Meslek seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir sürü faktör vardır .Bunun nedeni insanların belirli bir süreden sonra yeni meslek edinme alışkanlıkları kazanmasının zor olmasıdır. Kendime uygun mesleği nasıl bulabilirim diyorsanız mutlaka yazımızı sonuna kadar okumanız gerekmektedir.
Bir meslek edinirken profesyonelleşmek, o meslek ile ilgili uzmanlaşmak sizin kariyerinizi belirleyici en önemli etkenlerden birisidir. Bu kadar önemli bir konuda karar verirken gelişi güzel düşünmeniz beklenmez. Meslek seçmeden önce yapmanız gereken kendinize sormanız gereken önemli sorular yer almaktadır. Bu konuda sizler için sayısız kaynaktan araştırmalar yaptık. Hiç bir başlığı atlamadan sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz. Geleceğinizi büyük ölçüde belirleyen bu konuda ihmalkar davranmanız ileride pişman olmanıza neden olabilir.
Dünyada meslekler insanların sosyal yaşamını çok yakından etkilemektedir. Bunun nedeni insanların toplumda mesleklerine göre bir statüye sahip olmalarıdır. İnsanlarla tanıştığınız zaman herkes sizi mesleğinize göre değerlendirir. Kara kaşınız, kara gözünüz veya iyi huylu olmanız mesleğiniz kadar insanlarda etki yaratmayacaktır. Eğer sosyal yaşam sizin için önemliyse kendime uygun mesleği nasıl bulabilirim sorusunu o mesleği bulana kadar aklınızdan çıkarmayınız.
Kendime Uygun Mesleği Nasıl Bulabilirim
Şimdi size sırasıyla bu konuda yapmanız gerekenlerle ilgili alt başlıklar halinde değerli bilgiler aktaracağız. Makalemizi okuduktan sonra emin olun aklınızda bir şeyler canlanmaya başlayacaktır. Arkanıza yaslanın ve okumaya devam edin.
1)Kendinizi İyi Tanıyın
Şuan bu konuda araştırma yapıyorsanız belirli bir konuma gelmiş ve hayatla ilgili bazı gerekli bilgileri kazanmışsınız demektir. İnsanların üç kişiliği vardır.Birisi aynada gördüğü kendisi, birisi başkalarının gördüğü kendisi, bir diğeri de aslında gerçekten ne olduğudur. Sizin mutlaka sonuncusu olan aslında gerçekten ne olduğunuz önemlidir.
Özellikle kendinize objektif olarak sorular yöneltebiliyor ve bu soruları gerçekçi bir şekilde cevaplıyor olmanız lazım. Örneğin insanlar sizi seviyor mu?, insanlar en çok hangi özelliğinizden etkileniyor, yetenekli ve yeteneksiz olduğunuz konular nelerdir? Bu ve bunlar gibi soruları kendinize yöneltmelisiniz.Daha sonra ise güçlü yanlarınızla ve zayıf yönleriniz ile ne olduğunuzun farkına varın.Bunu yapabilen insanlara bilinçli birey denilmektedir.
2)Gerçek Hayatın Farkına Varın
Gerçek hayat dediğimiz olayı en iyi iş hayatına girdiğimizde anlamaya başlayacağız. Ama size şimdiden gerçek hayatın ne olduğundan ufakça bahsedelim.
Kapitalist ve liberal ekonomiyle yönetilen bir dünyada yaşamaktayız. Karşınıza çoğu yerde kalbinizin sesini dinleyenler çıkacaktır. Ama biz size bunun iş hayatında çok işe yaramadığını söyleyelim. Artık uzay çağına geçmiş durumdayız. Her yerde süper ve yapay zekalarla alınan kararlar karşımıza çıkmaktadır. Sizde mantığınızı değil de, kalbinizi kullanıp duygusallığa düşerseniz kaybeden taraf olmuş olursunuz.
3)Ne Kadar Kazanç Hedefliyorsunuz?
Bu soru çok önemli. Kendime uygun mesleği nasıl bulabilirim diye sormadan önce bu soruyu sorun kendinize. Aşağı yukarı aslında hepimiz hangi mesleğin en az ve en çok ne kadar kazandırdığını biliyoruz. Para gerçek hayatın olmazsa olmazlarındandır. Hayallerinize gitmenizi sağlayacak bir mutluluk aracıdır. Bu nedenle ne kadar kazanmak istediğinizi hedefinizin ne olduğunu bir düşüşünün.
Maddi hedeflerinizin altında kalan meslekleri direkt olarak eleyin ve hiç düşünmeyin. Onları düşünmek sizin için zaman kaybı olacaktır.
4)Sevebileceğiniz Bir Meslek mi?
Aslında en önemlisi budur. Sabah kalktığınızda işe giderken küfür ederek gidiyorsanız ve adımlarınız geri geri gidiyorsa o işi kesinlikle yapmayın. Emin olun ömür boyu mutsuz olursunuz ve niye para kazandığınızı anlamazsınız.
Mutlaka neyi sevdiğinizi bulmaya çalışın. Mesleğiniz sevdiğiniz şeyleri içeren bir meslek olsun. Örneğin kitap okumayı seviyorsanız yazarlık, araba kullanmayı seviyorsanız şoförlük, fotoğraf çekmeyi seviyorsanız da fotoğrafçılık gibi.
Gözlerinizi kapatın ve yaptığınız zaman mutlu olduğunuz şeyleri hatırlamaya çalışın. Bunları tek tek yazın. Yukarıdaki maddi hedeflerinizle ortak payda da buluşturmaya çalışın.
5)İleride Nerede Olmayı istiyorsunuz?
Meslek seçiminin kariyerinizde bir başlangıç olduğunu unutmayınız. Tabi mesleğin kariyerinizde sizi varmak istediğiniz noktaya götürecek bir araç olduğunu da. Çünkü bazı mesleklerde deneyim kazanarak ileride büyük mevkilerde yer alabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle ileride nerede olmak istediğinizi bilmelisiniz.
Örneğin; Acun Ilıcalı gibi bir medya patronu olmak istiyorum diyebilirsiniz. Bunu derken de Acun Ilıcalı’nın Radyo, Sinema ve TV bölümünü okuyarak bu noktaya geldiğini bilmelisiniz. Ya da Muhtar Kent’in Coca Cola nın CEO’su olması gibi. Ceo olmak istiyorum diyebilirsiniz. Ancak Muhtar Kent’in Coca Cola da dağıtım elemanı olarak başladığını unutmamalısınız. Başladığınız nokta hayal ettiğiniz hedefe gitmenizi sağlamalıdır.
6)Öncelikleriniz Nelerdir?
İlk 5 madde de kendime uygun mesleği nasıl bulabilirim sorusunu cevaplarken meslek odaklı davrandık. Şimdi bu maddemizde kendimize odaklanmamız gerekmektedir.
Örneğin; boş zamanım olsun, bol bol gezeyim, arkadaşlarımla vakit harcayayım diyorsanız, gidip de günde 16 saat çalışmak zorunda olduğunuz mesleği seçmeyin.
7)Seçeceğiniz Meslek Güncel mi?
Bazı meslekler sosyal çevre değişimlerinden dolayı unutulmaya yüz tutmaktadır. Ya da bir önemi kalmamaktadır. Örneğin zamanında bilirsiniz şehirler arası otobüs şoförlerinin yolları bilmesi çok önemliydi. Yolları bilmeyeni yol tecrübesi olmayanları kimse işe almazdı. Şimdi ise navigasyon cihazları sayesinde şoförlerin yolları bilmesinin bir önemi kalmamıştır. Bu nedenle yol tecrübeleri artık fazla bir etki yaratmamaktadır.
Bu örneklerden anlayacağımız şudur ki, mutlaka mesleğiniz teknolojiye yenilmesin. O meslekte her zaman aranılan insan olmalısınız. Hatta mesleğiniz geleceğin altın mesleklerinden birisi olsun ya da o mesleği temsil eden altın bir insan olun.
8)Mesleğinizin Statüsü Var mı?
Son yedi maddeyi cevaplarken aklınızda az çok bir kaç meslek canlanmıştır. Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi mesleğin toplumdaki statünüzü belirleyeceğini unutmayın. Bu nedenle mutlaka saygın bir meslek olmasına da özen gösterin. Toplumda ki statünüz kazandığınız paradan her zaman daha önemlidir.
Örneğin; çok işlek bir meydanda hela işletip aylık 15-20 bin TL para kazanıyor olabilirsiniz. Bir de 5 bin TL maaşla hazine müsteşarlığında çalışabilirsiniz. Sizce hangisi? Bu konuda karar sizin.
Kendinize bu soruların hepsini sorun. Aklınızda bir takım cevaplar belirecektir. Yapmanız gereken ise ortak payda da buluşacak olan mesleği bulup, o mesleği edinmek için mücadele etmektir.
Tabi bu soruları kendinize sorduktan sonra kendime uygun mesleği nasıl bulabilirim sorunuz tam olarak cevaplanmış olmayacaktır.Bir de mutlaka dikkat etmeniz gereken altın kurallar vardır. Bu kurallar sizin hayatınızın amacı olan mutluluğunuzun temel taşı olacaktır.
### Mutlaka mutlu olabileceğiniz bir mesleği yapın. Mutsuz olursanız hayat sizin için yaşanmayacak hale gelebilir.
### Yaptığınız işte mutlaka kendinize, ailenize ve sosyal çevrenize ayırabileceğiniz boş vakitleriniz olsun.
### Bunu duymaktan sıkılmış olabilirsiniz ama tekrar söylemekte fayda var. Mutlaka ve mutlaka sevdiğiniz mesleği yapın. Bu sizin daha başarılı olmanızı sağlayacaktır.
### Yeni dünya da artık kas gücünün değil de beyin gücünün ön planda olduğunu unutmayınız.
### Yaptığınız iş mutlaka karizmatik bir meslek olsun. Mesleğinizin karizmatik olması hak ettiğiniz değeri kısa zamanda almanızı sağlayacaktır.
### Mesleğiniz mutlaka ön görülebilir bir meslek olsun. Yani size hayaller vaad etsin. Mesleğinizde yükselme şansınız olsun.
### Mesleğinizle birlikte yaptığınız işi destekleyecek mutlaka bir hobi sahibi olun. Bu hobiniz aynı zamanda size para kazandıracak bir hobi olsun.
### Başarılı olabileceğiniz mesleği aramaktan vazgeçmeyin.
### Hata yapmaktan korkmayın. Yaptığınız hatalar sizin en büyük tecrübeleriniz olacaktır. Tabi bunlardan ders alın.
### Çok para kazanacağınız değil, başarılı olabileceğiniz bir meslek seçmelisiniz. Başarılı olursanız para da kazanırsınız.
### Teknolojinin, uzay çağının olmazsa olmazlarından olduğunu unutmayın. Yaptığınız mesleğin teknolojiyle entegre olması zamanda geriye gitmenizi engelleyecektir.
Yukarıda bahsettiğimiz kurallara ek olarak mutlaka sizin de kurallarınız olsun. Kendime uygun mesleği nasıl bulabilirim sorusundan vazgeçmeyin. Umarız makalemiz fikir yürütmenize yardımcı olmuştur. Makalemizi yararlı buluyorsanız yorumlarınızla katkı sağlayabilirsiniz.