Doktor Maaşları Ne Kadar 2022 | Uzman, Özel ve Asistan Maaşları

2020 yılında doktor maaşları devlet kurumlarında 7.000 TL ile 11.000 TL, özel kurumlarda ise 4.000 TL’den 120.000 TL’ye kadar olabilmektedir. Doktor maaşları devlet kurumlarında sabit olurken, özel kurumlarda çalışanlar için ortalama bir doktor maaşı söyleyebilmek mümkün değildir. Nöbet sistemi ile çalışmaktadırlar. Dolayısı ile mesai saatleri 09:00 ile 18:00 arasında olmasına rağmen net bir çalışma saatleri yoktur. 12 saat çalışanlara 1 gün, 24 saat çalışanlara 2 veya 3 gün izin verilebilmektedir. Hastaların hastalıkları ile ilgili gerekli incelemeleri yapan, tahlil isteyeni tanı koyan ve tedaviyi uygulayan meslek grubuna verilen isimdir.

Okuyunuz: Hostes Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar?

Doktor Maaşları Ne Kadar

doktor maaşları ne kadar
doktor maaşları ne kadar

Doktor olmak isteyen kişilerin 6 yıllık tıp fakültesinden mezun olmaları gerekmektedir. Tıp fakültelerinin puanları yüksektir. Sayısal puan ile giriş yapılabilmektedir. Bazı üniversitelerde hazırlık bölümü de bulunmaktadır. Başka bir meslek seçen bir kişi en erken 22 yaşında çalışmaya başlayabilirken, doktorlar için bu 24 yaştır. 6 yıllık eğitimin sonunda pratisyen hekim olarak çalışabilecekleri gibi, TUS’a da girebilmektedirler. TUS’da başarılı olmaları durumunda asistan doktor olmaktadırlar. Belirli bir alanda uzmanlaşarak uzman doktor da olabilmektedirler.

 

Bölgelere Göre Doktor Maaşları Ne Kadardır?

Doktor Maaşları 2020
Doktor Maaşları 2020

Bölgeler baz alındığında doktor aylıkları, 25 yıllık hizmet süresini doldurmuş olan bir doktor için aşağıdaki gibidir:

  • Birinci bölgedeki doktor 7.000 TL maaş almaktadır.
  • İkinci bölgede çalışan doktorlar 7.095 TL aylık almaktadırlar.
  • Üçüncü bölgede 25 yıldır çalışan doktorlar 7.162 TL maaş almaktadırlar.
  • Dördüncü bölgede çalışan doktorlara 7.230 TL ödeme yapılmaktadır.
  • 7.298 TL maaş alan doktorlar beşinci bölgede çalışmaktadırlar.
  • Altıncı bölgede çalışan doktorlara yapılan ödeme 7.434 TL’dir.
  • 7.570 TL maaş alan doktorlar yedinci bölgede çalışmaktadırlar.
  • Diğer bölgelerde çalışan doktorlara 6.891 TL ödeme yapılmaktadır.

 

Hizmet Süresine Göre Doktor Maaşları Ne Kadardır?

Hizmet yılına göre doktor aylıklarının birinci bölgedeki değişimleri aşağıda belirtilmiştir:

  • İşe yeni başlamış olan bir doktor 8/3 kademededir ve 6.271 TL maaş almaktadır.
  • İşte bir yılını dolduran doktorların kademeleri 7/1’e yükselmektedir ve maaşları da 6.285 TL olmaktadır.
  • Doktorların hizmet yılları 3 yıl olduğunda; dereceleri 6/3’tür, aylıkları 6.321 TL’dir.
  • 5 yıllık doktorların maaşları 6.347 TL’dir. Kademeleri ise 5/2’dir.
  • 7 yıllık doktorluk geçmişi olan kişilerin kademeleri 4/1’dir ve maaşları da 6.643 TL’dir.
  • 6.722 TL maaş alan ve 3/1 kademesi bulunan doktorlar; 10 yıldır görev yapan doktorlardır.
  • 15 sene doktorluk yapan kişilerin maaşları 7.006 TL’dir. Dereceleri 2/3’tür.
  • 20 yıl boyunca birinci bölgede görev almış olan bir doktorun kademesi ¼’tür ve maaşı da 6.989 TL’dir.
  • 25 senelik bir doktorun kademesi ¼’tür. Maaşı ise birinci bölgede 7.000 TL’dir.

Okuyunuz: Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur?

Devlet Kurumunda Doktor Maaşları

Devlette görev yapan doktorların aylıkları, ortalama 7.000 TL ile 11.000 TL arasında olmaktadır. Kamu kurumlarında görev alan doktorların maaş tutarları sabit olmaktadır. Ancak nöbet ücretlerine ve döner sermayeden aldıkları tutara göre maaşları değişiklik gösterebilmektedir.

 

Özelde Çalışan Doktorların Maaşları Ne Kadardır?

Özel sektördeki doktorların aylıkları, oldukça değişkendir. Bu yüzden net bir aylık tutarı verebilmek mümkün değildir. Ortalama 4.000 TL ile 10.000 TL arası bir tutar ile özel sektörde doktor olarak çalışmaya başlayabilmek mümkün olmaktadır. Alanında uzmanlaşmış olan bir doktor ise özel sektörde 120.000 TL’ye kadar maaş alabilmektedir. Ayrıca özel durumlara göre doktorlara özel prim verilebilmesi de mümkün olmaktadır.

 

Pratisyen Hekim Maaşları Ne Kadardır?

Pratisyen hekimlerin aylıklarına bakıldığında; görev yaptıkları bölgelere göre maaşlarının değişiklik gösterdiği görülmektedir. Pratisyen hekimler, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra herhangi bir alanda uzmanlık yapmamış olan hekimlerdir. Bölgelere göre maaşları ise şu şekildedir:

  • Birinci bölgede çalışan pratisyen hekimlerin maaşları 7.000 TL’dir.
  • İkinci bölge çalışanı olan pratisyen hekimler 7.150 TL maaş almaktadırlar.
  • Üçüncü bölgedeki pratisyen hekimlere ödenen maaşlar 7.250 TL’dir.
  • 7.400 TL maaş alan pratisyen hekimler dördüncü bölgede çalışmaktadırlar.
  • Beşinci bölgede görev yapan pratisyen hekimlere ödenen maaş tutarı, 7.500 TL’dir.
  • 7.700 TL altıncı bölgede görev yapan pratisyen hekimlere verilmektedir.
  • Yedinci bölge çalışanı pratisyen hekimler; 7.950 TL maaş almaktadırlar.

 

Asistan Doktorlar Ne Kadar Maaş Almaktadırlar?

Asistan doktor aylıkları pek yüksek olmamaktadır. Normal doktor maaşlarına göre daha düşük ücret almaktadırlar. Asistan doktorlar; Tıpta Uzmanlık Sınavı olan TUS’a girmiş ve bu sınav sonucunda belirli bir alanda uzmanlık almak amacı ile eğitim alan doktorlara verilen isimdir. Bir uzmanlık programında hali hazırda eğitim gören doktorlara verilen isimdir. 2020 yılı için belirlenmiş net maaşları 700 TL’dir. Bu tutara nöbet ücretleri dahil değildir. Nöbet ve döner sermaye ücretleri ile beraber bir aylık maaşlarını 5.000 TL’ye kadar çıkartabilmektedirler. Bir asistan doktor, bir ay içerisinde en az 10 nöbet tutmaktadırlar.

 

Intern Doktor Maaşları Ne Kadardır?

Intern aylıkları 2020 yılında 775 TL’dir. Intern doktorlar ile asistan doktorlar farklıdırlar. Ayrıca tıp fakültesinin altıncı sınıf öğrencilerine intern doktor denmektedir. Bu doktorlar staj yapmaktadırlar. Bu yüzden net doktor maaşı alamamaktadırlar. Dönemin asgari ücretinin üçte biri tutarında maaş almaktadırlar. 2020 yılı için açıklanan asgari ücret tutarı 2.324,70 TL olduğu için, maaşları bu tutarın üçte biri olan 775 TL’dir.

 

Profesör Doktorlar Ne Kadar Maaş Almaktadırlar?

Profesör doktorların aylıkları; net 10.060 TL’dir. Döner sermayeden aldıkları ücret veya diğer ek ücretler, bu tutara eklenmektedir ve ona göre profesör doktor maaşları hesaplanmaktadır. Bu tutar kamu kurumlarında çalışan profesör doktorların aldıkları maaş tutarıdır. Özel sektörde çalışmaları durumunda ise; mesleklerindeki başarıları ve hizmet süreleri maaşlarını etkilemektedir. Örnek vermek gerekir ise; 25 yıllık çalışma hayatı olan ve mesleğinde başarılı olan profesör doktorlar, 120.000 TL maaş almaktadırlar.

Okuyunuz: Haber Spikeri Nasıl Olunur

Uzman Doktorlara Ödenen Maaş Tutarı Nedir?

Uzman doktorların aylıklarına bakıldığında; profesörlerden daha düşük maaş aldıkları görülmektedir. Ek ücretler dahil edilmeden aldıkları net maaşları 8.000 TL olmaktadır. Bu ücret; döner sermaye, nöbet ücreti gibi ek ücretlerle daha da artmaktadır. Devlet hastanelerinde 8.000 TL alan uzman doktorların özel hastane ücretleri için ise net bir tutar verebilmek mümkün değildir.

 

Doçent Doktorların Aylıkları Ne Kadardır?

Doçent doktorların maaşları, devlet kurumunda 8.500 TL olurken; özel hastanelerde ortalama 16.000 TL ile 20.000 TL arasında olmaktadır. Doçent doktorlar maaşlarını arttırabilmek için mesleklerinde iyi olmalılardır ve tanınırlıklarını arttırabilecekleri faaliyetleri olmalıdır. Doçent doktor olduktan sonra yükselmek daha zor olduğu için maaşları da buna göre belirlenmiştir.

 

Emekli Doktorlar Ne Kadar Maaş Almaktadırlar?

Emekli doktorların aylıklarına bakıldığında; 2020 yılında 500 TL zam aldığı görülmektedir. Emekli doktor maaşları 6.100 TL olarak belirlenmiştir. Yeni emekli olmuş olan uzman doktorun maaşı ise 2.500 TL zam alarak 7.200 TL olmuştur. Emekli maaşlarının daha düşük olmasının nedeni nöbet ücretleri gibi ek ücretlerden faydalanamıyor olmalarıdır.

Doktor Maaşları Ne Kadar ” başlıklı makalenin sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bize ulaşabilirsiniz.Beğendiyseniz paylaşarak destek olabilrisiniz.

Scroll to Top