Özellikle kendi işini kurmak isteyenler kişiler için girişimci kredisi veren bankalar mevcut.. Bu bankalardan bazıları şöyledir:
- Halkbank,
- DenizBank,
- Vakıfbank,
- TEB,
- Türkiye İş Bankası,
- Finansbank.
Girişimci Kredisi veren bankalar hakkında bilgiyi yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Okuyunuz: Yaratıcı Girişimcilik Örnekleri
Girişimci Kredisi Veren Bankalar
Girişimci kredileri için her banka bazı şartlar koşar. Bu şartlar bankadan bankaya değişiklik gösterirken genel olarak sundukları ortak şartlar vardır. Örneğin sıfırdan bir girişim yapacaksanız bankalar genellikle sizden şu belgeleri ve şartları talep etmektedirler:
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- Yapılacak girişim ile ilgili diploma veya ustalık belgesi,
- Varsa mal varlığı dökümü,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Başvuru formu.
Bankalar sizden farklı belgeler de talep edebilirler. Bu bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Genel olarak iş kurmak isteyenlerin sağlaması gereken girişimcilik kredisi için gerekli belgeler ve şartlar yukarıda ki gibidir.
Halkbank Girişimci Kredisi
Halkbank, girişimcilerin iş kurmaları ve ekonomik hayata katılmaları kapsamında girişimci kredileri vermektedir. Bu krediler, farklı alanlarda farklı deneyimlere sahip kişilerin girişimleri için özel olarak oluşturulmuş kredilerdir. Halkbank tarafından sağlanan girişimci kredilerini uygun vade, faiz ve esnek ödeme planlarıyla alabilirsiniz. Bu krediler şu şekildedir:
- Genç Girişimci Kredisi,
- Cesur Girişimci Kredisi,
- Usta Girişimci Kredisi,
- Mucit Girişimci Kredisi.
Genç Girişimci Kredisi için banka tarafından belirlenen bazı şartları sağlamanız gerekmektedir. Bu şartlar şu şekildedir:
- Kurmayı düşündüğünüz iş ile ilgili diploma sahibi olmak,
- 30 yaşını geçmemek,
- Eğitimini aldığı iş konusunda tecrübesi bulunmayan.
Verilen kredi 50.000 TL limitli olup ilk 12 ay ödemesiz dönem daha sonra 36 ay vade imkanı sunmaktadır. Aylık taksitler eşit bir biçimde geri ödenir.
Cesur Girişimci Kredisi, kurmak istediği iş kolu üzerinde diploma sahibi olup tecrübe sahibi olanlara verilen kredidir. Cesur Girişimci Kredisi’nden faydalanmak için Halkbank’ın koyduğu şartlar şu şekildedir:
- En az 2 yıl tecrübeli olmak,
- 35 yaşını aşmamış olmak,
- Kurulmak istenen iş hakkında diploma sahibi olmak.
Verilen kredinin limiti 75.000 TL’dir. 1 yıla varan ana para ödemesiz dönem sonrası 48 ay vade ile eşit taksitler şeklinde ödenmektedir.
Usta Girişimci Kredisi, meslek kurumlarından alınan ustalık belgesi sahibi kişilerin kullanabileceği kredidir. Bu krediden faydalanmak isteyenlerin taşıması gereken şartlar şu şekildedir:
- En az ilkokul mezunu olmak,
- Kurmayı düşündüğünüz iş hakkında ustalık belgesi sahibi olmak,
- En az 5 yıl tecrübeli olmak,
- 30 yaşını aşmamış olmak.
Bu şartları sağlayanların çekmek istediği kredinin özellikleri ise şu şekildedir:
- 30.000 TL limitli,
- Aylık eşit taksitli,
- 1 yıl ana para ödemesiz dönem sonrasında ise 36 ay vade imkanı.
Son olarak ise Halkbank’ın sunduğu bir başka girişimci kredisi ise Mucit Girişimci Kredisi’dir. Teknokentlerde faaliyet gösteren ve KOSGEB, TÜBİTAK, TTGV gibi kurumlardan hibe almaya hak kazanan girişimcilerin başvurabileceği kredidir. Mucit Girişimci Kredisinden faydalanmak isteyenlerin sağlaması gereken şartlar şunlardır:
- Teknokentlerde faaliyet göstermek,
- KOSGEB, TÜBİTAK, TTGV gibi kurumlardan hibe almaya kazanmış kişiler,
- Patent sahibi olanlar,
- 30 yaşını aşmamış kişiler.
Verilen kredi 75.000 TL limitli olup aylık eşit taksitli olarak ödenir. Ayrıca 1 yıl boyunca ana para ödemesiz dönemden sonra 48 ay vade ile esnek ödeme imkanı sunar. Bu kredilerden birine başvurmak istiyorsanız en yakın Halkbank Şubesine gitmelisiniz.
DenizBank Girişimci Kredisi
Denizbank Girişimcilik Kredisi altında özellikle kadın girişimcileri destekleyen kredi imkanları sunmaktadır. Kadın girişimcilerin kredi ihtiyacı için DenizBank uygun faiz oranları ve ödeme planları sunmaktadır. Üstelik 80.000 TL’ye kadar olan kredi başvurularınız için sadece SMS atabilirsiniz. SMS yoluyla başvurmak için yapmanız gereken GİRİSİMCİ, TC KİMLİK NO aralarında birer boşluk bırakarak 3280’e SMS göndermektir. Fakat bu bir ön başvurudur. Başvurunuz onaylandığı takdirde diğer işlemler için bankaya gitmeniz gerekmektedir. Kredinizi aldıktan sonra 36 ay vade fırsatı ile eşit taksitli veya işletmenizin gelirine uygun bir biçimde ödeme imkânı vardır.
Ayrıca Ertelemeli kredi veren bankalar hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz.
Vakıfbank Girişimci Kredisi
Vakıfbank KOSGEB Girişimcilik Kredisi adı altında girişimcilere kredi imkânı sunmaktadır. Kredi programının amacı girişimciyi desteklemek ve girişimciliğin yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. Programdan Küçük ve Orta ölçekte işletmeler ve İşletici Kuruluşlar faydalanabilir. Programın destek limitleri şu şekildedir:
- İşletme Kuruluş Desteği limiti 3.000 TL’dir.
- Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat ve Ofis Donanım ve Yazılım Desteği 15.000 TL’dir.
- İşletme Giderleri Desteği 12.000 TL’dir.
- Sabit Yatırım Desteği 70.000 TL’dir.
Vakıfbank’ın Girişimci Kredisi desteğinden faydalanmak için gerekli koşul KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmaktır.
TEB Girişimci Kredisi
TEB girişimci kredisi veren bankalar arasında yer almaktadır. Bu krediler uygun faiz oranları ve esnek ödeme planlarına sahiptir. Yeni girişimciler için kefilsiz olarak 50.000 TL’lik kredi sağlanmaktadır. TEB tarafından sağlanan girişimci kredisi için daha yüksek meblağ talep eden kişiler, ipotek göstermesi karşılığında 100.000 TL’lik kredi çekme imkanına sahiptirler. Verilen krediler 36 aydan 60 aya varan vade seçenekleri ile isteyenler için 1 yıl geri ödemesizdir. TEB’in farklı isimlerde birçok girişimci kredisi vardır. Bu kredilerin bazıları şöyledir:
- Teknoloji Yatırım Destekleri,
- TEB Tarım Girişimciler Kredileri,
- Franchising Destekleri,
- TEB Kadın Girişimci Destekleri
Örneğin TEB Tarım Girişimcisi Kredisi’nden faydalanmak isteyen bir kişiye TEB 50.000 TL’den 100.000 TL’ye varan kredi imkanı sunmaktadır. Ayrıca 1 yıl geri ödemesiz daha sonra 36 ay geri ödemeli vade şeklinde geri ödeyebilirsiniz. Bu ve diğer krediden faydalanmak isteyenler en yakın TEB Şubesine başvurabilirler.
Okuyunuz: Esnafa Kredi Veren Bankalar
Türkiye İş Bankası Girişimci Kredisi
İş Bankasının Türk Eximbank ile yaptığı anlaşma ile genç girişimci ihracatçılara finansal destek sağlamak açısından “Genç Girişimci İhracat Destek Kredisi” adı altında sunulan kredidir. Türkiye İş Bankası tarafından sağlanan girişimci kredisinden faydalanmak için banka tarafından bazı şartlar sağlanmalıdır. Bu şartlar şu şekildedir:
- En çok 5 yıl önce kurulmuş olmak şartıyla,
- %51’den daha fazla paya sahip ortağı 20-45 yaş aralığında ya da %20-50 pay oranına en çok sahip olan ortağın 20-45 yaş aralığında bulunan genç girişimci olması gerekmektedir.
Her bir girişimciye 100.000 TL limitli veya 500.000 Euro/USD limitli kredi sağlanmaktadır. Ayrıca, ihracattan doğan risklere karşı genç girişimcilere 1 yıl boyunca alıcı analiz ücreti muafiyeti sağlanmaktadır. Bu krediye başvurmak isteyen girişimciler en yakın İş Bankası Şubesine gidebilirler.
Finansbank Girişimci Kredisi
Finansbank’ın genç ve kadın girişimciler için sağladığı Kredi Garanti Fonu destekli krediler vardır. Finansbank tarafından sağlanan Girişimci Kredilerinden faydalanmak isteyen kişiler KOBİ vasfına sahip gerçek ve tüzel kişi işletme sahibi olmalıdırlar. Eğer KOBİ dışı firmaysanız Portföy Garanti Sistemi’ne katılarak temin garantisi verdiğiniz takdirde nakit destek ihtiyacı sağlayabilirsiniz. Girişimci Kredisi almak isteyenler için Kefalet Oranları ve Kefalet Limiti şu şekildedir:
- KOBİ’ler için 12.000.000 TL kefalet limiti ve %85 kefalet oranı,
- Kadın ve genç girişimciler için verilen kefalet limiti 1.000.000 TL olup oranı %90’dır.
- KOBİ dışı firmalar için kefalet limiti 200.000.000 TL olup oranı %80’dir.
Çekilen kredinin vadesi 6-60 ay arasında değişmektedir. Ayrıca kredi kullanım esnasında KGF komisyonu olarak çekilen kredi ücretinden %0,03 komisyon ücreti tahsis edilir.
Finansbank’ın sağladığı Kredi Garanti Fonu destekli krediden faydalanmak için en yakın Finansbank şubesine başvurabilirsiniz.
” Girişimci Kredisi Veren Bankalar ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.