Hayali ihracat nedir nasıl yapılır

Hayali ihracat nedir, Nasıl Yapılır | Kravatlı Soyguncular 2022

Hayali ihracat devletin ihracatçılara verdiği KDV indiriminin suistimal edilmesiyle yapılır.Ülkemizde 30 yıl önce bakan çocuklarının ve Süleyman Demirel’in yeğenin yaptığı ihracatlar ile gündeme gelmiştir.Uğur Mumcu ve Altan Öymen’in araştırmalarıyla ortaya çıkmıştır.Hayali ihracat nedir, ülkemizde bu yolla nasıl soygunlar yapıldı ve hala nasıl yapılıyor hepsi hakkında detaylı bir bilgi sahibi olacaksınız.

Hayali ihracat nedir nasıl yapılır
Hayali ihracat nedir nasıl yapılır

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen destekler devlet memurları ile de kolaylıkla aşılmaktadır. Hayali ihracatın bir çok yöntemi var. Ülkemizde en son yapılan operasyonda 35 kişilik bir çete tutuklandı. Bu çetenin içinde devlet memurları ve büyük turizm otel sahipleri de vardı. Devletin uğratıldığı zarar ise 800 milyon TL.

Okuyunuz: İhracat Nasıl Yapılır

Hayali ihracat Nedir?

Hayali ihracat
Hayali ihracat

Bir şirket yurt içinde mal aldığı zaman devlete o mal üzerinden %18 KDV öder. Eğer bu mal yurt dışına satılıp ihracat yapılacaksa, devlet teşvik uygular. Yaptığı satışın %18 KDV’sini şirkete geri öder. Bu bir KDV indirimi ve ihracat teşfiğidir. Bunun nasıl gerçekleştiğini bir örnek ile anlatalım.

Bir tekstil şirketi sahibi 50 TL’ye iç piyasadan %18 KDV ile malzeme alır.50 TL’ye bu malzemeyi aldığında devlete 50*%18= 9 TL KDV borçlanmıştır. Daha sonra Almanya’ya ürettiği malzemeyi 100 TL’ye satar. Maliyeye gidip vergi iadesi için evraklar ile başvurur. Devlet de 100*%18=18 TL bu şirkete KDV’den muaf tutulmuş olur. Sonuçta bu malı iç piyasada satmamıştır. Buraya kadar her şey usulünde. Herhangi bir dolandırıcılık yok.

 

Hayali İhracat Nasıl Yapılır?

Hayali ihracat nedir
Hayali ihracat nedir

Yukarıda normal KDV iadesini açıkladık. Hayali ihracat ise rakamlar veya mallar üzerinde yapılan oynamalar ile gerçekleştirilir. Bunun bir çok yöntemi vardır. Bazı şirketler hiç malzeme göndermeden sahte evrak düzenleyerek yapar. Bazıları ise tuğla gönderip, değerli tekstil malzemesi göndermiş gibi iade alır. Şimdi yapılan bu yöntemleri size daha detaylı açıklayalım.

 

Hayali İhracat Yöntemleri

Bugüne kadar kravatlı soyguncular tarafından yapılmış olan hayali ihracat yöntemleri aşağıdaki gibidir.

 

1.Sahte Var Olmayan İhracat

Bu yöntem ile yurt dışına herhangi bir mal gönderilmez. Ancak gönderilmiş gibi evrak düzenlenir. Bu evrakta gümrük memurların imzası ve onay belgesi her şey yer alır. Daha sonra maliyeye gidilerek KDV iadesi talep edilir. Bu yöntem fazla uzun sürmez. Genellikle küçük çaplı dolandırıcılar tarafından yapılır. Mutlaka denetlemeye takılır.

 

Gümrük müdürlüğünü dolandırıcı tarafından mal gönderim beyannamesi verilir. Ancak mal çıkışı hiç bir zaman gerçekleşmez. Şirket aldığı malzemenin faturasına da sahiptir. Tedarikçiden sahte fatura alır. Ya da kendi kurduğu paravan şirketler üzerinden bu işlemi gerçekleştirir. Bazı dolandırıcılar aynı zaman da yurt dışında da paravan bir şirkete sahiptir. Bu şirketler arasında örümcek ağı gibi bağ kurarak yasal olarak çözülmesini de zorlaştırır.

 

2.Bavul Ticareti ile Yapılan Hayali İhracat

Hayali ihracat nedir diyenlerin en çok duyduğu yöntemlerden birisidir. Yurt dışından gelen bir turist ülke içinde alış veriş yapar. Ülkeden dışarı çıktığı zaman ise alış verişler için KDV iadesi alır. Yurt dışında yaşıyor olması veya oturum izni sahibi olması bavul ticaretini yapması için yeterli.

Bu vatandaş yurt içi piyasadan aldığı malın faturasını yüksek gösterir.50 TL’ye aldığı çantayı 1000 TL gibi gösterir. Gümrük çıkışında ise bu işlem için beyanname verir. Devletten 180 TL vergi iadesi almış olur. Biz bunu küçük rakam ile örnek vererek gösterdik.T abi bu işlemler daha büyük faturalar ile yapılıp devlet zarara uğratılır.

Not: Ülkemizde bazı yüksek değerli ürünlerde özellikle elmas, pırlanta, inci gibi değerli taşlarda KDV oranının düşük olması nedeni bu suistimalden korunmak içindir.

3.Hayali ihracat Kargoculuk Yöntemi

Kargoculuk şirketleri tarafından iki şirketin menfaati doğrultusunda yapılır. Bir kargo şirketinin eline geçen faturasız mal için fatura aranır .İç piyasada yüksek mal stoğu bulunan firmalar vardır. Bu firmalar zamanında mal satmıştır ama fatura kesmemiştir. Bu nedenle kayıtlarda yüksek stok gözükür, ancak fiili stoğu yoktur. Kargo şirketi bu firma ile anlaşma yapıp eline geçen mal için fatura kestirir. Kargo şirketi devletten KDV iadesi alarak haksız bir kazanç sağlar. Firma ise kargo şirketine kestiği fatura ile elindeki fiili olmayan stoktan kurtulur. KDV maliyetini ise kargo şirketi karşılar. Ülkemizde ki bazı kargo şirketleri sadece bu iş için kurulmuştur.

 

4.Değersiz Malların Değerli Gibi Gösterilmesi

Büyük çaplı hayali ihracat gerçekleştirilen firmalar tarafından uygulanan yöntemdir. Özellikle tekstil firmaları bu ihracatı gerçekleştirir. Geçmişte Yahya Demirel tarafından da yapılan hayali ihracat yöntemidir. Değerli tekstil malları yerine, değersiz kumaş parçaları gönderilir. Bu değersiz malzemeler için değerliymiş gibi fatura düzenlenir. Gümrük çalışanları da burada şirkete yardım eder.

 

Mobilya dosyası hayali ihracatın da İtalya’ya değersiz tahta parçaları gönderilmiştir. Fiili olarak malzeme gönderimi yapılır. Devlet karşı tarafın yaptığı ödemeyi takip etmez. Yani alıcı firma malzeme için ödemeyi 3 ay sonra yapabilir. Satıcı firma parayı 3 ay sonra alacak olmasına rağmen, KDV’yi devletten hemen tahsil eder. Karşı taraf tamamen paravan bir şirkettir.

 

5.Fiyat Şişirilmesi ile Yapılan Hayali İhracat

Yurt dışına gönderilen mal gerçek malzemedir. Ancak ikinci kalite mallardan oluşur. Karşı taraftaki müşteri paravan veya gerçek olabilir. Ancak iki şirketin kendi içinde anlaşmaya sahiptir .İkinci kalite ürün birinci kaliteymiş gibi fiyat bakımından şişirilir. Bu şekilde devletten yüksek bir KDV indirimi alınır. Çok uygun fiyata gönderilmiş olan ürün yurt dışında ya satışa sunulur, ya da tekrar iç piyasaya gönderilere döngü sağlanır.

 

Hayali ihracat nedir, fiyat şişirilmesi ile devlet nasıl zarar uğratılıyor diyorsanız, bunun için tekstil firmalarını incelemeniz gerekir. Hayali ihracat ile bu şekilde vurgun yapan firmalar otelcilik ve inşaat işine girerek bu paraları aklar. Masak internet sitesinde de bu yöntemler ile ilgili bilgiler verilmektedir.

Okuyunuz: Hiç Duyulmamış Para Kazanma Yöntemleri

6.Evrakta Tahribat ile Hayali İhracat

Yurt içinde işlenmemiş ürünler için KDV %8 olarak belirlenmiştir. İşlenmemiş ürün ihracatında ki KDV oranı da %8.Ancak firma evrakta tahribat yaparak ürünü işlenmiş olarak gösteriyor. İşlenmiş ürünlerde ise KDV oranı %18.Bu yöntem genellikle gıda ürünlerinde uygulanmaktadır. Aynı zamanda iç piyasaya sürülmek amacı ile devletten indirim ile alınmış ürünler de buna dahildir. Bu ürünler indirim ile fabrikalardan toplanır. Paketlenip yurt dışına gönderilir.

 

Daha sonra yurt dışından tekrar ithalat indirimi ile de ülkeye gönderilip, iç piyasada yüksek fiyata satılır. Bu şekilde maliyeti 100 TL olan ürün 20 TL’ye düşürülmüş olur. İç piyasada ise hemen eritilir.

 

7.ETGB Micro İhracat Dolandırıcılığı

Bu yöntem son zamanlarda oldukça fazla yapılan hayali ihracat yolsuzluğundan birisidir. İşin kötü tarafı ise yakalanma olayı pek yoktur denilebilir. Evrak işlemleriyle uğraşılmadan iade işlemi gerçekleştirilir. Yurt dışına kargo ile yapılan ihracatlarda geçerlidir. Genellikle e-ticaret yapanlar bu indirimden faydalanır.7500 Euro ve 150KG’ye kadar olan ürünler için geçerlidir.

 

Bu hayali ihracat yönteminde satıcı ürünün fiyatında şişirme yapar. Yurt dışında bir tanıdığına yüksek fiyattan ürünün satışını gerçekleştirir. Ürün herhangi bir gümrük kontrolüne tabi değildir. Maliyeden gerekli indirimi alır.

 

8.İhracat Açığından Faydalanma Yöntemi

Türkiye de ithalat rakamları ihracat rakamlarından yüksektir. Bu nedenle cari açık problemi var. Bu herkes tarafından bilinmekte. Devlet ise ihracat yapanlara ayrı bir teşvik daha sunar. Şirketlere ihracat etmeleri için ucuz fiyata mal sunar. Bunu daha önce şeker fabrikalarında yapardı. İç piyasada 50 dolara satılan şeker ihraç edilsin diye şirketlere 20 dolara satılır. Tabi bu şirket ürünü ihraç etmiş gibi gösterip iç piyasada 40 dolardan tüm malı satar. Geçmişte en çok yapılan hayali ihracat yöntemlerinden birisidir. Hayali ihracat nedir diye merak edenlerin geçmişteki dosyaları incelemesini tavsiye ederiz.

 

Hayali İhracaat Kapasamında Yapılan Operasyonlar

Hayali ihracat kapsamında en son Hakkari de operasyon yapılmıştır. Hakkari de yapılan ihracatta 1 yıl da %250’lik bir artış yaşanmıştır. Devlet tarafından ihracat yapılan firmalara o zaman ödül verildi. Ancak gümrük müfettişleri araştırma yaptığında gerçek ortaya çıktı. Firmalar tarafından hayali ihracat yapılarak rakamlar şişirilmiş. Devlet ise toplamda 400 milyon TL zarara uğratılmış.

En büyük operasyonlardan birisi de İstanbul da yapılmıştır. Aralarında gümrük memurlarının da bulunduğu 52 kişi gözaltına alınmıştır. Devlet tarafından gerekli önlemler alınmadığı sürece hayali ihracat soygunu devam edecektir. Yıllardır yakalanmaya kravatlı hırsızlar aramızda dolaşmaktadır. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde bu soygun bitmeyecek.

 

Hayali İhracatı Önlemenin Yolları

Hayali ihracat nasıl yapılır
Hayali ihracat nasıl yapılır

Hayali ihracatın önlenmesi için denetimlerin arttırılması lazım. Denetimler ne kadar arttırılsa da bazen kontrol etmek zor olabilir. Bu nedenle verilen teşviklere düzenleme getirilmelidir. Hayali ihracat nedir diye merak edenlere artık en iyi yöntem teknoloji ihracatı diyebiliriz. Yazılım ihracatı yapan şirketlerin gümrük müfettişleri tarafından denetlenmesi zor. Bu nedenle hayali ihracat soygunu yazılım sektörüne doğru kaymaktadır.

Hayali ihracat nedir nasıl yapılır gibi devlete karşı yapılan soygun yöntemlerini sizlere anlatmaya çalıştık.Çevrenizde bu şekilde şüphelendiğiniz durumlar var ise maliye bakanlığı ve masak ile iletişime geçmelisiniz.

Scroll to Top