Hakim Nasıl Olunur | İdari, Yargı ve Ceza Hakimliği Şartları

Hakim nasıl olunur

Toplum nizamını sağlamanın yolu hukuk kurallarının uygulanması ile mümkündür. Hukuk kurallarının uygulanması içinse çeşitli meslek mensuplarına ihtiyaç duyulur. Toplumsal adaletin sağlanması ve yargılama işleri, hakimlik mesleğinin temsilcisi olan meslek mensuplarının görevidir. Hakim Nasıl Olunur? İdari, Yargı ve Ceza Hakimliği Şartları soruları bu işe ilgi duyan kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Hâkim Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? Diye araştırma yapan bireyler aynı zamanda ilgi alanları doğrultusunda İdari Hâkim Nasıl Olunur? Sorusuna da yanıt arayabilmektedirler. Hukuk kurallarına uygun kararlar alarak mahkemeler aracılığı ile adaleti sağlayan kişiler hâkim olarak adlandırılırlar. Adli ve idari yargıda görev yapabilme hakkına sahip olan hakimler adaletin tesisi için görev yaparlar.

Hakim nasıl olunur
Hakim nasıl olunur

Toplum nezdinde saygın meslek gruplarından biri olarak kabul gören hakimlik için bazı aşamaların gerçekleşmesi bir zorunluluktur. Hakim Nasıl Olunur? Şeklinde bir soruya yanıt aradığınızda bilmeniz gereken bazı hususlar olacaktır. Hakimlik mesleği öncelikle bir lisans eğitimini gerekli kılmaktadır. Adaletin temin edilmesi ilginizi çeken bir konuysa ya da kişi hak ve özgürlüklerinin tesisi için bu görevi alma konusunda bir isteğiniz varsa hakimlik mesleğinin size uygun olabileceğini düşünebilirsiniz.

Hakim Nasıl Olunur? Konusunu merak eden birçok kişinin bu meslek ile ilgili bilmesi gereken çeşitli detaylar olacaktır. Hakimlik mesleğine ilgi duyan kişilerin yaptıkları işten verim almaları için bu görevi severek yapmaları mesleki başarılarını arttıracaktır. Meslek seçimi esnasında kişisel özelliklerin dikkate alınmaması ilerleyen süreçlerde bireylerde işine karşı mutsuz bir yaklaşım sergilemeye yol açabileceğinden tercih aşamasında kişisel yetenekler oldukça önemlidir.

Farklı meslek grupları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Önü açık olan geleceğin meslekleri listesini inceleyiniz.

Hakim Nasıl Olunur?

Hakim nasıl olunur 2
Hakim nasıl olunur 2

Hâkim olmak isteyen bireyler öncelikle lisans eğitimlerini tamamlamak zorundadır. Hakim Nasıl Olunur? Şeklinde oluşturulacak bir soru için adli yargıda görev alacak hakimlerin, Hukuk Fakültesi’nden mezun olmaları gerektiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Bunun yanı sıra İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ya da Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunları da böyle bir tercih yapmak istediklerinde adli ya da  idari yargı hâkimi olabilme hakkına sahiptirler. Bu türde bir eğitim alan bireylerin hakimlik sınavına girmeleri ve bu sınavdan 70 başarı puanı almaları gerekmektedir. Atama usulü ile görev yapmaya hak kazanan hakimler staj sürelerini tamamlamalarının ardından asli göreve uygun hale gelirler.

 

Hakim Olmak İçin Gerekli Şartlar

Hakim olmak için gerekli şartlar
Hakim olmak için gerekli şartlar

Hakim olmak isteyen bireyler konuya yönelik birçok soruya yanıt arayacaklardır. Bu sualler arasında ise Hakim Olmak İçin Gerekli Şartlar nedir? En fazla merak edilen konulardan biridir. Hakimlik mesleği bazı eğitimleri gerekli kıldığı gibi ayrıca adayların eğitimlerinin ardından hakimlik sınavına girmesi de gerekmektedir. Bu sınavdan alınacak en az 70 puanlık bir başarı notu mesleğe kabul şartları arasındadır. Hâkim olabilmek için gerekli bazı şartlar ise aşağıda belirtildiği şekilde olmaktadır.

  • Hakim olmak isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir
  • Hakim adaylarında aranan bir diğer özellik ise lisans mezunu olmalarıdır
  • Hukuk fakültesinden mezun olmak hakimlik mesleğinde bir gerekliliktir
  • Siyasal Bilgiler Fakültesi ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları da hakimlik sınavını kazanmak şartıyla idari hâkim olabilmektedirler
  • Hakim olmak isteyen bireylerin 40 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir
  • Yüz kızartıcı bir suçtan ceza almamış olmak hâkim olabilmek için uyulması gereken bir kuraldır
  • Temiz bir sicile sahip olmak hakimlik mesleğini elde edebilmek için kişilerde olması gereken özelliklerden bazılarıdır.

Hakim Nasıl Olunur? Konusunda yukarıda sayılanların dışında da bilinmesi gereken çeşitli ayrıntılar mevcuttur. Bu detayların öğrenilmesi için birçok soruya yanıt bulunması mesleğe yönelik bilinmeyen birçok noktayı aydınlatacaktır. Bu sorulardan bazıları hakim maaşlarının ne olduğu ya da idari hakim olmak için ne gibi şartların olması gerektiği gibi konulara yönelik suallerdir.

 

İdari Hakim Nasıl Olunur?

idari hakim nasıl olunur
idari hakim nasıl olunur

Hâkim olmak istediğinizde idari ya da adli hâkim gibi iki türde seçenekle karşılaşmanız mesleğin bir gereğidir. Adli hâkim olabilmek için hem lisans eğitimi alarak bir Hukuk Fakültesi’nden mezun olmaya ihtiyaç duyarsınız. İdari hakim Nasıl Olunur? Sorusuna yanıt aradığınızda ise biraz daha farklı bir sonuçla karşılaşmanız söz konusu olacaktır.

İdari hâkim olmak isteyen bireyler Hukuk Fakültesi dışında Siyasal Bilgiler ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri arasından herhangi birinden mezun olmaları durumunda hakimlik sınavına müracaat etme hakkına sahiptir. Bu bireyler 70 puan barajını aşmaları durumunda gerekli koşulları sağlıyorlar ise atanmaya hak kazanırlar. Hakim Nasıl Olunur? Merak edenler adli ya da idari hâkim olmanın da nasıl gerçekleşeceğini bilmek isteyeceklerdir.

 

Hakimlerin Aylık Maaşı Ne Kadar?

Hâkim olmak isteyen kişiler bu mesleği yapmaları karşılığında ne oranda bir gelir elde edeceklerini de bilmek isteyeceklerdir. Hakimlerin Aylık Maaşı Ne Kadar? Şeklinde oluşturulacak bir sual, mesleğe ilgi duyanlar tarafından sık sık araştırılmaktadır. Aynı zamanda bu tür araştırmalar yapan bireyler Hâkim Nasıl Olunur? Sorusunun da cevaplarını bulmak istediklerinde bunlar yazımızın içeriğinde karşılarına çıkacaktır. Hakimler hizmet yılına bağlı olarak çeşitli oranlarda maaş almaya hak kazanırken mesleğe yeni başlayacak bir hâkim adayının yaklaşık olarak 7000TL maaş alması söz konusudur.

 

Hakim Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Hâkim olmak isteyen bireyler Adli ya da idari hâkim olarak görev yapabilmektedirler. Bu mesleği tercih eden kişiler adli hâkim olma yönünde bir karar alırlarsa Hukuk Fakültesi’nden mezun olmaları ve hakimlik sınavından 70 puan almaları gerekecektir. Hakim Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? Merak edenler adli ya da idari hakimler için geçerli olan şartları da öğrenmelidirler.

İdari hâkim olmak isteyenler Siyasal Bilgiler ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden de mezun olduklarında hakimlik sınavına girebilmektedirler. Bu sınavdan 70 puan almaları onlar açısından da geçerli bir kuraldır. Hakim Nasıl Olunur? Bunu bilmek isteyenler hâkim ve savcı arasındaki farkların neler olduğunu da öğrenmek isteyecektir.

 

Hakim ve Savcı Arasındaki Fark Nedir?

Hâkim olarak adlandırılan kişilerle savcılar arasında görev ve sorumluluklar açısından bazı farklar vardır. Hakim ve Savcı Arasındaki Fark Nedir? Sorusunu sağlıklı bir biçimde açıklamanın yolu her iki meslek mensubunun sorumluluk alanlarını doğru anlamakla mümkündür. Hakimler dava dosyaları aracılığı ile açılan davaları takip eden ve bu konuda kanunlar çerçevesinde hüküm verme yetkisine sahip olan kişilerdir.

Savcılık makamı olarak adlandırılan merci ise kamu adına hareket eden ve iddia makamını temsil eden birimdir. Kamu adına açılan davaların delillerinin toplanması, iddianamenin hazırlanması gibi görevleri olan savcılık makamı toplum düzeninin sağlanmasında gerekli olan bir mercidir. Hukuk kuralları oluşturulurken toplumsal kaidelere bireylerin riayet etmesi hedeflenir. Savcılık makamının görevi de toplumsal yaşamın dengesini bozacak ve suç olarak tanımlanan durumlar karşısında kamu adına harekete geçmektir. Hakim Nasıl Olunur? Merak eden bireyler, savcı ve hâkim arasındaki farkları da bilmek isterler.

 

Hakim Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

Hakimlik mesleğine yönelik bir tercih yapacak bireyler açısından bazı önerilere yer vermek uygun olacaktır. Hakim Olmak İsteyenlere Tavsiyeler başlığı altında bir konu ele almak istersek sıralama aşağıdaki biçimde olacaktır.

  • Hukuk fakültelerinin zor olduğuna dair bir önyargının kırılması gerekmektedir. Kişinin mesleğini severek yapması, o konuya ilgi duyması her türlü zorluğun aşılmasında en büyük etkendir.
  • Üniversite yaşamı boyunca derslerin aksatılmadan takip edilmesi nitelikli bir eğitim almak açısından önemli olacaktır
  • Hukuk alanında eğitim almayı tercih eden bireyler analitik bir düşünme yapısına kavuşmak için okuma alışkanlıklarını sürekli geliştirmelidirler
  • İyi derecede bir yabancı dil bilmek kişiyi kendi yaşadığı dünyanın dışındaki başka dünyalarla tanıştıracağından vizyonunu geliştirmesine olanak yaratır. Günümüzde birden fazla yabancı dil bilgisine ihtiyaç duyulmakta ve mesleki anlamda kişisel başarının artışında bu unsurlar etkili olmaktadır
  • Mesleki anlamda bir branş tercih edilmeden önce hukuk alanını ilgilendiren tüm konular hakkında bilgi sahibi olunmalıdır
  • Kişisel olarak bireyin kendini kapsamlı bir biçimde geliştirmesi mesleki yaşamında kendisine olumlu geri dönüşler yaratacaktır

Hakim Nasıl Olunur? Merak eden birçok kişi için derlediğimiz bu yazıda hâkim olmak isteyen adaylara yönelik çeşitli detayları ele almaya çalıştık. Toplum nizamında büyük bir öneme sahip olan hukuk kurallarının uygulanmasında etkili görevleri olan hakimler, önemli işlere imza atan kişilerdir. Toplum nezdinde saygın meslek grupları arasında değerlendirilen hakimlik mesleği her toplumda ve devirde tercih edilmesiyle ön planda olmuştur.

Scroll to Top