amazon'da satış yapmak

Amazon’da Satış Yapmak

Amazon 2022 yılının sonlarına doğru yaklaşırken 200 milyar dolarlık satış gelirine ulaşmış durumda. Sahibi Jeff Bezos ise Amazon sayesinde dünyanın en zengin iş insanı olma unvanını elde etti. Tabi kazanç sağlayan sadece Jeff Bezos değil. Perakende Devi sayesinde Amazon’da satış yaparak binlerce kişi gelir sağlıyor. Amazon’da satış yapmak ve gelir elde etmek çoğu kişi için tek gelir kaynağı. FBA, FBM ve Dropshipping en bilinen gelir modelleri. Bu yazıyı okuduğunuzda Amazon’dan para kazanmak ve ticaret yapmakla ilgili tüm bilgileri ücretsiz olarak öğreneceksiniz. Daha önemlisi bu işe girmeye değer mi? Amazon’da Satış Yapmak Para Kazandır mı?’ Ücretli eğitim verenler dolandırıcı mı? Amazon’da satış yapmanın olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir? Aklınıza takılan tüm bu soruların cevabını gerçekçi bir şekilde öğreneceksiniz.

Okuyunuz: Amazon’da Para Kazanma Yöntemleri

 

Amazon’da Satış Yapmak

Jeff Bezos şuan dünyanın en zengin iş insanı konumunda.
Jeff Bezos şuan dünyanın en zengin iş insanı konumunda.

Amazon’da satış yapma hikayeleri ülkemizin gündemine tam olarak 2016 gibi düşmeye başladı. İlk satış eğitimleri yanlış hatırlamıyorsam Armağan Kızılcan tarafından verildi. Ondan sonra Ekim Nazım Kaya, Yiğit Tuna, Enes Usta vb. eğitmenler bir anda fenomen olmaya başladı. Eğitim fiyatları ise ortalama olarak 100 dolar ile 500 dolar arasında değişiyor. Eğitimi almadan köprüden sonra sizi nelerin karşıladığını öğrenemezsiniz. Emin olduğum tek bir şey bu konuda bilen ve tecrübeli birisinin tavsiyesine ihtiyacınız var. Sonuçta kimsenin çöpe atacak parası yok.

 

Birde işin şu kısmı var. Bu eğitimlerde yazılım programları ekstra olarak satılıyor. Amazon’da satış yapmak için bu programlar mecburi gibi gösteriliyor. Hiç bir eğitim programını veya yazılımı alma konusunda mecbur değilsiniz. Ücretli eğitim almadan Amazon üzerinden para kazanmanız mümkün. Siz yeter ki öğrenmek isteyin. İnternet üzerinde yüzlerce ücretsiz kaynak bulabilirsiniz. Emin olun öğrenmek işin en kolay kısmı. Asıl sormanız gereken soru şu:

  • Amazon’da satış yapmak para kazandırır mı?
  • Amazon’da satış yaparken karşınıza ne gibi sorunlar çıkabilir?
  • Amazon’da satış yapmak için ne kadar harcamak gerekir?
  • Kazanacağınız para, harcadığınız emek ve paraya değer mi?
  • Amazon’da satış yapmak avantajlı mı? Eğitimlerde vaat edilen kazançlar doğru mu?

İlgili Makale: En Yeni 75+ iş Fikri

 

Amazon’dan Para Kazanmak Doğru mu?

Amazon'da Ürün Satmak
Amazon’da Ürün Satmak

Kendinize sormanız gereken ilk soru bu. Evet Amazon üzerinden para kazanmak gerçek. Verilen eğitimlerin hepsi Amazon üzerinden para kazanmanızı sağlayabilir. Ancak bahsedilen tutarlarda para kazanmanız çok zor.

Amazon üzerinden para kazanabileceğini 4 gelir modeli var;

  • Amazon FBA (Fulfillment By Amazon)
  • Amazon FBM (Fulfillment By Merchant)
  • Amazon Dropshipping (Retail Arbitraj)
  • Amazon Satış Ortaklığı

 

Dünya üzerinde binlerce kişi bu gelir modelleri ile Amazon’dan para kazanıyor. Hintli, Pakistanlı, Filipinli ve Çinli satıcılar bu sitede egemen konumda. Tabi her ülkeden Amazon üzerinde satış yapanlar var. Çoğu ülke vatandaşları için Amazon’da satış yapmak oldukça kolay. Fazla bir emek istemiyor. Ancak Türkiye de yaşıyorsanız, 2 dakikada gideceğiniz yolu, 2 saatte gitmek zorundasınız. Yani önünüze oldukça fazla engel çıkacak. Paypal, vergi, suspend olma, kargo ücretleri, iadeler, depo masrafı gibi bir çok önemli sorunlar ile karşılaşacaksınız. Bu kadar olumsuzluğa rağmen mücadele edip Amazon’dan para kazanan Türkler var. Peki kazanılan para, harcanan emeğe değer mi?

 

Bu konuda bireysel tecrübelerimi ve tavsiyelerimi size aktaracağım. Yazının sonunda detaylıca düşünüp karar vermek sizin elinizde. Gerekli analizleri yapıp, bu sektöre girip girmemek konusunda özgürsünüz.

 

Şimdi size sırasıyla yukarıdaki 4 gelir modelini size açıklayacağım. Nasıl üye olunur, nasıl mağaza açılır, nasıl hesaplama yapılır gibi her yerde bulacağınız tekrar eden bilgilerden bahsetmek istemiyorum. Google görseller üzerinden dahi kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yazı sonunda bu konudaki tavsiyelerime ulaşabilirsiniz.

 

İlgili Yazı : Yurtdışına kargo göndermek başlıklı yazıda uygun fiyatlara nasıl gönderi yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

Amazon FBA Nedir ? (Fulfillment By Amazon)

Amazonda Satış Yapmak
Amazon’da Satış Yapmak

Ürettiğiniz veya ürettirdiğiniz ürünleri Amazon şirket deposuna göndererek, Amazonun sizin adınıza satış, kargolama, iade ve müşteri hizmetleri gibi işlemleri yapmasını sağlamaktır. FBA işlemlerini yapabilmek için ”Amazon seller Account” yani satıcı hesabı açmanız gerekiyor. Alıcı ve satıcı hesabı kaydı birbirinden farklıdır. Ürün satabilmek için pro hesap sahibi olmanız gerekir. Pro hesap için aylık 39,99 dolar+ Ek ücret ödersiniz. Ya da üç aylık  indirimli paket alabilirsiniz.

 

Amazon FBA sayesinden sattığınız ürünler prime olarak listelenir. Prime özel bir üyelik seçeneğidir. Amerika’da Amazon prime üyesi sayısı 95 milyon. Yani ekstra olarak ürünlerin 95 milyon kişiye hitap etmiş olur.”2 days shipping ve 2 hours shipping” yani 2 günde ve 2 saatte ürün teslimi gibi hizmet kapsamına sahip olursunuz. Bu hem müşteri hem de satıcı için bir avantajdır. Olumlu müşteri puanı ve hızlı işlemler gibi size geri dönüşü olur.

 

Peki Türkiye de FBA nasıl Yapılır?

Amazon ile satış yapın
Amazon ile satış yapın

Türkiye de FBA yapmak için ya kendiniz üretmelisiniz, ya da üretilen bir ürünü direkt Amazon deposuna yollanmasını sağlamalısınız. Genellikle FBA yapanlar Alibaba.com sitesinde üretim yaptırıp, doğrudan Amazon deposuna gönderilmesini sağlar. Ürettim yaptırmak zor bir şey gibi gelmesin aklınıza. Amazon’da olan ya da olmayan karlı bir ürünü satın alıp Amazon deposuna gönderiyorsunuz sadece.İsterseniz bu ürünler için marka basımı, etiket ve renk değişikliği gibi farklı tasarımlar yaptırabilirsiniz.

FBA ile kar etmek için en az 20 dolara satabileceğiniz bir ürün bulmanız gerekiyor.20 doların altındaki ürünler için Amazon sizden ek ücret talebinde bulunur. Bir ürünü 20 dolara satıp para kazanabilmek için, o ürünün Amazon deposuna gidene kadar ki maliyeti en fazla 4 ile 6 dolar arasında olmalıdır. Yani başla%300 gibi kar sağlaması gerekiyor. Bunun üzerine Depo maliyeti + kargo ücreti + Listeleme ücreti ve ek ücretler yansır.

Daha detaylı bu masrafları öğrenmek için Amazon Calculator hizmetini kullanabilirsiniz. Hesaplama yaparken satış fiyatınız yükseldikçe kar marjınızın arttığını fark edebilirsiniz. Ancak satış fiyatı yükseldiği zaman, ürün iade etme oranı da yükseliyor.

FBA ile Amazon’da satış yapmak için sadece Alibaba sitesini kullanmanız gerekmez. Amerika’da bulunan ürün tedarikçileri ile çalışabilirsiniz. Hem kargo konusunda hem de gümrük konusunda avantaj yakalamış olursunuz. Bu sitelerin çoğunda 100 dolar üzerinde yapacağınız alışverişlerde kargo ücreti ödemezsiniz. Hatta ilk üyeliklerde 10 $ gibi size avantaj sağlayacak kuponlar mevcut.

 

Şimdi konuyu toplamak adını bir özet geçelim. Uygun fiyata aldığınız ürünü Amazon Deposuna gönderirsiniz. Amazon’da sizin gönderdiğiniz ürünleri etiketler ve robotlar tarafında istifler. Eğer ürünlerinize yönelik sipariş gelirse, Amazon’da tarafından hızlı bir şekilde müşteriye teslim edilir. Sizin kargo, müşteri memnuniyeti, iade alma gibi angarya işer ile uğraşmanıza gerek kalmaz. Üstelik ürünleriniz satıldığı zaman Amazon’a komisyon ödersiniz.Şimdi dezavantaj kısmına gelelim.

İlgili Yazı : Kendiniz bir şeyler üretim satmak istiyorsanız, Küçük İmalat fikirleri başlıklı yazıda 49+ adet imalat fikrine ulaşabilirsiniz.

 

Amazon FBA Dezavantajları

Avantajlarını yazmama gerek yok diye düşünüyorum. Zaten bütün eğitim reklamlarında size avantajları sunuluyor. Önemli olan bu işin eksi yönleri. Yani yaşayabileceğiniz sorunlar.

 

  • Çin’den ürün getirmek bazen büyük sorun olabiliyor. Kargoyu uyguna maal etmek için gemi ile öndermelisiniz. Bu da en az 2 ay gibi bir zamanınızı alıyor.
  • Çinli satıcıların büyük bir kısmı dolandırıcı. Sizin FBA yaptığınızı bildiklerinden, ürünleri isteğiniz doğrultusunda göndermiyor. Sonuçta sizin ürün ile temas etmediğinizi biliyorlar.
  • Satın alma sonrası tüm Alibaba komisyonları ve ek masraflar size yüklenebilir.
  • Eğer ürün için ek bir özellik istiyorsanız, üretilmesi ortalama 30 günü buluyor.
  • Çin’den gönderdiğiniz ürünler gümrüğe takılabilir.
  • Amazon bazı ürünleri kabul etmeyebilir. Özellikle bebek ürünleri ve kozmetik ürünlerde ekstra belgeler istenir.
  • FBA ile yüksek rekabete maruz kalırsınız.
  • Reklam, barkod ve depolama ücretleri gibi ekstra ücretler ile karşılaşırsınız.

Okuyunuz: Evde Para Kazandıran İşler

 

Amazon FBM Nedir ? (Fulfillment By Merchant)

Amazon FBM
Amazon FBM

Amazon’dan üzerinden direkt olarak kendiniz satış yaparsınız. Ürünleri Amazon deposundan göndermek yerine kendi deponuzdan kargolarsınız. Ekstra depo ücreti, barkod ücreti ve ek ücret ödemenize gerek yok. Pro hizmet satın almaktansa bireysel olarak ürün başına listeleme ve komisyon ücreti ödeyebilirsiniz. Ancak Amazon prime ürünleri ile rekabet etmeniz çok zor. Türkiye’den gönderi yapacağınız için kargo ücretlerinizde yüksek olacak.FBM ile Amazon’da satış yapmak tamamen elinizde bulunan ürüne bağlı.

 

Bazı ürünler de prime seçeneği yoktur .Bunlar genelde el yapımı ve sanatsal ürün kategorilerinde yer alır. Bu tarz ürünlere sahipseniz avantaj sağlayabilirsiniz. Ancak reklam vermeniz gerekiyor. Milyonlarca ürün arasından Amazon’da ilk sayfaya çıkmak imkansıza yakın. Bunun için Facebook ve Amazon satıcı paneli üzerinden reklam verebilirsiniz.

 

Türkiye de FBM ile Amazon’dan satış yapanların sayısı çok az. Çünkü maliyetleri kurtarıp kar etmek gerçekten çok zor. Üstelik ürün telif hakkı, patenti ve markası gibi ekstra sorunlar ile karşılaşırsınız. Amerika da olsanız satış yapmak sizin için kolay olabilir. Ancak Türkiye’den satış yapmak için şirket açmanız gerekiyor. Amerika da şirket açmanın maliyeti minimum 750 dolar. Tabi ek yanında ek masraflarda var.

 

Amerika üzerinden satış yapanlar genelde büyük marketlerdeki indirimleri takip ediyor. Wallmart üzerinden arbitraj yapanların sayısı fazla. Wallmart yılın belli dönemlerinde hediye çeki dağıtımı ve büyük indirimler yapar. Bu sayede bir ürünü %65 daha uygun fiyata satın alabilirsiniz. Satın aldığı ürünleri evinde depolayan Amerika vatandaşı, Amazon üzerinde satarak ekstra gelir elde eder. Yani Amerikalı olsanız, emin olun Amazon’dan para kazanmak çok kolay. Türkiye de bu tarz yollarla para kazanmanız çok zor.

Amazon’da FBA ve FBM’ye göre daha kolay. Daha az zahmet çekersiniz. FBM de en büyük sorun ise iadeler. Örneğin; yağlı boya tablo sattığınızı varsayalım. Siparişi aldınız ve resmi yaptınız. Ürünü de kargolayıp alıcıya ulaştırdınız. Alıcı ise ürünü beğenmediğini, istediğinden farklı olduğunu söyledi. Bunun için iade açacaktır. Siz ise iadeyi kabul edip kargo ücretini ödemek zorundasınız. Kargo ücreti yüksek olduğundan bu sizin için büyük zarar. Çoğu satıcı bu gibi durumlarda ürünü geri göndermenize gerek yok, olumlu yorum yapın ,ben size paranızı geri iade ederim der. Çünkü kişinin  ürettiği ürün için tekrar kargo parası ödemesi daha fazla zarar etmesine yol açacak. Tabi birde bunun dolandırıcılık kısmı var.

İngilizce forum sitelerini takip ediyorsanız bu tarz dolandırıcıların hikayelerine denk gelebilirsiniz. Amazon’da sizden ürün alıp, daha sonra ürünü iade etmek istediklerini söyleyen dolandırıcılar var. Eğer ürünü geri almazsanız size olumsuz yorum yapacaklarını söylerler. Tabi lokasyon olarak sizin iade almayıp, ürün parasını geri ödeyeceğinizi bilirler. Bu tarz dolandırıcılık yapanlar bedava ürün aldım diye, forum sitelerinde reklam yapıyor. Olan sizin emeğinize ve paranıza oluyor.

İnternetten ürün satışı yapmak istiyorsanız, online satış siteleri başlıklı yazımda en popüler 30 satış sitesi listesine ulaşabilirsiniz.

 

Amazon ile Dropshipping Yapmak

Amazon ile Dropshipping Yapmak
Amazon ile Dropshipping Yapmak

Amazon satış eğitimlerinde en çok reklamı yapılan gelir modeli. Şirketler ülkeleri gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler diye ikiye ayırır. Bu ülkelerde farklı fiyat politikaları uygular. Buna Amazon da dahil. Şimdi eğitimlerde size bahsedilen Amazon’da dropshipping yapma olayını anlatayım.

 

Amazon üzerinde iki tane hesap açarak dropshipping ile satış yapmaya başlayabilirsiniz. Hesaplarınızdan birisi alıcı diğeri ise satıcı hesabı olacak. Satıcı hesabınızı Amazon.ca yani Kanadalılar tarafından kullanılan Amazon üzerinden açarsınız. Alıcı hesabı ise Amazon.com üzerinden açmanız gerekiyor. Çünkü Kanada da ürünlerin satış fiyatı, Amerika’dan daha yüksek. Amerika da 30 dolara satın alacağınız ürün, Kanada da 50 dolar olabiliyor. Bunun için fiyat farkı araştırması yapıp ürünleri listelemeye başlarsınız.

 

Ürün listeleme için limit yok gibi görünür. İlk başlarda 500 olarak gözükür. Ancak ayarlardan limiti kaldırabilirsiniz. Kanada da yer alan Amazon hesabınızda ürünleri listelemeye başladınız ve sipariş geldi. Sipariş geldiği anda Amerika da bulunan Amazon hesabı ile ürün satın alıp, kargo adresini size sipariş veren müşterinin adresi olarak girersiniz. Satıcı ürünü direkt Kanada’ya kargolar. Ek ücretleri çıktığınızda aradaki kar ise sizin kazancınız olur.

 

Oldukça kolay ve risksiz bir yöntem gibi gözüküyor. Ama öyle değil tabi. Öncelikle Amazon’da bununla ilgili bir kural olmasa bile, desteklenmeyen bir yöntem.”Suspend” olan yani askıya alınan hesapların %90’ı dropshipping yapanlara ait olan hesaplar. İade  süreci ise tam bir kabus.

 

Üstelik ASIN numarası ile ”Buy Box” konusunda diğer satıcıların hilesine maruz kalırsınız. ASIN numarası ürünün satış kodudur. Farklı satıcılar olsa da aynı ürünler aynı ASIN numarasına  sahip olur. Alıcı sepete ekle dediğinde sizden daha uygun fiyata satan varsa, bu ürün müşterinin karşısına çıkar. Yapacağınız satış büyük ihtimalle gerçekleşmez. Bu nedenle Buy Box’ı elinde bulunduran satıcı avantajlıdır.

Okuyunuz: Hiç Duyulmamış Para Kazanma Yöntemleri

 

Amazon Dropshipping Dezavantajları

Amazon’da satış yapmak için dropshipping maliyetsiz gibi görünse de, risk oranınız yüksektir. Amazon şirketinde gerçek bir kişi ile iletişime geçmeniz çok zor. Robotlar ve botlar ile iletişim halinde olursunuz. Haklı bile olsanız, robotlara derdinizi anlatmanız çok zor. Bu nedenle suspend olan hesabınızı açamazsınız. Yatırımınız ise çöpe gitmiş olur. Şimdi bu dezavantajları sıralayalım.

 

  • Dropshipping kar marjı çok düşüktür. Bazen % 3 kar etmek için uğraşırsınız.
  • Ürün iade süreçleri çok zorlu. Ürünün Kanada’dan Amerika da ki satıcıya ulaşmasını sağlarsınız.
  • Amerika’da ki ve Kanada’da ki hesap adresleriniz farklı olduğu için bir gün mutlaka hesabınız askıya alınacaktır.
  • Yüksek limitli bir kredi kartına ihtiyaç duyarsınız. Bazen ödemelerin yatması 1 ayı bulabilir.
  • Kazandığınız doları Türkiye’de ki banka hesabınıza gönderdiğinizde hem transfer ücreti, hem de döviz bozdurma ücreti ödemiş olursunuz.
  • Belirli bir aşamadan sonra, Amazon sizden şirket bilgileri istemeye başlayacaktır. Bunun için 750 dolar+ ek ücretler ile şirket kurmanız gerekiyor.
  • Sizin gibi dropshipping yapmaya çalışan binlerce satıcı var.10 yıl önce bu işi yapan siz olsaydınız, güzel paralar kazanabilirsiniz. Ancak şuan dropshipping ile Amazon’da satış yapmak samanlıkta iğne aramak gibi.10 bin ürün listelemesi yapan Türk bir satıcı aylık ortalama 47 ürün satıyor. Satışın zorluğunu buradan anlayabilirsiniz.

 

Amazon Satış Ortaklığı Yapmak

Amazon Associates Affiliate Marketing
Amazon Associates Affiliate Marketing

Satış ortaklığı eğitimlerini ilk olarak Ekim Nazım Kaya’nın videolarında gördüm. İngilizce blog sitelerinde bu konuda ücretsiz eğitimler bulabilirsiniz. Size genel olarak yapılan yöntemden bahsedeyim. Öncelikle Shopify üzerinden aylık 29,99 $ karşılığında hesap açmanız gerekiyor.

Shopify : Çok kolay bir şekilde e-ticaret sitesi açmanızı sağlayan platform. Bir e-ticaret sitesi kurmak ve ürün listelemek Facebook hesabı yönetmek kadar kolay. İhtiyacınız olan her şey şablon ve hazır modül olarak site içerisinde yer alıyor.

 

Shopify üzerinden açtığınız sitenin belirli bir kategoride olması gerekiyor. Aslında Amazon gibi genel bir alışveriş kategorisi yapabilirsiniz. Ancak başarılı olmanız çok zor. Bu nedenle tek bir kategori üzerine çalışmanız daha mantıklı. Bebek ürünleri, iç çamaşırları, mutfak eşyaları gibi. Siteyi kurduktan sonra Amazon Affiliate Programına kayıt olun. Kaydınız onaylandıktan sonra satış ortaklığı yapacağınız ürünlerle ilgili linkleri görebilirsiniz. Eklediğiniz ürünler için size ”html code” verilir. Bu kodu shopify üzerinde yer alan ürün sayfalarına yapıştırmanız yeterli.

 

Şimdi sitenizin trafik alması gerekiyor. Hiç kimse girmedikten sonra satış ortaklığı yapmanızın bir anlamı olmaz. Bu nedenle trafik almak için Facebook, Google Adwords ve Pinterest gibi sitelerde reklam vermeniz gerekiyor. Örneğin; sitenizde ”en iyi bebek arabaları” diye bir liste oluşturdunuz. Reklam verirken de bu anahtar kelime üzerine çalışmanız gerekiyor. Bu anahtar kelime ile arama yapanların karşısına direkt sizin siteniz çıkacaktır. Sizin siteniz üzerinden yapılan alışverişlerde Amazon tarafından %2 ile % 10 arasında komisyon kazanırsınız. Peki mantıklı mı?

 

Amazon Satış Ortaklığı Avantajı ve Dezavantajı,

Affiliate ile Amazon’da satış yapmak bana göre diğer yöntemlerden daha mantıklı. Bir kere suspend olma, ürün iadesi, ürün araştırma gibi sorunlarla uğraşmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken sitenin trafik almasını sağlamak. Amazona ek ücret ödemek gibi karınızı düşürecek sorunlarla uğraşmazsınız.

 

Ancak tek sorun Shopify sitesine ödediğiniz aylık 29,99 $ ve ek masraflar olacak. İnanın yıllık 1000 dolara kadar ödeme yapanlar var. Ekstra şablon ve modül ücretleri yüzünden. Benim tavsiyem satış sitesini Shopify üzerinden açmayın. Madem kendinizi bu konuda geliştirmek istiyorsanız, ”Wordpress Woocommerce” ile e-ticaret sitesi açın. Sadece yıllık hosting + alan adı ve SSL sertifikası ücreti ödersiniz. Yıllık toplam maliyeti en fazla 600 TL.Ücretsiz kullanabileceğiniz yüzlerce eklenti var.

 

Amazon Satış Yöntemleri Özet

Yukarıda bahsettiğim 4 yöntem ile Amazon üzerinden para kazanabilirsiniz. İnternet üzerinde en çok karşılaşacağınız eğitim türleri Amazon FBA ve Dropshipping. Bu aşamadan sonra sizinle şahsi görüşlerimi paylaşacağım. Eğitimler için istenen ücretler 3 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu para bu eğitimler için verilir? Aldığınız eğitim ile masraflarınızı çıkarabilir misiniz? Soru cevap olarak gidelim.

 

1.Amazon Eğitimi Alınır mı?

Amazon’da satış yapmak istiyorsanız, bunu bir iş olarak değil de hobi olarak yapın. İş olarak yapmak istediğinizde hem aşırı stres yapacaksınız hem de ödediğiniz paraları çıkarmak için makine gibi çalışma sürecine gireceksiniz. Tabi bunun devamında hatalar zincire gelecektir.

 

İnternet üzerinde inanın sayısızca ücretsiz kaynak var. Kendiniz araştırıp 6 ay da öğreneceklerinizi, paralı eğitimlerle 1 ay da öğrenirsiniz. Ama emin olun bir makineden veya robottan farkınız olmaz. Eğitimci ne derse onu yapmaya koşullanmış olursunuz. Tabi eğitim sırasında çıkacak ekstra masraflar da var. Onu da vermek zorunda gibi hissetmeye başlarsınız kendinizi. Eğitim ücreti 3 bin TL + 5 bin TL  Şirket Ücreti + 5 Bin TL (stripe + komisyonlar +yazılım+ ek ücretler) gibi masraflarınız olacak. Yani en kötü 13 bin TL eksiyle işe başlıyorsunuz. Ücretsiz eğitimler ve yazılımlar ile bu masrafların çoğunu ödemenize gerek yok. Sadece ilerleyen aşamalarda çok kazanırsanız kendinize Delaware de bir şirket kurarsınız. Bunun içinde yıllık 300 dolar vergi ödemeniz yeterli.

 

2.Amazon’da Satış Yapmak Mantıklı mı?

10 yıl önce ya da en kötü 2 yıl önce bu soruyu sorsaydınız cevap olarak evet diyebilirdim. Ancak şimdi baktığım zaman Amazon ile satış yapmanın veya para kazanmanın mantıklı bir noktasını göremiyorum. Başlangıç olarak eğitim alırsanız maliyetiniz 13 bin TL’ye kadar çıkıyor. Tabi bir de ürün alımı yapacaksınız. Maliyet aşağı yukarı 25 bin TL diyelim. Evet bu maliyetler gerçek. Tasarruf edemeyeceğiniz rakamlar. Şimdi işin gözüken kısmına bakalım.

 

  • Amazon FBA ile Çin’den ürün alıp, Amazon deposuna göndermeniz büyük bir risk. Çünkü aldığınız ürünü görmüyorsunuz ve hangi şartlarda gittiğini bilmiyorsunuz. Eksik, kırık veya yıpranmış ürünlerle karşılaşmanız mümkün .Facebook sayfalarında bu tarz sorunlarla uğraşanları görebilirsiniz.

 

  • 25 Bin TL yatırım yaptınız. Amazon bir anda hesabınızı askıya aldı. Karşınızda botlar olduğu için hesabınızın niye askıya alındığını anlamıyorsunuz. Ortada bir yanlış olsa da derdinizi anlatacağınız kimse yok. Şanslıysanız birilerine 500-1000 TL ödeyerek hesabınızı tekrar açtırabilirsiniz. Bu da ek maliyet.

 

  • Amazonun iade şartları tamamen alıcıyı korumaya yönelik. Sizin ürününüzü alan kişi, 2 ay sonra ürünü iade etmek istese sesinizi çıkaramıyorsunuz. Çünkü olumsuz yorumla tehdit edilirsiniz.

 

  • Satıcı ve ürün sayısı çok fazla. Aynı ürünü satan yüzlerce satıcı var. O kadar kişi arasından sizin ürününüzün satın alınması mucize gibi. Tabi bu mucizenin gerçekleşmesi için sürekli reklam vermeniz gerekiyor. Bu da sizin için ek maliyet.

 

  • Çinli tedarikçilerden aldığınız ürünler ile Amazon’da satış yapmaya çalışacaksınız. Ancak size ürün satan Çinlilerin de Amazon’da kendi mağazaları var. Ne yaparsanız yapın, onlardan daha uygun fiyata satış yapamazsınız.

 

  • Her şey yolunda giderse, yatırdığınız parayı ve harcadığınız emeği amorti etme süreniz en az 1 yıl. Aynı yatırımı internet üzerinden farklı bir sektöre yapsanız bu süre daha kısa olur.

 

  • 20 dolara satacağınız bir ürün için Amazon’a ödemeniz gereken tüm FBA masrafı 11 dolar civarında. Buna reklam maliyetleri de dahil. Siz ise 3 veya 4 dolar kazanmak için uğraşacaksınız.

 

  • Amazon şirketi piyasada tekel olmuş durumda. Daha önce Dropshipping ile ilgili yasaklama politikası yoktu. Ancak şimdi hesapları tek tek kapatıyor. İlerleyen aşamalarda FBA’da sizin aleyhinize bir değişiklik yapılırsa sesinizi çıkaramazsınız. Mecbur Amazon’a bağımlısınız. Bu korkuyla iş yapılmaz.

 

  • Amerika başkanı D.Trump’un Amazon için yaptırım uygulama ve ek vergi çıkarma kararı sürekli gündemde. Bunun olacağına da inanıyorum. Amazona yönelik uygulanacak vergi yaptırımında en çok etkilenecek olan siz olacaksınız.

 

3.Amazon Eğitimcileri Dolandırıcı mı?

Hayır, bana göre hiç biri dolandırıcı değil. Sadece ülkemizde internet üzerinden yapılan eğitim satışları tuhaf karşılanıyor. Yani Avrupa da ve Amerika da internet eğitimleri oldukça popüler. Çok basit bir e-kitabın 100-120 dolar arasında satıldığını görebilirsiniz. Kimse eğitim almak zorunda değil. Belirli bir ücret karşılığında size anlatılacak olanlar belirtilmiş. Yani sadece tercih meselesi. Bana sorarsanız mantıklı olan kendiniz öğrenmeye çalışmanız.

 

Amerika da olsanız 300 dolar eğitim ücreti ödemek normal diyebilirdik. Ama Türkiye şartlarında internet ortamından yapılan bu satışlarda eğitim ücreti çok yüksek. Üstelik eğitim firması tarafından üretilen yazılıma bağımlı konumdasınız.2 ay sonra yazılıma güncelleme geldi, 100 dolar daha vermeniz gerekiyor deseler sesinizi çıkaramazsınız.

Okuyunuz: Zenginlerin Ortak Özellikleri

 

4.Kurs Satanlar Neden FBA Yapmıyor?

FBA yapmaktansa kurs satmak daha mantıklı. Çünkü eğitimcilerin hepsi Amazon’da yaşanacak sıkıntıları biliyor. Yukarıda maddeler haline yazdım sizlere. Önemli olan bugün cebinize girecek para. Yarın cebinize girecek paranın bir garantisi yok. Ayrıca kurs satın alanlar düzenli müşteridir. Hesap suspend olması, güncellemeler, yeni eğitim videoları gibi bu müşteriler üzerinden tekrar kazanç sağlamak mümkün. Bunu en iyi Ekim Nazım Kaya yapıyor.300 dolara kurs aldıktan sonra size ekstra masraflardan bahsediliyor.100 dolar yazılım için vermeniz lazım gibi. Sizde madem 300 dolar verdim, geri adım atamam 100 dolar daha vereyim diyorsunuz. Sistem böyle devam ediyor.

 

5.En mantıklı Amazon Kazanç Yöntemi Hangisi?

Yukarıda bütün yöntemlerden bahsettim sizlere. En mantıklı olan Amazon satış ortaklığı programı. Hem riskiniz çok az, hem de Amazona bağımlı değilsiniz. Tabi bunu normal bir web sitesinde blog açarak yapmalısınız. Örneğin; en çok dünyada satılan ürünler diye bir yazı oluşturdunuz. Daha sonra tüm ürünlerin görselini yerleştirip, altlarına da satın alma linki bıraktınız. Google yazınız kaliteliyse mutlaka üst sıralara taşıyacaktır. Hem reklam maliyetinden kurtulmuş olursunuz, hem de ekstra Amazon ücretleri ödememiş olursunuz. Sizin bıraktığınız linkler üzerinden alışveriş yapanlardan komisyon kazanırsınız.

 

6.Ücretsiz Eğitim ve Yazılımlar Var mı?

Türkçe ve İngilizce binlerce kaynak bulabilirsiniz. İngilizce bilmiyorsanız, Google Chrome üzerinden translate yaparak okuyun. Tercümeler eskiye göre daha profesyonel. Tabi bir de Youtube Kanalları var. Ücretsiz tavsiyelerde bulunan çok Türk video üreticileri var. Aşağıda bir kaçının linkini sizler için bıraktım. Amazon’da satış yapmak için bu videoları izleyerek başlangıç yapabilirsiniz.

 

Amazon Eğitim Veren Kanalları

 

Amazon Ücretsiz Program ve Siteler

Amazon’da satış yapmak için aşağıda yer alan sitelerden faydalanabilirsiniz.1 günde 500 ürün yüklemek yerine size 5 bin ürün yüklemeyi vaat eden programları almayın.Amazon’da hesaplar genellikle bu yüzden kapanır. Şirket insanların bot kullanarak bu işi yapmasını istemiyor.

 

  • Keepa.com : Amazon’da ürün fiyatlarını takip etmek için kullanabileceğiniz bir site. Takip ettiğiniz ürünün fiyatı düştüğünde veya yükseldiğinde size haber verir.

 

  • TrendHunter.com  : En yeni ürün trendlerini bu site üzerinden takip edebilirsiniz. FBA ile  Amazon’da satış yapmak isteyenler bu site üzerinden yeni ürün araştırması yapabilir.

 

  • Springwise.com : Ürün Trendleri ile ilgili araştırma yapabileceğiniz site.

 

  • Google Ads : Ücretsiz anahtar kelime araması yapabileceğiniz Google servisi. Bu sayede en çok aranılan ürünleri bölgelere göre araştırabilirsiniz.

 

  • AmzBase : Amazon’da satış yapmak için ürün bulmanızı sağlar. Ürün istatistiklerine ulaşabilirsiniz.

 

Amazon ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Amazon güncel olarak 350 milyon kullanıcıya sahip dev perakende alışveriş sitesi.2017 yılında yaptığı satışlar ile 3 milyar dolar kar elde etti. ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya, Fransa, Hindistan, İspanya ve Türkiye de mağazaları bulunuyor. Amazon 1996 yılında bir depoda 2. el kitap satışı yaparak faaliyete geçmiştir.

 

Amazon aynı zamanda ”Zappos, Whole Foods, Audible, Goodreads, Twitch, Alexa, Anna Purna Labs, Abebooks ve Elemental Tech” gibi şirketleri bünyesinde bulundurur.

Amazon’da satış yapmak başlıklı yazıda size bütün düşüncelerimi anlattım. Aklınıza takılan sorularda yorumlar bölümünden benimle iletişime geçebilirsiniz.

Scroll to Top