Gezici Satış Aracı için Aranacak Şartlar 2022

gezici satış aracı için aranacak şartlar

Günümüzde pek çok kişi belli alanlarda çalışmakta ve çalıştıkları alanlara göre de kazanç sağlamaktadır. Elbette belli bir süre sonrasında elde edilen gelirler yeterli gelmediğinden dolayı kişiler daha farklı iş fikirleri bularak bu alanlara yönelim sağlamaktadır. Seyyar satıcılık da bu alanlardan biri olarak bilinmektedir. Seyyar satıcılık yapmak için gezici satış aracı için aranan şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu noktada nasıl izin alabilirim diyorsanız, yazımız sizin için rehber olacaktır.

gezici satış aracı için aranacak şartlar
gezici satış aracı için aranacak şartlar

Çok eski dönemlerden beri seyyar satıcılık yaygın olarak icra edilmektedir. Gezici satış aracı olarak bilinen seyyar araçlar ile satış yapılabilmesi için de belli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Gezici satış aracı için aranacak şartlar yerine getirildiği takdirde, kişiler herhangi bir problem ile karşı karşıya kalmadan yasal bir şekilde satış işlemlerini de gerçekleştirebilmektedir.

Seyyar bir satış aracı aldıktan sonra bu araç için ruhsat çıkarılması gerekmektedir. Ruhsatsız araçlar ile Türkiye sınırları içinde satış yapmanın belli cezaları da bulunmaktadır. Bu nedenle kişilerin gerekli yerlere başvuru yaparak öncelikle prosedürleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Gezici araçlara ruhsat alabilmek için tamamlanması gereken evraklar, başvuru yapılması gereken yerler ve bu süreç hakkındaki detaylı bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Okuyunuz: Seyyar satıcılık ruhsatı alamıyorsanız, pazarda satış yapabilirsiniz. Bu noktada Pazarda Ne Satılır başlıklı yazımız üzerinden detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Gezici Satış Aracı için Aranacak Şartlar

  • Gezici satış aracı için aranacak şartlar arasında pek çok madde yer almaktadır. Bu maddeler detaylı bir şekilde aşağıda sıralanmıştır.
  • Gezici araç ile satış yapmak isteyen kişilerin öncelikli olarak bağlı bulundukları belediyelere başvuru yapmaları gerekmektedir.
  • Belediyeler gıda dışındaki ürünlerin satışı için pazar yeri dışına izin vermemektedir. Sadece belediyeler tarafından izin verilmiş olan sabit noktalarda gıda dışı ürün satışı gerçekleştirilebilmektedir.
  • Gezici satış aracı için öncelikli olarak belli evrakların toplanıp belediyelere teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Nüfus cüzdan fotokopisi, sağlık raporu, ikametgah belgesi ve ürünlerin üretiminin sağlıklı bir şekilde yapıldığına dair belgeler belediyelere ibraz edilmelidir.
  • Gezici satış aracı için aranacak şartlar arasında bir diğer önemli husus ise kişilerin bulaşıcı hastalığının olup olmadığını kanıtlamaları gerektiğidir. Bu nedenle de sağlık raporu mutlaka belediyelere ibraz edilmesi gereken evraklar arasında yer almaktadır.
  • Gezici araç ile satış yapacak olan kişilerin işi yapacakları ilde ikamet etmeleri gerekmektedir.
  • Gerekli başvurular yapıldıktan sonra işlemler belediyeler tarafından onaylanır ve belediyeler kişilere belli bir alan göstermektedir. Kişiler satış yaparken bu alanlar dışına çıkamamaktadır.

Seyyar Satıcı Olmak için Ne Gerekli?

gezici satış aracı için aranacak şartlar 2

Gezici araç ile seyyar satıcılık aslında aynı anlamı taşımaktadır. Her iki araç da hem hareket halinde hem de sabit bir şekilde satış gerçekleştirebilmektedir. Bu nedenle de seyyar satıcı olmak için de kişilerin bahsi geçen şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Tost, poğaça ya da sandviç gibi ürünleri kişiler kendileri üretiyor ise, içerisinde kullanılan malzemelerin faturalarının ve sağlığa uygun şekilde üretildiğinin belgelerinin belediyelere ibraz edilmesi gerekmektedir.

Gezici satış aracı için aranacak şartlar ile seyyar satıcıların şartları aynı nitelikleri taşıdığından dolayı ekstra bir işlem yapılmasına da gerek bulunmamaktadır. Kişiler temin ettikleri evrakları belediyelere ibraz ederek satış yapabilecekleri alanlar için yer talebinde bulunmaktadır. Tüm bu işlemler sağlandıktan sonra ise satışı yapacak olan kişiler faaliyete geçebilmektedir.

Bahsi geçen izinleri almayan ve kaçak bir şekilde satış gerçekleştiren kişilere, bölgeye bağlı zabıtalar tarafından belli yaptırımlar uygulanmaktadır. Zabıtalar yasa dışı satış gerçekleştiren seyyar satıcıların tezgahlarına ve ürünlerine de el koyabilmektedir.

Gezici Satış Aracı Ruhsatı

Gezici satış aracı için aranacak şartlar arasında ruhsat en önemli unsurlardan biridir. Bilindiği üzere dükkanlar ya da mağazalar satış yaparken çalışma ruhsatı alarak faaliyete başlamaktadır. Bu nedenle seyyar araçlar için de aynı şartlar geçerliliğini korumaktadır. Kişilerin ruhsat alabilmek için öncelikli olarak belediyelere başvuru yapmaları gerekmektedir. Araçlar için ruhsat alabilmek adına belli evrakların da temin edilmesi gerekmektedir. Kişilerin ruhsat alabilmek için hazırlaması gereken evraklar ise aşağıda yer almaktadır.

  • Kimlik belgesi,
  • Herhangi bir yerden gelir bulunmadığına dair belge,
  • Vergi mükellefi olunduğuna dair belge,
  • İkametgah belgesi,
  • Belediyelere verilmek üzere ruhsat için ıslak imzalı dilekçe.

Yukarıda bahsi geçen evraklar, seyyar satıcılık yapmak ve ruhsat çıkarmak isteyen kişilerin tamamlaması gereken evraklar arasında yer almaktadır. Evrakların tamamlanması ve belediyelere teslim edilmesi gerekmektedir. Yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde ruhsat işlemleri tamamlanmakta ve satış yapmak isteyen kişilere teslim edilmektedir. Bu hususlar gezici satış aracı için aranacak şartlar ile aynı özellikleri taşımaktadır.

Kişilerin ruhsatlarını aldıktan sonra yapmaları gereken bir diğer önemli husus, araçlarının üzerinde bu belgeyi taşımalarıdır. Zabıtalar ve tüketiciler tarafından görülebilecek bir alana asılmalı, asılacak bir alan yok ise mutlaka araç içinde bulundurulmalıdır. Ruhsatı bulunmayan bir araç ile satış yapan ve zabıtalar tarafından kontrol edilen araçlar yasa dışı satış yapmaktan cezai bedel ödemek durumunda kalmaktadır.

Okuyunuz: Yazın Ne İş Yapılır

Seyyar Satıcı Vergi Levhası Nasıl Alınır?

gezici satış aracı için aranacak şartlar
gezici satış aracı için aranacak şartlar

Gezici satış aracı için aranacak şartlar nelerdir? Sorusunun yanı sıra, kişiler seyyar satıcılık için nasıl vergi levhası alınacağını da merak etmektedir. Bu husus oldukça önemlidir. Süs eşyası, zirai malzeme ya da pahalı eşya dışında seyyar satıcılık yapan kişiler vergi levhası almak zorunda değildir. Vergi levhası kapsamına giren kişiler şahıs, anonim ya da limited şirket sahibi olan kişilerdir. Kendileri üretim yapan ya da tamamen gıda üzerine çalışan seyyar satıcıların aylık olarak belli bir işgal bedeli ödemeleri gerekmektedir. Bu işgal bedeli ise belediyelere ödenmektedir.

Araç ruhsatı alan kişiler aynı zamanda gerekli izinleri de belediyeler tarafından sağlamaktadır. İşgaliye bedeli olarak adlandırılan tutar, devlete ödenen kira niteliği taşımaktadır. Aslında seyyar satıcılık yapan kişilerin ikamet ettikleri ile ya da ilçeye bağlı olan vergi dairelerinden vergi levhası almaları gerektiğine dair hususlar bulunmaktadır; ancak açılan bazı davalar ve itirazlar sonucunda seyyar satıcıların vergi mükellefi olma zorunluluğu bulunmadığı yönünde karar verilmiştir.

Okuyunuz: Dükkan Açma Fikirleri

Belediyeden Seyyar Büfe İzni

Gezici satış aracı için aranacak şartlar arasında belediyeden seyyar büfe izni de yer almaktadır. Seyyar büfe izni alabilmek için kişilerin ikamet ettikleri ile bağlı olan belediyelere başvuru yapmaları gerekmektedir. Son dönemde çıkan kanunlar nezdinde seyyar büfelere belediyeler tarafından kesinlikle izin verilmemektedir. Kişiler seyyar satışlarını poğaça, simit, kurabiye, sebze ve meyve ya da içecek şeklinde gerçekleştirebilmektedir. Satışı yapılan içeceklerin ise kesinlikle sağlık için onaylanmış olması gerekmektedir.

Seyyar büfe açmak için belediyelere başvuru yapan kişiler belli evrakları hazırlamakta; ancak başvuru işlemleri sağlandıktan sonra reddedilmektedir. Bu sebeple en başından hiç başvuruda bulunmamak en doğru hareketlerden biri olmaktadır.

Seyyar Satıcılık Cezası Ne Kadar?

Gezici satış aracı için aranacak şartlar arasında bir diğer faktör ise kişilerin gerekli izinleri mutlaka alması gerektiğidir. İzinsiz bir şekilde çalışan ve illegal satışlar gerçekleştiren kişilere ilgili birimler tarafından yaptırımlar uygulanmaktadır. Seyyar satıcıların bilindiği üzere belediyelere başvuru yaparak izin talep etmeleri ve satışlarını da yine bu şekilde gerçekleştirmeleri gerekmektedir. İzin almayan ve kabahatler kanununa aykırı bir şekilde satış yapan kişilere zabıtalar tarafından 83 TL para cezası uygulanmaktadır.

İzni ve ruhsatı bulunmayan, usullere uygun olarak satış yapmayan seyyar satıcılara yine kabahatler kanununa uymamaktan dolayı belli yaptırımlar uygulanmaktadır. Zabıtalar tarafından kent meydanında ya da şehir meydanına yakın olan yerlerde sağlığı tehdit edecek şekilde gerçekleştirilen satışlar kapsamında tüm ürünlere el koyma şeklinde de yaptırımlar uygulanabilmektedir. Bu kapsamda ise ürünlere el koyan zabıtalar aynı zamanda para cezası da uygulamaktadır. Ürünlerine el koyulan satıcılar 2 gün içinde kesilen para cezasını ödeyerek ürünlerini geri alabilmektedir; ancak faaliyetine devam edebilmesi için de belediyelere başvuru yaparak izin prosedürlerini tamamlaması gerekmektedir.

2 gün içinde cezasını ödemeyen ve ürünlerini almayan satıcıların ürünleri gıda bankalarına sevk edilmektedir. Gıda ürünü dışında bulunan ürünler ise yoksullara dağıtılmaktadır.

Okuyunuz: Seyyar satıcılık dışında daha farklı işler araştırıyorsanız En Yeni İş Fikirleri başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Seyyar İş Fikirleri

Gezici satış aracı için aranacak şartlar dışında kişiler ne tür işler yapılabileceğini de merak etmektedir. Özellikle gelirlerin giderleri yeterince karşılayamadığı günümüzde pek çok kişi seyyar satıcılığa yönelmekte ya da ek iş olarak bu alanda faaliyet göstermektedir. Seyyar satıcılık alanında ciddi karlar elde edilebilecek pek çok iş bulunmaktadır. Bu işler ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.

Salep Satışı

Kış aylarında işlerinden çıkan ya da belirli bir noktada beklemek zorunda kalan kişilerin çok rağbet gösterdiği içecekler arasında salep de yer almaktadır. Sıcak bir şekilde servis edilen salep, ısınmak için kış aylarında sıklıkla tercih edilmektedir. Bu alanda yapılacak satışlar özellikle kış aylarında ciddi karlar elde edilmesine de olanak sağlamaktadır.

Salep üretimini kendisi gerçekleştirebilen kişiler de bu noktada oldukça şanslıdır. Nedeni ise maliyetlerin çok daha fazla düşürülebilecek olmasıdır. Bu sayede kişiler az maliyet ile yüksek kar elde edebilmektedir. Seyyar arabanın yanı sıra sadece küçük bir tezgah ile de bu işi rahatlıkla yapabilmek mümkün olmaktadır.

Çiğ Köfte Satışı

Gezici satış aracı için aranacak şartlar yanı sıra kişiler hangi işin daha çok gelir getireceğini merak etmektedir. Çiğ köfte satışı, seyyar işler arasında yine çok gelir sağlayan grupta yer almaktadır. Son dönemlerde çiğ köfte bayilerinin de artması ile birlikte çok rağbet gören işler arasına da girmeyi başarmıştır. Bu alanda faaliyet gösteren kişiler bayiliklerden toptan çiğ köfte alabilecekleri gibi, çiğ köfte üretimini kendileri de gerçekleştirebilmektedir. Yine kişilerin kendileri üretim yapması ile maliyetler son derece düşmekte ve kar marjı da yükseltilebilmektedir.

Kokoreç Satışı

Bilindiği gibi kokoreç son derece talep gören ve özellikle gece saatlerinde satışı sağlanan ürünler arasında yer almaktadır. Gece kulüplerinin ya da meyhanelerin yanına konumlandırılan seyyar araçlar ile satışı yapılan bu ürün, Türkiye’de en çok tüketilen yiyecekler arasında yaygın olarak bilinmektedir. Kokoreç satışı yapmak isteyen kişiler motorlu veya motorsuz seyyar araba kullanabilmektedir. Elbette gerekli izinlerin alınması ve bu izinler dahilinde satışların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Ayakkabı Satışı

Gezici satış aracı için aranacak şartlar yanında kişiler kendileri için devamlı bir seyyar iş aramaktadır. Ayakkabı da yine karlılığı yüksek olan işler arasında yer almaktadır. Hatta taklit ayakkabılar bu alanda daha yaygın olarak satılmaktadır. Replika ayakkabı adı verilen taklit ürünler her yaştan kişi tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Seyyar tezgah ya da araç aracılığı ile satışı yapılan bu ürünler, karlılığı yüksek olan iş fikirleri arasında yer almaktadır. Aslında bu alanda satışı yapılan ürünler gıda dışı ürün kategorisine girmektedir.

Kişilerin bu noktada gerekli izinleri alması ve izinler alındıktan sonra faaliyet göstermesi de önerilmektedir. Aksi takdirde zabıtalar tarafından belli yaptırımlar da yine uygulanabilmektedir.

Scroll to Top