Aloe vera Yetişticiliği Nasıl Yapılır

Aloe Vera Yetiştiriciliği ve Ekimi | Alo vera Nerede Yetişir

Aloe Vera güzellik alanında en çok kullanılan bitki türlerinden biridir. Güzellik iksiri olarak da bilinen bu bitki son yıllarda oldukça popüler bir hale gelmiş ve birçok yerde yetiştirilmeye başlanmıştır. Aloe vera yetiştiriciliği günümüzün oldukça ilgi çeken tarım alanlarından biridir. Bu bitkinin yetiştirilmesi için hem bakımının hem de hasat döneminin çok iyi bilinmesi gerekir. Anavatanı Afrika olan aloe vera mineral ve vitamin yönünden son derece zengindir. Hem cilt sorunlarına hem de saç saç sorunlarına oldukça iyi gelen aloe vera birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.

Aloe vera Yetişticiliği Nasıl Yapılır
Aloe vera Yetişticiliği Nasıl Yapılır

Tüm bu özellikleri dikkate alındığında kozmetik ve ilaç sektörünün en vazgeçilmez bitkilerinden biri olmaktadır. Aloe vera son yıllarda oldukça fazla öne çıkan bitkiler arasında yer alır. Bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni ise kullanımında herhangi bir yan etki meydana getirmemesidir. Aloe vera yetiştiriciliği tarımla ilgilenen ve toprağı olan kişilerin oldukça ilgilendiği bir alandır. Bu alanda başarı sağlayabilmek için bitkinin toprak gereksinimi, iklim gereksinimi, vitamin ve mineral konusundaki ihtiyaçları bilinmelidir. Aynı zamanda bu işi önemli bir kazanç elde etme amacıyla yapmayı düşünüyorsanız mutlaka öncelikle detaylı bir iş planı hazırlamanız gerekir.

Aloe vera yetiştiriciliği ve üretimi yapacaksınız ilk olarak bu alanda sizlere verilen hibe destekleri hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. İlerleyen yıllarda da oldukça rağbet görecek olan bu bitkinin kişilere çok büyük kazanç getireceği söylenebilir. Aloe Vera bitkisi güneş isteği yüksek olan bitkilerden biridir. Aynı zamanda akşam serinliği olan yerleri çok sever. Tropikal bir bitki olduğu için de yetişme alanı diğer bitkilere göre biraz daha dar olabilmektedir. Aloe vera yetiştirmek istiyorsanız yazımızın devamında bu konu ile ilgili tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

 

Aloe Vera Yetiştiriciliği

Aloe vera hem yanık hem de yara tedavilerinde oldukça iyileştirici bir özelliğe sahiptir. Türkçede sarı sabır olarak bilinen bu bitki içerisinde 6 farklı antiseptik özellik barındırmaktadır. Aloe vere bitkisi hakkında mutlaka bilmeniz gereken özellikleri ise şunlardır:

  • Hem küf hem de mantarı yok etmede oldukça yüksek performansa sahip olan Aloe Vera bitkisi ülkemizde genel olarak süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.
  • Son yıllarda kozmetik ve sağlık sektöründe de Aloe Vera’nın kanıtlanmış etkilerinin ortaya çıkması ile birlikte kullanım alanları daha da genişlemiştir.
  • Etli ve sulu bir bitki olan aloe vera günümüzün kozmetik firmalarının en gözde bitkileri arasında yer alır.
  • Bu bitkinin içerisinde bulunan su oranı bitkinin en kurak aylarda dahi solmadan kendini korumasını sağlar.
  • Aloe vera yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız bu bitkinin hangi bölgede daha iyi yetişe bildiği konusunu araştırmanız gerekir.
  • Bununla birlikte bitkinin iklim ihtiyaçlarının da çok iyi bilinmesi gerekir. Her ne kadar dayanıklı bir bitki olsa da bu bitkinin de gübre vitamin ve mineral gereksinimleri olduğu bilinmelidir.
  • Aloe Vera bitkisi kökten çoğalan bir bitki türüdür. Bu nedenle de aloe vera yetiştirmek istiyorsanız yaz aylarında hazır olarak fide almalı ve bu fidelerin köklenmesi ne sağlamalısınız.
  • Aloe vera güneş ve suyu çok seven bir bitkidir. Bu bakımda aşırı sulama bu bitkinin solmasına neden olabilir.
  • Hem sulama hem de gübreleme konusuna gereken özen gösterilmelidir.
  • Aloe veraları arazide ya da saksıda yetiştirme şansınız bulunuyor. Ancak bunun için mutlaka toprağın drenajlı bir toprak türü olması gerekir.

Yüzeylerde su birikmemesi özellikle dikkat etmeniz gereken noktalardan biridir. Çünkü toprağın yüzeyinde biriken su aloe vera köklerinin nefes alamamasına neden olur. Ancak bu bitkiyi ektiğiniz zaman yapraklarının kesinlikle toprakla temas etmemesine dikkat etmeniz gerekir. Ekim sonrasında toprağın üst yüzeyine perlit ya da torf serpebilir ve daha verimli bir aloe vera yetiştirme imkanı bulabilirsiniz.

 

Aloe Vera Ekimi

Aloe vera yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız bu bitkinin ekimi konusunda oldukça titiz davranmalısınız. Aloe vera ekimi için hem toprağın iyi bir şekilde hazırlanmış olması hem de hava şartlarının uygun olması gereklidir. Bununla birlikte sulama konusuna da gereken önemi vermelisiniz. Aloe vera ekimi için öncelikle drenajlı bir toprak ve saksı hazırlamanız gereklidir. Bitki ekeceğiniz yer hazırladıktan sonra aldığınız kökü eğer kesmişseniz mutlaka ilk 2 gün boyunca loş bir odada bekletmelisiniz.

Toprağın temiz olduğundan emin olduktan sonra ise kökleri mutlaka toprağın içerisine yerleştirmeli ve üzerini kapatmalısınız. Bu süreçte en çok dikkat etmeniz gereken konu toprağın biraz Pelit ve lav taşı karıştırılmış olmasıdır. Bir hafta boyunca toprak nemini kaybedene kadar sulama işlemi yapmamalısınız. Sonrasında ise haftada bir defa olmak üzere sprey yardımı ile sulamaya gerçekleştirebilirsiniz. Aloe vera olgunlaşma dönemi başladığında ise normal bir sulama işlemi yapabilirsiniz. Bitkinin mutlaka günde en az 6 en fazla ise 12 saat güneş ışığı almasını sağlamalısınız. En son olarak ise düşük sıcaklıkların aloe vera bitkisini öldürmediğini yalnızca büyümesini engellediğini bilmelisiniz.

Aloe vera yetiştirilecek olan toprağın mutlaka havalandırılması gerekmektedir. Havalandırma işlemi için ise perlit volkanik kayaç türü toprağa karıştırılmalıdır. Aynı zamanda bu kayak türünün toprağı karıştırılması drenajı sağladığı için de aloe vera bitkisinin verimliliğini artırır. Toprağın mutlaka oksijen alabilecek şekilde olmasına dikkat etmelisiniz. Bu karışımların toprağa eklenmesi sayesinde aynı zamanda yabancı otların da türemesini engellemiş olursunuz.

Okuyunuz: Avokado Yetiştiriciliği

Aloe Vera Bakımı

Aloe vera bitkisinin yıl içerisindeki bakımının düzenli yapılması veriminin yüksek olmasını sağlar. Hem sindirime hem de bir güzelliğe oldukça olumlu etkileri bulunan aloe vera bakımı düşünüldüğünden daha kolay. Öncelikle bakım periyodunda bu bitkilerin güneş alması son derece önemlidir. Günün büyük bir çoğunluğunda güneş almasına özen gösterilmelisiniz. Sulama konusunda ise düzenli bir işlem yapmalısınız.

İlk ekim zamanlarında sprey ile sulamak sonrasında ise düzenli bir sulama sistemi geliştirmek verimin yüksek olmasını sağlar. Bu bitkiler yaprakları tamamen yeşerdikten sonra kullanıma hazır hale gelir. Bakımı konusunda gübrelemede son derece önemlidir. Bu bitkilerin sıcaklık ihtiyacı 15 ile 28 derece arasında değişir.

-4 dereceye kadar ise aloe veraların dayanma gücü bulunur. Bu bitkilerin ekerken mutlaka gerekli gübreleme işlemlerinin eksiksiz yapılması gerekir. Özellikle azot ve potasyum oranı az olan ve fosfor oranı yeterli miktarda olan gübreler kullanılmalıdır. 1 adet Aloe Vera çiçeği için en fazla yarım çay bardağından az gübre eklemeniz yeterli olmaktadır.

 

Aloe Vera Çoğaltma

Aloe vera çoğaltma yüksek verim elde etmek açısından önemli konular arasında yer alır. Bu bitkinin çoğaltılabilmesi için köklendirme işlemlerinin titiz bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Aloe vera yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin öncelikle kendi aloe veralarını köklendirmeleri maliyetlerinin düşürülmesi açısından önemli bir konudur. Bu bitkiler belirli bir olgunluğa geldikten sonra kök kısımlarından yavru vermeye başlar.

Aynı zamanda bu yavrular kök çıkar çıkmaz kesilmemelidir. En az 7,5 santimetre boyuta geldikten sonra uygun bir şekilde ana kökten ayrılarak farklı bir yerde köklendirme işlemine tabi tutulur. Eğer yavru kökleri olması gerekenden daha erken bir zamanda ana gövdeden ayırırsanız bu bitkilerin saksıda ihtiyaç duyulan mineralleri alamamasına neden olabilirsiniz. Yerinden çıkarmış olduğunuz kök yavruları daha sonra 2 gün boyunca oluş ve serin bir ortamda bekle etmelisiniz.

Kök çıkarım esnasında yara aldığı için direkt toprakla temas etmemeli ve su almaması gerekir. Aksi halde yeni çıkarılan kökü kaybedebilirsiniz. Bununla birlikte aloe vera köklendirme işlemi sırasında kuru toprak karışımına bitkiye uygun bir şekilde yerleştirilmeli ve ekim sonrasında da bir hafta boyunca sulanmaması gerekir. Ekimi yapılan bitki güneş alan bir yere koyulmalı ve aynı zamanda kök olgunlaşmaya başladıktan sonra da geniş bir alana ekimleri yapılmalıdır.

 

Aloe Vera Yetiştiriciliği Kazancı

Aloe Vera yetiştiriciliği kazancı bu iş yapacak olan kişilerin oldukça merak ettiği bir konudur. Öncelikle bu bitkiden yüksek kazanç elde edebilmek için maliyetinizi oldukça düşük tutmaya çalışmalısınız. Bunun için de aloe vera bitkileri ne kendiniz köklendirme de mümkün olduğunca daha çok tasarruf etmeye çalışmalısınız. Aloe vera bitkilerinin fiyatlarına bakıldığında bu bitkilerin boyutlarına göre farklı fiyatlarda satıldığı görülebilir.

Aynı zamanda alım amacı da bu bitkilerin fiyatları üzerinde etkili olmaktadır. Aloe veralar perakende olarak 7 ve 15 santim arasında satışa sunulur. Bunların da her biri 8 TL civarında satılır. 20- 30 santimetre boylarında olanlar ise 20 TL dolayında satışa sunulur. Daha büyük boyutlardaki aloe veralar ise 40 TL civarında satışa sunulur. Eğer aloe vera yetiştiriciliği ticari bir kazanç amacı ile yapılacak ise çok daha uygun bir fiyata toptan bir şekilde alabilme şansınız vardır.

Bununla birlikte maliyetinize etki eden önemli unsurlardan birisi de toprak türünün kalitesi perlit ve gübre gibi malzemelerdir. Aloe vera bitkisinden elde edeceğiniz kazanç ise bitkinin verimine ve kalitesine göre değişmektedir. Bu işten elde edeceğiniz kazanç bitkinin ekildiği arazinin büyüklüğüne göre de değişiklik gösterir.

 

Aloe Vera Nerede Yetişir?

Aloe Vera bitkisi eğer ticari bir kazanç için üretilecek ise genellikle seralarda ve topraklı bölgelerde yetişir. Bu bitkilerin bahçelerde rahatlıkla yetişebilmesi yetişme alanında geniş olmasını sağlar. Güneşi çok sevdiği için ve kuru havalarda oldukça iyi bir yetişme ortamı bulduğu için aloe veralar daha çok Akdeniz Bölgesi’nde, Marmara Bölgesi’nde ve Ege bölgesinde yetiştirilmektedir.

Halk arasında genel olarak sarı sabır adı verilen Aloe Vera bitkisi sera içerisinde de kolaylıkla yetişebilmek kapasitesine sahiptir. Endüstriyel bir bitki olduğu için hem devlet tarafından teşvik edilen bitkiler arasındadır. Aloe Vera bitkisi yetiştirilme döneminde oldukça fazla şekilde özen ister. Bu bitkiler evlerde de saksıların içerisinde yetiştirilebilir. Ancak ticari kazanç düşünen kişiler aloe vera nerede yetişir sorusunun yanıtını oldukça merak etmektedir. Bu bitkiler hava sıcaklığının yüksek olduğu ve donma derecesinin düşük olduğu yerleri daha çok tercih etmektedir.

Okuyunuz: Mango Yetiştiriciliği

Serada Aloe Vera Yetiştirmek

Serada aloe vera yetiştirmek birçok dış faktörlerin etkisini yitirmesinin sağlar. Her iklim koşuluna bağlılığın ortadan kalkması hem de daha verimli bir yetişme ortamı yaratılması aloe veranın sera ortamlarında da yetiştirilmesini sağlar.

Aloe vera yetiştirecek olan kişiler öncelikle bu bitkinin tüm iklim koşullarının sera ortamında da sağlaması gerekir. Afrika olduğu düşünüldüğünde Aloe Vera bitkisi çok soğuk kış aylarında dahi ısınma ihtiyacı duyabilir. Bu nedenle seranızın mutlaka havalandırma sisteminin ve ısı sisteminin iyi derecede olması gerekir.

Ticari amaç için yetiştirilen aloe veralar çoğunlukla sera ortamında yetiştirilen bitkilerdir. Üretim kapasitesine ulaşılması bu bitkilerin çok daha geniş bir sektörde kullanılmasını sağlar. Bu işte yüksek bir başarı için mutlaka detaylı bir iş planı hazırlamanız gerekir.

Scroll to Top