diyetisyen maaslari ne kadar

Diyetisyen Maaşları Ne Kadar 2022 | Uzman, Özel ve Kamu Maaşları

2020 yılında diyetisyen maaşları, devlette ve özelde farklı olmaktadır. Devlette 4.450 TL ile 5.100 TL arasında olabilmektedir. Özel sektörde diyetisyen maaşları ise; 2.500 TL ile 15.000 TL arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Diyetisyen olabilmek için ilgili 4 yıllık lisans bölümünden mezun olunması gereklidir. Mezun olduktan sonra ALES’e girerek 2 yıl yüksek lisans yapılabileceği gibi, çalışmaya da başlanabilmektedir. Kamu kurumunda çalışacak olanların KPSS’ye girmeleri gereklidir. Özel sektörde çalışacak olanlar ise herhangi bir sınava girmeden kurumlara iş başvurusu yapabilmektedirler. Diyetisyenlik günümüzde oldukça fazla rağbet gören mesleklerden biridir.

Okuyunuz: En Güncel Doktor Maaşları Ne Kadar 2020

Diyetisyenlerin Maaşları Ne Kadar

diyetisyen maaslari ne kadar
devlette diyetisyen maaslari

Diyetisyenlerinin iş tanımlarına bakıldığında; kilo almak veya kilo vermek için gelen kişilere yardımcı olmak ile sınırlı olmadığı görülmektedir. İnsanların özel hastalıkları, metabolizmaları ile ilgili problemleri için onları tedavi edecek olan özel beslenme programını oluşturmak ile görevlilerdir.

 

Diyetisyenlerin Bilgi Sahibi Olmaları Gereken Konular Nelerdir?

Diyetisyenlerin donanım sahibi olması gereken konular; metabolizma hastalıkları, beslenme bozuklukları, beslenme bozukluklarının dayandığı psikolojik sebepler ve beslenmeyi etkileyen tüm faktörlerdir. Hastanın özel durumlarına göre ona diyet yazabilen ve çeşitli hastalıklara özel diyet listesi hazırlayabilen biri olması gerekmektedir.

 

Nasıl Diyetisyen Olunur?

Diyetisyen doktor maaşları
Diyetisyen doktor maaşları

Diyetisyen olmak için üniversitelerin 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik bölümlerinden mezun olmak gereklidir. 4 yılın sonunda lisans diploması aldıktan sonra göreve başlayabilmek mümkündür. Diploması olanlar birinci kademeden diyetisyenlik yapmaya başlayabilmektedirler. Okulu uzatmış olan diyetisyen adayları, diplomalarını almadan göreve başlayamazlar. Ayrıca yüksek lisans yapmak isteyen diyetisyenler eğitim hayatlarına devam edebilmektedirler.

 

Uzman Diyetisyen Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Uzman diyetisyen olabilmek için öncelikle Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olunması ve sonrasında yüksek lisans yapmak için gerekli işlemlerin tamamlanması gereklidir. 2 yıllık yüksek lisansın ardından diyetisyenlerin uzman diyetisyen olabilmeleri mümkündür.

Okuyunuz: En Çok Kazandıran Meslekler Listesi

Diyetisyenlerin Sorumlulukları Nelerdir?

Diyetisyenlerin görevleri aşağıda verilmiştir:

  • Hastaların vücut yapılarının analiz edilmesi ve onlara en uygun yağ oranının saptanması diyetisyenlerin görevidir.
  • Hastanın genetik özelliklerini öğrenir ve bu özellikler doğrultusunda nasıl daha uygun beslenileceğini saptar.
  • Hastanın tansiyon, şeker, kolesterol gibi sağlık durumlarını etkileyen değişkenlerini baz alarak onlara en uygun beslenme programını ayarlamaktadır.
  • Hastanın vücut özelliklerini belirleyerek bu özellikleri hastaya açıklama sorumluluğu bulunmaktadır.
  • Hastanın metabolik bir hastalığının olduğunu tespit etmesi durumunda hastayı ilgili birimlere yönlendirme sorumluluğu vardır. Nöroloji, iç hastalıkları ve genel cerrahi gibi birimlere yönlendirebilmektedir.
  • Ameliyat olan hastalara en uygun beslenme düzenini ayarlama görevi bulunmaktadır.

 

Diyetisyenlerin Çalışma Şartları Nasıldır?

Diyetisyenlerin çalışma şartları göz önüne alındığında; bu şartların devlet kurumlarında ve özel kurumlarda değişiklik gösterdiği görülmektedir. Kamu kurumunda çalışan diyetisyenler; kamu tesislerinde, hastanelerinde, okullarda, üniversitelerde, kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedirler. Kendisine ait odası olan bir meslek grubudur.

Bu odalar çok büyük veya çok küçük odalar değillerdir. Çalışabilecekleri ve muayenelerini yapabilecekleri boyutlarda odalardır. Çay, kahve ve yemek gibi ihtiyaçlarını bu odalarda karşılayabilmektedirler. Çalıştıkları ortamlar güvenli olduğu gibi, çalışma alanları temizdir de. Özel sektörde çalışan diyetisyenlerin çalışabilecekleri kurumlara bakıldığında; spor salonlarında, sağlık hizmeti veren özel kurumlarda, havuzlarda, sosyal tesislerde, hastanelerde ve şirketlerde çalışabildikleri görülmektedir. Teknolojik aletlere erişimlerinin olduğu, kendilerine ait odaları bulunmaktadır.

 

Diyetisyenlerin Çalışma Saatleri Nasıldır?

Diyetisyenlerin mesai saatlerine bakıldığında; sabah 09:00 ile akşam 17:00 arasında çalıştıkları görülmektedir. Devlet kurumlarında çalışanlar için mesai saatleri böyle olurken, özel sektörde çalışanların çalışma saatleri 09:00 ile 18:00 arasında olabilmektedir. Gün içerisinde 1 saat öğle araları bulunmaktadır. Nöbet sistemi ile çalışmaları durumunda; akşamları ve geceleri de çalışabilmektedirler. Kendi özel muayenehanesini açan diyetisyenler, iş yoğunluklarına göre çalışma saatlerini kendileri ayarlayabilmektedir. Sadece randevu saatleri içerisinde çalışabilmeleri mümkündür.

 

Devlette Çalışan Diyetisyenler Ne Kadar Maaş Almaktadır?

Devlet kurumunda diyetisyen maaşına bakıldığında; en az 4.450 TL ve en fazla 5.100 TL maaş alabilmektedirler. 6 ayda bir enflasyon farkı ile maaşlarına zam yapılmaktadır. 1 Ocak 2020 itibari ile diyetisyenlerin maaşlarına yapılan zam %4 oranındadır.

 

Özel Sektörde Çalışan Diyetisyenlerin Aldıkları Maaşlar

Özel sektörde diyetisyen aylığı; çalışılan kuruma ve diyetisyenin donanıma göre değişiklik gösterse de, işe yeni başlayan diyetisyenler en az 2.500 TL ile 3.000 TL arasında maaş alabilmektedirler. Deneyimleri arttıkça aldıkları maaşlar 5.000 TL ile 10.000 TL arasında değişebilmektedir. Kendi ofisini kuran diyetisyenler için ise net bir maaş tutarı vermek mümkün değildir. Ancak 5.000 TL ile 15.000 TL arasında değişen bir maaş skalaları bulunmaktadır.

 

Uzman Diyetisyenlere Ne Kadar Maaş Verilmektedir?

Uzman diyetisyenlerin aylık tutarları, çalıştıkları kuruma göre değişiklik göstermektedir. İşe yeni başladıkları dönemde aldıkları maaş tutarı 2.250 TL’dir. Özel hastanede çalışan uzman diyetisyenler için net bir maaş politikası bulunmamaktadır. Çalıştıkları kurum diyetisyenlerin donanımlarına göre bir maaş belirlemektedir. Bağımsız olarak diyetisyenlik yapanlar ise; iş kalitelerine ve başarılarına göre maaş almaktadırlar.

Okuyunuz: Para Kazandıran iş Fikrileri Listesi

Diyetisyen Maaşlarını Belirleyen Kriterler Nelerdir?

Diyetisyen maaşlarını etkileyen durumlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Diyetisyenin kademesi ve derecesi etkilemektedir. Diyetisyen olarak hizmet verdikleri süreye göre maaşları değişiklik göstermektedir. Hizmet süresi ve kademesi arttıkça diyetisyenlik maaşı da artmaktadır.
  • Özel kurumlarda çalışanların maaşlarını mezun oldukları üniversiteler ve sonrasında aldıkları eğitimler etkilemektedir. Başarılı bir üniversiteden mezun olan ve yüksek lisans yapan veya diyetisyenlik ile ilgili ek eğitimler alan kişilerin maaşları daha yüksek olmaktadır.
  • Diyetisyenlerin medeni durumları maaşlarını etkilemektedir. Evli ve çocuklu olan diyetisyenlerin maaşlarına eklenen asgari geçim indirimi tutarı diğerlerine göre daha fazla olmaktadır.
  • Devlet kurumunda çalışıp nöbet tutan diyetisyenlerin maaşları, nöbetler için aldıkları ek ödemeler dolayısı ile daha fazla olmaktadır.
  • Yabancı dil bilenlerin özel sektörde işe alınma olasılıklarının fazla olmasının yanı sıra, maaşları da fazla olabilmektedir.

Okuyunuz: Yurtdışında Çalışma İmkanı Olan Meslekler

Kıdem Yıllarına Göre Diyetisyen Maaşları Ne Kadardır?

Hizmet süresine göre diyetisyen aylıkları 2020 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • Hizmete yeni başlayan diyetisyenlerin kademeleri 8/1’dir ve maaşları da 4.445 TL’dir.
  • 3 yıl diyetisyen olarak çalışan kişilerin kademeleri 7/1 olmaktadır. Aynı zamanda maaşları da 4.468 TL’ye yükselmektedir.
  • 5 yıl görev yapan diyetisyenlerin maaşları 4.504 TL’dir ve kademeleri 6/3’tür.
  • 10 yıl diyetisyenlik yapanların kademeleri 4/2’dir. Aylıkları ise, 4.743 TL’dir.
  • 15 yılın sonunda diyetisyenler 4.935 TL maaş almaktadırlar.
  • 1/3 kademe ile 20 yıl diyetisyenlik yapanlar; 5.056 TL aylık alabilmektedirler.
  • 25 yıl diyetisyen olarak hizmet verenlerin dereceleri ¼’tür ve aylık net maaşları da 5.072 TL’dir.

 

Çalışılan Kurumlara Göre Diyetisyen Maaşları Nasıldır?

Diyetisyenlerin görev yerlerine göre aylıkları şu şekildedir:

  • Devlet hastanelerinde çalışan diyetisyenler 4.850,98 TL maaş almaktadırlar.
  • Üniversite hastanelerinde görev alan diyetisyenlere 4.548,13 TL maaş verilmektedir.
  • Akademisyenlerin alabilecekleri aylık tutarı 4.328,56 TL’dir.
  • Toplum ve halk sağlığı merkezlerinde çalışan diyetisyenlerin maaşları461,60 TL’dir.
  • 4.953,73 TL maaş ile diyetisyenler belediyelerde görev alabilmektedirler.
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çalışacak olan diyetisyenlere aylık 4.364,26 TL maaş ödenmektedir.

Diyetisyen Maaşları Ne Kadar ” başlıklı yazımızın sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

kaynak: https://www.allalliedhealthschools.com/nutritionist/how-to-become-a-dietitian/

Scroll to Top