İş planı örnekleri, her hangi bir tekstil, elektronik üretim firması, gıda sektörü şirketi, satış odaklı butik, kitapçı gibi mağaza çeşitleri, hizmet sektöründe yer alan kuaför, kafe, restoran kuruluşları iş planları olarak ifade edilirler. İş planı örnekleri, firmaların çeşitli hibe desteklerden yararlanmaları kapsamında gerekli olan temel evraklardır. Bu resmi planlar, iş hakkında hedefleri ve detaylı kuruluş bilgilerini sunarlar.
İş Planı Örnekleri
İş planlaması, bir işin tanımını, hedeflerini ve organizasyon aşamalarına ilişkin şemalarını içeren, işin kimler tarafından yapılacağını ve adres bilgilerini açıkça işleyen resmi yazılı belgedir. İş planları üzerinde pazar araştırması ve rekabet analizi yapılarak, resmi kurumlara işe ilişkin yetkinlikler ve düşünceler aynı anda iletilir.
Pastane İş Planı Örnekleri Nasıl Hazırlanır?
Pastane iş planı örneği hazırlamak için izlenen adımlar şöyledir:
- İlk adımda ‘’İş Planı Örneği’’ başlığı büyük harfler ile bir word doyası sayfasının orta bölümü üzerine Arial karakterinde ve 22 punto olarak yazılır.
- İkinci sayfa sadece isim, soy isim ve tarih bilgileri yazılır. Bu işlem ardından hazırlanan her word dosyası sayfasında Arial 22 punto kullanılır.
- Üçüncü sayfada iş yerine verilen ad, iş fikrinin kısa tarifi, iş kurma sürecinde gerekli olan sermaye miktarı, tanıtımların nasıl yapılacağı hakkında bilgiler verilir.
- Sonraki sayfada iş kuran kişi hakkında detaylı tüm bilgiler, doğum tarihi, öğrenim, yaş, iletişim, bilgileri, adres yazılır.
- Beşinci sayfada iş deneyimleri başlığı atılıp, tüm iş geçmişine ilişkin kurumların isimleri listelenir.
- Altıncı sayfada ‘’Bilgi Beceri ve Deneyimler’’ başlığı atılıp, bir tablo üzerinde insanlarla iyi iletişim kurma, iş hedefinden para kazanabilme gibi iş alanına yönelik yetkinlikler sıralanır.
- Sonraki sayfada ‘’ Orta vadeli hedefler’’ ve ‘’Uzun vadeli hedefler’’ başlıkları atılıp, başlıklar altında hedefler sıralanır.
- İşin yer alacağı statü, ortaklar, ruhsatları ve yasal dökümanları hakkında bilgiler, yeni sayfa üzerinde ‘’ Kurulan İşin Temel Nitelikleri ve Planı’’ başlığı altında açıklanır.
- Yeni sayfa üzerinde iş fikrinin yer aldığı sektör, müşteri kitlesi özellikleri, rakipler hakkında bilgiler verilir.
- Tahmini satış planı, iş dağıtımda kullanılacak araçlar, kart basımı, tabela yapımı, iş yerinin sektörde zayıf kalabileceği alanlar, gerekli makine ve ekipmanlar, hammadde, girdiler, gerekli çalışan sayısı, iş yeri adresinin seçilme nedeni son iki sayfa alanında ayrı ana başlıklar halinde açıklanıp, işin hayat geçmesi halinde izlenecek kısa, haftalık gerçek bir iş planı çizelgesi son sayfada oluşturulur.
Ayrıca girişimci kredisi veren bankalar hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.
İş Planı Örneklerinin Çeşitleri Nelerdir?
İş planı örneklerinin türleri şu şekilde sıralanır:
- Aile çay bahçesi,
- Yapı denetim,
- Fason tekstil,
- Deri giyim aksesuar satış işletmesi,
- Isıtma sistemleri,
- Güvenlik sistemi,
- İnternet ve yazılım,
- Yumurta ticareti,
- Müzik stüdyosu,
- Optik gözlük, Salça üretim,
- Sor elbise satışı ve imalatı,
- Toptan kumaş satışı,
- T-shirt üretimi şirketlerine ait iş planları,
Bu iş planı çeşitlerinin tümü KOSGEB iş planı örneği kategorisinde işlenip, KOSGEB iş planı detaylarına bağlı olarak hazırlanırlar. Bu iş planı örneği çeşitleri ile KOSGEB hibe kredilerden faydalanmak amacı ile girişimci eğitimleri ardından başvuru yapılır.
KOSGEB İş Planı Örneği Nasıl Hazırlanır?
KOSGEB iş planı örneği hazırlamak için izlenen aşamalar şu şekilde sıralanır:
- KOSGEB iş planı 6 farklı bölüm ile hazırlanır.
- İlk bölümde genel bilgiler, girişimcinin kimlik bilgileri, tarih, işyeri adresi, iş yerinin açılma amacı ve sektörü hakkında bilgiler ‘’ İş Hakkında Genel Bilgiler’’ başlığı atılarak açıklanır.
- İkinci sayfada ‘’İşletmeye İlişkin Bilgiler’’ ana başlığı altında iş yeri adresi, adresin neden tercih edildiği, yasal evraklarının ne zaman edinildiği, iş yeri ismi hakkında bilgiler sunulur.
- Üçüncü alanda ‘’Pazar ve Pazarlama Bilgileri’’ başlığı atılıp, pazarlama hedefleri, orta ve uzun vadede elde edilmek istenilen kazanç, pazara ilişkin geliştirilen satış stratejileri, aynı sektördeki diğer firmalardan bir adım öne geçmek için hangi tekniğin kullanılacağı hakkında bilgi sunulur.
- Dördüncü bölümde ‘’ Üretim ve Hizmet Planı’’ başlığı atılıp hangi materyaller ile ne kadar üretim hedeflendiği ve üretimin hangi teknik ile yapılacağı açıklanır.
- Beşinci kısımda, Yönetim Planı’’ ana başlığı altında gerekli çalışan sayısı, yönetimin nasıl sağlanacağı, yönetime ilişkin etkinlikler hakkında detaylı bilgiler sunulur.
- Son adımda ‘’Finansal Plan’’ ana başlığı atılıp, iş için harcanan sermaye, masraflar,orta vadede harcanması hedeflenen sermaye ve bu giderlerin hangi alanlara yatırılacağı hakkında bilgiler sunulur.
Tüm bu adımlar kapsamından KOSGEB iş planları hazırlanır. Aynı plan tablosu üzerinden girişimci iş planları da meydana getirilir.
Okuyunuz: Başarılı Girişimcilik Örnekleri
Bilgisayar Servisi İş Planı Örneği Nasıl Hazırlanır?
Bilgisayar servisi iş planını örneği hazırlamak için izlenen adımlar şu şekilde sıralanır:
- Yeni bir word dosyası üzerinde ilk sayfa açılarak, Arial Black 11 punto kullanılarak, ‘’İş Planı Özeti ‘’ şeklinde başlık atılır.
- Bu başlık altına, iş fikrinin kısa tarifi ve amaçları hakkında bilgiler yazılır.
- İkinci bölümde ‘’Girişimci’’ başlığı altından bir liste hazırlanıp, kişiye ait sim, soy isim, iletişim numaraları, adres, eğitim bilgileri, iş deneyimleri eklenir.
- Ardından ‘’Kurulacak İşin Temel Nitelikleri ve Kuruluş Dönemi Planı’’ başlığı atılıp altında sırası ile kuruluşun ortaklık yapısı, özellikleri, ortakların şirkette alacağı görevler, katkılar, ürün veya hizmetin sunulacağı bölgeler, hakkında bilgiler sunulur.
- Yeni sayfada ‘’Pazarlama Planı’’ başlığı atılıp, reklam ve tanıtımların nasıl yapılacağı, hedef kitlenin kimler olduğu, satış fiyatlarının nasıl belirlendiği açıklanır.
- Son alanda iş planına, işletme finansman, sermaye ve kredi geri ödeme tabloları hazırlanıp eklenir.
- En son sayfada hazırlanan tablo üzerinde ise işe başlanması halinde izlenecek ilk 1 haftalık üretim ve satış planı eklenir.
Bu adımlar ile Bilgisayar servisi İş planı tamamlanır.
İş Planı Örneğinde Hizmet Planı Bölümü Neleri İçerir?
İş planı örneği hizmet planı alanının içerikleri şu şekilde sıralanır:
- İş akışı hakkında bilgiler, mümkün ise şema üzerinde anlatımı,
- Üretim yapılıyor ise standartlarına ve aşamalarına ilişkin bilgiler,
- Müşterinin hizmet sürecine ne zaman dahil olduğu hakkında detaylar,
- Siparişten ürünün müşteriye ulaşmasına geçen zamanda yapılan işler hakkında bilgiler,
- Alınan izin be belgelerin isimleri,
Tüm bu detaylar Hizmet Planı başlığı altında işlenen iş plan örneğinin dördüncü bölümü olarak ele alınan alanda işlenirler.
İş Planı Örneğinde Yönetim Planı Bölümü Neleri İçerir?
İş planı örneği yönetim plan alanı içerikleri şu şekilde sıralanır:
- İşletmeye alınacak personelin bilgileri
- Bir tablo üzerinde personele ilişkin eğitim niteliklerinin aktarıldığı alan,
- Çalışan kişilerin görevleri,
- Yetkinlik alanları,
- Bulunuyor ise sahip oldukları sertifika isimleri ve puanları,
- Yönetime ilişkin iş yeri sahibinin ve ortakların hedefleri, stratejileri hakkında bilgiler,
Tüm bu detaylar iş planı örneği içinde yer alan yönetim planı bölümünde işlenirler.
”İş planı örnekleri ”başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
kaynak: https://www.sba.gov/business-guide/plan-your-business/write-your-business-plan