Çiftlik kurarak üretim yapmak Türkiye’de hayvancılık koşullarının verimli olması nedeniyle oldukça yaygındır. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde geçim genellikle hayvan çiftliklerinden sağlanmaktadır. Özellikle büyükbaş hayvan yetiştiriciliği oldukça güzel kar getirmektedir. Büyükbaş hayvan çiftliği nasıl kurulur? Sorusuna cevap vermeden önce biraz yetiştiriciliğinden ve hayvanların çeşitliliğinden bahsedelim.
Not:Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği dışında farklı fikirler edinmek istiyorsanız En Yeni 75+ İş Fikri başlıklı makalemizi inceleyiniz.
Büyükbaş Hayvan Çiftliği Nasıl Kurulur?
Sığır, manda, dana gibi hayvanlar hem etinden, hem sütünden hem de tüyünden yararlanılabilen büyükbaş hayvanlardır. Çiftlik sahibine üç yönden de karlılık sağlamaktadır. Elbette büyükbaşların sağlıklı yetişmesi ve verimli olabilmesi için belli şartlarda yaşaması gerekmektedir. Türkiye’nin her alanı büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yatkın gibi görünse de, verimliliğin en yüksek olduğu yerler doğu bölgeleridir. Genellikle sığır yetiştiriciliğinin fazlaca üzerinde durulduğu ülkemizde, maliyeti yüksek olmadığından hemen hemen her kesim tarafından rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir.
Ege ve Marmara bölgeleri kentselleşme yaşadığından dolayı, sığırlar genellikle suni yemler ile fabrika usulü beslenmektedir. Doğal ortamda yetişmeyen hayvanların üretimi doğal olmadığı gibi, verecekleri ürünler de ne yazık ki doğal olmayacaktır. Bu nedenle Ege ve Marmara’ya gelen hayvansal besinler genellikle doğu bölgelerinde yetiştirilen hayvanlardan elde edilmektedir. Kısacası doğal besinler ile beslenmek istiyorsanız, et ve süt alımınızı doğu illerinden gerçekleştirebilirsiniz. Tıpkı son dönemde “serbest dolaşan tavuk” örneği gibi, doğudaki hayvanlar da doğal ortamlarında otlatılmaktadır. Şimdi gelelim büyükbaş hayvan çiftliği nasıl kurulur? Sorusunun cevabına.
Büyükbaş hayvan çiftliği kurabilmek için belli bir birikime ihtiyacınız olacaktır. Hayvan alımı, yem , personel giderleri, hayvanlar için tahsis edilen arazinin bakımı… vs gibi giderlerin iyi hesaplanması gerekmektedir. Elbette bunların yanında ahır yapılması gerekecektir. Arazinin kira mı yoksa size mi ait olduğu da hesaplamalar arasında yer almaktadır. İyi bir çiftlik kurmak için elbette iyi yatırım yapılmalı, hangi hayvanın yetiştirileceğinin üzerinde iyi durulmalıdır.
Büyükbaş hayvan çiftliği için yetiştirilebilecek hayvanlar hakkında biraz bilgi verelim.
- Dana yetiştiriciliği yapmaya karar verirseniz az yem tüketeceğinden yem gideriniz de az olacaktır. Böylece etini satarak kar elde edebilirsiniz.
- İnek yetiştiriciliği yapmaya karar verirseniz, ineğin yem gideri danaya göre çok daha fazladır ancak; günlük süt üretimi çok yüksek olacağından oldukça fazla kar elde edebilirsiniz. Üstelik ineğe ait tüm yavrular da size kar kalacaktır.
- Sığır yetiştiriciliği ülkemizde gerçekleştirilen en büyük büyükbaş yetiştiriciliğidir. Damızlık olarak yetiştirilen sığırlar, talep halinde satılmakta ve yüksek kar getirmektedir.
Büyükbaş Hayvan Çiftliği Kurmak İçin Neler Gereklidir?
Büyükbaş hayvan çiftliği nasıl kurulur? Sorusunun ardından biraz da bu alanda gerekenlerden bahsedelim. Çiftlik kurulumuna başlamadan önce belli bir fizibilite çalışması yapmak gerekecektir. Böylelikle maliyetler ile doğru orantılı bir rapor oluşturulacak, bu da ileride oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçecektir. Çiftliği kurmaya karar verdikten sonra yapmanız gerekenler:
- Büyükbaş hayvan seçimi gerçekleştirmelisiniz. Süt veriminizin yüksek olmasını istiyorsanız Holstein cinsini seçerek işe başlayabilirsiniz. Günlük 80 LT süt üretimi gerçekleştiren bu büyükbaşlar, kısa sürede kara geçmenize yardımcı olacaktır. 18 aylık Holstein cinsi bir büyükbaşı 25000 TL gibi bir rakama satın almanız mümkündür.
- Süt üretimini ön planda tutuyor ancak; Holstein cinsi yüksek maliyetli olur diyorsanız Friz cinsi bir büyükbaş da satın alabilmeniz mümkündür. Bu cinsler de günlük 30 LT süt üretimi sağlamaktadır. Yani kar oranınızı artırmak için iyi bir seçim diyebiliriz. 18 aylık Friz cinsi büyükbaşlar 13500 TL civarındadır.
- 1 inek, yaklaşık 20 metrekarelik bir alanda yetiştirilir. Her bir inek için 20 metrekareden, satın alacağınız büyükbaş hayvan sayısına göre ahır oluşturmanız gerekecektir. Konstrüksiyon tercih ederseniz maliyet de düşük olacaktır.
- Süt sağımını elbette elle yapmanız mümkün olmayacağından, makine satın almanız gerekecektir. Hayvanlara zarar vermeden yapılan sağımlar için uygun makineler tercih edilmelidir. 100 adet büyükbaş hayvanın sağımı için 10 adet makine yeterli olmaktadır. Makinelerin tanesi 4200 TL gibi fiyatlara satılmaktadır.
- Hayvanlar arpa ile beslendiğinden, alacağınız hayvan sayısına göre belli tonda yem satın almanız gerekecektir.
- 100 büyükbaş hayvan ile çiftlik kurduğunuzu varsayarsak, 10 adet personele ihtiyacınız olacaktır. Yanınızda çalıştıracağınız personeller hayvanlarınızın tüm bakımını üstleneceğinden tecrübeli kişiler olmalıdır.
- Çiftliğiniz için son olarak temiz bir araziye ihtiyacınız olacaktır. Yine 100 adet büyükbaş ile başlangıç yapılacağı düşünülürse 10 dönümlük arazi ihtiyacınızı görecektir.
Büyükbaş hayvan çiftliği nasıl kurulur? Sorusunun cevabını az çok vermeye çalıştık. Şimdi biraz da büyükbaş hayvan çiftliğinin kurulum maliyetinden bahsedelim.
Büyükbaş Hayvan Çiftliği Kurulum Maliyeti
Sizlerle 100 büyükbaş hayvan üzerinden çiftlik kurulumuna başlanabilecek şekilde bir fizibilite çalışması gerçekleştireceğiz. Başlangıç aşamasında hangi alanda ne kadar maliyet çıkacağını detayları ile inceleyelim.
- 100 adet büyükbaş alımı yapılacağından önce hangi türü alacağınıza karar vermelisiniz. Biz hayvan başı ortalama 20.000 TL üzerinden değerlendirme gerçekleştirdik. Bu durumda 400.000 TL 100 adet büyükbaş hayvanın maliyetini oluşturuyor.
- Hayvanlar için oluşturacağınız ağıl için 10 dönüm arazinin ideal olacağından bahsetmiştik. 300.000 TL ağıl için gerekli olan maliyettir. Bunun içinde çatı örtüsü, zemin ve konstrüksiyon gibi malzemeler de bulunmaktadır.
- Büyükbaşlarınızın sağımı için makineye ihtiyacınız olacaktır. 100 büyükbaş için satın alabileceğiniz ideal makine sayısı 10’dur. Yani makine başına 1200 TL dersek 12.000 TL de sağım makinesi için sermaye ayırmalısınız.
- Hayvanlarınızı yemlemek için 20 ton kadar yeme ihtiyacınız olacak. Arpanın kilosunun 0,80 TL olduğunu da hesaba katarsak 16.000 TL yem için ayırmanız gereken sermayedir.
- Yanınızda çalışacak personeli de mutlaka titizlikle seçmelisiniz. 10 kişi, 100 adet büyükbaş ile kolaylıkla ilgilenebilecektir ancak; profesyonel bir bakıcı 1750 TL gibi bir maaşla çalışmaktadır. Bu da personel masrafı olarak 17.500 TL demektir.
- Son olarak çiftliğinizin kurulacağı araziyi temin etmelisiniz. 10 dönümlük arazide dönüm başına 20.000 TL gibi bir rakam ödemelisiniz. Bu da 10 dönüm arazi için 200.000 TL gibi bir sermaye isteyecektir.
Tüm bu giderler toplandığında 995.000 TL gibi bir rakam çıkmaktadır. İyi bir çiftlik sahibi olmak, iyi kar elde etmek istiyorsanız 995.000 TL’ye anlattığımız koşullarda üretiminize başlaybilirsiniz.
Büyükbaş Hayvan Ahır Maliyeti
Büyükbaş hayvan çiftliği nasıl kurulur? Sorusunun ardından biraz da ahır için harcamanız gereken miktarlardan bahsedelim. Bildiğiniz gibi ahır, hayvanlarınızın barınacağı, besleneceği ve gezineceği alandır. Bu nedenle ahır konusunda oldukça dikkatli davranılmalıdır.
Ahırınızın temiz, haşerelerin giremeyeceği şekilde korunaklı, sıcağa ve soğuğa dayanıklı nitelikte olması gerekmektedir. 1 büyükbaşın rahatlıkla yaşayabilmesi için gereken alanın 20 metrekare olduğundan bahsetmiştik. 3000 metrekarelik bir ağıl yaptırmanız tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Çelik konstrüksiyon, ağıllarda çok fazla tercih edildiğinden, siz de bu şekilde yaptırabilirsiniz.
3000 metrekarelik bütün halinde olan tek bir ağıl, hem hayvanlarınızın kolayca kontrol altında tutulmasını sağlayacak hem de maliyet açısından size büyük avantaj sağlayacaktır. Isıtmalar, zemin yapımı, çatı örtüleri, demir profiller, duvarların örülmesi gibi pek çok maliyet aynı arada hesaplanmaktadır. 300.000 TL maliyet ile, istediğiniz ağılı yaptırmanız mümkündür.
Ağılın yapımına başlamadan önce birkaç değişik firmadan fiyat teklifi almanız da yararınıza olacaktır. Böylece yapmış olduğumuz fizibilite çalışmalarından çok daha uygun fiyatlara ağılınızı yaptırmanız mümkün olabilir.
Okuyunuz: İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir
Besi Çiftliği Kurmak İçin Devlet Destekleri
Büyükbaş hayvan çiftliği nasıl kurulur? Konusunda detaylı bilgi sunumu gerçekleştirdik. Şimdi de besicilik alanında devletin sunmuş olduğu hibelerden bahsedelim.
Eğer çiftlik kurmak istiyorsanız devlet size pek çok yönden yardımcı olmaktadır. Hayvan satın alan ya da alacak olan kişiler 5 yıl boyunca geri ödemesiz olarak devlet desteğinden faydalanabilmektedir. ÇKS’de kaydı bulunan çiftçiler 2017 yılı itibariyle bu desteği istedikleri zaman talep edebilmektedir. Kırsal bölgelerde yetiştiricilik yapmak isteyen girişimciler için hibe kararı 11 Mart 2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış ve yürürlüğe girmişti. Koyun, dana, keçi, düve gibi hayvanların alımında devlet %100 hibe desteği sağlamaktadır.
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ülkemizde hayvancılığın daha da gelişebilmesi için girişimcilere pek çok imkan sunmaktadır. Bunların arasında hibe de yer almaktadır. Ancak hibeden faydalanabilmek için girişimcilerin önce gerekli harcamaları gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Hibeler 2017 ile 2019 yılları arasında devlet tarafından sunulacak ve belirtilen tarihler arasında mutlaka başvuru yapılması gerekmektedir.
Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Hibe Şartları
- Büyükbaş hayvan için devlet desteği %100 oranındadır.
- Girişimcilerin ÇKS’de kayıtlı olmaları gerekmektedir.
- Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın belirtmiş olduğu tarihler arasında girişimcilerin hibe için başvuruda bulunması gerekmektedir.
- Girişimcilerin yapmak istedikleri iş ile ilgili projelerini il müdürlüklerine sunmaları gerekmektedir.
- Hibe desteği kapsamında 150 adet hayvan şartı aranmaktadır.
- Şartları yerine getiren ve gerekli koşulları taşıyan girişimciler gerekli harcamaları yaptıktan sonra, faturaları il müdürlüklerine teslim edecek, proje onaydan geçtikten sonra maliyet ödemesi girişimcilere parçalar halinde ödenecektir.
Büyükbaş hayvan çiftliği nasıl kurulur? Sorusundan çok kişilerin merak ettiği konu hibe konusudur. Hibesiz bu işi yapabilmek yüksek maliyetlere neden olduğundan herkes devlet desteği için bir yol bulmaya çalışmaktadır. Hibe desteği alamayan girişimciler, bankaların hayvancılık alanında sunduğu kredilerden de faydalanabilmektedir. Şimdi bir de kredi veren bankalara ve koşullarına göz atalım.
- Büyükbaş hayvan çiftliği kurulumu için başlangıçta Ziraat Bankası büyük destek sağlamaktadır. Ziraat Bankası, Tarım ve Krediler kooperatifi aracılığı ile girişimcilere destek sağlamaktadır.
- Ziraat Bankası 10 baş ve üzeri hayvan yetiştiriciliği için kredi sağlamaktadır. Elbette 100 baş hayvan için kredi almak oldukça zordur ancak; başlangıçta küçük çiftlik kurmak isteyen girişimciler bu krediyi tercih edebilmektedir.
- Her bankanın hayvan yetiştiriciliği alanında farklı kredi seçenekleri bulunmaktadır. İsteyen girişimciler kendilerine uygun kredi şartlarını değerlendirerek bankalara başvuruda bulunabilir, uygun taksit seçenekleri ile çiftliklerini kurabilirler.
Büyükbaş hayvan çiftliği nasıl kurulur? Adlı yazımızın sonuna geldik. Sizler için çiftlik maliyetinden, hayvan alımına kadar pek çok bilgiyi paylaşmaya çalıştık. Siz de çiftliğinizi kurmak, bu sektörde ciddi karlar elde etmek istiyorsanız size yapmış olduğumuz yönlendirmeleri takip edebilir ve uygulayabilirsiniz. Unutmayın ki doğru ve kendi bütçenizi göz önünde bulundurarak yapacağınız fizibilite çalışmaları, doğru projenin hazırlanması ve az risk ile siz de hayal ettiğiniz kazançları sağlayabilirsiniz.
Hibe ve banka kredileri konusunda detaylı bilgiler için www.kosgeb.gov.tr adresini ziyaret edebileceğiniz gibi, bankalara ait web sitelerini inceleyebilir, merak ettiklerinizi ilgili sitelerden de araştırabilirsiniz. Umarız vermiş olduğumuz bilgiler başlayacak olduğunuz sektörde size fayda sağlar. Şimdiden girişimcilik alanında bol şans ve bol kazançlar dileriz. Şansınız açık olsun!
kaynak: https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Hayvancilik/Buyukbas-Hayvancilik