Kaptan Nasıl Olunur | Gemi Kaptanı Olmak İçin Şartlar

Kaptan Nasıl Olunur

Denize ve denizciliğe karşı ilgi duyan kişiler meslek olarak bu tarz bir iş tercihi yapacakları zaman bazı sorulara yanıt arayacaklardır. Bu sualler Kaptan Nasıl Olunur? Gemi Kaptanı Olmak İçin Şartlar tarzında şekillenecektir.  Gemi kaptanı olmak isteyenler, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren bölümlerinden mezun olmak zorundadır.

Kaptan Nasıl Olunur
Kaptan Nasıl Olunur

Üniversitelerde yer alan Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümü dört yıllık lisans eğitimi vermektedir. Bu bölümleri başarı ile tamamlayan kaptan adayları bir de zorunlu staj dönemini bitirmek durumundadır. Ardından ise Gemi Adamları sınavına girmeleri gerekecektir. Kaptan olmak isteyenler zorlu deniz şartlarına karşı dayanıklılık gösterebilecek yapıda olmalıdırlar. Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı Denizcilik Müsteşarlığı tarafından açılan bir sınavdır.

Kaptanlık mesleği, keyifli ve heyecan verici yanları ile tercih edecek olanlar açısından cezbedici yönleri olan bir iş koludur. Denizler, birçok kişinin hayalinde keyifli yolculuklara imkân veren alanlardır. Bunun yanı sıra zorlu hava koşulları, kış şartları dikkate alındığında mesleğin zorlayıcı yönleri de ortaya çıkacaktır. Bu tür bir iş seçimi yapan kişiler yolcu gemisi ya da yük gemisi gibi farklı türde gemilerde kaptanlık yapabilir.

Farklı meslekler ile ilgili bilgi almak için Önü Açık Olan Geleceğin Meslekleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Kaptan Nasıl Olunur?

Kaptan Olmak 2
Kaptan Olmak 2

Kaptan olarak adlandırılan meslek mensupları, idare edecekleri geminin seyrinden idaresine dek birçok sorumluluğu üzerlerinde taşıyan kişilerdir. Kaptan Nasıl Olunur? Sorusunu yönelten kişiler, kaptanın geniş bir görev alanı olduğunu bilmelidirler. Yüksek sorumluluk almayı gerektiren bir meslek dalı olan kaptanlık keyifli uğraşlar arasındadır. Kaptan unvanını alan kişiler gemi ya da farklı deniz araçlarını kullanma hakkına sahip olurlar.

Kaptanlık Türleri

  • Yakın yol kaptanı
  • Uzak yol kaptanı

 

Kaptan Olmak İçin Gerekli Şartlar

Kaptanlık mesleği birçok sorumluluğu üzerinde taşırken geniş bir görev alanına da sahiptir. Kaptan Olmak İçin Gerekli Şartlar kişilerin üzerinde bazı nitelikler taşımasını da zorunlu kılmaktadır. Bu özelliklerin bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Muhakeme kabiliyeti
  • Stres altındayken doğru karar alma becerisi
  • Ekip çalışmasına uyumlu olmak
  • Problemlere çözüm üretebilme yeteneği
  • Uzun yolculuklar karşısında fiziki dayanıklılık

Kaptan olma yönünde karar verecek olan bireyler, mesleğin keyifli yanlarının yanı sıra zorlukları hakkında da fikir sahibi olmalıdırlar. Kaptan Nasıl Olunur? Araştırıldığında mesleki beceriler hakkında da fikir sahibi olmak mümkündür.

 

Hangi Bölüm Okunmalı

Hangi Bölüm Okunmalı
Hangi Bölüm Okunmalı

Meslek tercihi yapacak olan kişiler seçimlerinden önce konuya yönelik olarak çeşitli araştırmalar yapmalıdırlar. Kaptan Nasıl Olunur? Bunu merak edenler öncelikle kendisini tanıyarak işe başlamalıdır. İnsanların kişisel özellikleri söz konusu olduğunda her meslek farklı nitelikleri ile kişiye uygunluk göstermeyebilir. Doğru bir iş tercihi, bireyin yaşamı süresince kendisini mutlu hissetmesine ve yaptığı uğraştan keyif almasına imkân yaratır. Bu sebeple meslek seçimi yaşamın önemli dönüm noktaları arasında yer alır. Kaptanlık mesleği için Hangi Bölüm Okunmalı? Sorusu araştırıldığında karşımıza çıkan sonuç şu şekilde olmaktadır.

Üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümleri bu mesleğe yönelik eğitim vermektedir. Tercihini bu yönde kullanacak olanlar mezun olduktan sonra da staj yapmak durumundadırlar. Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı ise işe başlamak için aşılması gereken bir diğer aşamayı kapsamaktadır. Sınavı geçen adaylar kaptanlık ehliyetine sahip olurlar. Kaptan Nasıl olunur? Sualine yanıt arayan adayların bu süreçleri tamamlaması bir zorunluluktur.

 

Kaptanların Maaşları Ne Kadar?

Kaptanlık yüksek sorumluluk gerektiren meslek grupları arasındadır. İşin zorlu çalışma şartları göz önünde bulundurulduğunda gelir düzeyi de yüksek meslek grupları arasında yer aldığı fark edilecektir. Kaptan Maaşları Ne Kadar? Sorusu için söylenebilecek bilgiler birden fazla olacaktır.

Bu meslek mensupları için geçerli olan maaşlar birbirinden farklı olabilmektedir. Bu farklılığın sebepleri arasında yar alan bazı durumlar şunlardır:

  • Kullanılan geminin türü
  • Çalışılan şirketin imkanları
  • Kullanılan geminin büyüklüğü
  • Geminin sefer bölgesi

Kaptan Nasıl olunur? Konusunda araştırma yapanlar maaşlarını da merak edeceklerdir. Kaptan maaşları yaklaşık olarak 3.000 Dolar ile 10.000 Dolar aralığında değişebilmektedir. Bu verilerin yanı sıra kamu kurumlarında görev alan kaptanlar için başlangıç maaşları yaklaşık olarak 4-5 bin TL aralığında değişmekte ve bu durum hizmet yılına bağlı olarak artış gösterebilmektedir.

Deniz otobüslerinde görev alan bir kaptanın maaşı 6000-9000TL aralığında değişkenlik gösterebilirken yolcu motoru kaptanları için bu oran biraz daha düşük olmaktadır. Yat kaptanları içinse 2.000-20.000TL aralığında bir değişkenden söz etmek mümkündür.

 

Yat ve Gemi Kaptanı Nasıl Olunur?

Kaptanlık mesleği, yat kaptanı ya da gemi kaptanı gibi çeşitli kategorilerde değerlendirilebilecek bir konudur.  Yat ve Gemi Kaptanı Nasıl Olunur? Sorusu ise bu tür bir meslek dalını tercih edeceklerin merak edeceği konular arasında yer alacağından açıklanma gereği doğacaktır.

Kaptan Nasıl olunur? Sorusuna yanıt olarak gemi kaptanı olmak için dört yıllık Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümleri okunması gerekir. Yat kaptanı olmak içinse yat kaptanı eğitimi alınması gerekmektedir. Yat kaptanlığı eğitimi veren çeşitli kurslar bulunmaktadır. Bu eğitimlerin ardından Yat Kaptanı Sınavı adıyla bilinen bir sınavda yeterli başarı gösterilmelidir.

Yat kaptanlığı kursları yaklaşık olarak 4 ay sürmektedir. Ardından 6 aylık da bir staj süresi söz konusudur. Yat kaptanı olabilmek için gerekli olan sertifikalar ise şunlardır:

  • Radar Gözlem Plotlama Sertifikası
  • Tıbbi Bakım Sertifikası

 

Yat Kaptanı Olma Koşulları

  • Yat kaptanı eğitimini başarı ile tamamlamak
  • Güvenlik belgesi ve cankurtaran araçlarını kullanabilme yeterliliğine sahip olmak
  • Kısa mesafe telsiz operatörü ya da tahditli telsiz operatörü belgesine sahip olmak
  • 21 yaşını doldurmuş olmak

 

Lise Mezunları Kaptan Olabilir mi?

Kaptan olmak isteyenler için lise mezunu ya da üniversite mezunu olmak mesleki açıdan bazı sınırlamalar getirmektedir. Lisans eğitimi alan adaylar uluslararası tüm sularda ve her tür gemide görev alabilirken lise diploması ile kaptan olacaklar için bazı kısıtlamalar söz konusudur. Lise Mezunları Kaptan Olabilir mi? Kaptan Nasıl olunur? Biçiminde şekillenen sorular bu mesleğe yönelik merak edilen birçok konuyu içinde barındırmaktadır.

Lise mezunu olan bireyler de kaptanlık eğitimi alabilirken mesleği yapma konusunda sınırlı imkanlara sahip olacaklardır. Bunun yanı sıra üniversitelerin 2 yıllık denizcilik ön lisans programlarından mezun olanlar ve denizcilik lisesinden eğitimini tamamlayanlar da belli sınırlamalarla gemi kaptanlığı yapabilmektedirler.

 

Kaptan Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

Kaptan Nasıl Olunur? Merak edenler bu mesleği yapmak istediklerinde bazı tavsiyelere de ihtiyaç duyacaklardır. Kaptan Olmak İsteyenlere Tavsiyeler başlığı altında yer alan konuları sizler için bir araya getirdik. Bu mesleği tercih edeceklerin tüm zorlukları bilmesi karar vermelerinde kolaylık sağlayacaktır.

  • İş olarak kaptanlık mesleğini tercih edecek olan kişiler öncelikle denizde görev almanın kendilerini nasıl hissettireceğini anlamalıdırlar.
  • Mesleğe yönelik zorlukları tespit etmeleri karar vermelerinde kendilerine yardımcı olacaktır
  • Kişilerin farklı koşullara uyum sağlama becerilerini test etmeleri meslek seçiminde isabetli karar vermelerini kolaylaştıracaktır.
  • İnsanlarla etkili iletişim kurma becerileri ve yöneticilik özellikleri bir kaptan için önemli vasıflardır
  • Denizde yaşanacak zorluklar, kış şartları gibi durumlar herkeste farklı etkilere yol açabilir
  • Bu mesleği tercih edecek kişilerin fiziksel olarak da deniz yaşamına uygun bireyler olması gerekmektedir.
  • Bir kaptan cesur ve hızlı karar verebilme yeteneğine sahip olmalıdır
  • Zorlu koşullarda ve stres altında iken isabetli karar alma ve muhakeme yeteneğine sahip olma önemli bir özellik olacaktır
  • Ekip çalışmasına uyumluluk kaptanlık mesleği için bir koşul olarak düşünülebilir
  • Uzun yol kaptanı olacak kişilerin evlerinden ve ailelerinden belli bir süre ayrı kalması gerektiğini bilmesi karar verirken kendilerine yol gösterici olacaktır

Kaptan nasıl olunur, kaptan olmak için gerekli şartlar ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.

kaynak: https://www.careerexplorer.com/careers/ship-captain/how-to-become/

Scroll to Top