Grafik tasarımcıları, konu hakkında yeterli bilgi toplayarak bunları müşteri ile arasında görsel, resim ve grafiklerin yardımı ile iletişimi sağlamaktadır. Bu bölümün dersleri üniversitelerin güzel sanatlar fakültesinde öğretilmektedir. Grafik tasarımcılığı bölümü için çizim yeteneği şartları arayan okullar bulunmakla birlikte bulunmayan üniversitelerde vardır.
Grafik tasarım bölümünde kendini geliştiren kişiler reklam tasarımlarını, film tanıtım kapaklarını tasarlayabilir isterse animasyon filmlerini de oluşturabilirler. Tasarım için kullanılan program İngilizce olduğu için İngilizce dilini öğrenmenin bu bölüm için neredeyse şart olduğunu değinmek isteriz. 4 yıllık olan bu bölümün mezunlarına ‘Grafiker, grafik tasarımcı’ unvanları verilirken 2 yıllık ön lisans eğitimlerini tamamlayan öğrencilere ‘grafik teknikeri’ unvanı verilmektedir. Grafik teknikerliğini okuyan öğrenciler eğer 4 yıllık bu lisans bölümüne devam etmek isterlerse DGS ile yeterli puanı alarak lisans eğitimlerini devam ettirebilirler.
Grafik Tasarımcılığı bölümünde okuyan öğrenciler renk kuramları, sanat tarihi, bilgisayarda tasarım programı, iki ve üç boyutlu tasarım, tipografi, web tasarımı, illüstrasyon, reklam grafiği tasarımı derslerini almaktadırlar.
Not: Meslek seçimi ile ilgili farklı bilgiler almak için Önü Açık Olan Geleceğin Meslekleri başlıklı makalemizi inceleyiniz.
GRAFİK TASARIMCI NASIL OLUNUR?
4 yıllık grafik tasarım bölümünün eğitimi 8 üniversitede bulunmakta olup eşit ağırlık puan türüyle değerlendirilmektedir. Bu üniversitelerin ilk başında İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi 430 puanla bulunmaktadır. 220 puanla en düşük Altınbaş üniversitesinin %50 indirimli hakkıyla yerleşilmektedir. Güzel sanatlar fakültesinde bulunan bu bölümün bazı üniversitelerinde yetenek sınavı olduğu bilinmektedir. Bu bölümü okuyan öğrencilerin 3. ve 4. Sınıfın yaz aylarında zorunlu stajları bulunmaktadır. Bunun dışında bazı kurs ve programlara katılarak da Grafik Tasarım üzerine kendinizi geliştirebilirsiniz. Çünkü Grafik Tasarım bölümünden mezun olsanız bile kendinizi geliştirdiğiniz sürece meslek edinebilirsiniz. Makalemizin ilerleyen kısımlarında bu gelişim aşamalarınıza göre Grafik Tasarım maaşları, Grafik Tasarım kazançlarını sizlere kataracağız.
GRAFİK TASARIMCILIĞI DERS İÇERİKLERİ
BASKI TEKNİKLERİ
Bu eğitim sürecinde flekso baskı, tipo baskı, serigraf baskı, dijital baskı, gofre baskı, tampon baskı gibi baskı çeşitlerinin uygulama yöntemleri öğrenilmektedir.
GRAFİK TASARIM
Logo tasarım, paket tasarım, dış mekan reklamcılık, kurum kimliği ve tasarımda zaman yönetimi eğitimi verilmektedir.
PERSPEKTİF
Bu ders içeriğinde grafik tasarımcılığı için gerekli olan üç boyutlu bir ortamı iki boyutlu bir yüzeye uygulama metodu, cismin optik ve matematiksel olarak farklılaşmasını teknik çizim kurallarına göre uygulanması öğretilmektedir.
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
İşletim sistemi bilgisi ve ayarlarının yapılması, Microsoft Office Word, MC Office Excel, MC Office Powerpoint gibi temel donanım bilgisi verilmektedir.
TİPOGRAFİK TASARIM
Afiş, CD, ilan panoları, film tanıtım afişleri, kitap kapakları, dergi kapak ve içerik tasarımı gibi genel tasarım çalışmalarında doğru yazı karakterleri seçme metotlarını içermektedir.
WEB TASARIM
Temel CSS bilgisi, HTML yapılandırması, web tasarımı oluşturan bileşenlerin incelenmesi, Adobe Photoshop programları üzerinden tasarım uygulamaları, Makromedia Flash programı ile animasyon yapımı, Seo- Hosting- Domain ve site yayınlama işlemlerini öğreten bir ders içeriğidir.
İLLÜSTRASYON
İllüstrasyonun kökeni Fransızca olup anlamı, dergi, kitap, gazete gibi metinlerle ilgili onu açıklayan ve süsleyen desen/resim demektir. Bu dersin içeriğinde illüstrasyon sanatı öğretilmektedir.
Bu eğitimler sanat tarihi, ambalaj grafiği, desen, reklam ve pazarlama, yayın grafiği, 3D modelleme, fotoğrafçılık, sinema tarihi, yayım grafiği ve seçmeli dersler olarak devam etmektedir.
GRAFİK TASARIMCI MAAŞLARI VE İŞ OLANAKLARI
Üniversitelerin 2 yıllık bölümünü bitiren grafik teknikerlerinin maaşları özel sektörde en düşük 2.350 TL olarak bilinmesiyle birlikte en yüksek 3.420 TL kazanç sağladığı bilinmektedir. İşine yeni başlayan bir grafik tasarımcı en düşük asgari ücretle başlayıp en yüksek 4.510 TL kazanmaktadır. Kıdemli bir tasarım uzmanı en düşük 5.000 TL, en yüksek 10.000 TL civarında maaş aldığı hesaplanmıştır.
Bunun dışında bir grafik tasarımcı kendini ne kadar geliştirirse maaşı aylık olarak ortalama 15.000-30.000 TL’ye kadar yükselmektedir. Devlette çalışan bir grafik tasarımcı bölgelere göre değişen maaş aralıklarına sahiptir. Yeni başlayan 9/1 kadrolu bölgede görev alan bir grafiker 4.300 – 4.600 TL aralığında maaş alırken 1. Bölgede çalışan memurlar 200 TL daha düşük maaş almaktadırlar. Masa başında çalışan grafik tasarımcıları freelancer olarakta evlerinde çalışma imkanına sahiptirler. Ayrıca grafikerlerin çalışma olanakları sabit olmayıp değişiklik göstermektedir.
- Matbaa ve yayın evlerinde
- Reklam şirketlerinde
- Grafik danışmanlığında
- Sanat danışmanlığında
- Çizgi film ve animasyon atölyelerinde
- Medya kuruluşlarında
- Kendi iş yerlerinde
- Film ve dizi stüdyolarında
Ve bunun gibi tasarım gerektiren sektörlerde çalışabilirler. Bir grafik tasarımcının görevleri şuanlardır;
- Yazılı ve görsel tasarımlar üretmek
- Özel veya devlet sektörünün beklentilerini karşılamak
- 2-3-4 boyutlu tasarımlar üretebilmek
- Yenilikçi fikirlere sahip olmak
- Yaratıcı ve özgün olmak
- Photoshop, indesing, illüstratör gibi programlarda tasarım yapabiliyor olmak
- Ekip ve farklı birimlerle işbirlikçilik yapmak
Grafik tasarım bölümü tıpkı diğer meslekler gibi gelişim isteyen bir alandır. Kendinizi ne kadar geliştirebilirseniz o kadar iş bulma imkanınızı arttırabilirsiniz. Bunun için online grafik tasarım programlarına veya devletin yada özelin olmak üzere uluslararası kurslara katılabilirsiniz. Sadece kurslara katılıp belge almak önemli değildir. Çünkü firmalar aldığınız belgelere değil yaptığınız tasarımlara bakar. Bunun için sürekli hayal gücünüzün açık olmasının yanı sıra sürekli tasarımla uğraşmanız gerekmektedir.
GRAFİK TASARIM YURT DIŞI ÇALIŞMA OLANAKLARI
Grafik Tasarımı bölümü yurtdışında yüksek gelir kazandıran 25 meslekten sadece biridir. Yurtdışında Grafik tasarımcı olarak çalışmak sanıldığı kadar kolay değildir. Fakat imkansız da değildir. Öncelikle makalemizin ilk paragraflarında bahsettiğimiz gibi İngilizce tasarım programları için önemli olduğu kadar yurtdışında çalışmak içinde oldukça gereklidir. İngilizcenizi geliştirmek için yurtdışında vakit geçirmek isterseniz Work And Travel Programı aracılığı ile yurtdışında çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Work And Travel nedir? Work and Travel bir şirkettir.
Belli bir ücret karşılığında sizin adınıza yurt dışında iş bulmaktadır. Yurtdışındaki bu şirketler İngilizce seviyenize göre sizlere bir form gönderiyor ve sizde başvurduğunuz Work And Travel şirketine bu formu vererek onaylatıyorsunuz. Şirket sizin adınıza vize randevusu alıyor. Vize randevuları bu şirket sayesinde diğer insanların yurtdışı vizesi almasından daha kolay bir şekilde vize alabiliyor. Bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra 3 aylık bir süreyle yurtdışında çalışıyorsunuz. Vize bitiş tarihi toplam 4 ay olduğundan isterseniz kalan bir ayınızı orada kullanıp Türkiye’ye geri dönebilirsiniz.
Bu programın genel olarak amacı dil öğrenmek, yurtdışında yaşamak ve gezmek, tecrübe edinebilmektir. Bu dili öğrenme süreci sonrasında alanınızdaki ciddi gayretler çabasında ve sağlam referanslarınız ile birçok adayın önüne geçebilirsiniz. Yurtdışındaki firmalar sizin tecrübenizin kaç yıllık olduğuna değil, nasıl tasarımlar ürettiğinize bakmaktadırlar. Bunun dışında referansa çok önem verip hatta referans aldığınız kişileri aramaktadırlar. Yurtdışında grafik tasarımcı olarak çalışmak için iyi bir web sitesine sahip olmalı, yeni çıkan programlar üzerinde bilgi sahibi olmalısınız. Ülkemizde bir grafik tasarımcısı birçok tasarım alanında çalışmalar yapsa da yurtdışında işler böyle değildir.
Her alanın bir uzmanı bulunmaktadır. Bu sebeple bir alan seçip özellikle kendinizi o alanda uzman yapmanız yine adaylar içerisinde öne çıkmanızı sağlayacaktır. Yaptığınız tasarımlarınızı indeed, LinkEdin, glassdoor, reed.co.uk gibi internet sitelerinde seçtiğiniz yabancı firmalara CV’nizi gönderebilir ve onaylanmasını bekleyebilirsiniz.
ÜRÜN TASARIMCILIĞI YAPMAK
bir ürün tasarımcısı firmaya ait ürünleri tasarlayarak onların görünümü için geçerli gelişim sürecinde çalışmalar yapmakla görevlidir. Bunun dışında üretim planı oluşturmak, tasarlanan ürün üzerinde çalışan ekibi organize ederek gelişme sürecini takip etmekte, verileri analiz etmekte, tasarımın kurgu ve akışıyla ilgilenmek, kalite kontrolü için diğer tasarımcılarla fikir alışverişinde bulunmakta bir ürün tasarımcısının görevlerine arasına katılmaktadır.
GRAFİK TASARIMCILARA TAVSİYELER
Gelişen teknoloji çağımızla birlikte sürekli yeni program ve uygulamalar ortaya çıkmaktadır. Büyük firmalar ise bu yeni programları denemekte ve kalite durumuna göre de kullanmaktadır. Size tavsiyemiz sürekli teknolojiyi takip etmeniz ve büyük şirketlerin hangi programları kullandığını analiz etmeniz olacaktır. Bu tavsiyenin size getirisi, üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulma imkanınızı arttırma ve yüksek gelirli kazanç elde etmenizi sağlayacaktır. Onun dışında sürekli bir şeyler tasarlayın ve bu tasarımlarınızı programlar üzerine geçirin. Örnek verecek olursak bu bir animasyon filmi olabilir, kitap veya dergi kapağı, film tanıtım tasarımları üzerine olabilir.
GRAFİK TASARIM KURS VE PROGRAMLAR
Grafikerler için online ve canlı destek kursları hem ücretli hem de ücretsiz olarak bulunmaktadır. Bu kurslar genellikle şirket ve okulların sıkça kullandığı programlar üzerine eğitim vermektedir. Grafik tasarım için Adobe İllustrator (Ai), Adobe İnDesing, Adobe photoshop, 3DS Max, Adobe Flash, Free Hand vb. Gibi programlar en çok bilinenler ve kullanılanlar arasında
” Grafik tasarımcılığı nedir, grafik tasarımcısı nasıl olunur ” başlıklı makalemizin sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
kaynak: https://www.creativeboom.com/tips/how-to-become-a-graphic-designer-without-going-to-university/