İŞKUR Kısa Süreli Çalışma Ödeneği Nasıl Alınır 2022

İŞKUR kısa süreli çalışma ödeneği, çalışanlara ekonomik kriz ya da elzem durumlarda çalışma sürelerinin azaltılması sonucunda verilen maksimum 3 aylık sigortalı işçilere verilen destektir. İşçilerin bu çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için çalıştıkları yerin en az üçte biri oranında azalması gerekmektedir. Bunun dışında işyerinin tamamen ya da kısmen çalışma saatlerinin durdurulması halinde de sigortalı işçilere bu destek uygulanmaktadır. Kişilerin bu İŞKUR kısa süreli çalışma ödeneği uygulamasından faydalanabilmesi için bazı koşulları sağlaması gerekmektedir. Kişilere verilen bu ödenek kişilere şu gibi durumlarda verilmektedir:

  • Ülke ya da Dünya genelinde küresel ekonomik kriz,
  • Belirli bir il ya da bölgede faaliyetin durdurulmasına sebep olan ekonomik kriz,
  • Ülke ya da Dünya çapında yaşanan sektörel kriz,
  • İşveren idaresinden kaynaklanan ve aniden ortaya çıkan doğal afet ya da diğer herhangi zorlayıcı sebepler.

Bunların dışında kişilerin çalışmasına kendi problemleri dışında engel olan durumlarda çalışanlara çalışma ödeneği hazırlanmaktadır ve uygulanmaktadır. Kişilerin bu uygulamadan faydalanabilmek için geçerli sebeplere sahip olması ve gerekli başvuruları hazırlaması gerekmektedir.

Okuyunuz: Devletin Yaptığı Pandemi Yardımları

İŞKUR Kısa Süreli Çalışma Ödeneği

2020 iskur kisa calisma odenegi ne kadar
2020 iskur kisa calisma odenegi nasil alinir

 

İŞKUR Kısa Süreli Çalışma Ödeneğinden Yaralanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

İŞKUR kısa süreli çalışma ödeneği işveren tarafından müfettişlere sunulan kısa çalışma talebinin yaptığı incelemelerin uygun bulunması durumunda verilmektedir. Kısa çalışmaya tabi tutulan işçi ya da işçilerin, düzenlemenin talep edildiği tarihten son güne kadar çalışma süreleri ve prim ödemelerini sağlıyor olması gerekmektedir. İş müfettişlerine sunulan başvuruda işçi kişilerin tümüne ait bilgilerin de bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde talebin kabul edilmemeğe olasılığı yükselmektedir ve onaylanmayabilmektedir. Kişilerin bu ödenekten faydalanmasının diğer önemli gerekçelerinden bir tanesi de durumun kişisel olmaması ve diğer çevresel faktörler sebebiyle yaşanmasıdır. Bu sebeple kişiler kendi sebepleri doğrultusunda kısa süreli çalışma ödeneğinden faydalanamamaktadır. Ayrıca kişilerin bu ödeneği suiistimal etmesi halinde kanunlar doğrultusunda işveren ve işçilere cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu sebeple zaruri olmayan ve kişilerin kendilerinin karar verdiği durumlarda bu yola başvurmak kesinlikle doğru değildir.

 

Çalışma Ödeneği Talep Formu Nedir?

İŞKUR kısa süreli çalışma talep formu işverenin çalışanı için doldurduğu talep formudur. Bu form İŞKUR’a yönlendirilir ve iş müfettişleri tarafından incelendikten sonra onaylanır ya da onaylanmaz. Fakat kişilerin müfettişlere sunduğu tüm formlar işveren tarafından doldurulmalıdır. İŞKUR kısa süreli çalışma talep formu içerisinde bazı bilgiler kişiden temin edilmektedir. İşverenin bilgileri, işyerinin adresi, işyerinin gösterdiği faaliyetler, İŞKUR işyeri numarası (bu numara İŞKUR birimlerinden temin edilmektedir), SGK işyeri sicil numarası, kısa çalışmanın başlangıç ve bitiş tarihleri, başvuru sebebi (kısaca), toplu iş sözleşmesinin imzalanması durumunda sendikanın adı ve dönemi, başvuru döneminde işyerinde çalışan işçi sayısı (kadın, erkek ve toplam olarak), kısa süreli çalışma ödeneğinin uygulanacağı toplam işçi sayısı, kısa çalışma dönemi boyunca hangi yolun izleneceği, daha önce iş yerinde kısa çalışma döneminin yaşanıp yaşanmadığı, ödeneğin uygulanmasının talep edildiği işçilerin listesi ve talep esnasında gönderilmesi gereken bazı gerekli belgeler işverenin talep başvurusunda yer vermesi gereken bilgilerdir.

 

Kısa Süreli Çalışma Ödeneği Talebinde Nasıl Bulunulur?

İŞKUR kısa süreli çalışma ödeneği talebinde bulunmak isteyen kişilerin öncelikle elzem bir durumun içerisinde olması gerekmektedir. Yaşanan aksaklık sonucunda İŞKUR kısa süreli çalışma ödeneğinden yararlanmak isteyen kişilerin kısa süreli çalışma ödeneğinin talebinde bulunması gerekmektedir. Bu talep, ekonomik ya da sektörel kriz ya da zorlayıcı problemler karşısında kalan kişilerin destekten faydalanabilmesi için hazırlanmıştır ve kişilerin bu ödenekten faydalanabilmesi için talep formunu eksiksiz doldurması gerekmektedir. Bu formu doğrudan işçiler doldurmamaktadır. İşçiler adına işveren kişiler tarafından doldurulur ve başvuru tamamlanır. İşçilerin kısa süreli çalışma ödeneği talebinde bulunması geçersiz sayılarak reddedilmektedir.

Okuyunuz: Esnafa Destek Kredisi Veren Bankalar

İŞKUR Kısa Süreli Çalışma Ödeneği Ne İçin Verilir?

İŞKUR kısa süreli çalışma ödeneği, kişilerin sebep olmadığı, zaruri bir biçimde kendisini içinde bulduğu durumlarda işverenlerin işçilerinin destek alabilmesi adına İŞKUR’dan talep ettiği destektir. Bu çalışma ödeneği işçilere herhangi bir deprem, yangın, heyelan, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ya da daha pek çok istenmeyen durumda uygun görülürse İŞKUR tarafından verilmektedir. Kişiler bu ödeneği maksimum 3 ay boyunca alabilmektedir. 3 ayın sonunda hala aynı durumun devam etmesi durumunda kişilere herhangi bir ödenek temin edilmemektedir. Bu sebeple yapılan talebin kabul edilmesi halinde kişilerin aynı ödeneğe tekrar sahip olamayacağını bilmesi gerekmektedir. Kişiler, bu ödenekten faydalanmak istedikleri takdirde işveren ya da patronu ile görüşerek durumu izah edebilir ve Kısa Çalışma Talep Formu doldurmasını isteyebilmektedir.

 

İŞKUR Kısa Süreli Çalışma Ödeneği Verilecek İşçiler

İŞKUR kısa süreli çalışma ödenek verilecek olan işçilerin hakkında İŞKUR’a verilmesi gereken bazı bilgiler bulunmaktadır. İşverenin işçileri için İŞKUR’a sunması gereken gerekli bilgiler eksik ya da yanlış bulunması halinde kişilere ödenek sunulmamaktadır. Bu sebeple kişilerin verilen tüm bilgilerin sağlam ve eksiksiz olduğundan emin olması gerekmektedir. İşverenin işçileri hakkında vermesi gereken bilgiler, çalışanın T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı, cinsiyeti, e-posta adresi, cep telefon numarası, kısa süreli çalışma ödeneği başlangıç tarihi (gün, ay ve yıl), kısa süreli çalışma ödeneği bitiş tarihi (gün, ay ve yıl), işçinin haftalık çalışmayacağı saat sayısı, haftalık çalışma saati (normal çalışma saati), çalışana ait IBAN numarası (başında TR olacak biçimde toplam 26 karakterden oluşturulmalıdır ve aralara kesinlikle boşluk koyulmamalıdır), kısa çalışmanın başladığı tarihe kadar kısa çalışmanın başladığı aya ait bilgiler, kısa çalışmanın başladığı aydan bir önceki aya ait bilgiler (dönem ay, dönem yıl, aylık prime esas brüt kazanç, eksik gün sayısı) gibi daha birkaç bilgi istenmektedir.

Okuyunuz: Evde Para Kazandıran İş Fikirleri

İŞKUR’a Yapılan Kısa Süreli Çalışma Ödeneği Talep Başvurusu Sonuçları

İŞKUR’a yapılan kısa süreli çalışma ödeneği talep başvurusu sonuçları işverenlere onaylanması sonucunda ilan yolu ile bilgilendirme yapılmaktadır. Bunun sonucunda ise işveren işçilerine gerekli bilgilendirmeyi yapmak durumundadır. Kişilerin başvuru esnasında bir hata yapması ya da durumun zaruri olmaması durumunda başvurular iş müfettişleri tarafından kabul edilmeyecek ve geri çevrilecektir. Tüm bunların yanı sıra işveren ya da patronların sonuçları takip edebilmesi adına İŞKUR tarafından yayınlanan ilanları takip etmesi yararlı olacaktır.

 

İŞKUR Kısa Süreli Çalışma Ödeneğinin Miktarı Ne Kadardır?

İŞKUR kısa süreli çalışma ödeneği miktarı günlük ortalama brüt kazancının %60 oranı kadar verilmektedir. Ödenekler bu yol ile hesaplanarak tahsil edilmektedir. Ayrıca kısa süreli çalışma ödeneğinin miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sinden daha fazla olamamaktadır. Buna göre kişilere verilecek olan kısa süreli çalışma ödeneğinin miktarı kişilerin aldıkları ödemelere göre değişiklik göstermektedir.

 

İŞKUR Kısa Süreli Çalışma Ödeneğinin Sona Ermesi

İŞKUR kısa süreli çalışma ödeneği işverenin talep esnasında belirttiği sürenin dışında maksimum süreye ulaştığında kesilmektedir. Kişilere İŞKUR kısa süreli çalışma ödeneği 3 ay boyunca verilmektedir ve daha sonrasında kesilmektedir. Buna göre kişiler süre ne kadar olursa olsun İŞKUR tarafından belirlenen maksimum dönemin üzerine (3 ay) kesinlikle çıkamamaktadır.

 

İŞKUR Kısa Süreli Çalışma Ödeneği ” başlıklı makalemizin sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

kaynak: https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisa-calisma-odenegi

Scroll to Top