Kaymakam nasıl olunur

Kaymakam Nasıl Olunur | Kaymakam Olma Şartları 2022

Kariyer planları yapan kişilerin araştırdığı birçok meslek kolu bulunuyor. Bu meslek kollarından birisi de kaymakamlık oluyor. Kaymakam nasıl olunur sorusu ise birçok kişinin yanıtını oldukça merak ettiği sorulardan biridir. Özellikle üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için bu bilgiler kariyerlerini şekillendirmede büyük bir öneme sahiptir.

Kaymakam nasıl olunur
Kaymakam nasıl olunur

Günümüzde son derece prestijli mesleklerden biri olan kaymakamlık için birçok kişi en iyi okulları kazanabilmek için sınavlarda ter döküyor. Bununla birlikte bu mesleği icra edebilmek için yalnızca üniversite bitirmek de yeterli olmuyor. Kaymakam olmak için gerekli şartlar da sağlanmalıdır. Bu mesleği ilgilendiren bölümden mezun olmak, meslekte yeterli deneyime sahip olmak en önemli kriterler arasında yer alıyor.

Kaymakam olmak için hangi bölüm okunmalı sorusunun yanıtı da merak edilenlerdendir. İlçelerin en önemli ve büyük mülki ve idari amiri olan kaymakamlar birtakım görev ve sorumluluklara sahiptir. Bu mesleği icra edecek olan kişilerin de bu bilgileri önceden bilmeleri meslek başarısını yüksek oranda etkileyecektir.

Farklı meslekler ile ilgili bilgi edinmek için Önü açık olan geleceğin meslekleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Kaymakam Nasıl Olunur?

İyi bir kariyer edinmek isteyen kişilerin sordukları meslek sorularından birisi de kaymakam nasıl olunur sorusu oluyor. Kişilerin kaymakam olabilmesi için ilgili fakültelerin 4 yıllık lisans programından mezun olmaları gerekiyor. Ancak bu kaymakam olabilmek için yeterli değildir. Bu konuda önceden belirlenmiş olan bölümler vardır. Bu bölümler arasında; siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri bulunuyor.

Bu bölümlerden mezun olan kişiler yalnızca kaymakam olmak için başvuru yapabilme hakkına sahip olabilirler. Bunlar dışında da yerine getirmeleri gereken birtakım şartlar vardır. Bu şartların yerine getirilmesi ve ilgili komisyonlar tarafından uygun görülmek kaymakam olmak için oldukça önemlidir.

 

Kaymakam Olmak İçin Gerekli Şartlar

Kaymakam olmak isteyen kişilerin belli başlı konularda bilgi sahibi olması gerekiyor. Kaymakam olmak için gerekli şartlar kişilerin kariyer adımları açısından son derece önemlidir. Yıllara göre kaymakam olma şartları arasında çok ciddi farklılıklar bulunmuyor. Kişilerin kaymakam olabilmek için şu şartları yerine getirmeleri gerekiyor:

  • Kişiler bu meslek için belirtilen dört yıllık lisans programını başarı ile tamamlamak zorundadır.
  • Kişilerin kaymakamlık sınavına girebilmeleri için 35 yaşın altında olması aranılan en önemli kriterlerdendir.
  • Kaymakamlık için yapılan sınavdan kişilerin en az 70 taban puanını alması gerekiyor.
  • Sınavı geçenler için en önemli aşamalardan birisi de mülakattır.
  • Bu alanda 4 farklı mülakat yapılıyor. Bu mülakatlardan olumlu sonuçlar almak kariyeriniz açısından çok önemli belirleyicilerdir.
  • Bu süreçlerin tamamını başarı ile geçen kişiler için 3 yıllık staj dönemi başlar.

Staj döneminde de başarı gösteren adaylar mesleklerine adıma atmaya hak kazanırlar. Kaymakam nasıl olunur sorusunun yanıtını merak edenlerin mesleğe adım atabilmek için oldukça uzun bir yolları vardır. İlgili bölümlerden mezun olanların sınavlara girebilmek için yeterli kriterlerde olması gerekiyor.

Kaymakam olabilmek için bu kriterler de yeterli değildir. Kişilerin mutlaka Devlet Memurları Kanunu içerisinde yer alan 48. Maddede yer alan koşulları tamamen karşılamış olması gerekiyor. Kaymakamlık yazılı sınavları ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor. Bu sınavlarda kişiler sınav tarihi için verilen başvuru tarihlerinde gerekli belgeleri ilgili kurumlara teslim etmelidir.

Sınavlarda adaylara farklı alanlardan sorular yöneltiliyor. Genel yetenek ve kültür, alan bilgisi temel sınav konularıdır. Ancak bu alanların da kendi için de bölümleri vardır. Kişilerin yazılı sınavları geçmesi ve mülakata katılabilmeleri için en az 70 puan almaları gerekiyor. Mülakata girecek olan kişilerin puanları ise

 

Kaymakam Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Üniversiteyi bitirdikten sonra güzel ve prestijli bir mesleğin mensubu olmak isteyenler kaymakam olmak için hangi bölüm okunmalı sorusunun da yanıtını merak ediyor. Bu meslek dalını tercih ederek sınavlarına girmek isteyenler birçok farklı bölümü okuyabilirler. Kişiler şu bölümlerde lisans eğitimi alarak kaymakam olma şansı elde edebilirler:

  • Kamu Yönetimi
  • Hukuk
  • İşletme
  • Uluslararası İlişkiler
  • Psikoloji
  • Siyaset Bilimi
  • Maliye
  • Finans
  • Sosyoloji
  • Halkla İlişkiler

Bu alanlardan mezun olanlar ilgili meslek dalının mülakatlarına başvurularını gerçekleştirebilirler. Aynı zamanda Mühendislik, Sosyal Bilimler ve Tarih Fakültelerinde de okuyup yüksek lisans yapan kişiler de kaymakamlık için başvuru yapabilirler. Kaymakam nasıl olunur sorusunun yanıtına bakıldığında yurt dışında ki bir üniversitenin 4 yıllık lisans bölümünden mezun olan ve YÖK tarafından denkliği kabul edilen kişiler de bu sınavlara başvurularını gerçekleştirebilirler.

 

Kaymakam Maaşları Ne Kadar?

Kaymakamlık mesleğine atılmak isteyenler için ne kadar maaş aldıkları da önemlidir. Kaymakam maaşları ne kadar sorusu soran kişilerin karşısına ise farklı maaş tutarları çıkacaktır. Kaymakam maaşlarına bakıldığında yeni mesleğe başlayan bir kaymakamın maaşının 8.500 TL olduğu söylenebilir. Ancak meslekte eski olan kaymakamlar aylık olarak 12.721 TL maaş alıyor. Bu kişilerin kıdemleri maaşlarına etki eden unsurlardan biridir. Emekli kaymakam maaşı ise 5554 TL’dir. Bu miktar da yine kişilerin emeklik oldukları dereceye göre farklılık gösteriyor.

 

Kaç Yılda Kaymakam Olunur?

Kaymakam olmak için kişilerin belli bir eğitim sürecinden geçmesi ve sonrasında staj dönemlerini tamamlamaları gerekiyor. Kaç yılda kaymakam olunur sorusu da bu bakımdan adayların kafasını kurcalayan sorulardan biridir.

Kişilerin öncelikle 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlamaları gerekiyor. Üniversitelerin belirtilen bölümlerinden mezun olan adaylar sınav sürecini de geçtikten sonra 3 yıllık bir staj dönemini tamamlaması bekleniyor. Mezun durumunda ki biri ilk senesinde sınavları kazanır ise 3 yıllık staj döneminden sonra memur olma hakkını elde edecektir.

 

Vali ile Kaymakam Arasında ki Farklar

Meslek araştırması yapan ve kaymakamlığı kendine bir hedef belirleyen kişiler için vali ile kaymakam arasında ki farklar da önemlidir. Vali ve kaymakam arasında ki farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaymakamlar görev almış oldukları bölgelerde memur ataması yapmaktan, denetlemeden ve görüş bildirmekle sorumludur. Valiler ise görev almış oldukları ilin hiyerarşi bakımından en üst amiri konumundadır.
  • Kaymakamlar görev almış oldukları bölgede hükümetin temsilcisidir. Valiler ise hem hükümetin de hem de devletin temsilcisi konumundadırlar.
  • Valiler devlet adına her türden işi yapabilme yetkisine sahiptir. Ancak kaymakamlar tüm işlemlerini kanunlar dâhilinde yapmak zorundadırlar.
  • Valiler genel emirler çıkarabilme yetkisine sahip olurken kaymakamların bu yetkileri yoktur.
  • Valiler ülkelerin konsolosları ile ilişkiler kurabilirler. Ancak kaymakamların bu tarzda bir yetkileri bulunmaz.
  • Kaymakamlar ilçede genel idare ve düzenden sorumluyken, valiler görev aldıkları ilde bu görevlerden sorumludur.
  • Kaymakamlar kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet tarafından alınan kararları uygular. Valiler ise bakanlardan gelen emirlerden sorumludur.
  • Aynı zamanda valiler komşu ülke temsilcileri ile görüşmeler yapabilir. Kaymakamların böyle bir yetkisi bulunmaz.

Kaymakam Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

Günümüzde üniversitede okuyan ya da üniversiteye hazırlanan birçok aday kaymakamlık mesleğini merak ediyor. Kaymakam olmak isteyenlere tavsiyeler niteliğinde birçok farklı konudan bahsedilebilir. Kişilerin öncelikle okudukları alanda iyi bir başarı elde etmesi gerekir. Okulda ki ders notları yüksek olan öğrenciler mülakat sırasında her zaman daha fazla dikkate alınır. Bununla birlikte genel kültür ve alan bilgisi konularda kişilerin kendilerini yetiştirmeleri de önemlidir. Her konuda bilgi sahibi olmak, ülke gündemini yakından takip etmek kaymakamlık mülakatlarını daha kolay şekilde geçmenize yardımcı olacaktır.

Kaymakam nasıl olunur ve kaymakam olma şartları ” başlıklı makalenin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Scroll to Top