Kitap Mağazası Açmak

Kitap Mağazası Açmak | Kitapçı Açma Maliyeti

  Kitaplar, insanın en büyük dostu olarak adlandırılan son derece önemli bilgi eserleridir. Kitaplar sayesinde insanlar hayata çok farklı pencerelerden bakma şansı yakalar. Bu nedenle kitaplar ve kitap okumak her zaman çok değerli ve önemli olacaktır.  Kitap okuyan insan sayısı elbette ki her zaman belli bir seviyenin üstündedir. Bu kişiler de doğal olarak kitap satın almak ister. Bu nedenle de kitap mağazalarına giderler. Tüm bunları dikkate alırsak kitap mağazası açmak günümüz için oldukça iyi bir iş olacaktır. Bu tarz bir mağaza açarak kendinize güzel bir meslek bulacak olabilirsiniz. 

Kitapçı Dükkanı Nasıl Açılır ? 

Kitap Mağazası Açmak
Kitap Mağazası Açmak

   Kitapçı dükkanının nasıl açılacağı bu konuda girişimi olan kişilerin merak ettiği konuların başında gelir. Çünkü bir kitapçı dükkanı açmadan önce her türlü detayın bilinmesi gerekecektir. 

   Kitap dükkanı açmak isteyenler öncelikle iyi bir yer bulmalıdır. Yani uygun bir iş yeri öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken noktadır. Bunun dışında kitapçı dükkanı için nereden kitap alınacağı bir diğer önemli durumdur. Toptan bir şekilde devamlı olarak getireceğiniz kitaplar için doğru kişiler ve yayınevlerinden kitapları almalısınız. 

   Kitap mağazası açmak isteyenler için bunlar yeterli olmayacaktır. Çeşitli belgelerin de kesinlikle bulundurulması gerekir. Bu belgeler, daha sonra yetkili kişiler ve belediyeye onaylatıldıktan sonra sorun kalmayacaktır. Nihayet kitapçı dükkanını gönül rahatlığı ile açabilirsiniz. 

Kitapçı Açma Maliyeti 

   Kitapçı açma düşüncesi olanların aklına takılan pek çok soru vardır. Bunlardan biri de hiç şüphesiz maliyet durumudur. Kitapçı açma maliyeti herkes tarafından bilinmesi gereken bir durumdur. Bu sebeple en ince detayına kadar kitapçı açmak için gereken maliyet büyük önem taşımaktadır. 

   Kitapçı açma maliyetini etkileyen birden çok faktör olacaktır. Bunlardan birisi mağazanın iç tasarımıdır. Çok daha kaliteli ürün, dolap, masa ve benzeri kullanımı etkili olacaktır. Bunun dışında açılan kitapçının konumu da önemli olacaktır. Şehrin göbeğinde açılan bir dükkan ile bir mahalle köşesindeki dükkan aynı maliyette olmayacaktır. 

   Ortalama seviyede bir kitap mağazası açmak istiyorsanız 200 bin lira gözden çıkarılmalıdır. Bu da elbette ki en düşük miktardır. En elit ve işlek caddelerde açılacak kitapçı için çok daha yüksek miktarları gözden çıkarmalısınız. Bu tarz yerler için 350- 400 bin dolaylarinda bir maliyetin olacağını unutmamanız gerekiyor. 

   Kitapçı maliyetini etkileyen bazı başlıca faktörler vardır. Bu faktörler şunlardır: 
> Dükkanın dekoratif tasarımı 
> Hobi ve kırtasiye ürünleri 
> Müzik içeriklerine sahip kitaplar 
> Kitapların çeşitliliği 
> Rafların Sistemi ve Fotokopi Makineleri 
> Bilgisayar ve faks makinesi sayısı 
> Merdivenler 
> Dükkandaki sandalyeler ve masalar 
> Barkod okuyucuları 
> Yazar kasa ve benzeri 
> Dükkanın lokasyonu 

   Tüm bunların da etkisi ile maliyetin tam olarak oluştuğu söylenebilir. 

Kitap Mağazası Aylık Kazancı 

   Kitap mağazası açmak isteyenlerin her şeye rağmen öncelikli hedefi kazanacakları paradır. Dünyada hemen hemen her meslekte olduğu gibi burada da ana hedef kazanılacak paradır. Bu sebeple elde edilecek gelirin ne olduğu merak edilmektedir. Kitap mağazası aylık kazancı ne olduğu bu girişimde bulunacak herkesin aklındaki öncelikli sorudur. 

   Kitap mağazası açmak söz konusu olunca maliyet gibi aylık kazancı da etkileyen benzer faktörler vardır. Kitapçının nerede açıldığı ve iç tasarım gibi durumlar maliyet kadar aylık kazancı da etkiler. Özellikle dükkanın konumu aylık kazanç için en etkili durumdur diyebiliriz. 

   Genelde kesin bir şekilde elde edilecek kazanç söylenemez. Yine de kâr marjına dair ortalama bir değer söz konusudur. Şehir merkezi ve işlek yerlerde kar marjı %30 civarlarındadır. Hatta bazı zamanlar %50’ye kadar bile çıktığı gözlemlenebilir. Fakat, işlek olmayan bir mahallede sokak arasında kalan dükkan için durum daha farklı olacaktır. Bu tarz bir yerde kar marjı %10 ile %20 arasında değişecektir. Bu sebeple tam bir kazanç söylenemez. 

   Örneğin aylık olarak 100 bin liralık ürünü toptan alan birini düşünelim. Bu kişi işlek bir caddedeyse 130 bin ve üstü bir kazanç elde edecektir. Fakat, bir mahallede dükkana sahip kişinin kazancı 110 bin lira ile 120 bin lira arasında değişecektir. Bu da elde edilen kazancı kâr durumuna göre göstermektedir. 

   Tüm bunların dışında etkili olan pek çok şey vardır. Bu durumlara göre ilk birkaç ay belki hiçbir kazanç bile elde edemeyeceksiniz. Bu durumda sabretmek ve çabalamaya devam etmek gerekir. Ek olarak ortaya konulan sermaye de kazancı en çok etkileyecek unsurlardan biridir. 

Okuyunuz: Dükkan Açma Fikirleri

Kitapçı Açmak İçin Gerekli Belgeler 

   Kitapçı açmak o kadar da kolay bir iş değildir. Yer bulduktan sonra pek çok gerekli belgeye sahip olmanız gerekir. Bi belgeleri temin etmeden kitap mağazası açmak mümkün olmayacaktır. 

   Kitapçı açmak için gerekli belgeler şu belgelerdir: 

> Yerleşim yeri belgesi ( Muhtarlıktan alınması gerekir)
> Sağlıklı olduğunuzu gösterecek sağlık belgesi 
> 2 adet vesikalık fotoğraf 
> Nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdan fotokopisi 
> İmza beyannamesi ( noter onaylı olmalıdır)
> Başvuru formu 
> Vergi levhası ve fotokopisi 
> Tapu senedi ve fotokopisi 
> Kendine ait sicil numarası 

   Tüm bunlar her yerde geçerli olan belgelerdir. Bu belgeler dışında da kitap mağazası açmak istediğiniz yere özel belgeler gerekebilir. Yani bazı belgeler şehirden şehre, hatta aynı şehirde ilçeden ilçeye göre bile değişebilir. Diğer gerekli belgeleri ise şehrinizdeki belediyeye sorarak öğrenebilirsiniz. O belgeler de dahil olmak üzere tüm belgeleri belediyenize götürüp onaylattıktan sonra belge işleri tamamlanmış olacaktır. 

Kitapçı Açmak İsteyenlere Tavsiyeler 

   Kitapçı açmak isteyenler bu konuda bilgisi ve tecrübesi olanlara danışmak ister. Çünkü hayallerinde kurdukları iş tam olarak istedikleri gibi çıkmayabilir. Yani bir anda büyük bir hayal kırıklığına uğramak durumunda kalabilirler. Bu yüzden belli başlı tavsiyeler almaları gerekmektedir. 

   Kitap açmak isteyenlere tavsiyeler denince ilk akla gelen güvenilir kişilerle çalışmaları olacaktır. Yani ne olursa olsun iş yerinizde güven duyacağınız kişilerle çalışmalısınız. İş yerinizde çalışacak kasiyer ve yardımcıları ince eleyip sık dokuyarak seçmelisiniz. Yine toptan şekilde alacağınız kitapları da güvenebileceğiniz kişilerden temin etmelisiniz. Aksi takdirde hiç tahmin etmeyeceğiniz durumlarla düşebilirsiniz. 

   Yine verilebilecek tavsiyelerden biri de en kaliteli ve okunacak kitaplara sahip olmanızdır. Yani getireceğiniz kitaplar oldukça önem arz etmektedir. Hem gençler için hem de çocuklar ve yaşlı kesime hitap edecek kitaplara sahip olmalısınız. Kitap mağazası açmak gibi bir planınız varsa ne olursa olsun her kesime hitap etmelisiniz. 

   Açacağınız kitapçı dükkanının lokasyonu da büyük önem arz eden bir diğer konudur. Eğer kimsenin uğramadığı ücra bir köşeye kitapçı açarsanız tabiri caizse sinek avlayabilirsiniz. Bu yüzden işlek ve göz önünde olan yerlere kitapçı açmanız yararınıza olacaktır. Bir de sorunlu diye tanımlanan insanların da olduğu yerde kitapçı açmamanız daha iyi olacaktır. Bu kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir tavsiyedir. 

   Kitaplar, sayfalarca kitaplar ve her türden kitaplar…. Kitap mağazası açmak istiyorsanız ayrıca kitaplar hakkında da elinizden geldiğince daha çok bilgi öğrenmeye çalışmalısınız.

Scroll to Top