İncir Yetiştiriciliği

İncir Yetiştiriciliği | İncir Nerede Yetişir ve Kazancı

İncir geçmişten günümüze yaz aylarında en çok tüketilen meyveler arasında bulunur. Bu meyvenin ağacı neredeyse birçok evin bahçesinde vardır. Çok yaygın olan incir yetiştiriciliği sayesinde yaz aylarında oldukça yüksek kar elde edilebiliyor. En iyi kalitede incirleri yetiştirebilmek ve çok geniş kitlelere bu incirlerin satışını gerçekleştirebilmek istiyorsanız iyi bir iş planı yapmanız gerekir. Çünkü incirin yetişme koşulları ve daha birçok detay bu süreçte başarınıza önemli ölçüde etki edecektir. Açık alanlarda yetiştirilebilen incir aynı zamanda sera gibi izole alanlarda da yetiştirilebilmektedir. Bu nedenle yetiştirme sürecine girmeden önce inciri nasıl yetiştireceğinize karar vermeniz gerekir.

İncir Yetiştiriciliği
İncir Yetiştiriciliği

İncir yetiştiriciliği yapmadan önce birçok sorunun yanıtını almanız gerekir. İstediği iklim şartları, incir ağacının dikimi, bakımı, gübre isteği ve daha birçok konuda incirin yetişme koşullarını bilmeniz önemli bir detaydır. Bu ağaçların büyümesi ve meyve verebilmesi için çok iyi bir şekilde beslenmeleri gerekir. Hem kalsiyum hem de potasyum bakımından çok zengin bir meyve olan incir yetişme döneminde özen gerektiren meyvelerden biridir.

İncir yetiştirme işini amatör olarak değil de profesyonel olarak gerçekleştirmek istiyorsanız ağaçların dikim şeklinden incirin en verimli nasıl yetişeceğine kadar her detayı bilmeniz gerekiyor. Gerekirse bu alanda yetiştiricilik yapan ve başarı kazanan kişilerin başarı hikayelerini de öğrenebilirsiniz. Çevrenizden bu konuda alacağınız her tavsiye sizin olası hataları yapmamanızı sağlayacaktır.

 

İncir Nasıl Yetiştirilir?

İncir yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız öncelikle çok sabırlı olmanız gerekiyor. Bu bitkiler hem büyüme hem de meyve verme dönemlerinde birçok vitamin ve minerale ihtiyaç duyabilirler. İhtiyaç duyduğu bu besin maddelerini de ancak gübre ve materyal yönünden zengin toprak ile ağaçlarınıza sağlayabilirsiniz. İncir yetiştirmek için öncelikle bu ağaçların karakteristik yapılarını çok iyi bilmeniz gerekiyor. İncir ağaçlarına dair bilmeniz gerekenler şunlardır:

  • İncir ağaçları kış aylarında yapraklarını döken ağaç grupları arasında yer alırlar.
  • İhtiyaç duydukları en önemli besin maddeleri içerisinde fosfor, potasyum ve azot nitrat bulunur.
  • Büyümeleri için azot almaları son derece önemlidir. Aynı zamanda meyvelerin ve çiçeklerin oluşabilmesi için de mutlaka fosfora ihtiyaç duyarlar.
  • Ağaçlarınızın genel olarak sağlıklı ve kaliteli olabilmesi için de mutlaka potasyum alması gerekir.
  • Bunların yanında magnezyum, bakır ve demir gibi besin maddelerini de almaları gerekir.
  • Gübre kullanımında farklı alternatifleriniz vardır. Organik gübre ve yapay gübre tercih edebilirsiniz. Ancak organik gübre her zaman için önerilen gübre türüdür.

Gübre seçiminde özellikle organik gübre seçimi yapmak minerallere daha doğal yollardan ulaşmayı sağlar. Ancak yapay gübreler doğal büyümeyi etkilemediği için incirin kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı zamanda yapay gübreler toprak sağlığı açısından da riskler barındırabilir. Bu nedenle hem lezzetli hem de doğal incirler yetiştirmek isterseniz organik gübreleri tercih etmeniz gerekir.

İncir Ekimi ve Bakımı

İncir bahçesi oluşturarak bu sektörde kendinize bir yer edinmek isterseniz bu ağaçların nasıl yetişmesi gerektiğini detaylı olarak bilmeniz gerekiyor. İncir ekimi ve bakımı konusunda gerekli teknik bilgilere hâkim olmamak ağaçlardan yeteri kadar verim alamamanıza neden olabilir. Öncelikle bu süreçte hangi incir ağacı türünü yetiştirmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Aynı zamanda ağaçlarınızı nasıl çoğaltacağınız ve dikeceğiniz konusu da dikkat etmeniz gerekenler arasında bulunuyor. İncir ağaçlarını hazırlamada farklı yöntemler vardır. Bu yöntemleri şu şekilde açıklamak mümkün olabilir:

  • Katmanlama Yöntemi

Katmanlama yöntemi genelde en basit yöntem olduğu için tercih ediliyor. Çok fazla denetleme gerektirmediğinden üreticiler açısından önemli kolaylıklar sunar. Bu yöntemde kökten dal alarak üretim yapmanız gerekir. Sürgünü aldıktan sonra yakın kısmına 20 ya da 30 cm derinlikte bir hendek kazılır ve dibine gübre konur. Sonrasında topraklar sulanır ve bu süreden sonra sürgünün toprağa kök salması beklenmeye başlanır.

  • Linyeli Kesim Yöntemi

Bu ağaç üretme yöntemi profesyonellik gerektirir. Linyeli kesim işlemlinde ağaç üzerinden 1 ya da 1.5 boyutlarında bir dal seçmelisiniz. Sonrasında bir kutunun içerisine yeterli miktarda toprak koymalısınız. Bu toprağın içerisine dalı yerleştirerek serin bir yerde dikim sezonuna kadar bekletmelisiniz. Saklaşma koşullarının yerine getirilmesi mümkün değil ise dalları kalın bir bez ile sarın ve toprağa gömün. Ancak bu süreçte dalların istenilen nem miktarını aldığından emin olmanız gerekiyor. Nisan ayı geldiğinde de dalı topraktan alarak açık alana dikebilirsiniz.

  • Yeşil Sap Yöntemi

Yeşil sap yöntemi en hızlı dikim yöntemleri arasında bulunur. Bu yöntemde tüm aşamaların mutlaka belirtildiği yapılmasına önem verilmesidir. İlk olarak ağaçtan uygun bir dal parçası kesmeniz gerekiyor. Kesim sırasında sürgün miktarına ve ne şekilde muhafaza edilmesi gerektiğine önem vermelisiniz. Bu süreçte seçilen ağacın cinsi de son derece önemlidir. Bazı incir ağaçlarının sarı bazılarının da siyah incir verdiğini de bilmeniz gerekiyor.

 

İncir Yetiştiriciliği Kazancı ve Maliyeti

İncir yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız mutlaka bir incir ağacının yılda ne kadar verim sunduğunu ve bu inciri ne kadara satabileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Kazanç ve maliyet unsurlarını yeteri kadar hesaplamadığınızda zararınızın karınızdan daha yüksek olduğuna şahit olabilirsiniz. İncir yetiştiriciliği kazancı ve maliyeti konusunda öncelikle yılda ne kadar incir alacağınızı hesaplamanız gerekiyor. İncirin kazancı rengine ve türüne göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin siyah incir üretiminde tüm iklim, sulama, gübreleme ve toprak şartları sağlandığında dekar başına 10 bin TL gibi bir getirisi bulunuyor.

Maliyeti son derece düşük ancak karı bir o kadar yüksek olan incir yetiştirme işinde dikim için mutlaka Kasım aynı tercih etmeniz gerekiyor. Bu ayda yapılan dikimlerden zamanı geldiğinde en yüksek verimi elde etme şansı doğuyor. Bununla birlikte incir ağaçlarının fidanları da sanıldığı kadar yüksek olmuyor. Bir fidan yaklaşık olarak 10 TL’dir. Bir dekar için de 20 tane fidan yeterli olmaktadır. Yani bir dekar için fidana ayırmanız gereken maliyet 200 TL gibi çok düşük bir rakamdır. Ancak burada maliyetiniz yalnızca fidanla da sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda gübre, sulama, hasat zamanı işçi masrafları da bu süreçte maliyet kalemlerinizi oluşturan detaylar arasında bulunuyor.

İncir satış fiyatına bakıldığında her geçen sene biraz daha yüksek fiyatlarla satıldığını görebilirsiniz. İncir kilo başına satışa sunuluyor. Bir kilosu en az 20 TL ile 25 TL arasında satılmaktadır. Bu fiyat büyük illerde daha da yüksek olabilir. İncir yetişme döneminde çok fazla su isteyen bir meyve olmadığından çok sıcak olan zamanlarda iki defa sulamanız yeterli oluyor. Çok fazla sulanan incirlerin kalitesinde düşme meydana geldiği gözlemlenmektedir.

 

İncir Gübrelemesi ve Hasadı

İncirde en ideal ve iyi tadı yakalamak kadar incirin boyutlarının da göze hoş görünmesini sağlamanız gerekiyor. Bunun için de hem tadı hem de incirin görünümünü etkileyen gübreleme sürecine gereken önemi vermeniz gerekiyor. İncir gübrelemesi ve hasadı konusunda gereken önemi göstermeniz gerekiyor. Çünkü incir bitkisi yetişme döneminde birçok vitamin ve minerale ihtiyaç duyabiliyor. Eğer toprak iyiyse ve güneşi bol alan yerse incirlerin kalitesi yüksek olacaktır. Bununla birlikte toprakta organik atıkların olmasına da önem verilmesi gerekiyor. İncir ağacını diktikten sonra mutlaka besin takviyesini en iyi şekilde gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Toprağınız organik gıdalar bakımından fakir ise gübreleme işlemini belirli periyotlarda devam ettirmeniz gerekiyor. Potasyum, fosfor gibi maddeler açısından en zengin olan gübreleri tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte zararlılardan korumak için de özel gübre ve tarım ilaçları kullanmanız gerekebilir. Fakat tarım ilaçlarını elinizden geldiğince en az seviyede kullanmanız gerekiyor. Arılar incirlerin olgunlaşma döneminde ağaçlara dadanabilir. Bu da incirlerin zarar görmesi yanında hasat işleminin de zorlaşmasına neden olabilir. İncir yetiştiriciliği konusunda hem titiz olmalı ve hem de gerekli her türlü teknik bilgiye hâkim olmalısınız.

 

Türkiye’de İncir Nerede Yetişir?

İncir yetiştiriciliği konusunda Türkiye çok özel bir yere sahiptir. Tatlısı, reçeli yapılan ve kurutularak tüketilmesi mümkün olan incir yaz aylarında en çok taze olarak tüketilmektedir. Hemen herkesin severek tükettiği bu güzel meyve Türkiye’de yaygın olarak üretilebiliyor. İncir meyvesinin anavatanı Türkiye olduğu için bu meyvenin de yeri diğer meyvelere göre oldukça farklıdır. İlk olarak Türkiye’de yetiştirilen bu lezzetli meyve zamanla Filistin ve Suriye gibi ülkelere de yayılmıştır. Daha sonraları ise dünyanın birçok ülkesine yayılmış ve oldukça sevilen bir meyve haline gelmiştir. Günümüzde en çok yetiştirilen incir türleri arasında şunları saymak mümkündür:

  • Mor güz inciri
  • Siyah orak yediveren inciri
  • Abalı ilek inciri
  • Sarılop inciri
  • Tire bardacık inciri
  • Beyaz orak yediveren inciri
  • Bağdat inciri
  • Erkek inciri
  • Yeşil güz inciri

Gibi birçok farklı çeşit vardır. İncir yetiştiriciliği konusunda Türkiye’de en çok tercih edilen yer ise genel olarak Ege Bölgesi’dir. Ancak Akdeniz Bölgesi de önemli incir yetiştirme alanlarına sahiptir. En çok yetiştirilen yer ise Aydın ilidir. Evlerin bahçesinde birkaç ağaç olarak yetiştirilmesi ise birçok şehirde karşılaşılan bir durumdur.

Okuyunuz: Getirisi Yüksek Olan En Karlı Tarım Ürünleri

İncir Yetiştiriciliği Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

İncir yetiştiriciliği planlı ve programlı bir şekilde yapıldığında kişilere çok güzel fırsatlar sunuyor. İncirin yetiştirilme sürecini başlatmadan önce en verimli ağaç türünü bilmeniz gerekiyor. Aynı zamanda en çok satılan ve albenisi en yüksek incir türlerine yönelmeniz gerekiyor. İncir yetiştiriciliği yapmak isteyenlere tavsiyeler niteliğinde şunları söylemek mümkündür:

  • İncirin sağlıklı bir şekilde büyümesi için gübreleme kadar budama işleminin de düzgün yapılması gereklidir.
  • Budalama işlemi sırasında mutlaka ağaçların büyümelerini teşvik etmek için ölü yapraklarını kesmeli ve zayıf dallarından kurtarmalısınız.
  • İncir yetiştiriciliği konusunda ağaçların isteklerine yanıt vermeniz gerekiyor. Ne tür gübre istediğini ve sulamanın ne sıklıkla yapılması gerektiğini bilmeniz önemlidir.
  • Gübre olarak ise organik çiftlik gübresi tercih etmeniz gerekiyor.
  • Gübreleme sırasında kesinlikle ağaçların dibine gübreyi yığmamalısınız. Bunun yerine yeterli miktarda gübreyi ağaçların arasına dağıtmanız gerekiyor.
  • Çiftlik gübresini hasattan hemen sonra vermeniz ağacın sağlıklı gelişimi açısından son derece önemlidir.
  • İncir yetiştiriciliği için güneşi bol yeri tercih etmelisiniz. Güneşi iyi alan incirler düşündüğünüzden çok daha hızlı bir şekilde büyüyebilirler.
  • Asıl verimlilik ağaçlar 3 ya da 4 yaşına geldiğinde başlar. Bu nedenle zaman ve sabır konusunda kendinizi ayarlamanız gereklidir.

İncir yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız bu işin tüm artılarını ve eksilerini bilmeniz gerekiyor. Ancak en önemli artısı çok büyük maliyetlerinin olmamasıdır. Özellikle kendi araziniz var ise maliyetiniz daha da az olacaktır. Bununla birlikte incirin bir kilosunun pazar ve marketlerde çok yüksek fiyatlarla satışa sunulması kazancınızın da yüksek olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle incir yetiştirme işine girmek hem karlıdır hem de sizi yormayacak bir süreci vardır.

 

Scroll to Top