Kinoa tahıl gibi kullanılan fakat tahıl olmayan bir bitki türü olarak bilinir. Güney Amerika’daki And Dağları’nda yetişen bu bitki türü çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmış köklü bitkiler arasında yer alır. Son yıllarda özellikle Kinoa yetiştiriciliği oldukça rağbet görüyor. 2013 senesi Birleşmiş Milletler tarafından Kinoa yılı olarak ilan edilmiştir. Özellikle NASA’nın uzaya gönderdiği astronotlarına Kinoa ile beslemesi bu bitkiye olan ilgiyi daha da artırmıştır. Hem görünümü hem de tadı tahıla çok benzeyen bu bitki türü ıspanakgiller familyasının bir üyesidir.

Otsu bir bitki olması aynı zamanda etli ve besleyici yapraklara sahip olması birçok mutfakta yer almasına olanak tanır. Protein açısından son derece zengin içeriğe sahip olan Kinoa birçok gıda içerisinde süper besin olarak isimlendirilir. Bir çay fincanı kinoa oldukça yüksek miktarda protein bulunur. 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan Kinoa bitkisi İnka İmparatorluğu’nun da ana besin kaynakları arasında bulunmuştur. Birçok tahıl türüne göre oldukça yüksek besin değeri sayesinde günümüzde de değeri anlaşılan bitki türleri arasında yer alır.
Bu bitkiler ürün vermeden önce kırmızımsı ve mor çiçekler açar ve bu özelliği ile de birçok tarım ürününden ayrılır. Çok fazla protein oranına sahip olması veganların bu bitkiye oldukça ilgi göstermesini sağlar. Kinoa yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız bu alanda ne tür bir toprak ihtiyacı olduğunu ve iklim gereksinimleri konusunda detaylı bilgiler edinmelisiniz. Konu ile ilgili tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Kinoa Yetiştiriciliği
Kinoa Birleşmiş Milletler tarafından 2013 senesinde incelemeye alınmış bitki türleri arasında yer alır. Hem yetiştirilmesi hem de tüketilmesi konusunda oldukça detaylı araştırmalar yapılmış ve kişilere önemli teşviklerde bulunulmuştur. Çok güçlü bir protein içeriğinin bulunması nedeniyle oldukça nadir bitkiler arasında gösterilir. Kinoa yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız Türkiye’de de mutlaka teşvik programlarından yararlanmalıdır. Hatta firmaların sizlere sağlamış olduğu ücretsiz tohum avantajlarını da değerlendirmelisiniz.
Firmaların sunduğu tohum tedarikleri yanında aynı zamanda eğitim ve bakım konusunda da yeterli bilgi ve donanıma sahip olmanız gerekir. Kinoa nasıl yetiştirilir sorusuna yanıt vermek gerekirse Öncelikle toprak isteği önceden öğrenilmeli ve gübreleme ihtiyacının bilinmesi gerekir. Eğer Kinoa yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız bu bitkinin insanlara ne tür faydaları olduğunu da bilmeniz büyük bir önem taşır. Faydaları arasında ise şunları saymak mümkündür:
- Kinoa tam proteinli besinler arasında yer alır.
- Lif oranı yüksek olduğu için sindirimi üzerinde çok olumlu etkileri bulunur.
- Demir bakımından çok zengin bir bitki olduğu için anime hastalarının kullanması yüksek oranda önerilir.
- Gluten içermeyen bu bitki antioksidan özelliğine sahiptir.
- Hem kimi kendisinin fonksiyonlarının gelişiminde olumlu etkileri olan Kinoa manganez minerali açısından da çok zengin bir bitkidir.
- Kan şekerinin üzerinde düşürücü bir etkiye sahip olması özellikle diyabet hastalarına önerilen bitkiler arasında yer alır.
Tümü faydaları sayesinde Kinoa bitkisi oldukça popüler olmaya aday bitkiler arasındadır. Birçok hastalığın tedavisinde önemli bir destekçi olması ve sağlıklı yaşama destek veren bir bitki olması için o yetiştiriciliğinin de her geçen gün Türkiye’de ilgi görmesini sağlar. Eğer bu bitki yetiştirmek istiyorsanız yetiştiricilerin vermiş olduğu tavsiyelere kulak verebilir. Dilerseniz devletin bu alanda sunmuş olduğu çeşitli danışmanlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Kinoa Nerede Yetişir?
Tahıl olarak bilinen ancak tahıl grubuna girmeyen Kinoa oldukça popüler bitkiler arasında bulunuyor. Türkiye’de değeri yavaş yavaş anlaşılan ancak dünyada uzun yıllardır yetiştirilen ve kullanılan Kinoa birçok ülkede önemli bir yetişme alanına sahiptir. Özellikle Avrupa ve ABD ülkelerinde Kinoa bitkisi en popüler bitki türleri arasında bulunur. Türkiye’de de tanınmaya başlayan bu bitkinin yetiştiği belirli ülkeler bulunur. Anavatanı çok soğuk ve yüksek platoları yer aldığı Güney Amerika kıyısında bulunan And dağlarıdır. Bununla birlikte ağırlıklı olarak Peru, Arjantin, Kolombiya, Bolivya ve Ekvator’da yetiştirilmektedir.
Kendi kendine döllenebilen bir bitki olan Kinoa farklı ekoloji sistemlerine kolaylıkla adapte olabilmektedir. Bu bitkinin hem yazlık hem de kışlık yetiştirilebilen türleri bulunur. Ektiğiniz Kinoa ürününden yüksek bir mahsur alabilmek için kendim mahsulünü yüzden aldığınız tohumlarla kullanılabilir. Türkiye’de sertifikalı tohumluk üretimi yapılmasa da az miktarda üretici bugüne kadar kendi temin ettikleri materyallerle Kinoa bitkisinin yetiştirebilmektedir. Kinoa bitkisini yetiştirmek istiyorsanız öncelikle ekim şartlarına uygun davranmalı ve iklim isteğinin tam olarak sağlanmasına dikkat edilmelidir.
Bununla birlikte verimin yüksek olması için mutlaka toprağının gerekli organik maddelerin bulunmasına özen göstermelisiniz. Türkiye’de Kinoa yetiştiriciliği her ne kadar çok yaygın olmasa da son yıllarda tanınmaya başlanan bir bitki olarak öne çıkıyor. Kinoa bitkisi Türkiye’de Konya Ovası en başta olmak üzere Doğu Anadolu’nun tüm yüksek platolarında yetişebilecek türde bir bitkidir. Aynı zamanda Toroslar’ın kuzeye bakan sarf yamaçlarında da rahatlıkla kime Kinoa bitkisi yetiştirebilirsiniz.
Kinoa Yetiştiriciliği Kazancı
Kinoa yetiştiriciliği kazancı bu işi yapacak olan kişilerin en çok merak ettiği konular arasında bulunur. Eğer bu tarım bitkisinin yetiştirmek istiyorsanız gerekli şartları sağlamanız gerekir. Kinoa yetiştiriciliği her geçen gün popüler olduğunda kişilerin bu işe ne kadar erken başlarsa o kadar fazla kazanç elde edeceği söylenebilir. Kinoa yetiştirmek karlı mı sorusuna yanıt vermek gerekirse öncelikle bu bitkinin talep miktarına bakmak gerekir.
Her ne kadar Türkiye’de yeni yeni yetiştirme yetiştirilmeye başlanan Kinoa hızlı bir taleple karşılaşan bitkilerden biridir. Çok faydalı bir içeriği olduğu için doğal beslenmek isteyen kişiler tarafından oldukça fazla tercih edilir. Kinoa bitkisinin toptan alım satım fiyatı 10 TL’ye kadar çıkabiliyor. Hem yetiştirilmesinin kolay olması hem de iyi bir kazanç ortaya çıkarması Kinoa bitkisi ne oldukça cazip hale getiren konular arasında bulunur.
Bir dekar alan içerisine ekleyeceğiniz bir kilogram Kinoa tohumu yeterli olmaktadır. Bununla birlikte ektiğiniz 1 kilogram Kinoa tohumundan 250 kilogram ile 400 kilogram arasında verim alabilme şansımız bulunur. Bu birim sayesinde arazimize sulak olması da önemli bir konudur. Maliyetiniz dönüm başına 300 TL dolaylarındadır. Bununla birlikte Kinoa bitkisinin fiyatı yıl içerisinde talep durumuna göre farklılık gösterebilir.
Fakat yıllık olarak dönüm başına ortalama 2 bin TL’den daha az kazanmayacaksınız. Birçok firma tohum konusunda kilogram başına 4 ya da 5 TL vermektedir. Ancak internet sitelerinde bu fiyatlar çok daha yüksek olabilmektedir. Burada Kinoa kazancını belirleyen en önemli unsur yetiştirdiğiniz bitkileri hangi kanallar aracılığı ile satışa sunduğudur. Bitkilerin direkt tüketiciye satışını Sizler yaparsanız daha yüksek bir kâr elde etme imkânı bulabilirsiniz.
Kinoa Ekimi ve Bakımı
Kinoa ekimi ve bakımı yüksek verim elde etmek açısından son derece dikkat edilmesi gereken birçok aşama içerir. Bu bitkide ekim yapılmadan önce mutlaka toprağın içerisindeki yabani otların temizlenmesi gerekir. Aynı zamanda ekimi sırasında şu noktalara da dikkat etmeniz gerekir:
- Toprağınız ekime hazır hale getirildiğinde araziniz kurak ise tohumların mutlaka 15 mesafe aralıklarla dikilmelidir. Bununla birlikte toprak derinliğinin 3 santimetre olması yeterlidir.
- Arazinin sulak bir arazi ise ekim aralıklarının en az 30 santimetre olmasına dikkat etmelisiniz.
- Ekim işlemleri sırasında mutlaka gübre kullanımına önem vermeniz gerekir.
- Bir dekar arazide kullanmanız gereken taban gübresinde 10 kilogram yeterli olur.
- Azot ve potasyum bakımından çok zengin gübreler kullanmanız önerilir.
- Ekim işlemleri tamamen bittikten sonra tohumlarda ilk 4 gün içerisinde filizlenmeler meydana gelir.
- İlk aylarda her zaman için toprağımızı nemli tutmaya özen göstermelisiniz. Nemli toprak sayesinde hem çiçeklenme de hem de verim de yüksek oranda bir artış gözlemleyebilirsiniz.
Tüm bu işlemler sırasında 90 ve 120 gün içerisinde sınava bitkileri olgunlaşır ve hasada tamamen hazır bir hale getirilir. Tohumların hale geldiğini anlayabilmek için sapını elinizde yere doğru eğdirmelisiniz. Eğer bu tohumlar kendiliğinden düşmeye başlarsa kime ağları toplayabilirsiniz.
Kinoa Hasadı Ne Zaman Yapılır?
Kinoa hasadı ne zaman yapılır sorusu bu alanda yetiştiricilik yapacak olan kişilerin merak ettiği konular arasında yer alır. Bu bitkiler 4 metre yüksekliğe sahip olan birçok bölgede yetiştirilebilmektedir. Ekimleri genel olarak ilkbahar aylarında gerçekleştirilir. Ancak hangi ayda yapılacağı bölgenin iklim sıcaklığına göre de farklılık gösterebilir.
Bitkisinin tüm iklim koşullarına dayanıklı olması ve kurak alanlarda da yetiştir ile bilmesi Kinoa bitkilerini çok cazip hale getiren özellikleri arasında yer alır. Türkiye’de şu anda iki farklı türdeki Kinoa tohumları yetiştirilmektedir. Bu tohumların seçiminde ise bölgelerin özellikleri önemli belirleyicilerdir. Hasat yapılacağı zaman mutlaka yeterli olgunluğa eriştiğinden emin olmalısınız.
90 ve 120 gün arasında yetişen kinoalar artık hastada hazır hale gelirler. Bu bitkilerin olgunlaştığını anlamak için birçok farklı yöntem bulunur. Eğer bitkileri salladığınız da kolaylıkla tohumları düşüyorsa olgunlaşmış anlamına gelir. Hasat için en kolay yol ise biçerdöver kullanmaktır. Kısa bir zaman içerisinde biçerdöver sayesinde kime ağlarınızı toplayabilir ve satışa hazır hale getirebilirsiniz.
Kinoa Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Kinoa yetiştiriciliği devlet desteği sayesinde bu bitkiyi çok daha düşük bir maliyetle yetiştirme imkânı bulabilirsiniz. Devlet ekim için iyi bir tarım uygulaması kapsamında sizlere her dönüm başına 100 TL civarında bir teşvik vermektedir. Bununla birlikte sizlere eğitim ve danışmanlık hizmetleri de sunarak bu konuda daha bilinçli birer yetiştirici haline gelmenizi yardımcı olmaktadır.
Kinoa yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin öncelikle uygun bir araziye temin etmesi ve bu işi nasıl yapacakları konusunda detaylı olarak bir araştırma yapmaları gereklidir. Kinoa yetiştiriciliği maliyet ve geliri açısından oldukça ideal bitkiler arasında yer alır. Buna devletin kişilere vermiş olduğu desteklerde eklendiğinde Kinoa yetiştiriciliği ilerleyen yıllarda oldukça rağbet görecek alanlar arasında yerini alır.
Okuyunuz: En Karlı Tarım Ürünleri
Kinoa Nasıl Yetiştirilir Diyenlere Öneriler
Kinoa nasıl yetiştirilir diyenlere öneriler kapsamında birçok önemli noktaya değinmek gerekir. Öncelikle ülkemizde çok bilinen bitkiler sınıfında olmadığını söylemek gerekir. Yavaş yavaş edilmeye başlayan ve mutfaklarda yerini alan Kinoa bitkisi üretimden çok pazarlamaya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Öncelikle bu bitki için alıcılarınızı ayarlamanız üretim sonrasında tohumlarımızı daha kolay satmanız da önemli bir fırt noktadır.
Üretilen tüm ürünleri satacak bir aracıya ihtiyacınız bulunduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu nedenle kinoa üretmeye başlamadan önce alıcılarınızı ayarlamalı ve üretim sonrasında da en az üretim sürecini iyi planlamalısınız. Bununla birlikte Kinoa yetiştiriciliğinde iklim ve toprak koşullarının uygun olması son derece önemli bir konudur.
Bu süreçte topraklarınızı uygun hale getirmeli ve devletin sizlere vermiş olduğu tüm tohum ve nakit desteklerinden en iyi şekilde yararlanmalısınız. Maliyetinizi ne kadar aşağıda tutarsanız elde edeceğiniz kazanç miktarının da o kadar yüksek olacağını bilmeniz gerekir.