ve kargoyu teslim almazlarsa kargonun iade edileceğini söylemektedir. Kişiler de kargoyu teslim alabilmek için ödeme yapar ve ne yazık ki kargodan hayal kırıklığına sebep olacak şeyler çıkar. Kısacası dolandırıcılar paket karşılığı yüksek miktarlar ödemekte ve belli bir hak da talep edememektedir. Telefon dolandırıcılığı yöntemleri arasında en uzun süre kullanılan ve etkili bulunan yöntem bu olmuştur.
Telefon Dolandırıcılarına Dikkat!
Bahsettiğimiz gibi son dönemde telefon dolandırıcılıkları bir hayli arttı. Pek çok vatandaşımız da bu yöntemler ile mağdur edildi. Kişilerin dolandırılmamak için kesinlikle dikkatli olması gerekiyor. Kendisini polis, savcı ya da asker şeklinde tanıtan kişilerin bu tarz aramaları telefon ile yapmadıkları konusunda halk bilinçlendirilmelidir. Ancak; ne yazık ki yaşlı kesim gündemi çok da takip edemediği için bu kişiler çok çabuk dolandırılıyor. Özellikle teknoloji alanında fazla bilgi sahibi olmayan yaşlı kesim, teknoloji konusundaki açıklarından yararlanılarak dolandırılıyor.
Hatta Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ve Türkiye’nin kısa mesajlarını cep telefonlarımızda ara ara görmekteyiz. Kendilerini polis, savcı ya da asker olarak tanıtan ve sizden para talebinde bulunan kişilere itibar etmemeniz konusunda bilgilendirme mesajı gönderilmektedir.
Telefon dolandırıcılığı yöntemleri hakkında ne kadar bilgi sahibi olunursa, halk birbirini ne kadar fazla bilinçlendirirse mağduriyetler de o denli azalacaktır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yapılması gereken de hemen 155 Polis İmdat hattının aranması olacaktır. Bu olaylardan dolayı mağdur olan kimseler, yaşadıklarını sosyal medya üzerinden paylaştığı takdirde de halkın bir nebze olsun bilinçlenmesi sağlanacaktır.
Telefon Dolandırıcıları Numaraları Nasıl Olur?
Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte dolandırıcılık yöntemlerinin gelişmesinden bahsettik. Elbette bir de dolandırıcıların kullanmakta olduğu belli telefon numaraları bulunmaktadır. Bu numaralar genellikle geri arandığında ulaşılmayan ve voip altyapılı telefonlardır. Yani çağrı merkezlerinde bankaların, gsm operatörlerinin ya da büyük firmaların kullandığı sistemle aynıdır. Tek fark, aradığınız numaraya bir daha ulaşamamanızdır. Numaralar alan kodları ile başlayabileceği gibi, ülke kodları ya da 0850 ile de başlayabilmektedir. Böyle bir numara aradığında elbette ki hepsi dolandırıcıdır diyemeyiz ancak, numaranın sorgulamasını bilinmeyen numaralar servisinden ya da internetten sorgulamak yerinde olacaktır.
Gerekli sorgulamaların yapılması ile birlikte herhangi bir kişi adına ulaşılamıyorsa ya da bu numara daha önce başka bir mağdur tarafından paylaşılmışsa hemen 155 polis imdat aranmalı ve numaranın paylaşımı gerçekleştirilmelidir.
Telefon Dolandırıcılığı Şikayet Hattı

Telefon dolandırıcılığı yöntemleri arasında en çok kullanılanın hediye paketi olduğundan bahsetmiştik. Bu furyadan sonra dolandırıcılığın önlenmesi için büyük çalışmalar başlatılmıştır. Mağdur olabilecek ya da mağdur olan kişiler, dolandırıcılık ile ilgili bir durumla karşılaştığında hemen 155 polis imdat ile irtibata geçebileceği gibi, https://www.egm.gov.tr/koruma/telefon-dolandiriciligi linkine tıklayarak ilgili alandan ihbarda bulunabilmektedir. Özellikle bu linkte delil yerine geçebilecek resimlerin de paylaşımı yapılabilmektedir. Örneğin dolandırıcıların size göndermiş olduğu bir kısa mesajın ekran görüntüsünü bu alan sayesinde polisler ile paylaşabilir, gerekli şikayette bulunabilirsiniz. EGM İhbara ait mobil uygulama da bulunmaktadır. Vatandaşlar App Store ya da Google Play Store’dan uygulamayı indirerek dışardayken bile ihbarda bulunabilmektedir.
Mesajla Telefon Dolandırıcılığı
Telefon dolandırıcılığı yöntemleri arasında yer alanlardan bir diğeri de kuşkusuz kısa mesaj gönderimidir. Özellikle herhangi bir icra borcu bulunan kişilere yönelik bir dolandırma yöntemidir. Vergi ödemesi yapan kişileri de hedef alabilmektedir. Kişilerin cep telefonlarına kısa mesaj ile “… nolu dosyanızın … tutarda borcu bulunmaktadır. Borcu … nolu hesap numarasına ödemeniz gerekmektedir” şeklinde ibare gönderilmektedir. Korkuya kapılan vatandaşların çoğu araştırmaya gerek duymadan ilgili hesap numarasına ödeme sağlamaktadır. Kısa sürede bu yöntem ile pek çok insan mağdur edilmiştir ve edilmeye de devam etmektedir.
Arama bildirme yöntemi ile de kısa mesaj yoluyla dolandırıcılıklar yapılmaktadır. Aslında sizi hiçi aramamış olan bir kişinin numarası size mesaj olarak gönderilmektedir. “05xx xxx xx xx” nolu telefon sizi … saatinde aradı şeklinde. Siz de merak edip geri aradığınızda para tuzağına düşmüş olmaktasınız. Bu telefon numaraları belli bilgisayar programları ile arama yaptığınızda sizden belli tutarlar tahsil etmektedir. Telefon faturasında ya da kontörlü hatlarda acı sürprizler ile karşılaşılmaktadır.
Telefon Dolandırıcılığı Nereye Şikayet Edilir?
Pek çok telefon dolandırıcılığı yöntemleri ile karşınıza çıkılsa dahi bu dolandırıcılıkların yaptırımı ne yazık ki yüksek değildir. Mağdur olan ya da mağdur olabileceğini hisseden kişiler kesinlikle polis imdat ile irtibata geçmelidir. 155 arandığında ilgili cep telefonu numarası verilmeli ve numara hakkında araştırma yapılması talep edilmelidir. Elinizde herhangi bir mesaj ya da ekran görüntüsü bulunuyorsa delil olarak da polise sunabilirsiniz.
Henüz bu alanda herhangi bir ihbar hattı bulunmamakla beraber polis ve savcılık bu işlemler ile ilgilnemektedir. Dolandırıcılık ile ilgili bir durumla karşı karşıya kaldığınız takdirde savcılığa suç duyurusunda da bulunabilmektesiniz. Hatta savcılık daha çabuk harekete geçeceğinden çözüm de daha çabuk sağlanacaktır.
Numaralarınızı dolandırıcılar nasıl buluyor?
Dolandırıcılık ile ilgili en çok merak edilen husus ise telefon numaralarımızın dolandırıcıların eline nasıl geçtiğidir. Bu konuda “Data Alışverişi” dediğimiz nokta devreye girer. Daha önce kişisel bilgilerinizi paylaştığınız şirketler size ait şahsi bilgileri farklı firmalara satarak kazanç sağlamaktadır. Örneğin A firmasından abonelik açtırdınız, kimlik bilgileriniz, ev adresiniz, cep telefonu numaranız ve daha pek çok bilginiz diğer firmalar tarafından satın alınmaktadır. Bu firmalar da sizin bilgilerinizi diğer firmalara satmaktadır. Böylece yalnızca bir firmada varolduğunu düşündüğünüz bilgiler aslında kısa vadede pek çok kişinin eline ulaşmıştır.
Telefon dolandırıcılığı yöntemleri ile sizi dolandırmaya çalışan kişilere karşı aşağıda sıraladığımız şekilde hareket edebilirsiniz:
- 155’i arayarak ihbarda bulunabilirsiniz.
- Tarafınıza “suça karıştınız”, “terör örgütüne yardımda bulundunuz” gibi ibareler yer alan mesajlar gönderilirse kesinlikle itibar etmeyiniz.
- Size arama gerçekleştiren telefon numaralarını iyice araştırmalı, bu numaraların aranan yerlere ait olup olmadığından kesinlikle emin olunmalıdır.
- Arayan numaradan şüphelendiğiniz takdirde bu numarayı Google’a yazarak aratabilir, daha önce bu numara ile ilgili herhangi bir paylaşımda bulunulup bulunulmadığını öğrenebilirsiniz.
- Herhangi bir yere çekiliş için katılım sağlamadıysanız ve bundan gerçekten eminseniz telefonunuza gelen “ödül kazandınız” “hediyenizi alın” gibi mesajlara itibar etmeyiniz.
Gördüğünüz gibi telefon dolandırıcılığı yöntemleri oldukça fazladır. Biz sizlerle en çok bilinen ve kişilerin en çok mağdur edildiği yöntemleri paylaştık. Siz de bu tarz durumlardan şüphelenirseniz ya da başınıza benzer bir olay gelirse 155’i aramayı ihmal etmeyin. Polis ya da savcılık ile irtibata geçtiğiniz noktada mutlaka işlem yapılacak ve dolandırıcılara gereken yaptırım uygulanacaktır.
Sizin de ne tarz bir davranış sergilediğiniz oldukça önemlidir. Dolandırıcılara ait delil elde edebilmek için onlarla iletişime geçmek yerine gerekli yerlere bildirmeniz en doğru davranış olacaktır. Başınıza gelen benzer durumlarda siz de başkalarını bilinçlendirir ya da dolandırılması muhtemel olan kişiler ile bildiklerinizi paylaşırsanız dolandırıcılık vakalarının önüne geçilebilecektir.
Gün geçtikçe farklı telefon dolandırıcılığı yöntemlerinin arttığını, dolandırıcıların her geçen gün farklı yöntemler geliştirdiğini unutmayınız ve bu yönde de dikkatli olunuz. Unutmayın ki, başınıza gelen ve basit gibi görünen bir dolandırıcılık ilerde sizi daha da fazla mağdur edebilir.
Not: Son yıllarda en çok yaşanan dolandırıcılık türü suçlulara yardım ettiğinizi iddaa ederek yapılmaktadır. Unutmayınız ki Polis, Asker ya da Savcı gibi meslek mensubu kişiler sizlerden para talep etmemektedir. Bu tarz talepler ile karşılaştığınızda öncelikle en yakın polis karakoluna gitmelisiniz.