2020 esnafa destek kredisi veren bankalar, belli şartları sağlayan kişilere özel kredi paketleri oluşturmaktadır. Esnaf kredisi veya diğer ismiyle KOBİ kredisi bankaların esnafa gerekli desteği sunarak geri ödemesini faiziyle aldığı kredidir. Bankalardan kredi almak isteyen esnafın bankaya vermesi gereken bazı bilgiler ve sağlaması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Gerekli bilgilerin tam anlamıyla elde edilmesi ve şartların sağlanmasıyla birlikte esnafa kredi veren bankalar şunlardır:
- Denizbank
- QNB Finansbank
- Akbank
- Garanti Bankası
- ING Bank
- Türkiye İş Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- Ziraat Bankası
Bu bankaların tümü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından onaylanmış bankalardır.
Not: Esnafa Destek Kredisi Veren Bankalar makalesi dışında Dükkan Açma Fikirleri başlıklı makalemizi okuyarak farklı fikirler edinebilirsiniz.
Esnafa Destek Kredisi Veren Bankalar
Denizbank Esnaf Kredisi
Denizbank esnaflar için birçok kredi paketi düzenleyen bankalardan bir tanesidir. Denizbank KOBİ kredisinden faydalanmak isteyen kişi için gerekli bazı evraklar bulunmaktadır. Denizbank tüzel kişiler için 7 farklı farklı belge, şahıs firmalardan 6 farklı belge getirmelerini istemektedir.
Denizbank’ın tüzel kişilerden istediği evraklar şu şekildedir:
- Ortak ve kefillerin tümüne ait Nüfuz Cüzdanı kopyası,
- Ortak ve kefillerin tümüne ait imza örnekleri,
- Kayıtlı oldukları Odaya ait kayıt belgeleri,
- Ticari sicil gazetesi,
- Vergi Levhası,
- Son 2 yıllık bilanço ve gelir belgeleri,
- Varsa ortak ve kefillerin tümüne ait mal varlığı dökümü ve belgelerinin kopyaları,
Denizbank’ın şahıs firmalarından istediği evraklar ise şu şekildedir:
- Nüfuz Cüzdanı kopyası,
- İmza Beyannamesi,
- Kayıtlı oldukları Odaya ait kayıt belgesi,
- Son iki yıllık vergi levhası,
- Son 2 yıllık hesap defteri ya da bilanço ve gelir tablosu,
- Varsa mal varlığı dökümü ve belgelerinin kopyaları.
Denizbank’a ait esnaf kredisi paketleri 3 farklı başlıkta görülmektedir. Bunlar Taksitli Ticari Krediler, Ticari Kurtaran Hesap, İşyeri ve Mortgage Kredileridir.
Taksitli ticari krediler, Denizbank’ın işletmecilerin yapacağı yatırımı taksite bölerek ödeyebilmeleri için geliştirdiği bir kredi paketidir. Bu paketten faydalanan müşteri, bankadan aldığı krediyi dilerse eşit taksitlere bölerek dilerse de nakit gelirine uygun olarak genişletip ödeyebilmektedir. Müşteriler kazancının para cinsine göre sadece TL olarak değil yabancı diğer para birimlerini kullanarak da ödeme yapabilmektedir. Ayrıca müşterinin Denizbank’ta İşletme Kartı da var ise 60 aya kadar vade süresinden de faydalanabilmektedir.
Denizbank’ın ticari kurtaran hesabına sahip olan müşteriler sahip oldukları limit kadar harcama yapar ve sadece harcadığını Denizbank’a geri öder. Kişinin vadesiz mevduat hesabında nakit olmasa bile SGK’nin ödemelerini yapma fırsatı da bulunmaktadır. Denizbank’ın ticari kurtaran hesabına sahip olan müşterinin aylık olarak bankaya ödeyeceği faiz oranı (%) 2,25 olarak belirlenmiştir. Kişinin ticari kurtaran hesabına yapması gereken ödemesini aksatması durumunda bile çeklerinde aksaklık yaşanmamaktadır. Fakat Denizbank’ın belirlediği son ödeme tarihinde kişi ödemesini yapmaz ve ödemesini geciktirmeye devam ederse, aylık harcamasına (%) 2,75 gecikme faizi eklenmektedir.
Denizbank işyeri kredisi, işyeri açmak isteyen müşterinin yeterli bütçesinin olmaması halinde gerekli evrakların sağlanması koşuluyla verdiği geri ödemeli borçtur. Denizbank işyeri kredi paketinden yararlanan müşteriye 120 ay vade fırsatı sunar. Denizbank Mortgage kredisi ise müşterinin konut sahibi olması için geliştirilmiştir. Denizbank’tan işyeri ve Mortgage kredisi talebinin kabul etmesi halinde müşteri, eşit miktarlarda taksit ile veya firmanın aylık gelir akışına göre düzenli ödeme yapabilmektedir. Kişi erken ödeme fırsatından yararlanırsa, Denizbank erken ödenen miktarın (%) 2’si kadar erken ödeme ücretini de müşteriden tahsil etmektedir. Müşterinin sahip olmak istediği iş yerinin ekspertiz değerinin (%) 75’i kadar kredi alabilmektedir.
Ayrıca maaş bordrosu göstermeden kredi veren bankalar hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Okuyunuz: Para Kazandıracak İş Fikirleri
QNB Finansbank Esnaf Kredisi
QNB Finansbank KOBİ’ler için ihtiyaç kredisi, KGF kredileri, 120 ay vadeli ipotek teminatlı taksitli kredi, KOBİ’lere özel internetten kredi ve diğer kredilerle beraber çeşitli kredi seçenekleri sunmaktadır.
KOBİ ihtiyaç kredisinden faydalanmak isteyen müşteri QNB Finansbank şubelerinden, QNB Finansbank çağrı merkezinden, QNB Finansbank internet şubesinden veya QNB Finansbank cep şubesinden başvuruda bulunabilmektedir. Müşterinin KOBİ ihtiyaç kredisinden faydalanabilmesi için başvuru esnasında bankaya adı ve soyadı, T.C. Kimlik Numarası, kişisel cep telefon numarası ve başvurusunu tamamlamak için kullanacağı şube bilgilerini iletmesi gerekir. Başvurunun onaylanması halinde QNB Finansbank Esnaf Kredisinin müşteriden aylık tahsil edeceği faiz oranı minimum (%) 12,5’tir ve QNB Finansbank müşteriye 36 ay varan vade seçeneğini de sunmaktadır. Ayrıca bu krediden faydalanan müşteri ilk üç ay boyunca geri ödemesiz kredi kullanabilmektedir.
Esnafa özel KGF Kredilerinden faydalanmak isteyen şahıs firması veya tüzel işletme, QNB Finansbank’ın belirlemiş olduğu şartları sağlamalıdır. KGF kredisinden faydalanmak şahıs firmasının ya da tüzel işletmenin 250’den daha az çalışanı olması gerekmektedir. Son 2 yıllık mali verilerine göre yaptığı cironun 40 Milyon TL’den daha az olması da QNB Finansbank’ın şartlarından bir tanesidir. Bunun dışında QNB Finansbank KGF kredisinden faydalanmak isteyen kadın girişimciler ve genç girişimcilerin de sağlaması gereken şartlar vardır. Bu kişilerin KOBİ vasfına sahip olması ve başvurduğu tarihten itibaren en fazla 2 yıldır faaliyet göstermesi de gereken şartlardandır. KOBİ’lerin dışında kalan diğer firmalar da dilerse bu kredi paketinden faydalanabilmektedir.
QNB Finansbank’ın esnafa sunduğu bir diğer kredi seçeneği ise 120 Ay Vadeli İpotek Teminatlı Taksitli Kredidir. Bu kredi seçeneğinden faydalanmak isteyen müşterinin herhangi bir QNB Finansbank şubesine giderek başvuruda bulunması mümkündür. 120 Ay Vadeli İpotek Teminatlı Taksitli Ticari Kredisine yaptığı başvurunun kabul edilmesi halinde müşteri, kredinin geri ödemesini 120 aya varan vadelere bölebilmektedir. Fakat kişinin bu krediden faydalanabilmesi için cirosunun maksimum 20 Milyon TL olması gerekmektedir. QNB Finansbank’ın sunduğu bu krediden yalnızca TL cinsinden faydalanmak mümkündür.
QNB Finansbank’ın sunduğu KOBİ’lere İnternetten Kredi paketi de bulunmaktadır. Bu kredi sayesinde müşteriler internetten de kredilerini harcayabilmektedir. Bu kredi seçeneğinden faydalanmak isteyen müşterinin yıllık cirosunun 20 Milyon TL’nin altında olmalıdır. Bu krediden faydalanmak isteyen müşteri QNB Finansbank İnternet Şubesini kullanarak başvuruda bulunabilir.
Akbank Esnaf Kredisi
Akbank esnafa destek kredisi yararlanmak isteyen müşteriye birden fazla seçenek sunar. Akbank KOBİ’nin Gönlüne Göre Kredi paketinin 6 farklı seçeneği bulunur. Müşteri bunlardan kendine en uygun olanı belirler ve talepte bulunur. Gönlüne Göre Öde Kredisinde 50 Bin TL’nin üzerindeki başvurular kabul edilmez. Müşteriye maksimum 36 ay vade süresi imkânı da sunulur. Krediden faydalanmak isteyen müşterinin Akbank’ın belirlediği koşulları sağlarsa kredi paketinden yararlanabilmektedir. Müşteri başvuruyu şubelerden veya SMS yoluyla sağlayabilmektedir. Akbank’ın diğer esnaf kredisi ise KOBİ Taşıt Kredisidir. Müşteri firmasının taşıt alımında bu krediden faydalanabilmektedir. Müşteri aldığı krediyi eşit miktarlara bölerek taksitlendirebilir ya da 3 ay geri ödemeden krediyi kullanabilir. Kampanya sadece 0 kilometre ve ikinci el araçlar için geçerlidir. Bunların dışında Akbank’ın sunduğu esnaf kredileri şunlardır:
- Olduğunda Öde Kredisi
- Konut kredisi,
- Ticari Artıpara Kredisi,
- Dış Ticaret Kredisi,
- Gayri Nakdi Kredi,
- KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği,
- Yabancı Para Kredileri,
- İşlek Kredi,
- Spot Kredi,
- Tarım kredisi,
- Nakit Yönetimi Kredisi,
- Proje ve Yatırım Kredisi,
- Leasing,
- İskonto Kredisi,
- KGF Teminatlı Kredi.
Garanti Bankası Esnaf Kredisi
Garanti Bankası Esnaf kredisi yatırım için veya işletme sermayesi için kullanılmak üzere sunulmuştur. Garanti Bankasının çek karnesini, Şirket Kredi Kartı ve Garanti POS ürünlerinden birine sahip olan müşteri kullandığı her ürün için ekstra faiz indiriminden faydalanabilmektedir. Garanti Bankası bunun dışında esnafa özel Ticari Araç Kredilerini de sunmaktadır. Bu kredi seçeneklerinden yararlanmak isteyen müşteri detaylı bilgiye sahip olmak için Garanti Bankası 7/24 Müşteri Hizmetlerini veya direkt olarak Garanti Bankası Şubelerini ziyaret edebilir. Bunun dışında başvurular da şubeden yapılmaktadır.
ING Bank Esnaf Kredisi
ING bank esnaf kredisinden yararlanmak isteyen müşteri firmanın hazırladığı formu doldurarak gerekli bilgileri ING Bank’a temin etmelidir. Kişi adını soyadını, kişisel cep telefon numarasını girerek başvuruda bulunabilir. Başvurunun ikinci aşamasında kişinin cep telefonuna doğrulama kodu gider. Bu aşamayı da bitiren müşteri Esnaf Kredisi başvurusunu tamamlamış olur. ING Bank, esnafa verdiği kredilerden en az (%) 1,32 oranında faiz alır. Ayrıca bu krediden faydalanmak isteyen kişi ING Bank müşterisi olmak zorunda değildir. Müşterinin ING Bank’tan talep edebileceği kredi tutarı minimum 3.000 TL ve maksimum 100.000 TL olmalıdır. ING Bank müşteriden kefil istemez.
İlgili Makale: En Başarılı Girişimcilik Örnekleri
Türkiye İş Bankası Esnaf Kredisi
Türkiye İş Bankası’nın Esnaf kredisi, Esnaf ve Sanatkârlar Odasına bağlı üyelere 36 ay vade imkânı sunmaktadır. Bu müşteriler ürün satışı olmadan maksimum 250.000 TL’lik kredi kullanabilir ve eşit taksitlendirme yaparak indirimli faiz oranlarından da faydalanabilmektedir. 0 ve 250.000 TL arası kredi alan müşterinin faiz oranı (%) 0,99 olarak İş Bankası tarafından belirlenmiştir. Ayrıca bu tutar aralığında kredi alan bir müşterinin ticari kredi kullandırım ücreti de BSMV dâhil (%) 0,50’dir. Bankanın yıllık toplam maliyet oranı ise (%) 13,61’dir.
KOSGEB 300 Bin TL faizsiz kredi desteği bilgilerini de inceleyebilirsiniz.
Türkiye Halk Bankası Esnafa Destek Kredisi
Türkiye Halk Bankası’nın esnaf kredilerinden yararlanmak isteyen kişi nüfus cüzdanı, vergi levhası ve varsa Esnaf Oda Kayıt ve Sicil Belgesini bankaya sunmalıdır. Halk Bankası’nın esnafa destek kredisi bir tanesi İşletme Kredisidir. Bu krediden faydalanan müşteri aylık olarak bankaya (%) 4,5 faiz ödemek zorundadır. Ayrıca bu krediden yararlanacak müşteri maksimum 25.000 TL kredi alabilmektedir. Müşteri aldığı krediyi 36 ay vade imkânıyla bankaya tahsil edebileceği gibi ilk 6 ay geri ödemesiz dönem fırsatından da yararlanma hakkına sahiptir.
Halk Bankası’nın esnafa sunduğu bir diğer kredi seçeneği ise Paraf Esnaf Kart’tır. Bu karttan yararlanan müşteri diğer kredi seçeneğinde olduğu gibi bu kredi kartında da bankadan maksimum 25.000 TL kredi alabilmektedir. Müşteri ilk 3 ay ödemesiz kredi fırsatından yararlanabilir. Bu esnaf kartının aylık müşteriden tahsil etmesini istediği faiz oranı ise (%) 0,95’tir. Müşteri aldığı krediyi 12 aya kadar bölünen vade fırsatını kullanarak ödemesini yapabilmektedir. Ayrıca Halk Bankası’nın anlaşmalı olduğu tedarikçiler içinde özel limit hakları müşteriye sunulmaktadır.
Ziraat Bankası Esnaf Kredisi
Ziraat Bankası’nın esnaf kredisinden yararlanmak isteyen müşterilerin bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Ziraat Bankası esnafa destek kredisi yararlanacak olan müşterilerin sağlaması gereken şartlar şunlardır:
- Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Odası, Sanayi Odası vb. kurumların üyesi olmak,
- Yurtiçinde faaliyet göstermek,
- Kooperatif veya döviz büfesi olmamaktır.
Bu şartları sağlayan müşteri Ziraat Bankasının sunduğu esnaf kredisinden yararlanabilmektedir. Ziraat Bankası’nın vereceği krediler bağlı oldukları odalara göre aylık (%) 1,85 faiz oranıdır. Bu krediden faydalanan müşteriler 18 aya varan vade seçeneğinden de faydalanabilmektedir.
” Esnafa Destek Kredisi Veren Bankalar ” başlıklı makalemizin sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.