Patlıcan Yetiştiriciliği nasıl yapılır

Patlıcan Yetiştiriciliği ve Ekimi | Patlıcan Nerede Yetişir?

Sıcak iklimlerde yetişen patlıcan hem lezzetli hem de birçok yemekte kullanılan bir sebze türüdür. Pazarlarda, marketlerde ve dışarı tezgahlarda sıkça satılan patlıcan birçok kişinin damak zevkine en iyi şekilde uyum sağlar. Bu nedenle de patlıcan yetiştiriciliği oldukça revaçta bir tarım ürünü olarak öne çıkar. Hem kullanım alanının geniş olması hem de birçok yerde yetişebilen sebze olması avantajlı bir ürün olmasını sağlamıştır. Yaz aylarında çok fazla tüketildiği gibi aynı zamanda kurutularak ya da konserve haline getirilerek kış aylarında da tüketilmektedir. Bununla birlikte bu sebze türünün çok farklı çeşitleri de bulunur. Bu nedenle de tarımla uğraşan birçok kişinin dikkatini çeker.

Patlıcan Yetiştiriciliği nasıl yapılır
Patlıcan Yetiştiriciliği nasıl yapılır

Patlıcan yetiştirmek için kişiler hem bu sebzenin çeşitleri hem kullanım alanları hem de tohum ve fidesi hakkında detaylı olarak bilgi sahibi olmalıdır. Bunun yanında tarımsal alanda faaliyet gösteren kişiler bu bitkilerin hangi ortamlarda yetiştiğini de bilmelidir. Ekim, büyüme ve hasat dönemlerinde gereken özen gösterildiğinde patlıcan yetiştiriciliği sizlere yüksek bir kar getirisi sağlayabilir. Sıcak iklimde yetişen bir bitki olduğu için eksi derece soğukların görüldüğü yerler bu bitki için iyi sonuç vermeyecektir.

Patlıcan yetiştirme sürecinde mutlaka toprak özellikleri, iklim, gübreleme gibi konulara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu süreçte özellikle toprak gereksinimlerinin tam olarak karşılanmasına büyük bir özen göstermelisiniz. Yetiştirme sürecinde ki bakım kadar ekim zamanının iyi belirlenmesi de dikkat etmeniz gerekenler arasında bulunuyor. Patlıcan yetiştirmek ve kazanç elde etmek istiyorsanız yazımızın devamında merak ettiğiniz tüm detayları bulabilirsiniz.

 

Patlıcan Yetiştiriciliği

Patlıcan yetiştiriciliği ülkemizde en çok yapılan sebze tarımları arasında yer alır. Özellikle sıcak mevsimlerin uzun olduğu bölgelerde bu sebze türünün yetiştirilmesine sıklıkla rastlanabilmektedir. Patlıcan hem çok hızlı satılan hem de dört mevsim tüketilen bir sebzedir. Bu sebze aynı zamanda yurt dışına da gönderilebildiği için birçok kişi tarafından ilgi görmektedir.

Patlıcan yetiştirmeyi düşünüyorsanız mutlaka toprağın hazırlanmasından gübrelemenin yapılmasına kadar her detay ile yakından ilgilenmelisiniz. Gübreleme için yıllık olarak 5- 8 ton arasında gübre kullanılmaktadır. Gübreleme işlemi mutlaka uygun miktarda gerçekleştirilmelidir. Bunun yanında gübrenin türü de son derece önemlidir.

Patlıcan yetiştirme sırasında sulama da önemlidir. Hangi dönemde ne kadar su verilmesi gerektiği konuları son derece titizlik istemektedir. Patlıcan yetiştiriciliği için hem tohum hem de fide temini de önemli bir konudur. Tohumlar ekilmeden önce toprak hazırlanmalıdır. Her metrekare başına 5 ya da 6 gram tohum kullanılması gerekiyor.

Patlıcan yetiştiriciliği yapabilmek için en uygun ortam hava sıcaklığının yüksek olduğu bölgelerdir. Eğer hava -1 derece altına düşüyor ise bu bölgelerde patlıcan yerine ekonomik değeri yüksek olan farklı sebzeler deneyebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında 40 derecenin üzerinde ki sıcaklıklar da ideal değildir. Bu sebze türü daha çok ılıman iklim bölgelerinde daha fazla yetiştirilmektedir. Dünya genelinde en çok Mısır, Çin ve Hindistan’da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise en çok yetiştirildiği şehirlerarasında Antalya, Şanlıurfa, Hatay bulunuyor.

Okuyunuz: Mango Yetiştiriciliği

Patlıcan Ekimi

Patlıcanların yetiştirilmesi öncelikle tohumların çimlendirilmesi gerekiyor. Bunun için de nemli bir bez içerisinde tohumların 10- 15 saat bekletilmesi gerekiyor. Bu sebze türü sıcak iklimlerde yetiştirilmektedir. Eğer bulunduğunuz yerde hava sıcaklığı normalden daha soğuk oluyorsa yetişmesi daha zor olacaktır. Tohumların çimlenmesi tamamlandıktan sonra ise fide toprağının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Bunun yanında fideler de toprak yüzeyine çıkana kadar uygun bir şekilde sulanmalıdır. Eğer tohumların ekimini kasaların içerisine yaptıysanız tohum gelişimi için şaşırtma işlemi yapılması gerekiyor.

Bunların yanında mutlaka sulama ve budama işlemlerinde titiz olmak gerekiyor. Aynı zamanda çapalama ve gübreleme de dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunuyor. Ekim işlemi sonrasında iki defa çapalama yapmak gerekir. İlk çapalama işlemi 7 gün sonra olur ikinci çapalama işlemi de 20 ya da 30 gün sonra gerçekleştirilmelidir. Yağmurla sulama yöntemi kullanmak yerine damla sulama sistemlerini tercih etmeniz gerekiyor. Patlıcan ekimi titizlik gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte patlıcanların sorunsuz bir şekilde büyümesi için gerekli bakımlarının da periyodik olarak yapılması önemlidir.

En çok tüketilen patlıcan türleri arasında Bostan patlıcanı, Kemer patlıcan, Kirmasti patlıcan, Gönen patlıcanı, Halkapınar patlıcanı, Yalova 49 patlıcanı Gibi birçok farklı türü vardır. Her patlıcanın mutlaka yetiştirilmesi sırasında bakım yapılırken patlıcan türleri dikkate alınması gerekiyor. Çünkü her patlıcan türünün gübre ve bakım isteği farklı olabiliyor.

 

Patlıcan Bakımı

Patlıcan günümüzde oldukça fazla yetiştirilen ve tüketilen sebze türleri arasında yer alıyor. Bu sebze çeşidinin de kendi içerisinde birçok farklı türü bulunmaktadır. Patlıcan bakımı sırasında özellikle gübreleme büyük bir önem taşımaktadır. Patlıcanlar tohumdan ziyade fideden yetiştirildiğinde daha kısa sürede yetişme imkânı bulabilecektir. Patlıcan tohumları ise aralık ve ocak aylarında ekilmelidir.

Aynı zamanda tohumdan ekim yapmak sanıldığından çok daha zahmetli bir süreç olduğundan pek tercih edilmez. Fide ise daha hızlı bir şekilde büyüyebilir. Patlıcan fideleri ise Mart ya da Nisan aylarında ekilir. Tohumlar için en ideal yetişme sıcaklığı 20- 26 derecededir. Aynı zamanda eğer tohumdan yetiştirme yapmanız gerekiyor ise çimlenme için çimlenme kabı içerisinde mutlaka torf ve perlit kullanmaya özen göstermelisiniz. Tohum ekiminde mutlaka sıcak yastıkları kullanmalısınız.

Gübreleme işlemi sırasında eğer tabanın gübrelenmesi gerekiyor ise mutlaka fosforlu gübrenin tamamı verilmelidir. Dikim sonrasında fidelerin köklerine zarar vermeyecek şekilde çapalama işlemini de yapılmasına dikkat edilmelidir. Patlıcana ilk meyve görülene kadar mutlaka az miktarda su verilmesine dikkat etmelisiniz.

Bakım sırasında en önemli konulardan birisi de budama işlemidir. Bu işlem ürünlerin veriminin azaldığı zamanlarda yapılmaktadır. Ürün verimi ilk hasattan sonra daha fazla artış gösterebilir. Ancak zamanla sıcaklığın artmasına bağlı olarak verimde bir azalma meydana gelir. Hasat sürecini uzatmak için de mutlaka 2 ya da 3 yaprak üst kısımlardan budama işlemi yapılmalıdır. Bu işlem mutlaka patlıcanların daha az verim ortaya çıkardığında uygulanması gereken bir işlemdir.

Okuyunuz: İncir Yetiştiriciliği

Patlıcan Hasadı Ne Zaman Yapılır?

Patlıcanların ekim ve bakım süreci kadar ne zaman hasat edildiği de önemlidir. Patlıcanları hasat etmeden önce mutlaka şu noktalara dikkat etmek gerekiyor:

  • Hasat için öncelikle belirli bir boyuta gelmesi gerekir.
  • Renklerinin koyu mora çalması önemlidir.
  • Meyvelerin yumuşaklığının da yerinde olması gerekir.
  • Dalından kolay bir şekilde kopuyor ise hasat zamanı gelmiş demektir.
  • Parlaklık ve doygun renk kıvamı hasadı için önemlidir.
  • Bir dönem içerisinde birden fazla hasat yapabilirsiniz.
  • İlk hasat sonrasında bir hafta geçtikten sonra yeni bir hasat daha yapmalısınız.

Tüm bunların yanında patlıcanların hasat zamanı haziran aylarının sonundadır. Eylül sonuna kadar da verimli bir şekilde patlıcanlarınızın hasat işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Patlıcanlar ekildikten sonra çok hızlı büyümektedir. Bu nedenle de hasat sırasında herhangi bir sorun yaşanmaz. Patlıcan yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız mutlaka hasat döneminde de gereken titizliği göstermelisiniz.

 

Patlıcan Yetiştiriciliği Kazancı ve Getirisi

Patlıcan yetiştiriciliği kazancı ve getirisi bu alanda faaliyet gösterecek kişiler için önemli bir konudur. Bitki başına 10- 30 arasında meyve alınıyor. Bu durumda dekar başına yaklaşık olarak 2 ile 13 ton arasında değişmektedir. Eğer direkt tüketiciye satışını yaparsanız kilogram fiyatı 3 ile 8 TL arasında bulunuyor. Ancak toptancıya sattığınızda bu daha da düşük oluyor.

Bu işi yapacaksanız maliyetinizi ve kazancınızı çok iyi bir şekilde dengelemelisiniz. Çünkü olgunlaşma dönemine kadar yaklaşık olarak 7 ya ad 8 defa sulanmaları gerekiyor. Bunun yanında en iyi şekilde gübre de kullanılmalıdır. Tüm bunlar da bu yetiştiricilik işi sırasında sizin maliyet kalemlerinizi oluşturmaktadır. Maliyetinizin kazancınızın çok altında kalacak şekilde bir iş planı yapmalı ve buna göre patlıcan yetiştirmelisiniz.

 

Patlıcan Hastalıkları

Patlıcan bitkisi özenle yetiştirilmesi gereken bitkiler arasında yer alıyor. Her ne kadar sağlam gibi görünse de bu bitkinin de birtakım hastalıklara karşı dayanıksız olduğu söylenebilir. Aynı zamanda bir kökte görülen hastalık zamanla başka köklere de sıçrama yapabilmektedir. Hatta bu sebzeyi yetiştirirken tüm aşamaları en iyi şekilde uygulasanız dahi belli bir zaman sonra hastalıklar görülebilmektedir. Patlıcan türlerinde en çok görülen hastalık türü erken yanıklık hastalığıdır.

Bunun yanında küllenme hastalığı da yine patlıcan verimini düşüren önemli bir hastalıktır. Bu patlıcan hastalıkları yetiştirme sürecinin hemen her evresinde görülebilir. Hastalıkların zamanında önlenmemesi ve ilaçlamaların yapılmaması patlıcan bitkisinin tamamen zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle eğer bu işi yapmayı düşünüyorsanız mutlaka temiz tohum kullanımına önem vermeniz gerekiyor. Sık sık uzmanlardan yardımlar ve tavsiyeler almanız da sağlıklı patlıcan yetiştirebilmek için önemli oluyor. Aşırı sulamadan kaçınmak ve sık sık da fidelerin sulanmasını sağlamak gerekiyor. Patlıcan hastalıkları en iyi bakılan bahçelerde dahi kendini gösterebiliyor.

 

Patlıcan Yetiştiriciliği Devlet Desteği

Patlıcan yetiştiriciliği devlet desteği bu işi yapacak olan kişiler açısından büyük bir önem taşıyor. Yetiştirme sırasında hem gübre hem de sulama maliyeti artırıcı durumlar arasında bulunuyor. Ancak devlet özellikle sera yetiştiriciliği konularında önemli destekler veriyor. Bitkisel üretim kredileri adı altında birtakım hibelerden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda özel bankalar da yine seracılık alanında faaliyet gösteren kişilere %85 oranında krediler vermektedir. Bu kredilerin ödemeleri ise senede bir defa istiyorsanız 6 ya da 3 ay gibi sürelerle ödeme imkanları sunuluyor.

Devlet birçok bakımdan tohum ve fide desteği, gübre desteği gibi konularda da destek veriyor. Patlıcan yetiştirmek ve devlet desteği almak istiyorsanız mutlaka devletin sizlere sağlamış olduğu desteklerden yararlanmanız gerekiyor.

 

Patlıcan Yetiştirmek İsteyenlere Tavsiyeler

Patlıcan yetiştirmek özen ve sabır isteyen bir iştir. Her ne kadar birçok bitkiye göre daha hızlı bir şekilde yanıt alacağınız patlıcan için de çeşitli püf noktalar bulunuyor. Patlıcan yetiştirmek isteyenlere tavsiyeler olarak şunları söylemek mümkün oluyor:

  • Bu sebze türü sıcak iklim bölgesinin ürünüdür.
  • Sıcaklık eksi derecede olduğunda yetişmediği gibi 40 derece üzerinde ki sıcaklıklarda da yüksek verim almak mümkün değildir.
  • Çok soğuk havalarda kök vermeyen bitkiler arasında bulunur.
  • Yetişme dönemlerinde mutlaka iyi bir sulama yapmanız önerilir.
  • Toprak ve gübre gereksinimlerini en iyi şekilde karşılamalısınız.
  • Bulundukları arazi üzerinde ki yabani otları da mutlaka sık sık temizlemelisiniz.
  • Patlıcanın toplanması için gerekli olgunluğa gelmelidir.

Patlıcan yetiştirme konusunda kişiler başarılı oldukları taktirde yüksek kazanç sağlayacak sebzeler arasında yer alır. Türkiye’de en fazla tüketilen sebzeler arasında olduğu için patlıcan kolay kolay zarar ettirmez. Her mevsim tüketilmesi özellikle yaz aylarında bolca tazesinin alınarak konservelerde dahi kullanılması bu sebzenin ülkemizde de yüksek miktarda üretilmesini sağlar. Hem yurt içinde hem de yurt dışında kolaylıkla satılabilecek ürünler arasında yer alır.

Scroll to Top