Kaz Çiftliği Kurmak | Kaz Çiftliği Kurma Maliyeti 2022

kaz yetiştiriciliği

2022 yılında yaşanan enflasyon ve fiyat artışları nedeniyle gıda ürünlerine olan talep artmış durumda. Öyle ki hane halkı gelirinin büyük bir kısmını gıdaya harcamaktadır. Kaz yetiştiriciliği ise gıda sektörüne atılmak için yapılabilecek en iyi iş fikirleri arasında yer alır. Zira kaz çiftliği kurmak hem maliyeti hem de kazancı açısından avantajlıdır. Sizde kaz yetiştiriciliği yapmak ve çiftlik kurmak istiyorsanız, ihtiyacınız olan tüm detayları bu yazıda sizlere aktarıyor olacağız.

kaz çiftliği kurmak
kaz çiftliği kurmak

Bu işi öğrenmek ve para kazanmak konusunda yeterli birikimi elde etmek de yine kişilerin en çok zorlandığı faktörler arasında yer almaktadır. Ancak ülkemizde pek çok kişinin bilmediği ve yüksek kazançlar sağlayabileceği faktörlerden biri, kaz yetiştiriciliğidir. Kaz yetiştiriciliği alanında ciddi birikimlere sahip olan kişiler, çiftlik kurarak kısa vadede kazançlarını katlanabilme imkânına da sahip olabilmektedir.

Elbette bu alanda detaylı bilgi sahibi olmak ve üretim aşamasında son derece hassas bir şekilde davranmak da önemlidir. Kaz yetiştiriciliği gerçekleştirebilmek için de uygun olan alanların sağlanması, yine yüksek gelir elde edebilmek için önemli olan faktörler arasında yer almaktadır.

Okuyunuz: Saanen Keçi Yetiştiriciliği

 

Kaz Çiftliği Kurmak

kaz nasıl yetiştirilir
kaz nasıl yetiştirilir

Kaz çiftliği nasıl kurulur sorusuna cevap vermeden önce bu alanda kar oranının ne kadar yüksek olduğundan bahsetmek gerekmektedir. Kaz yetiştiriciliği ile uğraşan kişiler, çok kısa vadede yüksek kar miktarı elde edebilmektedir. Özellikle son 10 yıl içerisinde kaz yetiştirmek ve kaz çiftlikleri kurmak alanında pek çok kişi girişimde bulunmuştur. Her geçen gün daha da yaygınlaşan kaz yetiştiriciliği, doğru bir şekilde gerçekleştirilmeli ve sağlıklı ortamların kazlar için oluşturulması ve üretim için sunulması gerekmektedir.

Kaz çiftliği nasıl kurulur sorusuna verilecek olan ilk cevap öncelikli olarak uygun şartlarda bir arazi seçiminin gerçekleştirilmesi gerektiğidir. Bu arazinin, ormanlara ve doğal alanlara yakın olması ve kazların kendilerine ait doğal hayatlarını sürdürebilmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle şehir dışında olan yerler seçilmeli ve ana yolları yakın olan yerlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Elbette bir diğer önemli faktör ise yırtıcı hayvanların, kesinlikle kaz çiftliğine yakın olan yerlerde bulunmaması gerekmektedir.

kaz çiftliği maliyeti

Kaz çiftliği nasıl kurulur sorusuna verilecek 2. Bir cevap ise kümes özellikleridir. 1 metrekarelik bir alana kaç adet kaz düşeceği hassas bir şekilde hesaplanmalı ve buna uygun bir kümes seçimi gerçekleştirilmelidir. Kazlar hareketsiz kaldıklarında, yağlanırlar ve bu nedenle de düzenli olarak yumurtlama durumları sık olmaktadır. Gıdasını yeterince alamayan ve su ihtiyacını karşılayamayan kazlarda da yine aynı sorunları ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir. Kaz çiftliği nasıl kurulur sorusuna bir diğer cevap ise ekipmanların ve gerekli makinelerin temin edilmesidir.

Kazlar son derece hassas hayvanlar olduklarından dolayı soğuk hava şartlarından kesinlikle etkilenmemeleri gerekmektedir. Bunun için, kaliteli bir ısıtma sisteminin kurulması gerekmektedir. Özellikle kuluçka dönemlerinde son derece sağlıklı yavrular elde edebilmek ve başarılı bir şekilde yavruların yumurtadan çıkmasına olanak sağlayabilmek için bir kuluçka sisteminin de kurulması gerekmektedir. Pek çok ekipman ve makine satışı gerçekleştiren firmadan kuluçka mekanizması satın almak da mümkün olabilmektedir. Kaz yetiştiriciliğinde bir diğer önemli nokta temizliğin sağlanması ve yem seçimidir.

Kazların aç kalmaması ve sağlıklı gelişebilmesi için uygun olan yemlerin seçilmesi ve düzenli olarak kazlara verilmesi gerekmektedir. Bunun için anlaşmalı bir veteriner tedarik edilmeli ve tüm bu işlemlerin veteriner kontrolünde sağlanması fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda tesiste günlük temizliğin sağlanabilmesi için de bir temizlik görevlisinin yer alması gerekmektedir. Kaz yetiştiriciliği konusunda, elbette yasal izinler de kapsam içerisinde yer almaktadır. Kaz çiftliği kurabilmek için öncelikli olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. Bakanlık, belli dönemlerde, çiftlik sahibi olan kişilerden numune talep etmektedir. Bu nedenle düzenli olarak numune teslim işlemleri gerçekleştirilmeli ve kazların sağlığı düzenli olarak kontrol altında tutulmalıdır. Yasal izin konusunda bir diğer önemli faktör ise belediyeye ruhsat başvurusu gerçekleştirilmektedir.

Okuyunuz: En Karlı Tarım Ürünleri

 

Kaz Üretimi Nasıl Yapılır?

Kaz çiftliği nasıl kurulur sorusunun yanı sıra insanlar, kazların nasıl üretim yaptıklarını da merak etmektedir. Gazlardan verimli yumurtalar alabilmek için belli dönemler bulunmaktadır. Ocak ve Şubat aylarında başlayan, Haziran – Temmuz aylarında kadar süren bu dönemde, yaklaşık olarak 130 günlük bir yumurtlama evresi başlamaktadır.

Çiftlik sahiplerinin, yumurta üretimini destekleyebilmek için her gün düzenli olarak 14 saat civarında aydınlatma yapması gerekmektedir. Bu sayede yumurtaların daha erken çatlamasına olanak sağlanmaktadır. Pek çok kişi kazların, çiftleşme evresine ulaşabilmesi için su birikintisi ya da havuza ihtiyaç olduğunu düşünmektedir. Ancak kazlar genellikle kuru zeminlerde çiftleşme sağlamaktadır. Bunların yanı sıra, aynı aileye sahip olan dişilerin ve erkeklerin bir arada bulundurulması sayesinde kilosu iyi olan yavrularının alınmasında kolaylaşmaktadır. Tesisin sağlık ve kalite durumuna göre 20 ve 50 arası damızlık kazlar, bir arada 5 sene civarında tutulabilmektedir.

Aynı zamanda, üretimin çok daha sağlıklı olabilmesi ve kazların telef olmaması için, 1 metre yükseklikte tel örgülerin tesis etrafında bulunması da tavsiyeler arasında yer almaktadır. Pek çok kişi kaz yetiştiriciliği alanında hayvanları, mısır gibi ürünlerle beslemektedir. Bu tür ürünler ise yumurtanın ve döl veriminin düşmesi nedeniyle uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.

 

Kaz Çiftliği Kurma Maliyeti

Kaz çiftliği kurmak isteyen kişiler aynı zamanda kaz çiftliği kurma maliyeti ile de yakından ilgilenmektedir. Kaz yetiştiriciliği gerçekleştirebilmek için en az 2 dönümlük bir araziye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu olanakların son derece iyi bir şekilde havalandırılması ve üstünün mutlaka kapalı olması gerekmektedir. Bir kaz çiftliği kurabilmek için, ekipmanlar araziye havalandırma sistemi kurulmalı ve kazlar dahil en az 50.000 TL’lik bir maliyete ihtiyaç bulunmaktadır.

Kişiler çok büyük tesisler kurulmadan önce küçük bir alanda kaz yetiştiriciliği işine başlayabilmektedir. Elbette bu kapsamda metrekareye göre kaç adet kazın tesis içinde varolması gerektiğinin hesabı da yapılması gerekmektedir. Yetişkin olan kazlardan bir tanesi, 1 metrekarelik alanda rahatlıkla yaşayabilmektedir. Beş ila altı haftalık kazlardan iki tanesi, 34 haftalık kazlardan 5 tanesi, 12 haftalık kazlardan da 10 tanesi, 1 metrekarelik alanda rahat bir şekilde yaşamları devam ettirebilmektedir. Kazlar yaklaşık olarak 130 günlük bir zaman içerisinde yumurta vermeye başlamaktadır. Ancak bu hayvanların sadece yumurtasından değil; ciğerinden, tüylerinden ve etlerinden de faydalanmak mümkün olmaktadır. Hatta pek çok kişi, bu alanda da gelir elde edebilmek için kaz çiftliği nasıl kurulur sorusunun cevaplarını aramaktadır. Bunların yanında, kaz çiftliğinde en az 3 adet personel çalıştırılması gerekmektedir. Bu personellerden biri temizlik, biri sağlık, diğeri ise ekipmanlar konusunda detaylı bilgiye sahip olan kişiler olmalıdır.

 

Kazlar Ne Kadar Zamanda Yumurtlar?

kaz çiftliği kurmak
kaz çiftliği kurmak

Kaz yetiştiriciliği alanında pek çok kişinin merak ettiği sorulardan biri de kazların ne zaman yumurtlayacağıdır. Ocak ve Şubat aylarında başlayan yumurtlama evresi, Temmuz ayına kadar devam etmektedir. Bu sürede yaklaşık olarak 130 güne tekabül etmektedir. Hatta bazı kazlar, daha 7 aylıkken yumurtlamaya başlayabilmektedir. Ancak kazlardan alınabilecek en verimli yumurtalar 1 yaşından sonrasında elde edilmektedir.

Çok daha verimli yumurtaları elde etmek için, aydınlatmanın iyi bir şekilde sağlanması, sağlıklı yemlerin verilmesi ve temizliğin en iyi şekilde sağlanması gerekmektedir.

 

Kaz Yetiştiriciliği Karlı Mı?

Kaz çiftliği nasıl kurulur sorusunun yan ısıra kaz yetiştiriciliğinin karlılığı ile ilgili de pek çok soru sorulmaktadır. Kümes hayvanları yetiştiriciliği alanında en yüksek kar , kaz yetiştiriciliğinden elde edilmektedir. Bu anlamda ciddi karlar elde edebilmek için en az 2 dönümlük bir araziye sahip olmak gerekmektedir.

Mera ya da çiftlik gibi alanlara sahip olmak da yine kar miktarını yükselten faktörler arasında yer almaktadır. Sadece yumurta sayesinde, kaz yetiştiricisi işletmeler kar elde etmiyor. Kazların etlerinin, tüylerinin ya da diğer gelir kaynaklarının de satışını gerçekleştirmek, kar alanında yüksek yerlere ulaşmaya olanak sağlamaktadır. Ortalama olarak ayda yüzde seksen civarında kar elde etmek mümkün olabilmektedir.

 

Kaz Eti Nereye Satabilirim?

Kaz çiftliği kurmak isteyen kişiler üretmiş oldukları kazlarını nereye satabilecekleri konusunda da arayışlara girmektedir. Kaz eti, tavuk etinden çok daha yağlı ve enerjisi yüksek olan bir besindir. Bu nedenle hem derisinden hem de etinden pek çok lezzet elde edilebilmektedir.

Kaz eti satışı gerçekleştiren pek çok yeri bulunmaktadır. Özellikle kasaplar, kaz etinin yaygın olarak tüketildiği bölgelerde, satın almayı yoğun bir şekilde gerçekleştirmektedir. Genellikle Türkiye’nin Doğu bölgesinde bulunan kaz eti, günümüzde internet üzerinden de satışı rahatlıkla gerçekleştirilen ürünler arasında yer almaktadır. Bu nedenle kişiler, üretmiş oldukları kaz etlerinin satışlarını, pek çok ticari site üzerinden de gerçekleştirebilmektedir.

 

Kaz Yetiştiriciliği Hibe, Teşvik ve Devlet Desteği

Kaz çiftliği nasıl kurulur sorusunun yanı sıra kişiler devlet desteğini de merak etmektedir. Kaz yetiştiriciliği alanında hibe alabilmek için kesin belli prosedürleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Hibe kapsamında kümes ve kuluçkaları inşaatı alet makine ve ekipmanların satın alınması ile kümes yapımı da yer almaktadır. Bu alanda destek alabilmek için kişilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuruda bulunması gerekmektedir. Tarım İl müdürlüklerine şahsen yapılacak olan başvurulardan sonra, gerekli değerlendirmeler yapılmakta ve projeler incelenmeye alınmaktadır. Kişilerin hibe başvurusu yapabilmek için temin etmesi gereken evraklar ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır:

Öncelikli olarak kişilerin kaz yetiştiriciliği için hibe başvuru formunu eksiksiz olarak doldurmaları ve ikametgah belgelerini dosyayı eklemiş olmaları gerekmektedir. Tüzel kişiler için yetkilendirme kararı mutlaka temin edilmesi gereken evraklar arasında yer almaktadır. Kişiler, başvuru esnasında nüfus cüzdanı fotokopilerini de yanlarında götürmelidir. Nüfus cüzdanı fotokopisi görüşme esnasında yetkililer tarafından onaylanmaktadır. Tüzel kişiler için imza sirküsü mutlaka istenilen evraklar arasında yer almaktadır. Termin, plan tabloları ile sabit yatırım tutarları da yine başvuru dosyası içerisinde eklenmelidir.

Arazilere ait aidiyet belgesi ticaret sicil gazetesinin örneği de yine il müdürlükleri tarafından talep edilen belgeler arasında yer almaktadır. Bir diğer önemli husus ise çiftliğin kurulacağı alanın mutlaka yatırımcı olan kişiye ait olması gerektiğidir. Eğer eşlerden ya da 1. dereceden akrabalardan biri tarafından onaylanmış muvafakat ile inşaat işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Hisseli olan arsalarda ise, hissedarların inşaat yapılmasına rızası olduğunu gösterir noter onaylı belge ibraz edilmelidir.

Kişiler bu evrakların tümünü tamamlayıp il müdürlüklerine başvuru gerçekleştirdikten sonra evrakları incelemeye alınmakta ve değerlendirme işlemi gerçekleştirilmektedir. Çiftliklerin incelenmesi sağlandıktan sonra ise kişilere hibe verilip verilmeyeceği konusunda yazılı olarak bilgi sağlanmaktadır. Kişiler de bu süreç doğrultusunda, il müdürlüklerini ziyaret ederek detaylı bilgiyi temin edebilmektedir. Devamlı olarak yapılan ziyaretler ile netice de hemen öğrenilebilmektedir.

Kaz çiftliği kurmak” başlıklı yazımızda sizlere tüm detayları aktardık. Aklınıza takılan herhangi bir konuda yorumlar bölümünden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Scroll to Top