Artık her köşe başında, cadde üzerinde ve yan caddelerde dönerci dükkanları görmeniz mümkün. Son zamanlarda sayılarının bu kadar artmasının en büyük nedeni; hem ucuz olması hem de hızlı servis edilebiliyor olmasıdır. Dönerci dükkanlarına tüketiciler tarafından talep yüksek olunca, dönerci dükkanı açmak isteyenlerin sayısı da yüksek oluyor. Peki dönerci dükkanı nasıl açılır, hiç bilmeyen birisinin dönerci dükkanı açması mümkün mü? En çok merak edilen bu soruları olumlu bir şekilde aktaracağız.

Evet, hiç bilmiyor olsanız bile dönerci dükkanı açmanız mümkün. Keza bir çok dönerci dükkanı sahibi döner yapmaktan anlamıyor dahi diyebiliriz. Bu durum özellikle bayilik modeli ile iş yapan dükkanlarda geçerlidir. Sizde döner işiyle daha önce hiç uğraşmadıysanız franchise yöntemi ile dükkan açabilirsiniz. Tabi bayilik yöntemini tercih etmeyip, kendi markanızı da sıfırdan oluşturabilirsiniz.
Sıfırdan bir dönerci dükkanı açmak için öncelikle bu konuda eğitim almalısınız. Bir usta yardımıyla dönerci dükkanı açarsanız, o ustaya hep gebe kalmak durumunda olursunuz. Bu nedenle belirli bir ücret karşılığında bir ustadan eğitim alın. Gerekiyorsa bu eğitim 1 ay kadar sürsün.
1 aylık eğitim ile dönerci olunur mu dediğinizi duyar gibiyim. El sanatlarıyla uğraşmadığınız için evet olunur. Dönerde önemli olan lezzeti tutturmanızdır. Kimisi döneri domatesli, patatesli, kajun soslu veya başka lezzetler katarak oluşturur. Eğer bu lezzeti tutturursanız iş yapmaya hazırsınız diyebiliriz. Şimdi dönerci dükkanı nasıl açılır aşamasına geçelim.
Not: Farklı iş fikirleri ile ilgili bilgi almak istiyorsanız En yeni 75+ İş Fikirleri başlıklı makaleyi okuyabilirsiniz.
Dönerci Dükkanı Nasıl Açılır?

- Öncelikle bu iş için ne kadar para yatırabileceğinize karar verin. Yatıracağınız para miktarı nasıl bir dükkan açacağınızı belirleyecektir. İlçe meydanı mı, bir mahalle ortası mı, ana cadde mi yoksa yan cadde mi? Bunların hepsi yatıracağınız sermaye ile ilişkilidir.
- Sermaye belirleme aşaması sonrasında ne kadar para yatıracaksanız, o oranda iş planı oluşturmalısınız. Yapacağınız iş planında tüm detayların yer alması gerekiyor. Nerede ve nasıl işe başlayacağınız, 6 ay sonra ne durumda olacağınız gibi, bunların hepsi iş planı neticesinde belirlenmesi gerekiyor.
- İş planını hazırladıktan sonra dükkan yeri araştırmak için hazırsınız. Ayırdığınız sermayenin ödeyebileceği oranda kendinize bir dükkan bakın. Mümkünse ana cadde ya da yan cadde üzerinde uygun fiyatlı köşe başı bir dükkan olmasına özen gösterin. Bu şartları karşılayan dükkanların iş yapmaları daha kolaydır.
- Dükkanı kiraladıktan sonra ilk iş vergi levhasını almak ve ruhsat için başvurmak olacaktır. Vergi levhasını muhasebeci ile anlaşıp, aynı gün çıkarabilirsiniz.
- İşletme için ihtiyacınız olan tadilata başlayıp, demirbaş malları satın alın. Aldığınız malları dükkana yerleştirin ve çalışmaya hazır hale getirin. Tasarım aşamasında mutlaka diğer iş yapan döner dükkanlarını kendinize referans alın. Özellikle kırmızı ve beyaz rengin başarısı inkar edilemez. Bunun yanında ışıklandırma ve ayna kullanımı da çok önemli.
- Tüm tasarımları yaptıktan sonra artık işletmeniz iş yapmak hazır. Bu aşamada görkemli bir açılış yapmanız gerekiyor. İlk gün müşterilerinize yeni bir dönerci dükkanı açıldığını hissettirmelisiniz. Bu sayede daha hızlı bir şekilde iş yapmaya başlayacaksınız.
- Açılış sonrası mutlaka pazarlama faaliyetlerine devam etmelisiniz. Bunun için broşür dağıtımı, bölgesel facebook ve instagram reklamı, yerel gazete reklamı, magnet dağıtımı gibi bir çok faktörde müşterilerinize karşı reklamınızı yapın. Zamanla müşteri sayısında artış yaşayacaksınız. Tabi yaptığınız ürünün lezzetinin iyi olması şartıyla.
Dönerci Dükkanı Açma Maliyeti

Dönerci dükkanı açmanın maliyeti tamamen size bağlıdır. Ne kadar çok para harcarsanız, iş yapma şansınız o derece artacaktır. Tabi lezzetli bir ürün sunmanız şartıyla. 40 Bin TL sermaye ile de dönerci açabilirsiniz, 1 milyon TL’i de dönerci açabilirsiniz.
Tek harcama yapacağınız masraf kalemi demirbaş ürünlerdir. Bunun yanında dükkanın tasarım ve dizaynı da sizin için masraflı olacaktır. Tadilat gerektiren bir dükkan kiralayacağınız zaman ekstra asma tavan, duvar desenleri, yer fayansları gibi maliyetlere katlanmanız gerekebilir.
Ancak emin olun dönerci dükkanı açmak bir çok dükkan açma fikrine göre size daha uygun maliyetli olacaktır. Dönerci açarken maliyetten çok odaklanmanız gereken en önemli konu lezzet, hijyen ve güler yüzlü olmak olacaktır. 20 Bin TL maliyet ile açılmış çok iyi iş yapan dükkanlar da mevcut. Onların iş yapmasını sağlayan sundukları ürünün lezzetidir.
Dönerci Dükkanı Aylık Kazancı
Dönerci dükkanlarının aylık ne kadar kazanacaklarını günlük ciroları belirleyecektir. Kar marjı olarak bu sektörde ortalama %100 belirleyebilirsiniz. Genelde karınız daha yüksek olacaktır. Ancak en düşük marjı hesaplamanız her zaman avantaj sağlar size.
Bu sekterde iş yapıp para kazanıyorum demeniz için günlük en az 1000 TL ciro yapmanız gerekiyor. Bu da ortalama olarak 200 Ekmek satışı yani 20 kg döner takılması demektir. Emin olun bu rakamlar uçuk değildir. Aylık 30 Bin TL ciro ile elde edeceğiniz karınız en az 10-15 Bin TL arasında olacaktır.
Kar oranınızı arttırmak için müşterinize vereceğiniz eşantiyon ürünlerden kısmayınız. Hatta her şeyden fazlasıyla taktim edin. Biber yemeyen müşteriniz olsa bile tabağına biberi ve turşusunu mutlaka ekleyiniz.
Dönerci Açmak İçin Gerekli Belgeler
- Vergi levhası
- Tapu Fotokopisi
- Kimlik Fotokopisi
- 2 Adet Vesikalık Resim
- Faaliyet Belgesi
- Oda Kayıt Belgesi
- Sicil Kaydı
- SGK Giriş Bildirgesi
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- Çevre Temizlik Ödeme Makbuzu
- Elektrik Su Borcu Bulunmaması
- Gıda Tarım Belgesi
- Adli Sicil Kaydı
Daha detaylı bilgi için bulunduğunu il veya ilçenin belediye binasını ziyaret ediniz.
Dönerci Açmak İsteyenlere Tavsiyeler
- Bu işte başarılı olmak istiyorsanız elinizin bol olması gerekiyor. Bir çok dönerci maalesef müşterilerinden kısarak para kazanacağını düşür. Bu en büyük yanlış. Eliniz bol olsun. Bu size daha çok müşteri getirecektir. Fazladan koyacağınız patates, döner, turşu ya da farklı malzemeler size daha çok kazandırır.
- Eğer temizlik konusunda işleri kontrol edemiyorsanız bu işi yapmayın. Bir gıda firmasını marka yapan temiz ve hijyenik olmasıdır. Bazen siz çok titiz ve temiz olabilirsiniz, ancak personeliniz bu durumu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle tüm süreci en iyi şekilde yönetim, personelinizi de temizlik ve hijyen konusunda eğitmelisiniz.
- Olmazsa olmazlardan olan bir diğer konu ise güler yüz. Eğer güler yüzlü bir hizmet sunamıyorsanız, bu işe hiç başlamayın. Müşteriyi çeken en önemli etkenlerden birisi de hoşgörü ve güler yüz. İnsanlar kendilerini iyi hissettikleri yerde bulunmayı isterler.
- Bir diğer konu ise personel kalitesi. Personel sizi vezir de yapar rezil de. Personelinize vereceğiniz maaştan kesintiye gitmeyin. En iyi profesyoneller ile çalışın. Sizlerin iş yapmasınız ve gelirinizi arttırmasını sağlayacak olan personelin müşteriye davranışıdır.
- İşletme içi hesaplarınızı en iyi şekilde yapmaya özen gösterin. Vergi ödemeleri, stopaj, gelir vergisi v.b giderlerinizi zamanında ödemeniz, ileri de sorun yaşamanızın önüne geçecektir. Maalesef bir çok esnafın en büyük sorunu birikmiş olan borçlarıdır.
Dönerci dükkanı açmak, dönerci dükkanı nasıl açılır, dönerci açma maliyeti başlıklı makalemizin sonuna geldik. Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.