Mango farklı şekillerde tüketilebilen bir meyve türüdür. Taze bir meyve olarak tüketilebileceği gibi turşu, reçel ya da pekmez olarak da tüketilebilir. Bu kadar yaygın bir kullanım alanı olduğundan mango yetiştiriciliği de ilgi çeken tarım alanlarından biri haline geldi denilebilir. Tarımla uğraşmak ve farklı meyveler üreterek yüksek kazanç elde etmek istiyorsanız mango çeşitlerinden yararlanabilirsiniz. Hem tadı hem de kokusu ile birçok kişinin damak zevkine hitap eden bu meyve özellikle son yıllarda çok daha bilinir bir hale geldi. Giderek mango üretiminin hız kazanması ile birlikte kişiler için de farklı bir iş alanı ortaya çıktı.
Mango yetiştirmek için bu meyvenin fidanlarını temin etmeniz gerekiyor. Nasıl yetiştiği, sulama şartları, güneş isteyip istemediği ya da gübrelemenin nasıl olması gerektiği gibi konular önemlidir. Mango üretimi kadar bu meyvenin hasatı ve satışı da önemlidir. Yıllar içerisinde tüketimi yaygınlaşmaya başlasa dahi mango meyvesi hala birçok kişi tarafından bilinmiyor. Bu nedenle mango yetiştiriciliği işine girmeden önce sektörü yakından tanımanız büyük önem taşıyor.
Mango yetiştirme konusunda hem fidan hem de çekirdek üretimini bilmeniz gerekir. Hangisinin daha karlı olduğuna karar vermeli ve yetiştirme konusunda gerekli şartları sağlayabileceğinizden emin olmalısınız. İklim şartları ve daha birçok detayı önceden bilmek bu işin başarısının ve veriminin de yüksek olmasını sağlar. Yetiştirme işine başlarken bir yandan da mutlaka pazarlama kanallarını araştırmanız gerekir.
Mango Nasıl Yetiştirilir?
Mango meyvesi birçok kişinin damak zevkine hitap eden bir tada sahiptir. Bu nedenle mango yetiştiriciliği sizlere beklediğinizden daha yüksek bir kazanç elde etme imkanı sunabilir. Bu meyveyi yetiştirmek için farklı alternatifleriniz bulunuyor. Mango fidanları alarak bahçenizi hemen hazırlayabileceğiniz gibi çekirdekten kendi fidanlarınızı da üretebilirsiniz. Her şekilde hem zevkli hem de yüksek kazançlı bir sektöre adım atabilirsiniz. Eğer çekirdekten yetiştirmeyi düşünüyorsanız öncelikle en kaliteli çekirdekleri seçmeniz gerekiyor. Poli embriyonik çekirdekleri tercih etmek alacağınız verim açısından son derece önemlidir.
Poli embriyonik çekirdek tek bir bitki embriyosundan çok daha fazla embriyo barındırır. Bu da sizlere tek bir çekirdekten birkaç tane ağacı filizlendirmenize yardımcı olur. Tüm filizler de ana ağacın tüm özelliklerini taşırlar ve bu da her sene meyve miktarının fazla olmasını sağlar. Bu çekirdekleri ekerek filiz elde etmek sanıldığından çok daha zordur. Öncelikle bu çekirdekleri mango meyvelerinin içerisinden özenle çıkarmanız gerekiyor. Çekirdek ekim öncesinde çıkarılarak kalitesi ölçülmelidir. Kaliteli çekirdekleri daha sonra fide yatağına yatırarak gübreleme işlemini yapmalısınız. Bu çekirdeklerin hızlı ve sağlıklı büyümesi için gübresinin mutlaka P kumlu olması gerekir.
Bu çekirdekleri ekerken her çekirdek arasında ki mesafeye de dikkat etmek gerekir. Her çekirdeğin arasında birer metre mesafe kalacak şekilde dikim işlemini yapmalısınız. Ekim sırasında toprağın türü, sulamanın rahatlıkla yapılabilmesi gibi tüm detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Mango çekirdeklerinin yapısı böbrek şeklini andırıyor. Bu nedenle de ekim esnasında mutlaka içe bükülen kısımlarının aşağıya bakacak şekilde ekilmesine özen göstermelisiniz. Çekirdekleri ekmek için mutlaka yaz aylarını tercih etmeniz gerekir.
Mango Ekimi ve Bakımı
Mango ekimi ve bakımı titizlik isteyen bir iştir. Bu süreçte önceden bu meyve ağaçlarını yetiştirmeden önce mutlaka gerekli tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olmanız başarınızı olumlu yönde etkiler. Ağaçların karakteristik özelliklerini bilmek ve ne tür iklimde yetiştiği hakkında fikir sahibi olmak zaman kaybetmeden kar elde etmenizi sağlar. Mango ekimi konusunda çekirdek yöntemini tercih ediyorsanız mutlaka çekirdeklerin çimlendirilmesi aşamasını da bilmeniz gerekiyor. Mango tohumunu çimlendirme için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Çimlendirme sırasında öncelikle tohumların suyu emmesini sağlamanız gerekir.
- Suyu emen tohumlar şişmeye başlar.
- Daha sonra şişen tüm tohumlar çatlar ve çimlenme için doğal ortamları oluşmaya başlar.
- Su tohumların kabuklarını yumuşatmaya başladıktan sonra çatlamaya başlar.
- Bu aşamadan sonra da filizler yavaş yavaş büyüme aşamasına geçer.
Mango tohumlarının çimlendirme döneminde hem uygun bir sıcak ortama gereksinim vardır hem de suya ihtiyaç duyarsınız. Yüksek sıcaklık değerleri bu tropikal meyveler için son derece uygundur. Aynı zamanda fide durumunda geldiğinde ise normal sıcaklık değerlerinden biraz daha az bir sıcak ortam yeterli olur. Çimlenmenin hızlı olması için mutlaka ortam sıcaklığına gereken önemi vermeniz gerekir. Bu süreçte sıcaklığı doğru ayarlamak kaliteli filizler elde etmeniz açısından önemlidir. Mango yetiştiriciliği çimlendirme döneminden sonra biraz daha özen ister.
Mango Yetiştiriciliği Kazancı ve Maliyeti
Mango yetiştiriciliği konusunda iş fikirleriniz var ise mutlaka maliyet ve kazanç dengeniz hakkında bir plan yapmanız gerekiyor. Birçok farklı şekilde tüketilebilen mango meyvesi yetiştirmek konusunda maliyetinizi ne kadar az tutarsanız kazanç miktarınız o kadar yüksek olabilir. Ancak kazancı etkileyen diğer unsurlar arasında mangonun fide kalitesi, suya verilen önem, sıcaklık değerlerinin ayarlanması da önemlidir. Yüksek verim alabilmek için mutlaka en iyi kalitede mangoları yetiştirmeniz gerekir. Mangoyu fide satın alıp yetiştirmek isterseniz maliyetiniz biraz yüksek olabilir. Çünkü bir mango fidesi yaklaşık olarak 130 TL civarında satışa sunuluyor.
Mangolar günümüzde tane olarak satılır. Pazarlarda, marketlerde ve online organik gıda platformlarında rahatlıkla bulabileceğiniz bir meyvedir. Bu meyveler tane ile satışa sunulsa da tane fiyatının en az 8 TL civarında olması üreticiye de satıcıya da yüksek kar bırakmaktadır. Mangonun fiyatı satışının yapıldığı yere ve duyulan ilgiye göre daha yüksek de olabiliyor. Yeni trendler arasında yer alan mango yetiştiriciliği kazancı ve maliyeti bakımından son derece iyi bir sektördür. Özellikle her sene ağaçlardan yüksek verim almak mango yetiştiriciliğine olan ilgiyi daha da artırmaktadır.
Mango Yetiştiriciliği İçin Devlet Destekleri
Türkiye’de girişimciler birçok bakımdan destekleniyor. Devletin vermiş olduğu teşviklerden yararlanmak hem sermaye konusunda hem de işin sürekliliği açısından önemli faydalar doğuruyor. Mango yetiştiriciliği için devlet destekleri de oldukça yüksek düzeydedir. Bu alanda faaliyet göstermek ve pazarda yerinizi almak istiyorsanız işe başlamadan önce devletin bu alanda ne kadar destek verdiğini incelemeniz gerekir. Türkiye tropikal meyve yetiştirmek için uygun yerleri olan bir şehirdir. Bu nedenle de mango yetiştirmek istediğiniz takdirde devletten gerekli destekleri alabilirsiniz.
Akdeniz Bölgesi mango yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı yer olarak öne çıkıyor. Bu bölgede uygun yetiştirme alanı olan ya da yüksek kar elde edebileceğini düşünen kişiler devletin destekleri ile hayallerine daha kolay şekilde ulaşabilirler. En önemli destekler ise mango fidanlarının devlet eli ile üreticiye veriliyor olmasıdır. Devletin desteklerinin her geçen gün biraz daha artış göstermesi ile birlikte hem çiftçi için farklı bir iş alanı doğuyor hem de daha yüksek kar elde etme imkanı bulunuyor.
Mango Gübrelemesi ve Hasatı
Mango meyvesinin yetiştirilmesinde titiz davranmak başarı açısından oldukça önemli bir konudur. Hem tohumların çimlenme döneminde hem de filizlerin büyüme döneminde en uygun sıcaklık ortamını yaratmak gereklidir. Mango gübrelemesi ve hasatı konusunda da gerekli özenin gösterilmesi gerekiyor. Bu meyvenin üretiminde gübre olarak hayvansal gübreleri kullanmak verimi artırmaktadır. Ancak gübreleme işinde mutlaka uzmanların desteğini almanız gerekir. İyi ürün alabilmek adına meyvenin kalitesini düşürmek kazancınızı olumsuz etkileyebilecek unsurlar arasındadır.
Tropikal bir meyve olduğundan gübrelemeden daha çok iklim etkili oluyor. Uygun yetişme alanı sağlandığında çok lezzetli meyveler üretebilirsiniz. Bununla birlikte gübreleme işlemi uygun koşullarda yapıldığında verimin de yüksek olmasını sağlamanız mümkündür. Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde yetişen mangoların hasat edilmesi Ağustos ve Eylül aylarını buluyor. Bu dönemlerde mangolar tam olarak yetişmiş olduğundan hasatı kolaylıkla yapılarak ülke içerisinde ki pazara sürülüyor. Tropikal meyvelerin Pazar payı her geçen gün biraz daha artış gösteriyor.
Türkiye’de Mango Nerede Yetişir?
Mango yetiştiriciliği birçok tarım girişimcisinin dikkatini çeken konular arasında bulunuyor. Bu meyveler tropikal karakterleri meyvelerdir ve son yıllarda Türkiye’de de yoğun olarak tüketiliyor. Birçok kişinin severek tükettiği mango hem yetiştirenlerin hem de tüketicilerin dikkatini çekiyor. Bu meyvelerin kökeni Doğu Hindistan, Andaman Adaları ve Güney Asya’dır. Bu da meyvelerin belirli bir iklim bölgesine ait olduğunu gösteriyor. Özellikle Orta Amerika ve Afrika mangonun yetiştirilmesinde en uygun yerlerdir. Bugüne kadar mango Türkiye’ye ithal yollardan gelse de artık Türkiye’de de mango yetiştiriciliği giderek yaygınlaşmaya başladı.
En çok yetiştirilen yer Akdeniz Bölgesi’dir. Antalya, Alanya gibi yerlerde yavaş yavaş yayınlaşmaya başlayan mango Datça Yarımadası’nda ve Hatay’da da yetiştiriliyor. Mango Türkiye’de açık alanda yetişebildiği gibi uygun iklim şartlarının sağlanabilmesi için serada da yetiştiriciliği yapılabilmektedir.
Bu alanda önemli çalışmalar yapıldığı için yakın bir zamanda birçok yerde mango yetiştirme alanlarının daha da genişleyeceği söylenebilir. Özellikle devletin tropikal meyvelerin yetiştirilmesine önem vermesi ve yetiştirme alanı için Türkiye topraklarının uygun olması bu meyvelerin gelecekte daha çok tercih edilmesini sağlayacaktır.
Okuyunuz: En Karlı Tarım Ürünleri
Mango Yetiştiriciliği Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler
Mango yetiştiriciliği yapmak isteyenlere tavsiyeler başarıyı etkileyen birçok konuyu içeriyor. Bu tavsiyelere kulak vermek bu tarım alanında başarı elde etmeniz için son derece önemlidir. Eğer Türkiye’de mango yetiştirme alanına girmek istiyorsanız mutlaka sizden önce bu işi yapan kişilerin deneyimlerinden yararlanmalısınız. İklim şartlarından ne kadar ve nasıl sulanması gerektiğine kadar her detay hakkında bilgi edinmeniz gerekir. Mango yetiştiriciliği yapacak kişilere şu tavsiyeler verilebilir.
- Mango yetiştirmek için fidan yerine tohumdan filizlendirme yöntemini tercih edebilirsiniz.
- Direkt fidan satın alarak bahçe kurmak sermaye açısından sizleri zorlayabilir. Çünkü fidanlar günümüzde oldukça yüksek fiyatla satışa sunuluyor.
- Çekirdekten üretim gerçekleştirecekseniz kaliteli tohumlar seçmeli ve uygun bir sıcaklıkta filizlenmesini beklemeniz gerekir.
- Toprağının ideal olmasına önem vermeli ve ekim sırasında her ağaç arasında mutlaka bir metre aralık bırakmalısınız.
- Sıcaklık değerleri mango için önemlidir. Bu nedenle sıcaklığın yüksek olduğu yerler yetiştirme açısından çok daha idealdir.
- Sermayenizin yeterli olduğunu düşünmüyorsanız bu konuda devletin desteklerinden yararlanabilirsiniz.
- Tropikal meyve yetiştiriciliğinde genelde fide konusunda destekler veren devletin fidan desteğini alabilirsiniz.
- Arazinin geniş olması, kaliteli gübre kullanımı ve yeterli sulama başarı için en gerekli olanlar arasındadır.
Mango yetiştirmek için çok fazla çaba sarf etmek gerekmiyor gibi görünse de özen isteyen bir iştir. Türkiye henüz bu konuda son derece yenidir. Bu nedenle de sektöre yeni girmek gelecekte ki birçok rakibinizden birkaç adım önde olmanızı sağlar. Mango yetiştiriciliği konusunda detaylı araştırmalar yapmadan ve devletin bu alanda verdiği destekleri bilmeden sektöre girmemeniz gerekir. Detaylı bir iş planı hazırlayarak ilerleyen süreçte karşınıza çıkabilecek engelleri daha rahat görebilirsiniz. Mango yetiştirmek son yılların en popüler işleri arasında bulunuyor.