Kuşkonmaz Türkiye’de henüz önemi tam olarak anlaşılamamış bitkiler arasında yer alır. Son derece faydalı bir bitki olan Kuşkonmaz Orta Asya’da en fazla tüketilen bitkilerden biridir. Bununla birlikte ülkemizde de zamanla değeri daha iyi anlaşılacak ve kuşkonmaz yetiştiriciliği her geçen gün daha da fazla artış gösterecektir. Her ne kadar çok yayın olarak yetiştirilmese de Türkiye’nin iklim koşulları kuşkonmaz bitkisi için son derece uygundur. Bu bitkinin birçok farklı alanda kullanılıyor olması zamanla daha fazla kişi tarafından yetiştirilmesini sağlayacaktır. Hem hastalıklara iyi gelmesi hem de mutfakta çok kullanılması kuşkonmaz son derece önemli bir hale getirmektedir.

Kuşkonmaz yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız öncelikle iyi bir iş çizelgesine ihtiyacınız bulunuyor. Ülkemizde çok yaygın olarak yetiştirilmediğinden bu alanda bilgi bulmakta biraz zorlanabilirsiniz. Ancak yine de yetiştiricilik yapan kişiler hiç yok değildir. Bu kişilerle iletişime geçmek birebir daha doğru bilgiler edinmenizi sağlayacaktır. Kuşkonmaz yetiştirmek istiyorsanız öncelikle tarlanızın toprak durumunun, sulama sistemlerinin yeterli seviyede olması gerekiyor. Bunlara ek olarak bakım amacı ile gübrelemede de gereken detaylara dikkat etmelisiniz.
Son yılların gelir getiren bitkileri arasında kendine önemli bir yer edinen kuşkonmaz sağlık ve gıda sektöründe geniş bir alana sahiptir. Bu nedenle de birçok girişimci için bu bitkinin yetişme koşulları, toprak ve su gereksinimi, hasadı gibi konular merak edilir. Yazımızın devamında da bu bilgileri detaylı olarak bulabilirsiniz.
Kuşkonmaz Yetiştiriciliği
Kuşkonmaz çok eski dönemlerden günümüze uzanan köklü bitkiler arasında yer alır. Hem Avrupa’da hem de birçok Asya ülkesinde hala en önemli bitkilerden biri olarak öne çıkıyor. Zamanla ülkemizde de tanınmaya başlanan kuşkonmaz özellikle mutfakların vazgeçilmezlerinden biri olmayı başardı. Kuşkonmaz yetiştiriciliği de bu nedenle birçok kişi için önemli bir iş alanı haline gelmeye başladı. Ancak bu alanda yüksek başarı sağlamak için bu bitkinin karakteristik özelliklerini ve faydalarını iyi bilmek gerekiyor. Kuşkonmaz hakkında merak edilen ve mutlaka yetiştiricilerin bilmesi gereken noktalar ise şu şekildedir:
- Kuşkonmaz çok yıllıklı bitkiler arasında bulunur.
- Hasat sonrasında Mart, Nisan ve Mayıs aylarında satışa sunulur.
- Boyları genelde 50 ile 150 santimetre arasında değişen bir bitkidir.
- Hem mineral hem de vitamin yönünden çok zengin doğal bir antibiyotiktir.
- Çorba ve salatalarda çok fazla kullanılan kuşkonmaz faydaları sayesinde birçok mutfakta yerini aldı.
- Latince ismi Asparagus Officinalis olan bu bitki ormanlık bölgelerde ve sulak alanlarda yetiştir.
- İçerisinde potasyum, A vitamini, C ve K vitaminleri, B vitamini barındırır. Bunun yanında diyet liflerini de içeren bir bitki türüdür.
- Bu bitkilerin en önemli özelliği ise 15- 20 boyunca sürgün vermeye devam etmesidir.
- Vücudu toksinlerden arındıran kuşkonmaz idrar söktürücü bir özelliğe sahiptir.
- Romatizma ve kemik ağrılarının giderilmesinde önemli bir yeri vardır.
- Erken doğum riskini azaltır.
- Çok güçlü bir antikoksidandır. İltihaplara karşı iyi bir destekçidir. Diyabete karşı son derece iyi gelir.
Kuşkonmaz günümüzde değeri anlaşılmaya başlanan ve birçok yerde yetiştirilmeye özen gösterilen bitkiler arasındadır. Eğer kuşkonmaz yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız mutlaka bu bitkinin yetişme koşullarını iyi bir şekilde öğrenmelisiniz. Bu alanda başarıyı yakaladığınız takdirde çok yüksek gelirler elde edebilme şansı bulabilirsiniz.
Kuşkonmaz Nerede Yetişir?
Kuşkonmaz nerede yetişir sorusu tarımla yakından ilgilenen ve en karlı tarım ürünleri arayışında olan kişilerin sıkça sorduğu bir sorudur. Bu bitkinin yetişme alanı dünyada ve Türkiye’de son derece yaygındır. Özellikle son yıllarda Türkiye’de her geçen gün daha da fazla ilgi görmeye başladığı söylenebilir. Kuşkonmaz yetiştirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birtakım önemli noktalar vardır. Özellikle devlet tarafından verilen destekler sayesinde yetiştiriciler daha iyi koşullarda ve yüksek sermaye ile bu işe girebilme şansı buluyor.
Bu bitki en çok Ön Asya’da yetiştiriliyor. Ancak iklim seçiciliği fazla olmadığı için Amerika ve Afrika’da da kuşkonmazın fazla yetiştiği söylenebilir. Avrupa’da da çok fazla tüketilen bir bitkidir. Bununla birlikte Türkiye’de en fazla kuşkonmaz yetişen yerler Manisa ve Aydın yetiştirilmeye en uygun olan yerler arasındadır. Çin, Fransa, İtalya ve ABD en çok yetiştirilen ülkelerdir. Devlet destekleri sayesinde son dönemde Edirne ve çevresinde kuşkonmaz yetiştirmek oldukça yaygın bir hale gelmeye başladı denilebilir.
Kuşkonmaz yetiştirmek istiyorsanız mutlaka gerekli her türlü yetişme koşulunu iyi incelemeli ve özellikle bakım ve hasat dönemlerinde gereken ilgiyi bu bitkilere göstermelisiniz. Kuşkonmaz faydaları zamanla anlaşılabilecek ve popüler olabilecek bitkiler arasında yerini alıyor.
Kuşkonmaz Ekimi ve Bakımı
Kuşkonmaz ekimi ve bakımı bu bitkiden alınacak verim açısından son derece önemli bir konudur. Eğer ekim ve bakım sırasında gerekli tüm aşamalara dikkat ederseniz yıl içerisinde yüksek gelir elde edebilirsiniz. Kuşkonmaz bitkisi genel olarak tohumdan elde edilen ve adına pençe denilen fideler aracılığı ile yetiştirilir. Ekim sırasında ise her dekar içerisine 50 metrekare alan kaplayan soğuk yastıklar hazırlanır. Bu yastıkların içerisine de 10x 10 ölçüleri dikkate alınarak ekim işlemleri gerçekleştirilir. Ekim sonrasında herhangi bir sorun olmaması için de mutlaka tüm fidelerin 2- 3 cm derinlere ekilmesi gerekir. Kuşkonmaz tohumları 3 ya da 4 hafta içerisinde çimlendirilmelidir.
Tohumların üzerini ekim sonrasında uygun şekilde bir harç hazırlayarak örtmeniz gerekiyor. Bu harç örtüsünün de mümkün olduğunca organik bakımdan zengin olmasına dikkat etmelisiniz. Yapılan bu harç örtme işlemi sayesinde tohumlar 3- 4 haftalık süre sonunda güzel şekilde çimlenme yapabilecektir. Düzenli bir bakım ve sulama sonrasında da verim almaya başlayabilirsiniz. Bu bitkiler ekildikten bir yıl sonra 30 cm boylarına gelirler.
Sonbahar aylarına gelindiğinde kuruyan tüm fideler kış ayında da yine kuru olarak tüm mevsimi geçirirler. İlkbahar geldiğinde ise pençe adı verilen kısımlar köklerden sökülerek kurumuş bölgelerin temizlenmesi sağlanır. Arından da toprağı sürmeniz gerekiyor. Dikime hazır hale gelen toprağa özel pulluklar kullanılarak yeniden dikim işlemleri gerçekleştirilir. Dikim öncesinde mutlaka kuşkonmazın dikileceği yerlere gübre uygulanmalıdır. Gübre sonrasında 5 cm sırtla kapatılır ve suyu verilir. Havada yağmur varsa ekstra sulamanıza gerek yoktur.
İklim açısından bu bitkinin herhangi bir şekilde gereksinimi yoktur. Bu nedenle de Türkiye’nin birçok yerinde yetiştirilen bir bitkidir. Aynı şekilde dünya da çok yayın olarak yetiştirilir. En çok dikkat edilen konu hasat zamanında havanın yağmursuz olmasıdır. Yağmur bitkinin veriminin düşmesine neden olabilir. Ülkemizin dört mevsimi tam olarak yaşayabiliyor olması kuşkonmaz yetiştiriciliği açısından son derece önemli bir avantajınızdır.
Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Kazancı
Kuşkonmaz yetiştirmek istiyorsanız öncelikle bu işten ne kadar kazanacağınızı bilmeniz gerekiyor. Ancak kazancınızı net bir şekilde hesaplayabilmek için mutlaka öncelikle bu alandaki maliyetinizin çok iyi hesaplanması gerekiyor. Bunun yanında yapılan iş planlarına devletten alınacak destekleri de eklemelisiniz. Kuşkonmaz yetiştiriciliği kazancı yapılacak işin verimine göre farklılık gösteriyor. Eğer ekim ve bakımı uygun şekillerde yapılırsa uzun bir süre bu bitkiden mahsul alabilme şansınız bulunuyor. Bununla birlikte bitkinin yerini sevmesi de önemli noktalar arasında bulunuyor.
Kuşkonmazın kazancına bakıldığında bu bitkiden en az 3 sene boyunca verim almanız mümkün oluyor. Bununla birlikte masrafları çıkardığınızda dönüm başına sizlere ortalama olarak 2 ya da 3 bin TL kar kalıyor. Kuşkonmaz son yılların en iyi gelir getiren ürünleri arasında yer alıyor. Bu nedenle de ilerleyen zamanlarda çok daha fazla tarla sahibi tarafından ekimi yapılacağı düşünülmektedir. Devletin de kuşkonmaz yetiştiriciliği konusunda ki destekleri düşünüldüğünde popüler ürünler arasında yer alması bekleniyor.
Okuyunuz: En Karlı Tarım Ürünleri
Kuşkonmaz Tohumu Nereden Alınır?
Kuşkonmaz üreticiliği her geçen gün biraz daha bilinen bir iş alanı olduğundan tohumun nerede satıldığı da merak ediliyor. Kuşkonmaz tohumu nereden alınır sorusuna yapılacak işi boyutlarına farklı şekillerde yanıt verilebilir. Bu bitkiyi yetiştirebilmek için ihtiyaç duyduğunuz tohumları online satış platformlarından almanız mümkün olmaktadır. Ancak bu konuda verilen devletin tohum desteklerinden de yararlanabilirsiniz. Kuşkonmaz günümüzde rağbet görebilecek bitkiler arasında yer aldığı için birçok tohum satıcısı bu tohumları toptan fiyatına da satışa sunuyor. Toptan şekilde satın almak maliyetinizi düşüren bir etki ortaya çıkarır.
Sulak, killi ve kumlu toprakları çok seven bu bitki en çok ormanlık bölgeleri seviyor. Bu nedenle de satın alınan tohumlar için çok uygun bir yer hazırlamanız büyük önem arz ediyor. Yetiştirildiği bölgenin ekonomik kalkınmasına son derece yardımcı olabilecek bitkiler arasında bulunuyor.
Kuşkonmaz Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Kuşkonmaz yetiştiriciliği devlet desteği son yıllarda oldukça rağbet gören alanlardan biridir. Eğer bu bitkinin yetiştiriciliğini yapmayı düşünüyorsanız devletin verdiği hibelerden ve tohum desteklerinden yararlanarak maliyeti azaltmanız mümkün olabilmektedir. Devletin verdiği destekler sayesinde üreticiler hem ülke içinde hem de yurtdışında satışlar yapabilme imkanı buluyor. Bu destekler çerçevesinde çitçilere sertifikalı eğitimler verilir.
Aynı zamanda teknik anlamda da birtakım destekler verilmesi düşünülmektedir. Bunlarla birlikte fide temini için bankalarla ortak programların da geliştirilmesi üzerinde duruluyor. Kısacası kuşkonmaz yetiştiriciliği yapacak olan kişiler birçok farklı destekten yararlanarak hem bu bitkinin yetişmesi hakkında daha bilinçli olabilecek hem de maliyetlerini düşürebilecek fırsatlar elde edebilecektir.
Kuşkonmaz yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız mutlaka devletin bu alanda vermiş olduğu eğitimlerden yararlanmalıdır. Kuşkonmazın özel bir bitki olması bu bitkinin yetiştirilme koşulları hakkında çok detaylı bilgi sahibi olmayı da beraberinde getirmektedir. Hem eğitimlere katılmalı hem de verilen tüm teknik destekleri en iyi şekilde yararlanılmalıdır.
Okuyunuz: İncir Yetiştiriciliği
Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir Diyenlere Öneriler
Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir diyenlere öneriler kapsamında birçok noktayı dile getirmek mümkündür. Öncelikle bu bitkileri yetiştirmeye karar verdiyseniz hastalıklara karşı ciddi bir önlem almanız gerekiyor. Kuşkonmazda en çok karşılaşılan sorun pas ve fusarium mantar sorunudur. Bu sorunun giderilmesinde herhangi bir çözüm yolu henüz bulunmamıştır. Bu hastalıktan korunmak için bitkilere düzenli bir bakım uygulamak son derece önemli konular arasında yer alıyor.
Fusarium mantarına karşın en etkili yöntem ise tarlaya tuz serpmektir. Her ne kadar eski bir yöntem de olsa günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır. Bunun yanında hastalığın tamamen temizlenmesi için kışın tarlayı yakmak da bir çözüm olarak görülmektedir. Bu konuda bilmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise böceklerdir. Kuşkonmazların en büyük düşmanları arasında puantiyeli böcekler bulunuyor. Bu böcekler kuşkonmazın yapraklarını yiyerek yaşam kalitesini ve verimi düşürmektedir.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da yabani otlardır. Eğer uzun ömürlü olarak otları kontrol altına almak istiyorsanız otları tamamen temizleyerek ekim işlemi yapmalısınız. Bunun yanında en çok dikkat edilmesi gereken otlar arasında ayrıkotu ve devedikeni yer almaktadır. Kuşkonmaz günümüzde yeni yeni popüler hale gelen bitkiler arasındadır.