Büyük marketlerin piyasayı kontrol altına almasından daha az etkilenen alanlardan biri de şarküteri dükkanlarıdır. Daha doğal ve taze ürünlerin satılıyor olması şarküteri dükkanlarına olan talebi arttırmaktadır. Şarküteri dükkanı açmak esnaflıktan para kazanmak isteyenler için iyi bir iş fikridir.

Şarküteri dükkanlarında daha çok peynir, süt, yoğurt, bal, zeytin gibi kahvaltılık ürünler satılmaktadır. Ürünlerin doğal ve taze olması bu dükkanlara olan talebi arttırmaktadır. Şarküteri dükkanlarının müşteri skalası oldukça geniştir. Öğrencilerden sağlıklı yaşam meraklılarına, iş adamlarından ev hanımlarına herkes şarküteri dükkanlarından alışveriş yapmayı tercih edebilir.
Şarküteri kelimesi dilimize fransızcadan geçmiştir. Günümüzde şarküteri dükkanlarına büyük ve kalabalık şehirlerde ilgi fazladır. Küçük şehirlerde ve muhafazakar kesimlerde şarküteri dükkanlarının yerini bakkal, kasap gibi işletmeler doldurmaktadır. Bu yüzden şarküteri dükkanı açmak istiyorsanız büyük şehirler, en azından kalabalık caddeler daha uygun bir tercih olacaktır.
Şarküteri Dükkanı Nasıl Açılır?

Şarküteri dükkanlarının tercih edilme sebebi doğal ve taze ürünleri sürekli bünyesinde bulundurmasıdır. Zincir marketlerdeki fabrikasyon ürünleri tercih etmeyen insanlar şarküteri dükkanlarına yönelmektedir. Şarküteri dükkanında satılacak olan ürünlerin çeşitliliği bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden şarküteri dükkanı açmadan önce pazar araştırmasını iyi yapmalı ve bulunduğunuz bölgenin taleplerini karşılayan ürünleri bünyenizde bulundurmanız gereklidir.
Satacağınız ürünlerin menüsünü deponuza ve yiyecek atığı kapasitenize göre belirlemelisiniz. Eğer kendiniz üretim yapıyorsanız kendi üretiminiz olan ürünleri satışa sunmalısınız. Eğer kendiniz üretim yapmıyorsanız da köylerden ya da doğal üretim yapan kişilerden satın alma işlemlerinizi yapmalısınız. Pastanelerden edineceğiniz ya da kendiniz yapacağınız tatlılar da dükkanınızda yer alabilir.
Dükkanınız için yer seçerken cadde üzerinde, yoğun müşteri alacak yerler ve pastane gibi sürekli gıda malzemesine ihtiyaç duyan yerlerde dükkan açmalısınız. Imar izni alınmış hazır durumda bir yer bulduktan sonra içini doldurmaya başlayabilirsiniz. Buzdolabı, fırın, soğutucu, tost makinesi, mutfak gereçleri gibi aletleri edinip dükkanınıza yerleştirebilirsiniz. Ürün rafları, dolaplar, dekorasyon malzemleri de alarak ürünlerinizi düzenleyebilirsiniz.
Işletmeniz için gerekli izinleri belediyeden alabilirsiniz. Gerekli olan ruhsat ve izinleri ilgili kurumlardan almanız ve vergi işlemlerinizi vergi dairesinden halletmeniz gerekmektedir. Ayrıca gıda ürünü satacağınız için Sağlık Bakanlığının yönetmeliklerine de uymanız gerekmektedir. Ilgili denetimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından açılışınızdan önce yapılması gerekmektedir.
Şarküteri dükkanı açmak için sermaye ve tedarikçi oldukça önemlidir. Şarküteri dükkanının kazanç sağlamaya başlaması için en az üç ay geçmelidir. Bunun için ayırdığınız sermaye ilk üç ayınızı kaplayacak şekilde olmalıdır. Tedarikçilerinizi de yerel ağlardan ve internetten bulmayı deneyebilirsiniz.
Şarküteri Dükkanı Açmanın Maliyeti Ne Kadardır?
Şarküteri dükkanı açmanın maliyeti tamamen nasıl bir dükkan istediğinize bağlıdır. Ve değişebilir. Şarküteri dükkanı açmak 20 bin TL ile de mümkün olabilirken 100 bin TL’ ye kadar da çıkabilir. 20 bin Tl ile açılmış bir şarküteri dükkanının başarı sağlaması ve çok para kazanması biraz zorlayıcı olacaktır. Bu iş için ortalama rakam 40 bin TL olarak düşünülebilir.
Şarküteri dükkanı açma maliyetini en doğru bu işi yapan esnaftan öğrenebilirsiniz. Bu işi yapan iş yeri sahipleri size bu işin maliyeti hakkında size en doğru bilgiyi verecektir. Yerek dükkanlardaki esnafı ziyaret edip ayırmanız gereken sermaya hakkında fikir edinebilirsiniz.
Şarküteri dükkanı açma maliyetini azaltmak için elektronik aletlerinizi ikinci el olarak temin edebilirsiniz. Ikinci el de olsa özellikle soğutucu sistemlerinizin çok iyi olması gerekmektedir. Iyi olmayan soğutma sistemleri ürünlerinizin bozulmasına sebep olarak para kaybetmenize neden olacaktır.
Şarküteri Dükkanı Aylık Kazancı Ne Kadardır?
Şarküteri dükkanı yüksek kârlı bir iş kapısıdır. Şarküteri dükkanındaki ürünlerin kâr oranı yüzde 50’ den başlayı yüzde 500’ e kadar çıkabilir. Bu nedenler de şarküteri dükkanı aylık kazancı oldukça yüksek olabilmektedir.
Şarküteri dükkanı aylık kazancı günlük ciroya göre belirlenmektedir. Cironuz her gün değişiklik gösterecektir. Hafta sonları cironuz artacaktır. Şarküteri dükkanı aylık kazancı hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Ancak bu işi uzun süre yaptığınızda düzenli ve iyi miktarda bir aylık gelir elde etmeniz mümkündür.
Şarküteri dükkanı açarak çok yüksek gelirler elde etmeniz tek bir dükkanla mümkün değildir. Kazancınızın çok yüksek olmasını istiyorsanız kurumsallaşmalı ve başka dükkanlar da açmalısınız. Bu da zaman ve emek isteyen bir iştir. Bir kaç yıl boyunca bu işi yaptıktan ve marka haline geldikten sonra başka dükkanlar da açarak markanızı kurumsallaştırabilirsiniz.
Şarküteri Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
Şarküteri dükkanı açmak için gerekli belgeler değişiklik gösterebilmektedir. Gıda ürünleri satan bir dükkan işleteceğiniz için edinmeniz gereken bir çok belge vardır. Bu belgeleri temel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
- Başvuru formu
- Kimlik fotokopisi
- Tapu fotokopisi
- Vergi levhası fotokopisi
- Ticaret odası sicil kaydı
- Ticari sicil kaydı
- İmza sirküleri
- 2 adet fotoğraf
- İtfaiyeden alınmış itfaiye uygunluk raporu
- Yangın tüp faturası
Okuyunuz: En Yeni İş Fikirleri Listesi
Şarküteri Açmak İsteyenlere Tavsiyeler
- Şarküteri dükkanları içerisinde bir çok ürün bulunabilir. Kimi dükkanlar süt ve süt ürünlerine yönelirken kimi dükkanlar da tavuk ve et ürünlerine yönelmektedir. Bunların içinden hangisini seçeceğiniz size ve bulduğunuz tedarikçilere bağlıdır. Bulunduğunuz yerde çok talep gören ürünleri tespit edip satışa çıkarmalısınız. Ve diğer şarküterilerde bulunmayan farklı ürünler bulundurmanız da müşterilerin dikkatini çekecektir. Olmayanı satmak sizi bir adım öne taşıyacaktır.
- Şarküteri dükkanları içerisinde gıda ürünleri satılan dükkanlar oldukları için temizlik bu dükkanların olmazsa olmazıdır. Sağlık bakanlığı temizliğiniz ve gerekli hijyen kurallarına uyup uymadığınızı kontrol edecektir. Bu yüzden dükkanınızın daima temiz ve hijyen kurallarına uygun olması gerekmektedir.
- Dizayn, ışıklandırma, reklam gibi küçük ama büyük etkiler yaratan fikirleri de değerlendirmelisiniz. Dükkan dizaynınız ve ışıklandırmanız modern ve düzenli olmalıdır. Iş yerinizin büyüklüğüne göre dolaplar ve raflar da edinmelisiniz. Açılışınızda reklam ve tanıtım yapmanız dükkanınızın müşteriler tarafından keşfedilmesini sağlayacaktır.
- Şarküteri dükkanınızı açacağınız çevrede bulunan diğer şarküteri dükkanlarını gezip satış politikalarını incelemeniz ve sizin de iş yapan dükkanların yolundan gitmeniz gerekmektedir. Bazı farklılıklar eklemeniz işinize yarar ancak iş yapan dükkanların nasıl kazandığına dikkat etmek dükkanınızın iyi bir başlangıç yapmasını sağlayacaktır. Müşterisi az olan dükkanların da yaptıklarına dikkat edip neler yapmamanız gerektiğini görebilirsiniz.
- Günümüzde internet ve sosyal medya kullanımı oldukça yaygındır. Bundan yararlanarak açtığınız şarküteri dükkanı için internetten satış yapmayı deneyebilirsiniz. Özellikle sosyal medyada yapılan tanıtımlar dükkanınızın adının yayılmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda bu platformlar üzerinden satış da yapabilirsiniz.
- Şarküteri dükkanları satışlarının büyük bir bölümünü gündüz saatlerinde yapmaktadır. Ancak cadde üzerinde işlek bir dükkanınız varsa gece geç saatlere kadar satış yapmanız mümkündür. Ramazan ayı gibi özel zamanlar da gece satış yapmanız gerekebilir. Yani bu iş için değişken iş saatlerine alışık olmanız gerekmektedir.
- Müşterilerinizin sorularını her zaman dinleyip memnuniyetlerine önem vermeniz gerekmektedir. Sattığınız ürünlerin doğal ve el yapımı olması satışlarınız için oldukça önemlidir. Müşterilerinizin doğal ürün isteklerine karşılık vermeniz gerekmektedir. Fabrikasyon ürünler satış yapmanızı zorlaştıracaktır. Dükkanınızda bulunduğunuz yöreye ait ürünlere de yer vermeniz yöre halkının isteklerini karşılamanızı sağlayacaktır
Şarküteri dükkanı açmak ve şarküteri dükkanı açma maliyeti başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.