Psikologluk mesleği her yıl yüksek seviyede önem arz eden bir meslek olmaya devam ediyor.Toplumun büyük bir kısmının antidepresan ilaç kullandığı düşünülürse bu önerme de kendimizi haklı görebiliriz.Bu artan ihtiyaçlara nazaran psikolog nasıl olunur, psikolog olmak için neler yapmak gerekli diye araştırıyorsanız, doğru makalede emin olabilirsiniz.Sizlere yapmanız ve bilmeniz gereken her şeyi detaylı olarak aktaracağız.
Öncelikle psikolog olmak isitiyorsanız, yeteneğiniz olup olmadığına karar verin.Dinlemeyi seviyor musunuz, karşınızdaki insanlara karşı tahammül sınırınız nedir, stres ölçüm seviyesi gibi konularda kendinizi değerlendirmelisiniz.Psikolog olmak TV dizilerinde olduğu gibi normal basite sendromları değerlendirmek değildir.Karşınızda güvenlik görevlileri eşliğinde gelen ağır psikiyatrik hastalarda olacaktır.Bu tarz durumlara karşı tahammül sınırınız oldukça önemli.
Eğer bu konuda yeteneğim var diyorsanız, psikolog nasıl olunur aşamasına geçebilirsiniz.Kendinizi yetenekli görmüyorsanız psikolog olmak sizin için işkence gibi gelebilir.Sonuçta herkes için sevdiği mesleği yapmanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.Mesleğinizi ömür boyu gerçekleştireceğiniz için bu konuda özel olarak hazırlanmış olan testler ile de kendinizi deneyebilirsiniz.
Not: Kariyeriniz için farklı meslekler hakkında bilgi almak istiyorsanız, Önü açık olan geleceğin meslekleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
PSİKOLOG OLMAK
Psikologlar, insanların bilinçli veya bilinçsiz olmak üzere davranışlarını, duygularını ve düşüncelerini inceleyen bir bilim dalıdır. Algı, dikkat dağınıklığı, depresyon, zeka, duygu gibi zihinsel sorunları; aşk, evlilik, arkadaşlık, ebeveyn gibi kişiler arası ilişkileri; önyargı, ayrımcılık gibi sosyal davranışları araştırmayı ve anlamayı çabalayan çok kapsamlı bilimsel bir alandır.
Psikologlar bu tür araştırmalarını görgül (gözlem ve deney) yöntemlerle yürütmektedir. Hafıza üzerinde çalışmalar yapan Hermann Ebbinghaus, öğrenme süreçlerinin deneysel olarak incelenmesi üzerine ünlü psikolog Pavlov gibi araştırmacıları bu görgül yöntemlere örnek verebiliriz. Bir psikoloğun görevi, eğitimini aldığı testler üzerinden insanları değerlendirmek, o duruma göre çözüm üretip destek vermek ve neden- sonuç ilişkisi kurmaktır. Psikolog nasıl olunur, sorusuna geçmeden önce çokça karıştırılan bu iki meslek üzerinde yani psikoloji ve psikiyatri bölümlerinin farklılıklarından bahsetmek isteriz.
Psikologlar, üniversitelerin 4 yıllık bölümünde eğitim alarak insanları tarafsızca dinler ve çözüm üretirken; psikiyatristler, tıp fakültelerini bitirdikten sonra TUS (Tıpta uzmanlık Sınavı) başarılı bir şekilde geçerek ve üzerine 4 yıllık yüksek lisanslarını da tamamlayıp ‘psikiyatrist’ unvanlarını kazanırlar. Ayrıca psikiyatristler, psikologlardan farklı olarak hastayı ilaç yöntemiyle tedavi etme hakkına sahiptir.
PSİKOLOG NASIL OLUNUR?
Psikolog nasıl olunur? Lise son sınıf ve mezuna kalan öğrencilerin her yıl ÖSYM tarafından sorularını hazırladığı Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) katılarak en yüksek 483 puanla Bilkent Üniversitesini, en düşük 206 puanla (%50 indirimli) Orta Doğu Teknik Üniversitesini tercih edebildikleri bölümdür. Bu bölüme sınavın 2. Oturumu olan 160 soruluk AYT alanının Eşit ağırlık (EA) puan türünden girilmektedir. Fen-Edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümünü kazanan öğrenciler ilk dönem psikolojiye giriş, davranışın biyolojik temelleri, matematik, ingilizce, sosyal istatistik, felsefik konular, iletişim, sosyoloji, gibi dersleri geçerek bir üst sınıfa ilerlemiş olurlar. Psikoloji bölümünü okuyan öğrenciler 3. Ve 4. Sınıfın yaz aylarında stajlarına başlamaktadırlar.
Zorunlu staj ve gönüllü staj olmak üzere psikoloji bölümü öğrencilerinin iki farklı stajı bulunmakta olup toplam 40 günlük staj tamamlama süreleri vardır. İsteyen öğrenciler okullarının Erasmus Programını kullanarak stajlarını yurt dışında tamamlayabilirler. Bu bölümde okuyan öğrencilerin çok fazla staj yapabilme ve çalışabilme seçeneği vardır. Klinik, adli, bilişsel, endüstriyel, sosyal, örgütsel vb. seçenekleri çokluğu öğrencileri zorlu bir düşünme sürecinden geçirmektedir.
Ek bilgi olarak; Endüstriyel psikolog, örgüt psikolojisi üzerine uzmanlaşır, isterse üretim ve hizmet sektörü gibi farklı sektörlerde çalışabilir. Bilişsel psikolog, insan psikolojisi üzerinde zihinsel yargılama, problem çözme, konuşma gibi süreçlerini en geniş kapsamda incelemektedir. Psikolog nasıl olunur makalemizin ilerleyen süreçlerinde çalışma alanlarını da açıklayıp ilginizi çeken sektörü seçmenizde sizlere destekçi olacağız. Şimdi psikolog nasıl olunur sorusuna cevap vermiş olup psikoloji ders programı, psikoloji ders içeriği hakkında merak edilen bu kısma geçelim.
PSİKOLOJİ DERS İÇERİĞİ
PSİKOLOJİYE GİRİŞ:
Bu dersin içeriğinde psikolojinin temeline yani tarihine değinilmektedir. Ayrıca psikolojiyi geliştirmek için araştırmaların ve deneylerin sonucunda öğrenme, kavrama, ve uygulamanın temelini atmaktadır.
DAVRANIŞIN BİYOLOJİK TEMELLERİ:
Bu ders kapsamında psikolojinin canlı üzerinde biyolojik ilişkisi konu almaktadır. Daha açıklayıcı olmak gerekirse canlının sinir sisteminin ve nöronlarının biyolojik hastalığı bakımından belirtilerini ve tedavisini ele almaktadır.
İNGİLİZCE:
Psikoloji bölümünü okuyan öğrencilerin en önemli ders içeriklerinden biri İngilizcedir. Çünkü psikoloji bilimi bilindiği üzere her geçen gün gelişmekte ve bir eskisini çürütmektedir. Dünyanın ortak dilleri arasında birinci dilimiz İngilizce olduğu için araştırma yazılarının neredeyse tamamı İngilizce içeriklerle karşımıza çıkmaktadır.
İSTATİSTİK:
Psikolojideki temel istatistik işlemlerini ve olasılık işlemlerinin psikolojiye uygulanmasını öğretmektedir.
SOSYOLOJİ:
Psikolojinin birey ve toplum arasındaki ilişki ve davranışını inceler.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ:
Bu dersin içeriğinde teori, örnekleme, deneme, hipotez ve veri toplama gibi temel araştırma yöntemleri incelenecektir.
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ:
Gelişim psikolojisi bir bireyin doğum öncesi döneminden ergenlik dönemine kadar geçen süreçteki davranışlarını, duygularını, topluluk arasındaki sosyal gelişimi incelenmektedir.
ANTROPOLOJİ:
Birçok kişi antropoloji bilimini duymuş olsa da içeriği hakkında pek bilgi sahibi değildir. Antropoloji, insanların zaman geçtikçe farklılaşan dünyada kültürel ve entelektüel yöndeki konumlandırılmalarını amaçlamaktadır.
Bu ders konuları psikoloji bölümünün temelini oluşturmaktadır. Bunları iyi bir şekilde öğrenmek ve uygulamak sizleri başarılı bir psikolog olma hayalinize kavuşturacaktır. Bu derslerin dışında sosyal psikoloji, kişilik kuramları, bilişsel psikoloji, psikopatoloji, fizyolojik psikoloji, deneysel psikoloji ve seçmeli dersler de bulunmaktadır.
PSİKOLOG OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
Hayatımızda birçok meslek alanı bulunmaktadır. Psikoloji bölümü diğer bölümlerden farklı olarak tıpkı matematik, fizik, geometri, istatistik gibi hayatımızın her alanında bulunmaktadır. Bu bölüm sevilmeden tercih edildiğinde katlanılmaz bir yaşam sürdürmenize sebep olacaktır. Elbette bu durum diğer meslek seçimleri içinde geçerlidir. Fakat psikoloji bilimi diğer meslek türlerinden farklı olarak asıl konusu insan davranışları ve psikolojisi olduğu için ayrıca sabır ve fikir yürütme becerisi gerektirmektedir. Aşağıda madde madde bahsettiğimiz özellikler psikolog olmak için gereken şartlar, psikolog olmak için gereken nitelikleri barındırmaktadır. Eğer bu bölümü seviyor ve bu özellikleri taşıyorsanız doğru meslek seçiminde olduğunuzu söyleyebiliriz.
- Sabırlı ve insanları dinlemeyi seven
- Diksiyonunu düzgün kullanmak
- Karşısındaki kişiyi anlama çabasında bulunmak
- İnsanlara yardım etmeyi sevmek
- Eşit ağırlıkçı bir yeteneğe sahip olmak
- Güncel gelişmeleri sürekli takip halinde bulunmak
- Araştırma ve sorgulamayı sevmek
- Kendini çok iyi tanımak ve eleştirel bir bakış açısına sahip olmak
- Gözlem yeteneği güçlü olmalı
- Karşılıklı iletişimi kuvvetli olmak
PSİKOLOGLARIN ÇALIŞMA ALANLARI
Psikologların çalışma alanları ve iş olanakları diğer mesleklerden daha avantajlı durumdadır. Çünkü psikoloji tamamen hayatımızdadır, hayatın her alanındadır. Psikologlar hem özel sektörde hem de devlet sektöründe çalışabilmektedir.
Sağlık bakanlığında, araştırma hastanelerinde, toplum ruh sağlığı merkezinde, belediyede, valilikte, bakanlıkta, emniyet genel müdürlüğünde, huzurevinde, aile ve sosyal politikalar bakanlığında, adalet bakanlığında, çocuk ya da aile mahkemelerinde, cezaevi veya askeri kurumlar gibi birçok sektörde çalışabilmektedirler.
Ancak klinik-sosyal psikoloji ve adli psikoloji vakalarıyla ilgilenmek isteyen psikologlar, alanları açısından birbirinden farklı olmakla birlikte yüksek lisans şartı bulundurmaktadır.
PSİKOLOGLAR NE KADAR KAZANIYOR?
Psikologların devlet ve özelde çalışmaya bağlı olarak kazanç istatistikleri değişmektedir. Peki, psikologlar ne kadar kazanıyor? Psikologların maaşı ne kadar? Devlette çalışan bir psikolog 2020 yılı güncel olarak 4.592 TL (çocuksuz ve bekar) kazanmaktadır.
Bu maaşlar dereceye göre 7.000 TL’ye kadar yükselebilmektedir. Özel sektörde çalışan psikologların maaş farkları deneyimli ve deneyimsiz olarak değişmektedir. Deneyimsiz bir psikolog 4.000 TL maaş ile başlarken deneyimli bir psikolog 4.500 TL maaşla işe başladığı bilinmektedir. Ayrıca maaşlar özel sektörde 15.000 TL’ye kadar artabilmektedir. Yüksek lisans yapmış bir psikolog işe başlarken 7.000-8.000 TL civarında kazanç sağlamaktadır.
Sosyal psikoloji ve klinik psikoloji nedir?
Sosyal psikoloji, insan davranışlarını ve duygularını toplum geneli üzerinde inceler. Bunlar genellikle kişinin inançları, bakış açıları, önyargıları, tutumları gibi özelliklerdir. Toplum içinde ve yalnız kaldığında insan üzerinde oluşan psikolojiyi yani kişinin başka bir insan karşısındaki davranışlarını temel almaktadır. Okulda edindikleri antropoloji ve sosyal psikoloji eğitimlerini hasta üzerinde denemekten kaçınmazlar.
Klinik psikoloji, psikolojinin terapi uygulamalı dalıdır. Sosyal psikolojinin bilgilerinden destek almakla beraber insanların sinir bilimi ve düşünce yapıları üzerinde hareket ederler. Hastanın çocukluğundan gelişimime kadar geçen sürelerini değerlendirerek o duruma göre terapi uygularlar. Her iki bölüm içinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamak yeterli görülmediğinden yüksek lisans eğitimini tamalamanız gerekmektedir.
PSİKOLOG OLMAK İÇİN HANGİ BÖLÜM OKUNMALI
psikolog olmak için üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinde bulunan psikoloji bölümünü tercih edip kazanmalısınız. Bunun için ÖSYM’nin her yıl hazırladığı sınavlara katılıp eşit ağırlık puan türünden yeterli puan ve sıralamaya sahip olmalısınız. 4 yıllık bir lisans eğitimine sahip olan psikoloji bölümünü ingilizce hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere tamamlayarak ‘psikolog’ unvanını alabilirsiniz. Ayrıca sosyal, klinik, adli psikolog olmak isterseniz yüksek lisansı da tamamlamanız gerekmektedir.
İYİ BİR PSİKOLOG OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
iyi bir psikolog olmak için araştırmacı bir kişiliğe sahip olmalısınız. Çünkü psikoloji gün geçtikçe genişleyip bir önceki tezini çürütecek kadar büyük bir bilim olduğundan hem araştırmalı hem de kaynaklardan sürekli bilgi takviyesinde bulunmalısınız. Sabırlı ve üretken bir psikolog olmanız hastalarınız üzerinde yeni keşifler yapmanıza ve problemler çözmenize kolaylık sağlar. Hastalara karşı empati halinde olup onların yaptığı hataları düşünmeden bir anda yüzlerine vurmamalısınız. Eğer böyle bir şeye kalkışacak olursanız hem hastanızın size karşı tavır almasını sağlar hem de hastanızı kaybetmenize sebep olabilirsiniz
” Psikolog olmak ve psikolog nasıl olunur ” başlıklı makalemizin sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.