Şimdilerde market açmak isteyenlerin sayısı oldukça artmış durumda. Nedeni ise pandemi gibi bir zamanda bile iş yapan ender sektörlerden olmasıdır. Hatta cirosunu arttırmayı başaran bir sektördür. Sizde market ya da bakkal açmak istiyorsanız, ancak kararsız iseniz, bu yazıda aradığınız bilgileri bulabilirsiniz. Market açmak için ihtiyacınız olan sermaye, aylık kazancı, maliyeti ve gerekli belgelere detaylıca değindik.
Öncelikle market açmak risk oranı en düşük olan iş sektörlerinden birisidir. Çevrenizde işletme sayısının fazlalığından bunu anlayabilirsiniz. Market açmak istiyorsunuz ve hala market açmadıysanız bu sizin cesaret edemiyor olmanızdan da kaynaklanabilir. Öncelikle bir market açtığınız zaman en fazla ne kaybedersiniz. Bunu kendinize sorun. Biz cevap olarak fazla bir şey kaybetmezsiniz diyebiliriz.
Emin olun yan yanan 3 market ya da karşılıklı 4 marketin olduğu yerler var. Bunların hepsi de iş yapmayı ve ayakta kalmayı başarmaktadır. Market açtığınız zaman elinizde bulunan ürünler sermayenizin büyüklüğünü oluşturacaktır. Yani iş yapmadığınız zaman bu ürünler çöpe gitmeyecektir. Yine elinizde bulunan sermayedir. Tabi bu duruma güvenerek te rehavete kapılmayınız. İş yapmanız için tüm gerekenlere değineceğiz. A101, Bim ve Şok market en büyük rakibiniz olacaktır.
Not: Farklı iş fikirleri ile ilgili bilgi almak için En Yeni 75+ İş Fikirleri başlıklı makaleyi okuyabilirsiniz.
Market Nasıl Açılır
- Öncelikle ne kadar para ayırabileceğinizi belirleyin. Bu nasıl iş yapacağınızı ve sizin yol haritanızı belirleyecektir. Duruma göre mini market, bakkal, süper market ya da sadece kuruyemişçi gibi dükkan açmanızı etkileyecektir. Tabi her zaman en mantıklı olan tercihinizi mini marketten yana kullanmaktır. Mini market eleman maliyeti ve işletme kira maliyeti açısından büyük avantaj sağlar.
- İş Planı oluşturmaya başlayın. Sermayeyi belirledikten sonra adım adım ne yapacağınızı yazmaya başlayın. İlk ay ne bekliyorsunuz, 1 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz, nasıl iş potansiyelinizi belirlersiniz, bunları tek tek plan dahilinde yazın. Bu sizi profesyonelliğe götürecektir. Zira kurumsal şirketler bu şekilde adım atmaktadırlar.
- Dükkan arama aşamasına başlayın. Bir çok dükkan açma fikrinde cadde üzerinde olmak büyük avantajdır. Ancak market konusunda durumlar biraz farklı. yan cadde üzerinde ya da ana geçiş güzergahında olan bir sokakta olmak daha mantıklı olabilir. Nedeni ise anacadde de satacağınız ürünlerin kar marjının düşük olması ve a101 gibi marketler ile rekabet etmek zorunda kalacak olmanızdan kaynaklanır.
- Dükkan bulduktan sonra vergi levhası ve işletme ruhsatını alın. Vergi levhası olmadan firmalardan dolap ya da ürün talep edemezsiniz. Ve ayrıca yaptığınız masrafların faturasını alın. Bu size vergi avantajı sağlayacaktır. Vergi levhasını almanız muhasebeci ile anlaştıktan sonra en fazla 1 -2 gününüzü alır.
- Vergi levhası işlemi bittikten sonra dükkanınızın raflarını yaptırın. Bu rafları yaptırırken çevre marketleri inceleyin. Dükkana gelecek olan dolapların ve sigara raflarının ölçüsünü dikkate alın. Zira sonradan değişiklik yapmak size gereksiz maliyet olacaktır.
- Raflar tamamlandıysa, toptancı aşamasına geçebilirsiniz. Market işinin en kolay yanı, çevrede kolaylıkla toptancı bulunabiliyor olmasıdır. Yol maliyetlerinizi de hesaba katarak en yakındaki toptancıdan ürünleri alabilirsiniz. Tabi size asıl tavsiyemiz firmalara yönelmeniz olacaktır. Zira spotçulardan alınan ürünler eski olabilir. Müşteri her zaman reklamlarda görünen yeni çıkmış olan ürüne ulaşmak isteyecektir.
- Ürün doldurduktan sonra işletme vitrin dizaynı, tabela, tente, ışıklandırma gibi dekor ürünlerini de tamamlayın. Sonra açılış için hazır olun.
- Açılış aşamasında market olduğunuz için pek bir şey yapmanıza gerek yok. Ancak evlere servis yapan bir market olacaksanız mutlaka çevrenize broşür dağıtmaya başlayın. Bu dağıttığınız broşürler sizin reklamınız olacaktır.
Market Açma Maliyeti
Market açma maliyeti tamamen sizin kiralamış olduğunuz marketin metre karesi ve sizin iş modelinize göre değişiklik gösterecektir. Nasıl Yani? Her zaman dolu dükkan müşteri çeker. Bir dükkanı ne kadar doldurmak isterseniz maliyetiniz o kadar artacaktır. 50 Bin TL ile de market açabilirsiniz, 1 Milyon TL’de. Bu hem size hem de işletmenin büyüklüğüne bağlı.
Ancak A101, Şok ya da Bim Gibi büyük marketler açmanıza gerek yok. Asgari ücretin 3000 TL olup bir eleman maliyetinin 5 Bin TL olduğu günümüzde, personel çalıştırmak size olumsuz yansıyacaktır. Bu nedenle ne kadar az personelle çalışabileceğinizi hesaplayın. Dizaynı o şekilde yapın. Küçük mini market açmak sizi avantajlı kılar. İdeal bir mini market maliyeti ortalama 100 Bin TL diyebiliriz.
Market Aylık Kazancı
Bir marketin aylık kazancı günlük yaptığı ciro ile doğru orantılıdır. Sahibinden.com gibi sitelerde devren satılık market baktığınız zaman, günlük ciroların ortalama 1000 TL’den başladığınız görebilirsiniz. Günlük 1000 TL ciro yapan bir market bir aileyi geçindirebilecek kadar para kazandırır. Yani ortalama %20 kar marjı ile 6000 TL gelir bırakır.
Tabi ideal hedefiniz hiç bir zaman 1000 TL olmasın. Normalde iş yapıyorum diyebilmeniz için en az 3000 TL ciro yapıyor olmanız lazım. Sonuçta 12 saatten fazla açık olan bir işletmeye sahipsiniz. Bu işletme en az 10 Bin TL kar etmeli. Zira diğer türlü attığınız taş bir kuş dahi ürkütmemiş olur.
Bu hedefleri gerçekleştirmek için bir takım faktörlere dikkat etmeniz gerekiyor. Bunlar yazı sonunda sizler için sıraladık.
Market Açmak İçin Gerekli Belgeler
- Vergi levhası
- Kimlik Fotokopisi
- 2 Adet Vesikalık Resim
- Faaliyet Belgesi
- Oda Kayıt Belgesi
- Sicil Kaydı
- SGK Giriş Bildirgesi
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- Çevre Temizlik Ödeme Makbuzu
- Elektrik Su Borcu Bulunmaması
- Gıda Tarım Belgesi
- Adli Sicil Kaydı
Bu belgeler bulunduğunuz belediyeye göre artabilir de azalabilir de. En mantıklı hamle belediye binasına gidip, oradan sorgulama yapmak olacaktır.
Market Açmak İçin Yer Seçimi
Sadece market sektörü ile ilgili yer seçimi konusunda ayrı bir başlık açtık. Evet çok rekabetin olduğu bir sektörde faaliyet gösterebileceksiniz. Bu devirde rekabetin ortasına atlamak büyük bir hata olur. Bu nedenle yer seçiminde nokta atışı yapmanız lazım. Yoksa diğer türlü, fiyat kırıp farklı esnafın önüne geçmeye çalışmakla iş yapmış olmazsınız.
Tek seçenek 4 yol tarzı sokakları incelemeye almanız olacaktır. Köşe noktaları, işe gidiş yolları, uzun sokaklar, caddeye birinci ya da 2. dükkanlar avantajlı yerlerdir. Bu tarz yerlerde boş dükkan bulamazsınız diye bir kural yok. Gezerek şansınızı deneyin.
Okuyunuz: Farklı iş konularında fikir almak istiyorsanız Dükkan açma Fikirleri başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Market Açacak Olanlara Tavsiyeler
- Güler yüzlü olmak bu işin en önemli kuralıdır. Eğer çelik gibi bir siniriniz yok ise bu işi yapmayın. Zira müşteri artık ok seçici. Seçeneği de çok. Hoş görülü olduğunuz sürece kazanırsınız.
- Tek başınıza markette çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Bu her zaman 12 saatten fazla olacaktır. Kendinizi dayanıp, dayanamayacağınız konusunda sorgulayın. Zira bir çok marketin ortak sorunu çalışma saatidr.
- Bayram, eğlence, cenaze vb etkinliklere katılamayacaksınız. Bunları göz önünde bulundurmalısın.
- Şimdi iyi yönüne gelelim. Cebinizde her zaman para olacaktır. Param yok diyeceğiniz bir gün olmayacaktır. Bu nedenle veresiye isteyen, borç isteyen bir çok müşteri kitleniz olacaktır. Borç verdiğiniz müşteriyi kaybedersiniz. Bunun bilincinde olun.
- Her zaman nihai hedefiniz personel çalıştırabilmek olmalı. Bu nedenle işletmenizi başlangıç aşamasında bu şekilde organize edin. Mal sayımı yapın. Stok programlara sermaye ayırın.
- Vergi ödemeleri, açık hesap mal alımları, çek kullanımı gibi konularda dikkatli olun ve ödemelerinizi takip edin. Zira borçlar aldıklarınız belli bir zaman sonra kendinize aitmiş hissi uyanır.
Market açmak, bakkal açma maliyeti ve kazancı başlıklı yazının sonuna geldik. Yorumlarınızı bizimle paylaşarak destek olabilirsiniz.